Het nieuwe tv-seizoen: 'De coulissen van de Wetstraat'

Net als hemzelf hebben we ook Ivan De Vadders programma ‘De coulissen van de Wetstraat’ een tijdlang moeten missen: kanker gooide zoals bekend roet in het eten. Maar komende donderdag pikt De Vadder de draad weer op waar-ie ’m in 2013 achterliet.

'Een Franstalige partijvoorzitter heeft mee een Vlaamse regering op de sporen gezet. Merkwaardig, toch?'

‘De logische premier’, aflevering vier van ‘De coulissen’, gaat over de drie maanden durende regeringsformatie van vorig jaar, die ons de jongste premier uit ’s lands geschiedenis opleverde. Hoe één en ander precies in zijn werk is gegaan, verneemt u uit de mond van de partijvoorzitters die indertijd in de cockpit zaten: Charles Michel, Bart De Wever, Gwendolyn Rutten en die beleefde jongen van de CD&V met zijn brilletje, wiens naam ons nu even ontglipt – Jeroom maakte ooit nog een stripversie van hem in Humo.

Ivan De Vadder «We hebben een nogal ongebruikelijke methode gebruikt om de vier partijvoorzitters één voor één te interviewen: zij zaten voor een autocue, en op die autocue zagen ze mij. Ik zat namelijk in een andere ruimte, waar ik aanhoudend gefilmd werd terwijl ik luisterde en vragen stelde. Op die manier kregen de vier het idee dat ze helemaal alleen tegenover een camera zaten, ook omdat de cameraman zich goed had verstopt. Dat schiep een zekere intimiteit, en het zorgde er tegelijk voor dat de geïnterviewden recht in de camera keken – toch vrij uniek.»

HUMO Wat bent u zoal te weten gekomen?

De Vadder «Veel (lachje). Maar wat mij wellicht nog het meest frappeerde, is het volgende: op 11 juli 2014, tien dagen voordat de nieuwe Vlaamse regering werd bekendgemaakt, zijn de vier partijvoorzitters in kwestie bij elkaar gekomen om te onderhandelen over zowel de federale als de Vlaamse regering. Met andere woorden: een Franstalige partijvoorzitter heeft mee een Vlaamse regering op de sporen gezet. Merkwaardig, toch? Uiteraard heeft dat te maken met het feit dat het samenvallende verkiezingen waren, en dat de Vlaamse partijvoorzitters bijgevolg zo’n beetje gedwongen waren om gelijktijdig over beide regeringen te onderhandelen. Maar ik blijf het toch vreemd vinden, zeker als je weet dat Kris Peeters een paar maanden voordien nog pleitte voor een copernicaanse omwenteling, en de autonomie van de Vlaamse regering heel sterk in de verf zette.»

HUMO De regeringsvorming van 2014 was ongetwijfeld boeiend, maar was die van 2010-2011 geen interessanter onderwerp geweest voor een aflevering van ‘De coulissen’? We zaten toen 541 dagen zonder regering, tot op heden een wereldrecord.

De Vadder «Daar heb je een punt, ja. Dat onderwerp staat dan ook nog steeds op mijn verlanglijstje, net als – onder andere – het verdwijnen van Agalev uit het federale parlement, in 2003. Maar zoals je zelf al aangeeft, heeft de formatie van 2010-2011 lang geduurd. Het zou dus ook lang duren om uit die periode de relevantste momenten te selecteren, en er een programma van drie kwartier uit te distilleren. Ik kan je verzekeren dat er in een aflevering van ‘De coulissen’ gigantisch veel tijd kruipt: in het researchen, het afspraken maken, het afnemen van de interviews, het visioneren, het monteren...»

HUMO Hebben jullie er lang over moeten doen om de vier partijvoorzitters over de streep te trekken?

De Vadder «Dat heeft toch een tweetal maanden in beslag genomen, ja – Wouter Verschelden heeft zich daarmee beziggehouden.»

HUMO Bij wie duurde dat het langst?

De Vadder «Ze hebben allemaal ongeveer op hetzelfde moment toegezegd, wat mijn vermoeden versterkte dat ze met elkaar besproken hebben of ze al dan niet zouden meewerken. Er zijn volgens mij ook afspraken gemaakt over wát ze precies zouden zeggen en benadrukken. Want toen het in de interviews ging over het feit dat ze van dezelfde generatie zijn, gebruikten ze alle vier ongeveer dezelfde woorden: ‘We hebben een gelijkaardige achtergrond, want we keken naar dezelfde films en we luisterden naar dezelfde muziek’.»

HUMO Vorig jaar zei u in Humo dat het, in vergelijking met uw begindagen bij de VRT, lastiger is geworden om met een politicus een gesprek te voeren ‘waarbij je niet het idee krijgt dat elk antwoord het resultaat is van mediatraining’. Speelde dat u geen parten?

De Vadder «Hmm, nee, toch niet echt. Maar wat ons wel de nodige parten heeft gespeeld, is het feit dat we nog maar een jaar na de feiten zitten. Want zo gaat dat nu eenmaal in dit genre van journalistiek: hoe korter je op de feiten zit, hoe kleiner de kans dat de betrokkenen het achterste van hun tong laten zien. Je kunt zo veel vragen als je wilt, en je krijgt ook voldoende antwoorden, maar je vóélt gewoon dat over een aantal onderwerpen niet alles wordt gezegd. Eigenlijk zou ik deze reportage over vijf jaar dus nog eens opnieuw moeten maken.»

HUMO Daar houden we u aan. Laatste vraagje nog: hoe gaat het nu met u?

De Vadder «Goed, dank je wel. Ik moet om de drie maanden op controle, en tot nu toe zijn de uitslagen allemaal positief geweest. Enfin, negatief, en dus positief – je begrijpt ongetwijfeld wat ik bedoel.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234