null Beeld

Het nieuwe tv-seizoen: De rechtbank

Geen drastische vernieuwingen of radicale koerswijzigingen in het vierde seizoen van ‘De rechtbank’, zegt eindredacteur Greet Nagels. In de eerste afleveringen doen ze alvast waar ze al drie seizoenen in uitblinken: mooie miniatuurtjes maken van worstelende, liegende of gewoon struikelende mensen die tegen de lamp zijn gelopen.

nc

HUMO Hoe zorgen jullie ervoor dat er geen sleet op de formule komt?

Greet Nagels «We wisselen net zoals in de voorbije seizoenen voortdurend zaken en locaties af. Het is de eerste keer dat we ook rechtszaken in Wallonië kunnen volgen, we zijn gaan filmen in de politierechtbank van Luik en het vredegerecht van Tubeke. Daar hebben we een sterke zaak gevolgd van een jongen die ’s nachts was gaan spookrijden door een tunnel. Tijdens de zitting werden alle beelden van de veiligheidscamera’s getoond, heel indrukwekkend. Dit jaar konden we ook voor het eerst zaken in een strafuitvoeringsrechtbank filmen. Die rechtbank begeleidt iedereen die tot meer dan drie jaar gevangenisstraf veroordeeld is.»

HUMO De strafuitvoerings­rechtbank is bij het grote publiek vooral bekend sinds de controverse over de vrijlating van Michelle Martin. Is jouw beeld bijgesteld?

Nagels «Eigenlijk weet bijna niemand hoe ze werken. Ik stond ervan te kijken hoeveel energie we als samenleving steken in de opvolging van veroordeelden. En dat tonen we ook. We hebben gefilmd in de Leuvense Hulpgevangenis en niet in Leuven Centraal, waar zwaardere misdadigers zitten. De voorzitter heeft de zaken mee geselecteerd om te vermijden dat kijkers plots geconfronteerd zouden worden met de moordenaar van een familielid.»

HUMO Wat opvalt: de respectvolle, zelfs zorgzame manier waarop rechters de beklaagden ondervragen.

Nagels «De rechters houden altijd het grotere plaatje voor ogen. Heel vaak leggen ze de beklaagden ook uit waarom ze bepaalde lastige vragen stellen. In één aflevering zegt de onderzoeksrechter tegen een beklaagde dat ‘gewoon werken, belastingen betalen en meedraaien in de maatschappij ook een prettig leven kan zijn’. Vaak willen ze die mensen écht iets meegeven.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234