null Beeld

Het nieuwe tv-kijken: digitale tv voor dummies

Toen we onszelf de vraag stelden, ‘Wat ís digitale tv eigenlijk?’, moesten wij voor het antwoord ook naar Google. Bij dezen: een bondige inleiding, met een handig overzichtje van de Belgische providers en de manieren waarop u in 2016 zoal voor de buis kunt hangen. Spoiler: het zijn er véél.

Redactie

Digitale tv: het klinkt nog altijd een beetje als iets uit een sciencefictionfilm uit de jaren 80 – ‘Zet de digitale tv af, we gaan hoverskaten!’ Maar speciaal is het allang niet meer: de nieuwe manier van televisie- kijken is de afgelopen jaren helemaal ingeburgerd geraakt in de Vlaamse huishoudens. Analoge televisie, de vorm van tv-kijken waarmee we ons moesten behelpen in de eerste vijftig jaar dat het medium bestond, is op sterven na dood, en zal binnenkort helemaal verdwenen zijn. 99,99 procent van onze lezers – wat die 0,01 procent betreft: fijn dat je er nog altijd bij bent, Guy! – is overgeschakeld op een digitaal signaal. Wat is het verschil? Een digitaal signaal kan, om het simpel te stellen, véél meer informatie doorgeven dan zijn analoge voorganger. Vergelijk het met de switch van internet-via-de-telefoonlijn naar wifi: het gaat allemaal een pak sneller, gemakkelijker, in betere kwaliteit en met veel meer mogelijkheden.

De belangrijkste verandering, naast de verbetering van de beeldkwaliteit: digitale tv staat níét meer, zoals analoge tv, synoniem voor live kijken. Dat is zelfs in een recordtempo een anachronistisch concept aan het worden, gereserveerd voor toevallige zapmomentjes, grote shows – het Eurovisiesongfestival! – en wedstrijden van de Rode Duivels. Met digitale tv – die trouwens een veelvoud aan zenders aanbiedt ten opzichte van vroeger – kunt u naar believen uitzendingen pauzeren, afleveringen die u gemist hebt achteraf opvragen en snuisteren in een uitgebreide lijst van series en films die constant geüpdatet wordt. Dat heet: on demand kijken. Waren we vroeger gebonden aan uitzendschema’s die opgesteld werden door bobo’s die geen benúl van ons crossfitschema hadden, dan zijn we nu geheel vrij om te kijken naar wát we willen, wannéér we dat willen. Zoals het – laten we wel wezen – hoort.


Waar?

Wat is er nog veranderd met de komst van digitale tv? De grote providers – in Vlaanderen hebben we Telenet, Proximus, Orange, Scarlet en TV Vlaanderen – hebben opeens allemaal een ander aanbod. Wat de grote zenders betreft, valt dat niet op: Eén, VTM, VIER, Canvas en Q2 krijg je overal, in dezelfde beeldkwaliteit. Het is pas bij de andere zenders dat het scheelt: zo heeft het basispakket van Proximus 78 kanalen, dat van Scarlet 28. Over het algemeen geldt: hoe duurder het abonnement, hoe meer keuzemogelijkheden. Op het populaire Fox lopen veel goeie series, zoals Robert Kirkmans ‘Outcast’, maar dat kanaal kunt u enkel bij Telenet bekijken. Zo heeft elke provider zijn eigen stokpaardjes en zijn eigen lacunes.

In het on demand-aanbod proberen de providers zich pas écht te onderscheiden; zeker Telenet zet zwaar in op een uitgebreid aanbod van films en series, met het betaalpakket Play (More). Bij elk tv-seizoen woedt er achter de schermen een bitsig partijtje touwtrekken om de al dan niet exclusieve uitzendrechten van de Engelse voetbalcompetitie of HBO-series à la ‘Game of Thrones’ (allebei bij Telenet). Elke aanbieder legt zijn klanten andere pakketjes voor, met andere prijzen. Wat u ook kiest: het kostenplaat je is telkens weer een hele berekening.

Naast de klassieke providers is er natuurlijk ook nog ‘the new kid on the block’: Netflix pakt het helemaal anders aan dan z’n collega’s en biedt uitsluitend – vaak exclusieve – onlinecontent. Wat houdt dat allemaal in? Kortweg: een bescheiden shitload aan prestigieuze tv-series, met als paradepaardjes groots opgezette eigen producties, van de recente hit ‘Stranger Things’ over het langlopende ‘House of Cards’ met Kevin Spacey tot het swingende ‘The Get Down’ van Baz Luhrmann. Daarnaast: blockbusters als de nieuwe ‘Star Wars’, oudere klassiekers als ‘Taxi Driver’ en een hele hoop kleine producties van twijfel- achtig allooi, documentaires en integrale comedyshows van Eddie Murphy in z’n hoogdagen en hedendaagse fenomenen als Louis C.K. Netflix kost 10 euro per maand, maar daar krijgt u dus géén ‘gewone’ tv bij. Stel dat u ‘Little Big Shots’ met Nathalie Meskens écht niet kunt missen – alle respect – dan moet u alternatieven zoeken.


Hoeveel?

De meeste tv-abonnementen zijn tegenwoordig package deals, waar ook een internet- abonnement, een abonnement voor vaste telefonie en soms zelfs een gsm-abonnement bij zit. Voor een combo met een degelijke internetverbinding en digitale tv moet u ruwweg 50 à 70 euro per maand rekenen, al naargelang de kleine lettertjes van de deal. Proximus en Telenet bieden alleen all-inpaketten, terwijl TV Vlaanderen een basispakket voor tv zónder internet heeft vanaf een goeie 20 euro per maand, al moet u er rekening mee houden dat u dan nog elders uw internet moet betrekken.

En dan hebt u alleen nog maar een basispakket. Stel dat u graag het voetbal van de Belgische eerste klasse volgt, dan kan dat vanaf 58 euro per maand bij Proximus, of 78 euro per maand bij Telenet – bij die laatste krijgt u er ook nog de Engelse, Duitse, Spaanse, Italiaanse, Nederlandse, Franse, Schotse én Braziliaanse competities bij.

Wil u erotiek of een uitgebreide filmselectie, dan loopt het kostenplaatje verder op. Gaat u bij Orange (dat voor 39 euro per maand internet en tv aanbiedt) voor extra snel internet? 10 euro erbij. Wil u bij Scarlet méér bellen? Dan volstaat het basispakket van 39 euro niet. Soms moet u een eenmalige installatiekost (zo’n 100 euro) betalen en soms niet. Enzovoort.


Tip van het huis:

breng een bezoekje aan de site van Test-Aankoop om te zien waar u de beste deal vindt. Ook als u al een abonnement hebt, blijft dat een handige oefening, want zelfs voor geoefende digitale-tv-gebruikers is het niet altijd makkelijk om door de bomen het bos nog te zien.


Slotsom

Het heeft heel wat voeten in de aarde voor u optimaal digitale tv kunt kijken.

Voor uw vaste tv-toestel moet er eerst iemand van uw provider een decoder komen installeren op vooraf bepaalde plekken in de woonruimte – een ongemak de hashtag #firstworldproblems waardig. En als u op andere apparaten – gsm, laptop, tablet – wil kijken, moet u de juiste apps installeren. Maar vanaf dan hebt u hopelijk wel een handig gepersonaliseerd pakket, dat toegespitst is op uw interesses en dat u altijd en overal kunt gebruiken.

Sommige apps (Yelo TV bij Telenet, Overal TV bij Proximus) zijn handige verlengstukken van uw providerabonnement, andere bieden meer zelfstandige mogelijkheden. De app van Netflix is de bekendste, maar er is ook Stievie, waarmee u voor 10 euro per maand live of uitgesteld naar tien basiszenders kunt kijken, op laptop of smartphone. Een beperkter aanbod dan dat van de klassieke providers, maar een puik goedkoop alternatief – en aantrekkelijk in combinatie met Netflix als u voor weinig geld over een breed aanbod wil beschik- kenn. Als u alléén ‘Little Big Shots’ wil – opnieuw: alle respect – hebt u zelfs genoeg aan de gratis variant die de Medialaan heeft gelanceerd en waarmee u alle programma’s van VTM, Q2, Vitaya en de kinderzenders kunt bekijken.

Sowieso hangen de mo gelijkheden altijd af van de prijs: alles samengeteld zijn zelfs de goedkoopste abon- nementen een stuk duurder dan een oud kabelabonnement. En met betaalpakketten en/of Netflix erbij betaalt u makkelijk meer dan 100 euro per maand. In ruil daarvoor krijgt u de ganse tv-wereld – op elk moment van elke dag, waar dan ook – in de palm van uw hand, maar laten we wel wezen: uiteindelijk betaalt u veel geld voor wat in se kleine gemakkelijkheidsoplossinkjes zijn. Maak voor uzelf uit hoever u daarin wil gaan, en als u twijfelt: hey, deze gids is nog maar net begonnen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234