null Beeld

Het nieuwe tv-seizoen: 'Voor wat, hoort wat'

Chique bejaarden die in hun luxetehuis in Knokke opeens vier jonge delinquenten op hun dak krijgen die hen bij wijze van taakstraf moeten verzorgen.

Stefanie De Jonge

'Je moest eens horen wat senioren allemaal over allochtonen zeggen'

De nieuwe VRT-reeks ‘Voor wat, hoort wat’ staat garant voor drama – mede dankzij de aanwezigheid van Chris Lomme (76), die schittert in de rol van Jo, een Parisienne die haar hele leven in de Crazy Horse heeft gedanst en haar wilde haren nog niet kwijt is.

HUMO U bent echt gecast als bejaarde. Dat overkwam u vast nog niet vaak.

Chris Lomme «Vreemd is dat niet. Ik bén oud, hè. Nu, Jo is wel de minst oude van de hoop.»

HUMO Ja, ze maakt haar leven nog graag spannend.

Lomme «Net als Peter Faber (de Nederlandse acteur die een andere rusthuisbewoner speelt, red.). Fantástisch vond ik het om nog eens naast hem op de set te staan. In 1978 heb ik met hem gespeeld in de verfilming van ‘Dokter Vlimmen’. Hij heeft in de jaren 70 mee het legendarische Werkteater opgericht. Daar ben ik na de filmopnamen nog veertien dagen met hem naartoe gegaan. Ik wilde er graag blijven: in België was ik te bekend. Op een slechte manier, vanwege Marieke in ‘Schipper naast Mathilde’. Dat etiket van het onnozele, mooie meisje is lang aan mij blijven kleven.»

HUMO U was een beetje een babe avant la lettre. In het bejaardentehuis speelt u ook weer de mooie, verleidelijke vrouw.

Lomme «Dat imago heb ik blijkbaar, terwijl ik toch vijftig jaar bij mijn vent ben geweest. Ik weet niet waarom ze me zo vaak voor dergelijke rollen vragen, maar ik denk dat het iets met mijn stem te maken heeft.»

HUMO Uw stem? U ziet er anders weer prachtig uit, in die strakke broek en met dat blonde haar.

Lomme «Blond? Grijs, zul je bedoelen! In de serie heb ik rood haar: dat maakt me niet bepaald mooi, maar goed.

»Ik vond de rol vooral interessant wegens de confrontatie tussen die oude mensen met hun bekrompen geesten en die jonge delinquenten. Door hun vooroordelen zijn de bejaarden doodsbang voor hen, maar uiteindelijk zullen de twee partijen elkaar toch vinden. Ik vind het ook belangrijk dat die achterdocht van ouderen jegens jongeren die wat uitgehaald hebben – zeker als het dan nog eens over ‘vreemdelingen’ gaat – eens aangekaart wordt. Je moest eens horen wat senioren allemaal over allochtonen zeggen. Misschien herkennen ze zichzelf als ze ‘Voor wat, hoort wat’ zien en helpt die spiegel hen om hun geest te openen.»

HUMO Zou u zelf in een dergelijk bejaardentehuis willen wonen?

Lomme «Zo’n dure plek kan iemand die haar hele leven actrice is geweest, nooit betalen.»

HUMO Jo zit er omdat ze haar kinderen niet tot last wil zijn.

Lomme «Ik heb geen kinderen. Door mijn job vond ik mezelf niet geschikt voor het moederschap. Als je kinderen hebt, moet je die zelf opvoeden en dat gaat niet als je avond na avond op de planken staat. Zo simpel is het voor mij. Ze vragen me vaak: ‘Mis je dat niet?’ Maar van iets wat je nooit gehad hebt, kun je toch niet weten of je het mist?»

HUMO Voor je oude dag ben je dus op jezelf aangewezen.

Lomme «Kijk, ik weet niet wat ik zal doen als ik niks meer kan. In elk geval: dan zal niemand me nog zien. Ik moet bezig blijven. Daarom ben ik ook als vrijwilligster aan het werk in de palliatieve zorg. Spelen is óók een manier om voor anderen te zorgen: mensen zijn je altijd dankbaar na een voorstelling. Maar goed, ik heb die opleiding palliatieve zorg gevolgd omdat ik nooit had gedacht dat ik zo veel werk zou blijven hebben. Ik ging ervan uit dat het na een bepaalde leeftijd gedaan zou zijn.»

HUMO Maar ze blijven u vragen.

Lomme «Ja, misschien ben ik goed (lacht).»

HUMO U hebt net 127 keer met Jo De Meyere de voorstelling ‘Achter de wolken’ gespeeld, die nu ook verfilmd is met u in de hoofdrol. In september gaat het stuk ‘Leni & Susan’ in première, dat speciaal voor uw 75ste verjaardag geschreven werd. De rol van Jo is u eigenlijk op het lijf geschreven.

Lomme «Omdat zij ook zo hard wil blijven leven. Ja, dat is waar.»

HUMO Ik vond de seksscène met Peter Faber wel heel confronterend.

Lomme «Vreselijk, hè. Dat is iets wat ik dus nooit zou doen: als je man ziek is in een hotelletje even met iemand anders gaan neuken. Disgusting. Maar Jo krijgt de rekening daarvoor nog wel gepresenteerd. Wacht maar af.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234