null Beeld

Het nieuwe tv-seizoen: de talkshows

En dan word je, na een maandenlange gedwongen ballingschap op zonovergoten terrassen, festivals en tropische stranden, eindelijk weer in de vertrouwde muf heid van de huiskamer toegelaten. Lichten worden gedimd, joelende kinderen tot huiswerk aangemaand, gesprekken vallen stil. ‘Hoe was je dag, schat?’ – ‘Zwijg, ‘Thuis’ gaat beginnen!’ Zalig, toch? Het nieuwe tv-seizoen voor u uitgespeld.

Noud Jansen


Karen & De Coster (VIER)

woensdag 2 september, 21 u.

'Eric Goens zei: 'Je hebt lang genoeg gezeten, hoe zou je het vinden om een keer te gaan stáán?''

Omdat ‘Damen & Gilles’ niet echt bekte, presenteert VIER u vanaf komende woensdag ‘Karen & De Coster’, een door Karen Damen en Gilles De Coster in ‘pittige maar beschaafde’ banen geleide tiendelige talkshow over ‘alles wat Vlaanderen boeit en bezighoudt’.

Wat ons bijvoorbeeld bezighoudt:

HUMO Wie is ooit op het idee gekomen om Karen Damen aan Gilles De Coster te koppelen?

Gilles De Coster «Eric Goens. Hij is met het voorstel op de proppen gekomen toen Karen nog in de jury zat van ‘Belgium’s Got Talent’, en ik met ‘Het jaaroverzicht live’ op VIER bezig was. Wat Eric vooral in Karen zag, was haar authenticiteit, om dat lelijke woord nog eens van stal te halen: ze speelt geen rolletje voor de camera, gebruikt geen moeilijke woorden, is altijd zichzelf. En daar is nood aan op televisie. Tegen mij zei hij: ‘Jij hebt lang genoeg aan allerhande tafels gezeten. Hoe zou je het vinden om een keer te gaan stáán, en op die manier een debat te leiden? Jij kunt dat!’ En ja, de combinatie van Karen en mezelf mag dan wat atypisch lijken, in de proefaflevering die we hebben opgenomen, leek het alleszins wel te werken.

»Het programma zit zo in elkaar: iedere week behandelen we twee thema’s. Het eerste zal actualiteitsgebonden zijn; het tweede niet per se, maar wij vinden het toch relevant. Ik sta in het midden van een arena en fungeer als spelverdeler: ik geef om de beurt het woord aan mijn praatgasten, die allemaal in het publiek zitten. Karen zit ook in het publiek – al wisselt ze af en toe weleens van plaats – en ze stelt vragen wanneer ze vragen wil stellen. Het idee is dat we niet enkel ministers, woordvoerders of professoren in de studio krijgen, maar ook betrokkenen. Is het thema bijvoorbeeld ‘inbraak’, dan wil ik slachtoffers én daders van inbraken aan het woord horen. En we willen uiteraard dat er gediscussieerd wordt; dat mensen het roerend met mekaar oneens zijn, en niet bang zijn om daarvoor uit te komen. Ik hoop en denk dat daar veel uit zal voortkomen.»

HUMO Kenden jij en Karen elkaar eigenlijk al vóór ‘Karen & De Coster’?

De Coster «Neen. ’t Is te zeggen: zij heeft me ooit wel eens opgebeld met de in plat Antwerps gestelde vraag om iets voor den Beerschot te doen, ik weet al niet meer precies wat. Haar neef zit in het bestuur en ik ben een groot supporter: vandaar. Ik kan me wel nog herinneren dat ik haar heb moeten teleurstellen, omdat ik die dag niet kon. Maar ik ga het goedmaken, dat beloof ik haar nu plechtig via dennumo.»

undefined

Van Gils & gasten

Eén, van maandag tot donderdag (vanaf 31 augustus)

'De beste momenten zijn die waar ik zelf het minst aanwezig ben'

Fysiek geradbraakt, maar mentaal zo fris als een konijn op de plein, zo vat Lieven Van Gils – net terug van een vakantie in Bolivia – het nieuwe tv-seizoen aan. Exit ‘Café Corsari’, enter ‘Van Gils & gasten’, en dat mag gevierd worden.

null Beeld

Lieven Van Gils «Het eerste wat ik ga doen, is: mijn redactie trakteren op koffiekoeken. Ik heb een aantal mensen meegekregen van bij ‘Reyers laat’, maar er is ook wat nieuw volk. Die heb ik nog niet gezien, terwijl ze toch al een paar weken met de voorbereiding bezig zijn. Ik moet mijn ploeg nog leren kennen en het duurt niet zo gek lang meer voor we op antenne gaan.»

HUMO Hoe moeilijk is het om ’s avonds nog interessante dingen te vinden die nog niet in de kranten, in de ochtendshows, in de journaals en op alle sociale media gepasseerd zijn?

Van Gils «’s Avonds laat kijk je op een heel andere manier naar de feiten die eerder die dag al in andere media gepasseerd zijn. Het is geen brandende actualiteit meer, alles is al wat getemperd. Je kunt op zo’n moment best nog wel iets toevoegen – wat niet wil zeggen dat het altijd even gemakkelijk zal zijn.»

HUMO Je zei ooit dat een talkshow niet om jou mag draaien. Wordt dat niet redelijk onvermijdelijk als jouw naam in de titel voorkomt en er maar één presentator is?

Van Gils «Voor mij hoefde mijn naam er niet in, maar ‘men’ vond dat toch het beste. Maar ik blijf erbij: de beste momenten zijn die waar ik zelf het minst aanwezig ben. Het is fijn als de gasten hun aandacht naar elkaar verplaatsen. Je ziet het ook fysiek gebeuren: ze draaien zich naar elkaar toe, een beetje weg van mij, ze durven elkaar aan te raken. Dán voel je dat je kunt loslaten.»

HUMO Zijn er bepaalde gasten van wie je graag zou zien dat ze zich aan jouw tafel in elkaar verliezen?

Van Gils «Da’s wel een interessante denkoefening. (Denkt dan ook lang na) Doe maar Yanis Varoufakis op maandag, Máxima en Mathilde op dinsdag, Stromae en Vincent Kompany op woensdag, om dan op donderdag met Angelina Jolie in schoonheid te eindigen. Dat zijn stuk voor stuk mensen die hun vakgebied of domein overstijgen.»

HUMO Heb je van de baas orders gekregen dat het luchtiger en – God beware ons! – ludieker moet, nu je niet langer op Canvas maar op Eén zit?

Van Gils «Luchtiger en ludieker niet per se, maar je moet de drempel wel lager leggen – waarmee ik trouwens helemaal niet wil zeggen dat het Eén-publiek moeite heeft met drempels. Je moet veel mensen kunnen bereiken, ze warm maken en vervolgens ook warm houden. Daarom zullen we bijvoorbeeld wat meer bekende gezichten gebruiken om minder bekende gezichten mee te introduceren. We gaan niet bewust op zoek naar luchtigheid – relevantie blijft belangrijk – maar we moeten de mensen wél met een goed gevoel naar bed sturen. Er mag dus gelachen worden. Hoe meer hoe liever, maar er móét niks.»

HUMO Van lachen gesproken, is Marc Coucke nog welkom aan de gesprekstafel na zijn polonaisefrats in ‘Vive le vélo’?

Van Gils «Ja, hoor. Hij heeft me een onvergetelijk moment bezorgd. Als ik er nu op terugkijk, toch. Mijn eerste reactie was uiteraard: als dat interview maar goed komt. Want Tony Martin was net interessante dingen aan het vertellen. En als er dan plots zo’n aangeschoten bende passeert… Nu, ik zag meteen dat het Marc Coucke was, en ik wist dat hij de boel niet opzettelijk zou komen verknallen. Ik heb het interview nog redelijk goed kunnen hervatten. Ik dacht eigenlijk vooral: ‘Marc, ik weet niet of je hiermee gaat wegkomen.’ Hij ís er ook niet helemaal mee weggekomen, maar hij heeft zich wel uitgebreid geëxcuseerd én getrakteerd met zijn beste wijn. Kijk, Marc is wie hij is, en ik hoop dat dat zo blijft.»

HUMO Iemand moet het zijn!

undefined


Jonas & Van Geel

VTM, woensdag 2/9 om 21.35 u. en vrijdag 4/9 om 22.25 u.

'Duchtig freewheelen met een hoek af'

Net toen u zich begon af te vragen waar ze met Jonas Van Geel zijn gebleven in het nieuwe uitzendschema van VTM, komt daar ‘Jonas & Van Geel’ aanwaaien: een gloednieuwe talkshow waarin de Rijzende Televisiester van 2012 niet één, maar twee avonden lang bekende gasten ontvangt. Iets zegt ons dat we daarbij één rode draad mogen verwachten: duchtig freewheelen met een hoek af.

null Beeld

HUMO Of niet, Jonas?

Jonas Van Geel «Ja, als ik het doe, weet je dat het meer gaat worden dan zomaar een praatprogramma. Niet dat we nu per se het warm water weer willen uitvinden, maar we hebben serieus nagedacht over hoe we dat talkshowformat nieuw leven kunnen inblazen. In ‘Zijn er nog kroketten?’ en ‘Lang leve…’ was ik daar al mee bezig, maar dit is het eerste format waarbij ik echt het gevoel heb dat ik er alles in kwijt kan wat ik fijn vind. Zo vond ik het belangrijk dat muziekbands in ‘Jonas & Van Geel’ nog eens een heel nummer mogen komen spelen. Niet hooguit één minuutje, zoals de laatste tijd de gewoonte was op de Vlaamse televisie.

»Op woensdag zenden we uit in primetime en ontvangen we drie bekende gasten. Op vrijdag staan we later geprogammeerd, met één centrale gast, en mag het wat edgier zijn.»

HUMO Dan haal je de pikante vragen boven?

Van Geel «Oké, misschien is ‘edgy’ een verkeerd woord, want vandaag is eigenlijk alles edgy, en daardoor ook niets meer. Laat ik stellen dat het vooral níét edgy zal zijn, maar dat we nog meer de comedytoer opgaan.»

HUMO In Amerika zijn zulke personality shows met een flinke dosis humor schering en inslag. Hoog tijd dat zoiets er in Vlaanderen ook komt?

Van Geel «Ja, al zijn die shows natuurlijk tot in de puntjes geregisseerd door een gigantisch schrijversteam. Bij ons ligt er ook al veel op voorhand vast – onze gastenlijst is bijvoorbeeld al helemaal klaar. Maar binnen die uitgetekende lijnen kan het nog verschillende kanten opgaan. We willen ook live on tape opnemen, dus we kunnen het ons niet veroorloven om drie uur lang opnames te maken – en die dan te verknippen tot een show van een uurtje.

»Het zal vooral zaak zijn om onze gasten eens op een andere manier te tonen. Want dat is ook een verschil tussen het ‘kleine’ Vlaanderen en Amerika: als Tom Cruise bij Oprah zijn nieuwste tattoo komt showen, is dat op zich al big. Die luxe hebben we hier in Vlaanderen niet.»

HUMO (trekt beteuterd haar mouw weer naar beneden) Gesnopen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234