null Beeld

Het nieuwe tv-seizoen: Amateurs

We zijn allemaal ama­teurs, we leven niet lang genoeg om iets anders te zijn.’ Het is een uitspraak van ­Charlie ­Chaplin, die voor Marc Van Eeghem (53) de nieuwe VTM-fictiereeks ‘Amateurs’ perfect samenvat. De serie draait rond het amateurtoneel­gezelschap De Pajotters, waarvan Van Eeghem als Jan Delvo de enthousiaste bezieler is en waarvoor hij deurenkomedies zoals ‘De lavabo van tante Jos’ regisseert.

Joost Vandesande

Marc Van Eeghem «‘Amateurs’ is een ode aan de vriendschap, en hoe broos die is. Maar er is mij gevraagd niks te verklappen wat de pret zou kunnen bederven – geen spoilers. Ik wist tot gisteren niet wat dat betekende. Ik rijd met een Peugeot Partner, daar staat er geen op.»

HUMO De vriendschap komt onder druk te staan als de voorzitter wil meedingen naar Het Koninklijk Landjuweel, de nationale wedstrijd voor amateurtoneel, en een professionele regisseur inhuurt: Stany Crets.

Van Eeghem «Dat zou kunnen (lacht). Maar het gaat inderdaad over misplaatste hoogmoed en ambitie, en het is de vraag of het nog goed komt.

»Het Landjuweel bestaat trouwens nog altijd, ik heb er al prachtige voorstellingen gezien. Voor alle duidelijkheid: ik heb een zwak voor het gezonde amateurtheater.»

HUMO Waarom?

Van Eeghem «Omdat het toneel daar nog als puur spelplezier wordt beleefd. Ik ben vast verbonden aan het ­Toneelhuis en dat is mijn werk. Ik doe dat graag en beleef er vreugde, maar ik moet er bijvoorbeeld ook onderhandelen. Voor de meeste mensen in het amateurtheater blijft het een hobby zonder pretentie. En ze fleuren allemaal op van de vriendschap die hen overvalt – dat is eigenlijk de kern van elk goed geleid amateur­theater. Mijn vroegere buurman was een verwoed amateurtheaterspeler: als die op de scène stond, voelde hij zich echt gelukkig. Dat gevoel wilden we overbrengen. We wilden er zeker niet mee lachen, zoals vroeger al eens gebeurde.

»Ik meen het: als je van iets eenvoudigs als amateurtoneel kunt genieten, zit je volgens mij dicht bij de zin van het leven.»

HUMO Heb je zelf ooit bij een amateurgezelschap gespeeld?

Van Eeghem «Eén keer. In het laatste jaar aan het atheneum in Brugge uitte ik mijn ambitie om theater te studeren. Waarop mijn leraar Frans, meneer Dewaele zei: ‘Dan moet je wel ervaring opdoen, mijn vriend.’ Hij stuurde me naar het gezelschap van mevrouw ­Schepens, een baken in het Brugse amateurtoneel, en ik kreeg meteen de hoofdrol van het volgende stuk. Er waren daar ook een paar heel mooie meisjes aanwezig: plots ging er een nieuwe wereld voor mij open. Ja jong, ik heb mijn rol intens en met veel liefde gespeeld (lacht).

»Volgens mij zijn ze zo dood als een pier, want toen al op gezegende leeftijd, maar mochten ze nog leven: ik heb mijn carrière aan de toewijding van mevrouw Schepens en meneer Dewaele te danken.»

HUMO Kwamen jullie als beroepsacteurs zelf terug bij de essentie, het spelplezier?

Van Eeghem «Ja, enorm, je mag het aan iedereen vragen. Els Dottermans jubelt nog altijd na. Het was een wonderbaarlijke tijd, waarin ik veel liefde heb gekregen. Dat klinkt nogal Bond Zonder Naam-­achtig, hè, maar geen onvertogen woord over de Bond – I love them, ze zijn één van de hipste instellingen van het land. Enfin, we dwalen af.»

HUMO De topcast was in handen van regisseur Frank Van Passel. Ik denk dan spontaan aan de warmte van ‘Terug naar Oosterdonk’.

Van Eeghem «Frank heeft met hetzelfde warme gevoel ‘Amateurs’ geregisseerd. Maar we moeten wel oppassen met het vooraf bewieroken van de topcast en dat topverhaal. Voor je het weet, word je de grond in geboord, zoals met ‘In Vlaamse Velden’ is gebeurd, en noemen ze je oubollig, saai en historisch niet correct. Toen ik dat allemaal las, dacht ik: ‘Rustig, jongens, dit is onder de gordel.’»

HUMO Stany Crets speelt zichzelf als de professionele regisseur. Is het ook een soort parodie?

Van Eeghem «In ‘Amateurs’ is Stany niet de meest sympathieke figuur, terwijl hij in het echt wél bijzonder lief, attent en charmant is. Hij zal het graag horen (lacht). Nee, vraag hem zelf hoe hij zich verhoudt tot de mean old bastard die hij neerzet. Hij speelt zijn rol in ieder geval briljant.»

HUMO En dan is er nog de geweldige Fred Van Kuyk als de voorzitter.

Van Eeghem «Fredje speelt ook verdomd goed, hoor. Je hoort het, niks dan schone dingen uit mijn mond, en ik hoop dat de mensen het ook graag zullen zien. Ik voel al komen dat ze een speciale fietsroute in het Pajottenland gaan aanleggen, zoals bij ‘Katarakt’. Nu ja, in Limburg plukken ze er nog altijd de vruchten van. Heb je hem? (lacht)»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234