null Beeld

Het nieuwe tv-seizoen: 'De Bunker'

Hilde Van Mieghem (57) in de rol van baas van de Staatsveiligheid, dat is één van de verrassingen van ‘De bunker’, de nieuwe VTM-serie die ons, zo beloven de makers, een inkijkje gaat geven in hoe het eraan toegaat in het leven van de Belgische undercoveragenten die terugkerende Syriëstrijders opsporen, terroristische aanslagen verijdelen en voorkomen dat omstreden staatshoofden van kant gemaakt worden.

Stefanie De Jonge

'Ik heb wel even gedacht: 'Kan ik het nog wel?' Maar ik zeg je: ik kan het nog (lacht)'

De makers hebben nauw samengewerkt met de administrateur-generaal van de Belgische Staatsveiligheid Jaak Raes.

Hilde Van Mieghem «En omdat ik de ‘baas’ van de Staatsveiligheid moest spelen, heb ik hem ook een paar keer ontmoet. Ik wilde van alles van hem weten: of hij persoonlijk contact heeft met staatshoofden, of de staat van paraatheid veel hoger is dan vroeger in deze tijden van terroristische aanslagen. Maar hij liet niet in zijn kaarten kijken – terecht natuurlijk.»

HUMO Rosa Feldman, jouw personage, kan soms flink tekeergaan tegen haar team.

Van Mieghem «Ja, omdat ze het niet altijd even nauw nemen met de regels. Infiltraties, huiszoekingen en afluisteren mogen niet zonder toestemming van de politiek, dus als haar mensen die methodes tóch toepassen, ontploft ze.»

HUMO Je speelde nooit eerder iemand die de touwtjes in handen heeft en anderen beveelt. Beviel het?

Van Mieghem «Zeker. Al zou ik het als actrice wel leuk hebben gevonden als je wat meer over haar te weten zou komen. Dat ze in situaties zou belanden die haar uit haar professionele lood slaan.»

HUMO Liefdesperikelen?

Van Mieghem «Ja, of een gijzeling, of kinderen, of een jeugdtrauma, of een hond – ik zeg maar wat.

»Nu, ik durf te beweren dat ik Rosa op een manier speel die wel mysterie opwekt. Je voelt dat die vrouw ergens mee zit en je vraagt je af: ‘Zou ze thuis straks de zweep boven halen? Of zou ze misschien voor een kreng van een zieke moeder moeten zorgen?’ Ik denk dat ik de scenaristen daarmee ook op ideeën heb gebracht. Stel dat er ooit een tweede serie komt, dan zullen ze haar zeker door de emotionele mangel halen.»

HUMO Je hebt heel lang geen grote televisierollen meer gespeeld.

Van Mieghem «Tien jaar niet! Ze vroegen me gewoon niet meer. Ik heb dus wel even gedacht: ‘Kan ik het nog wel?’ Maar ik zeg je: ik kan het nog (lacht).

»Die twijfel is trouwens begonnen met een klein rolletje in ‘In Vlaamse velden’. Ik speelde een verpleegster, maar het was vooral mijn hond Wilson, die ook meespeelde, die toen hoge ogen gooide. Iedereen zei: ‘Wauw! Die hond!’ En niemand die erbij stilstond dat ík die hond regisseerde terwijl ik speelde – helemaal niet evident. Nu goed, daarna vroegen ze me wel voor de film ‘Diamant noir’, een Franse thriller die nog moet uitkomen. Maar Wilson ging toen mee naar de auditie en meteen vroegen ze of hij mocht meespelen. ‘Nu is het genoeg,’ dacht ik, ‘voortaan laat ik hem thuis.’

»Gelukkig kreeg ik niet veel later een rol in ‘The Team’ – de internationale politieserie die binnenkort op VTM te zien zal zijn, met Veerle Baetens in een hoofdrol.»

HUMO Naast de niet te versmaden ‘Borgen’-acteur Lars Mikkelsen. Hoe was die ontmoeting?

Van Mieghem «Ik was ook heel benieuwd naar hem, maar wat gebeurde er? Ik had mijn hond mee op de set, en kennelijk had Mikkelsen vroeger zelf zo’n hondje, maar was dat onlangs gestorven. Dus hij kwam de kleedkamer binnen en zat meteen op zijn knieën voor die hond! Zodra hij kon, ging hij er even mee wandelen in het stadspark. Wilson opent echt heel veel deuren. Het enige nadeel is dat mensen zich alleen hém herinneren, en mij niet (lacht). Soit, dankzij die rol in ‘The Team’ ben ik weer vertrokken als actrice, en dat vind ik heerlijk.»

HUMO Wat, neem ik aan, niet betekent dat je gaat stoppen met regisseren?

Van Mieghem «Ben je gek!»

HUMO Wanneer begin je met de verfilming van Tom Lanoyes ‘Sprakeloos’?

Van Mieghem «Alles is bijna rond. Ik heb een prachtig scenario: na zeventien versies zit dat eindelijk helemaal juist. Ook Tom Lanoye is er blij mee. Ik ga trouwens ook nog een documentaire regisseren met Chris Dusauchoit, over dood, rouwen en leven. Op 11 november zou die op televisie moeten komen.»

HUMO Het gaat dus heel goed met je.

Van Mieghem «Ja, nu nog een leuke vriend. Hoewel. Waarschijnlijk gaat het net zo goed omdat ik géén vriend heb, en alleen maar een hond.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234