null Beeld

Het niet zo vrolijke jaaroverzicht van Michael Van Peel

In een Antwerpse brasserie probeert Michael Van Peel, tegen zijn eigen woordenstroom in, een snel afkoelende croque-monsieur naar binnen te proppen. Om daarna weer van wal te steken over zijn nieuwe eindejaarsconference ‘Van Peel overleeft 2016’.

rl

'De horrorclowns hebben het overgenomen: Trump, Poetin, Erdogan, Farage'

HUMO Zoals elk jaar werden er tonnen kruit verschoten in emotionele symbooldiscussies. Ga je het podium op in boerkini, verkleed als Zwarte Piet, of met een helmboswuivende Geert Wilders-pruik?

Michael Van Peel «Close, but no cigar! Ik draag het uniform van zowat elke autocratische politicus: een donkerblauw pak met knalrode power tie. Trump droeg zo’n das, Poetin en Erdogan ook. Er staat ook een muur op het podium. Dat is hét symbool van 2016. In 1945 hadden we alleen de Berlijnse Muur. Die diende om mensen binnen te houden, in plaats van buiten. We hebben ze afgebroken, omdat de wereld geëvolueerd was. Vandaag staan er vijftig nieuwe muren. We denken dat we alles waar we bang voor zijn – globalisering, vluchtelingencrisis – achter die muren kunnen houden. Daar stapelen de problemen zich op tot de dijk breekt en alles oncontroleerbaar naar binnen stroomt.»

HUMO Wie was de clown van het jaar?

Van Peel «De horrorclowns hebben het overgenomen: Trump, Poetin, Erdogan, Nigel Farage. Twee maanden geleden was Trump nog een goeie grap, nu is het lachen me vergaan. Ik ben altijd een optimist geweest, tot dit jaar. Mijn technieker vindt dit mijn hardste show ooit. En de vorige, over de vluchtelingcrisis, was al beenhard. Ik heb er dit keer wat lichtgevende piemels in gestoken om het wat minder donker te maken – een verwijzing naar die gigantische flieter die op een gebouw in Brussel stond. Zulke absurditeiten helpen ons beseffen dat we niet meer zijn dan een hoop apen met kapsones op een rots die rond de zon draait.»

HUMO Op dat vlak deed het onlinerouwregister voor Yvette uit Thuis ook wonderen. Waaraan heb jij je dit jaar het meest geërgerd?

Van Peel «Fact-free politics: politici die verkiezingen winnen door de grootste leugens te blijven herhalen. Het meest ontluisterende filmpje kwam van Nigel Farage, die de ochtend na de brexit toegaf dat hij straal gelogen had: ‘Die dubbeldekkerbus waarop stond dat we 350 miljoen pond per week aan Europa afdragen? Dat cijfer klopte niet.’ Hij deed alsof het een detail was. What the hell?!

»Ons oude systeem heeft goed gewerkt, maar was gebaseerd op de wereld van honderd jaar geleden, zonder internet, sociale media, propaganda en tv-shows. Vandaag leven we niet meer in een democratie, maar in een mediacratie. Hoe vaker je op tv komt, hoe meer stemmen. Het gaat niet meer over wat je zegt of welk beleid je voert, maar of je entertainend genoeg bent. Dat systeem trekt psychopaten aan. De goede, saaie idealisten geraken er niet meer. Feiten doen er niet meer toe, het gaat alleen nog om emoties. ‘De klimaatopwarming wetenschappelijk bewezen? Tja, dat is jouw mening.’ In zo’n context wordt elke discussie zinloos.

»Ik zie het niet goed komen. Weet je nog toen we dachten dat Israël het grootste probleem in het Midden-Oosten was? Dat we George Bush de zotste Amerikaanse president ooit vonden? En Noord-Korea het zotste land met kernwapens? Angst is onze primaire emotie. Daarom worden politici die daarop inspelen zo succesvol. En daarom vrees ik dat we verder zullen terugplooien op het nationalisme van ‘Make America Great Again’ en ‘Take Britain Back Again’.»

HUMO 2016 wordt politiek en economisch vergeleken met 1933, het jaar dat Adolf Hitler aan de macht kwam.

Van Peel «Juist. Met de horrorclowns aan het bewind kunnen we snel doorslaan naar oorlog. Als Poetin morgen geen schiereiland van Oekraïne annexeert, maar een stuk van Estland, moeten wij reageren. Dan zijn we in oorlog. En Trump zal niet komen helpen.

»Voor het eerst hebben we zeventig jaar vrede gehad in Europa, en blijkbaar zijn veel mensen vergeten hoe waarde-vol en uitzonderlijk dat is. Waarom denk je dat vooral de oudste Britten tegen de brexit hebben gestemd? Zij hebben nog herinneringen aan de oorlog. Het griezelige is dat in 1914 en 1939 ook niemand iets zag aankomen. Pas achteraf heeft men de verbanden kunnen leggen die geleid hebben tot de wereldoorlogen. Die zijn er vandaag ook.»

HUMO Zie je ook verbanden met de situatie in België?

Van Peel «Wij zitten ook in het tijdperk van de post-truth politics. Ook hier probeert N-VA, de grootste, machtigste en rijkste partij van het land, zich voor te doen als anti-establishment. Tegen ‘wereldvreemde’ pers, cultuursector en rechters. Ze spelen een heel gevaarlijk spel. Als het fascisme ooit terugkomt, zal het niet in duidelijk herkenbare beelden zijn die we kennen uit de films. Het zal heel subtiel binnensluipen. Telkens een klein kruimeltje meer. Elk op zich nét niet erg genoeg, tot er een kruimeltapijt in de living ligt.»

HUMO Kun je er af en toe ook nog eens mee lachen?

Van Peel «Natuurlijk. Als we neergaan, laat het dan maar met een psychedelische lach zijn. Dat is beter dan in een foetushouding op de vloer te liggen. Dat zelfdestructieve zie ik ook in de brexit en de verkiezing van Trump. Mensen willen zo hard ‘fuck you’ roepen dat ze bereid zijn om te kiezen voor een verslechtering. We stevenen recht op de muur af en geven dan maar gas bij.»

HUMO Kan je grappen maken over de aanslagen in Brussel?

Van Peel «Eerder over onze reactie erop en de non-maatregelen die we getroffen hebben. Het wapen van die terroristen is angst. Ik zie het als mijn plicht om dat te blijven ondermijnen door die debielen uit te lachen. Angst? Ik betwijfel of die gasten naar mijn shows komen. En verstokte Canvas-kijkers lijken ze me ook niet.»

HUMO PTB-kopstuk Raoul Hedebouw outte zich onlangs in Humo als fan van wat hij jouw verzetshumor noemde. Kan je zus Valerie, parlementslid voor N-VA, je kritiek op haar partij ook smaken?

Van Peel «Ze komt alleszins elke keer kijken, maar ik voer nog maar weinig politieke discussies met familie of vrienden. Het debat is te gepolariseerd. En dat verwijt ik N-VA. Zij doen alsof het N-VA tegen al de rest is. Wie niet met hen akkoord gaat, is een PS’er. Vermoeiend. Ik ben geen linkse jongen, maar een minderheidsdenker. Ik voel me altijd in de oppositie. Al zou een linkse regering nog weleens cool zijn. Als je die uitlacht, krijg je minder hysterische trollen op Twitter (lacht).»

HUMO Welk onheil staat ons volgend jaar nog te wachten, naast een actiekomedie van De Romeo’s?

Van Peel «Geweld van vluchtelingen tegen burgers en ordediensten. Je kunt mensen nu eenmaal niet blijven vernederen. En we gaan terreuraanslagen met drones krijgen. Een drone met een handgranaat aan, daar is geen enkele muur of veiligheidsdienst tegen bestand. Bescherming is een illusie. Elke debiel met een rijbewijs of een mes kan zich tegenwoordig terrorist noemen. De enige oplossing is dat we de oorzaken voor die terreur aanpakken, zoals de oorlog in Syrië. En af en toe met een lichtgevende piemel zwaaien.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234