null Beeld

Het nieuwe tv-seizoen (3)

De kusthoreca haalt nu vast zijn voodoopop en de bijbehorende breinaalden boven, maar we zeggen het tóch: ’t is weer voorbij, die mooie zomer.

tr/sso/nc/hvt

Wachten ons nu: kilte, spekgladde wegen en lelijke mutsen in het straatbeeld. Dat alles wordt draaglijk gemaakt door slechts één lichtpuntje: het fonkelnieuwe tv-seizoen, dat we op een soundtrack van klaroengeschal en engelengezang aan u presenteren. Humo, van oudsher het beste weekblad voor radio en televisie, gidst u langs nieuwe vrienden en oude bekenden. Wees streng en rechtvaardig, want mooi en meedogenloos was u al.


Het beste moet nog komen

Optimisme is een ­morele plicht, schijnt het, dus voorziet VIER u ook dit tv-­seizoen van een flinke portie goede hoop. In ‘Het beste moet nog komen’ gaat Steven Van Herreweghe elke week samen met een bekende gast op zoek naar wat de toekomst nog brengen kan voor de BV in kwestie, en naar het antwoord op die ene grote vraag: ‘Wat nu?’ Een vraag die Steven zichzelf het voorbije jaar vast ook weleens heeft gesteld.

HUMO In de kranten wordt gesproken van ‘een comeback’, je moet dus wel grondig weg geweest zijn.

Van Herreweghe «Zo werk ik nu eenmaal: ik heb me teruggetrokken en grondig nagedacht over waar ik heen moest na ‘Rasters’. Zo is het idee van ‘Het beste moet nog komen’ gegroeid: ik wist niet wat mijn volgende stap zou zijn, maar dat is het lot van veel mensen in deze sector. Het leek me interessant om het daar eens over te hebben: iedereen die ik ontvang in ‘Het beste moet nog komen’, heeft al een succesvolle carrière achter de rug, maar wat nu? Wat gaan ze doen om dat zo te houden?

»Dit is wat ik het liefste doe: in een warme context toch proberen scherp te zijn. Vertrekken vanuit een talkshow met nobele bedoelingen, en daar dan onzin uit puren. Dat evenwicht tussen inhoud en onzin hoop ik in de toekomst verder te kunnen verkennen.»


VIER ⎢maandag 1 september ⎢21.05 u.

undefined

null Beeld


Iedereen beroemd

Honderd jaar geleden, vlak na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, ging in Scherpenheuvel een postzak verloren. Exact een eeuw later worden de brieven alsnog bezorgd aan de nabestaanden van de geadresseerden. Ziedaar het simpele en – toegegeven – jaloersmakende idee waarmee reporter Arnout Hauben het nieuwe seizoen van ‘Iedereen beroemd’ aftrapt.

Arnout Hauben «Een man in Scherpenheuvel die z’n huis wilde verbouwen, trof die postzak een tijdje geleden aan onder zijn planken vloer. Hij vertelde zijn verhaal in de frituur, waarop ze met een aantal mensen die brieven zijn beginnen door te nemen. En dat kwam Erfgoed Scherpenheuvel ter ore.»

HUMO Hoe reageerde men als er plots iemand op de stoep stond met een honderd jaar oude brief?

Arnout Hauben «De meeste mensen waren wel aangedaan: plots kregen ze een nieuw perspectief op hun familie. Zo was er een vrouw die ineens begreep waarom haar moeder zo laat getrouwd was. Ik had een brief bij van het eerste lief van haar moeder, een soldaat die niet lang na het versturen van dat bericht sneuvelde. 't Was echt een suikerzoete liefdesbrief. Het tragische is dat de moeder die nooit heeft gelezen en op zoek is gegaan naar een nieuw lief, wat wellicht verklaart waarom ze later dan haar leeftijdsgenoten aan kinderen is begonnen.»


Eén ⎟weekdagen ⎟19.40 u.

undefined

null Beeld


De rechtbank

Geen drastische vernieuwingen of radicale koerswijzigingen in het vierde seizoen van ‘De rechtbank’, zegt eindredacteur Greet Nagels. In de eerste afleveringen doen ze alvast waar ze al drie seizoenen in uitblinken: mooie miniatuurtjes maken van worstelende, liegende of gewoon struikelende mensen die tegen de lamp zijn gelopen.

HUMO Hoe zorgen jullie ervoor dat er geen sleet op de formule komt?

Greet Nagels «We wisselen net zoals in de voorbije seizoenen voortdurend zaken en locaties af. Het is de eerste keer dat we ook rechtszaken in Wallonië kunnen volgen, we zijn gaan filmen in de politierechtbank van Luik en het vredegerecht van Tubeke. Daar hebben we een sterke zaak gevolgd van een jongen die ’s nachts was gaan spookrijden door een tunnel. Tijdens de zitting werden alle beelden van de veiligheidscamera’s getoond, heel indrukwekkend. Dit jaar konden we ook voor het eerst zaken in een strafuitvoeringsrechtbank filmen. Die rechtbank begeleidt iedereen die tot meer dan drie jaar gevangenisstraf veroordeeld is.»


VIER ⎢dinsdag 2 september ⎢21.05 u.

undefined

null Beeld


Buitengewoon

Nieuw tv-seizoen, nieuw schooljaar. Eén combineert de twee in de reeks ‘Buitengewoon’: een jaar lang volgde een ploeg van het productiehuis Nieveranst (dezelfde mensen maakten de VTM-reeks ‘Jonge zwanen’) acht kinderen en jongeren in het buitengewoon onderwijs.

HUMO De tv lijkt mensen met een beperking te hebben ontdekt. Vorig jaar was er ‘Ik wil ook een lief’, een reeks van VIER over de moeilijke combinatie ‘beperking’ en ‘een lief’. Kunnen we spreken van een tendens?

Jo Vandevenne (Nieveranst) «Ik heb me die vraag ook gesteld. Misschien is er inderdaad een verhoogde interesse van de media, maar mij valt toch vooral op dat programma’s over zo’n onderwerp nog vaak een betuttelende toon aanslaan: ‘Kijk eens hoe deze mensen ons verbazen. Je zou het niet verwachten, maar ze kúnnen iets.’ Wij proberen die toon te vermijden door de jongeren hun eigen verhaal te laten vertellen, zonder hen in een format te dwingen. We registreren gewoon wat ze meemaken, op school en thuis.»


Eén ⎢dinsdag 2 september ⎢21.05

Lees morgen deel vier van het nieuwe tv-seizoen

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234