null Beeld

Het nieuwe tv-seizoen: 'Helden van hier' en 'Merci Merckx'

Het ene moment wagen ze zich op de tast door een brandend flatgebouw voor een domweg vergeten kookpot op het vuur, het volgende moeten ze een suïcidale man behoedzaam overreden om toch maar naar het ziekenhuis te gaan.


Helden van hier

VTM, donderdag 3 september om 21.45 u.

'Branden blussen blijkt maar een fractie te zijn van wat de brandweer zoal doet'

Om maar te zeggen dat de Gentse brandweerlui van de Brandweerzone Centrum uit de VTM-reportagereeks ‘Helden van hier: Door het vuur’ echt van alle markten thuis moeten zijn. Waarnemend luitenant Brecht Vandeburie (33) gaat al vijftien jaar met verve door het vuur.

HUMO Als iemand voor brandweerman in de wieg was gelegd, bent u het wel. Uw kinderopvang was in de kazerne.

Brecht Vandeburie «Ja, mijn oom en tante woonden als conciërge in de lokale brandweerpost in mijn geboortedorp, mijn oom was korporaal en mijn tante organiseerde daar ook kinderopvang. Als mijn vader – tot twee jaar geleden adjudant bij de brandweer – moest uitrukken, verbleef ik vóór en na school en tijdens schoolvakanties daar. Zodra ik kon, heb ik het brandweerexamen afgelegd. Mijn broer trouwens ook. Ik was op mijn 18de de jongste brandweerman in Gent.»

HUMO Was u nooit bang als uw vader uitrukte?

Vandeburie «Helemaal niet. Integendeel: mijn broer en ik dwongen onze moeder zelfs om de brandweer achterna te rijden met de fiets, zodat we konden gaan kijken. Als mijn zoontje van 3 mijn beeper hoort afgaan, is hij ook door het dolle heen. Hij wil altijd alles weten.»

HUMO Branden blussen is maar een fractie van jullie werk. De reeks toont dat jullie veel vaker uitrukken om mensen uit allerlei benarde posities te bevrijden.

Vandeburie «Ik denk dat we maar 10 of zelfs 5 procent van onze tijd branden bestrijden.

HUMO Jullie worden ook opgeroepen bij zelfmoorden. Kun je je daarop voorbereiden?

Vandeburie «Niet echt. Elke brandweerman weet dat hij vroeg of laat te maken krijgt met dodelijke slachtoffers. Tijdens de opnames voor deze tv-reeks moesten we helaas het lichaam bergen van iemand die voor de trein was gesprongen. Dat kan zwaar zijn. Ik heb één keer meerdere dodelijke slachtoffers in één werkshift gehad. Op een avond dat ik nachtdienst had, werd ik eerst opgeroepen voor een dodelijk verkeersongeval, en later die nacht beroofde iemand zich van het leven. Zoiets blijft aan je ribben kleven. Ik kan daar gelukkig over praten met mijn vrouw en mijn vader. Je moet dergelijke ervaringen kunnen ventileren om ze een plaats te geven.»

undefined


Merci Merckx

Eén, dinsdag 1 september om 20.35 u.

'Ik denk dat deze reportagereeks als erfgoed zal worden beschouwd'

Na de taart, de recepties, het standbeeld, de Tourpassage in zijn geboortedorp en het Twitterrijmpje van Michel Verschueren (‘Eddy hier, Eddy daar, Eddy overal, Eddy de kampioen van het heelal!’), is er nu ook nog eens een zesdelige roadmovie over de carrière van de onlangs 70 geworden Eddy Merckx. Maker Karl Vannieuwkerke doet er alvast niet nodeloos bescheiden over.

Karl Vannieuwkerke «Ik ben ervan overtuigd dat deze reportagereeks niet na zes afleveringen in het archief zal verdwijnen om er nooit meer uit te komen. Integendeel: ik denk dat het als een stukje erfgoed zal worden beschouwd, en dat het mezelf en Eddy Merckx heel lang zal overleven. ’t Is mijn stille hoop dat onderwijzers van het zesde leerjaar dit gaan oppikken, dat ze die zes reportages elk jaar in hun lessenpakket gaan verwerken. Vergis je niet: veel kinderen weten niet meer wie Eddy Merckx is, en wat hij allemaal gepresteerd heeft.»

HUMO Een regelrechte schande!

Vannieuwkerke «Ik vind van wel, ja. In bijna elke andere sport kun je discussiëren over wie de grootste is, maar in de koers is er geen discussie. Oké, sommige van de Italianen die ik voor dit programma heb geïnterviewd, zeiden me dat Coppi Il Campionissimo was, maar als je de erelijst van Coppi naast die van Merckx legt, dan weet je het wel. Merckx was de grootste, punt. En mede om die reden maakt hij deel uit van ons collectieve geheugen en is hij voor altijd een deel van onze algemene geschiedenis – níét alleen van onze sportgeschiedenis. Met ‘Merci Merckx’ hebben we dat deel van de geschiedenis met een laagje bladgoud bedekt.»

HUMO Meer moet dat niet zijn, Karl!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234