null Beeld

Het nieuwe tv-seizoen: Iedereen beroemd

Honderd jaar geleden, vlak na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, ging in Scherpenheuvel een postzak verloren. Exact een eeuw later worden de brieven alsnog bezorgd aan de nabestaanden van de geadresseerden. Ziedaar het simpele en – toegegeven – jaloersmakende idee waarmee reporter Arnout Hauben het nieuwe seizoen van ‘Iedereen beroemd’ aftrapt.

sso

Arnout Hauben «Een man in Scherpenheuvel die z’n huis wilde verbouwen, trof die postzak een tijdje geleden aan onder zijn planken vloer. Hij vertelde zijn verhaal in de frituur, waarop ze met een aantal mensen die brieven zijn beginnen door te nemen. En dat kwam Erfgoed Scherpenheuvel ter ore.»

HUMO Jij bent stiekem lid?

Hauben «Nee, maar een oud-leraar van me wel. Een halfjaar lang hebben we de brieven en postkaarten in archaïsch Nederlands ontcijferd. Daarna hebben we gemeentehuizen en heemkundige kringen ingeschakeld om zo dicht mogelijk bij de geadresseerden te raken.

»Zoals te verwachten, leefde niemand nog. Het dichtste dat we bij een geadresseerde zijn geraakt, is een dochter die intussen zelf al in de negentig is.»

HUMO Hoe reageerde men als er plots iemand op de stoep stond met een honderd jaar oude brief?

Hauben «De meeste mensen waren wel aangedaan: plots kregen ze een nieuw perspectief op hun familie. Zo was er een vrouw die ineens begreep waarom haar moeder zo laat getrouwd was. Ik had een brief bij van het eerste lief van haar moeder, een soldaat die niet lang na het versturen van dat bericht sneuvelde. ’t Was echt een suikerzoete liefdesbrief. Het tragische is dat de moeder die nooit heeft gelezen en op zoek is gegaan naar een nieuw lief, wat wellicht verklaart waarom ze later dan haar leeftijdsgenoten aan kinderen is begonnen.»

HUMO De postzak bevat allemaal stukken die op 16 augustus 1914 zijn afgestempeld. Uitsluitend soldatenpost?

Hauben «Grotendeels. De Duitsers waren op 4 augustus België binnengevallen, van de 175 brieven in de zak waren er een 70-tal afkomstig van jongens die in het Limburgse Halen aan het front hadden gevochten. De Duitsers waren verslagen, de Belgische soldaten hadden zich verschanst in Scherpenheuvel en alles leek rustig. Maar op 14 augustus werd Scherpenheuvel aangevallen door de Duitsers. Waarschijnlijk is de postzak in de daaropvolgende chaos verloren gegaan.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234