null Beeld

Het nieuwe tv-seizoen: 'Het sterkste netwerk' en 'Zo man zo vrouw'

Facebookvrienden: steeds paraat om uw vakantiefoto’s te liken, maar staan ze ook voor u klaar als u écht in nood verkeert? Joy Anna Thielemans – met zo’n 30.000 Facebookfans, 31.400 Twitter-volgers en 82.300 Instagram-volgers een fenomeen op de Vlaamse sociale media – zoekt het voor u uit in ‘Het sterkste netwerk’.

Daarin worden twee BV’s drie dagen lang opgesloten in een container, en dienen ze met behulp van hun sociale netwerk een resem opdrachten tot een goed einde te brengen. Bijten de spits af: Sporza-journalist Ruben Van Gucht en completely crazy realityster Astrid Bryan. Hoeveel onlinevrienden hebben zij na de opnames teleurgesteld verwijderd?

'Het mooie aan 'Het sterkste netwerk' is dat het in de eerste plaats over de kandidaten gaat, en niet over mij'

Joy Anna Thielemans «We beginnen pas volgende week te draaien – voorlopig heb ik dus nog geen weet van eventuele wraakacties (lacht). Maar het wordt echt zot: de containers staan elke aflevering op een andere plaats, en de opdrachten zijn erg uiteenlopend. Van sommige opdrachten denk ik: ‘Dat lukt nóóit.’ Maar ik mag er helaas nog niet te veel over verklappen, omdat we willen voorkomen dat de bekende gezichten nu al hun sociale netwerk uit een bepaalde streek gaan inschakelen. En om er helemaal zeker van te zijn dat het spel eerlijk gespeeld wordt, krijgen ze van ons een smartphone waar ze niet mee kunnen bellen of sms’en: ze mogen echt enkel hun toevlucht nemen tot sociale media. Om dezelfde reden moeten ze ook drie dagen ter plekke blijven: als ze naar huis gaan, kan er immers gesjoemeld worden. Ik zal er zelf ook telkens drie dagen bivakkeren.

»Het mooie aan ‘Het sterkste netwerk’ is dat het in de eerste plaats over de kandidaten gaat, en niet over mij. Mijn enige ergernis is dat ik eigenlijk constant wil meedoen. Afgelopen maart namen Kobe Ilsen en Slongs Dievanongs het tegen elkaar op in een proefaflevering – ik wist toen nog van niks. Ik zag allerlei tweets passeren en dacht: ‘Zo’n fantastisch programma en ze hebben me er niet eens voor gevraagd!’»

HUMO Statistisch gezien maken de BV’s met het grootste aantal volgers het meeste kans op de overwinning.

Thielemans «Maar de opdrachten zijn zo divers dat je heel veel verschillende mensen nodig hebt om je te helpen. Mijn fans zijn bijvoorbeeld vooral meisjes tussen de 15 en de 25, maar die zitten overdag op school – zou ik dus niet constant een beroep op kunnen doen. En zo is het ook met de deelnemende BV’s: Astrid mag dan wel meer volgers hebben dan Ruben, maar een groot deel daarvan woont in het buitenland – niet meteen een voordeel, denk ik.»

HUMO Iets anders: vind je het zelf niet absurd dat tienduizenden mensen geïnteresseerd zijn in wat je eet, drinkt en draagt?

Thielemans «De wereld van de sociale media ís absurd, maar voor mij is het wel een aparte wereld: de Joy Anna op Instagram is niet de echte Joy Anna. En mijn generatie beseft dat ook. Als ik een prachtfoto van een bekende vrouw online zie, weet ik ook: ‘Jaja, dat is je goede kant.’

»Er wordt weleens gezegd dat sociale media je wereld verkleinen, maar ik vind net dat ze je wereld groter maken. Onlangs was ik in Stockholm en werd ik via Instagram uitgenodigd langs te komen bij mensen die ik van haar noch pluim kende – is een geweldige avond geworden. Dat is ook wat ‘Het sterkste netwerk’ zal doen: tonen wie de mensen achter de tweets en de posts zijn.»

undefined


Zo man zo vrouw

Vijf, woensdag 2 september om 20.35 u.

'Als je schoonmoeder Teva-sandalen mooi vindt, moet je een andere vriendin zoeken'

Seizoen acht van het guilty pleasure der guilty pleasures, en op het eerste gezicht is er gelukkig niets aan ‘Zo man zo vrouw’ veranderd: een handvol koppels dat zich slecht tot niet weet te kleden aan de ene kant; één Jani Kazaltzis in de hem als een modieuze lamslederen handschoen passende rol van redder in nood aan de andere kant. Jani?

Jani Kazaltzis «Er is tóch iets veranderd: we laten de kandidaten dit seizoen voor het eerst voor hun partner shoppen zonder mijn assistentie. En de regel is dat die partner de uitgekozen kledingstukken ook effectief moet aantrekken. Ik kan je verzekeren: dan wordt pas écht duidelijk waarom ik er ben (lacht smakelijk). Want ik stel ze dan voor de keuze: ofwel houden ze de door hun partner gekozen outfit aan, ofwel laten ze zich door mij restylen. En tot nu toe heeft iedereen voor de laatste optie gekozen.»

HUMO Fijn. Maar voor de rest mag jij ook dit seizoen weer als vanouds stekelige opmerkingen in het rond strooien?

Jani «Welja, de mensen zeggen me dat ze dat grappig vinden. En ik heb er op zich niks op tegen dat er gelachen wordt met ‘Zo man zo vrouw’. Er zijn al genoeg serieuze dingen in de wereld.»

HUMO Laatst zag ik een aflevering terug waarin je een in Leuven residerende Britse professor musicologie, een aperte liefhebber van Schubert, consequent met ‘Schuppert’ aansprak. Vond ik geestig.

Jani «Ik doe dat in het echte leven ook weleens, mensen voor de grap een andere naam geven.»

HUMO Hij kon er gelukkig wel mee lachen.

Jani «Ah ja, natuurlijk. Als dat niet het geval zou zijn geweest, hadden we het niet uitgezonden. »Soms gebeurt het weleens dat ik in the heat of the moment iets gemeens zeg, maar als ik zie dat het slachtoffer dat als kwetsend ervaart, excuseer ik mij meteen, en beloof ik plechtig dat we het niet zullen uitzenden. Zo is het al weleens gebeurd dat ik over een halsketting zei: ‘Wat is me dát voor een mottig geval! Gooi dat ding weg!’ Het bleek een erfstuk te zijn van de zopas overleden grootmoeder. Woeps.»

HUMO Vertel eens, Jani: wat zijn anno 2015 de meest voorkomende modeblunders in het Vlaamse straatbeeld?

Jani «De driekwartbroek is helemaal terug van nooit weggeweest. En Teva-sandalen – je weet wel, van die gevallen met velcro en dikke zolen – idem dito. Alleen zijn ze sinds deze zomer officieel hip, iets waar ik met mijn verstand absoluut niet bij kan.»

HUMO Kleine bekentenis: ik heb vorige maand een paar Teva’s gekocht.

Jani «O nee, dat meen je niet! Maar dat is toch het lelijkste wat er is? Wat vind je daar nu zo mooi aan? ’t Is weer ‘praktisch’, zeker?»

HUMO Inderdaad. Bovendien ben ik danig in de achting van mijn schoonmoeder gestegen: zij houdt van een man in sandalen.

Jani «O. Mijn. God. Ik zou zeggen: zoek een andere vriendin. Ik ken nog hele toffe meisjes voor jou, met hele aardige moeders die Teva’s haten.»

HUMO Thanks, but no thanks.

Jani «Kijk, ik kan nog enigszins begrijpen dat je die dingen aantrekt wanneer je gaat kajakken of zo. Net zoals ik kan begrijpen dat je bergschoenen aandoet wanneer je een berg gaat beklimmen, of dat je een joggingbroek aantrekt wanneer je gaat fitnessen. Alleen: je trekt die dingen níét buiten hun context aan. Als jij bijvoorbeeld met die Teva’s van jou naar de winkel gaat, dan ben je heel slecht bezig.»

HUMO Ik bén er al mee naar de winkel gegaan.

Jani «O, Jezus. Néé!»

HUMO Het was warm, Jani.

Jani (zucht)

HUMO Sorry.

Jani (kreunt)

HUMO Jani?

Jani «Ja, nee, ça va, ça va. (Diepe zucht) Allee, tot de volgende keer, hè.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234