null Beeld

Het ongelukkige begin-van-het-jaar-overzicht: bots eens tegen een combi!

Elk jaar begint met goede voornemens en met de beste wensen qua geluk, voorspoed en een goede gezondheid. Maar soms gaat het al in de eerste dagen van het nieuwe jaar goed fout. We plozen de kranten van de afgelopen jaren uit: een bloemlezing van een niet zo gelukkig Nieuwjaar.

Jan Hertoghs

In die eerste dagen troffen we redelijk wat dronkenschap aan, vooral achter het stuur. En wat opvalt: sommige bestuurders gaan niet alleen over de 0,5 promille-drempel, ze gaan nog over een andere schreef waarbij ze zich plots zeer kenbaar willen maken. Alsof ze willen zeggen: ‘Hallo, agenten! Kijk naar mij! Ik ben werkelijk dronken, hoor!’ Zo werd in Mechelen een dronken man gevat die op nieuwjaarsdag door de stad reed ‘en regelmatig claxonneerde’. In Sint-Niklaas merkte een politiepatrouille ’s nachts een wagen op ‘die stilstond voor het groene licht op de N70’. De bestuurder bleek ‘zwaar dronken’ en werd ingerekend. In Ichtegem raakte een bestuurder zo hard de stoep dat een wiel beschadigd werd en hij niet verder kon. De politie stelde vast dat de man dronken was, dat de wagen niet ingeschreven en niet verzekerd was, én dat de bestuurder niet eens een rijbewijs had. Ook in Zaventem wilde een automobilist absoluut ingerekend worden. Hij had in de nacht van 5 januari ‘zijn wagen midden op de Leuvensesteenweg geparkeerd’. Toen de politie hem vroeg om zijn wagen op een parking te zetten, bleek hij dronken. Zelfs zo dronken dat hij geen geldige ademtest kon afleggen.

Wie hélemaal de aandacht van de politie wil trekken, gaat best te werk zoals de bestuurster in Ophasselt. Die reed op 3 januari op een kruispunt tegen een politiewagen van de politiezone Geraardsbergen/Lierde. De vrouw had ‘de combi te laat opgemerkt’. De agenten daarentegen waren nog uiterst alert, ‘want zij kwamen net terug van een grootschalige alcoholcontrole’. De aanrijdster bleek dronken.

In Begijnendijk werd een 63-jarige seingever van een groep wielertoeristen opgemerkt. Ook hij gaf een duidelijk signalement van zijn dronkenschap, want hij reed ‘zwalpend en zwaaiend over de weg’ en toen hij van zijn fiets stapte, ‘viel hij in een haag’. De fietser bezat een rijbewijs en moest het voor 15 dagen afgeven. En dan was er nog de 30-jarige uit Roeselare die aan twee controlerende agenten ‘500 euro bood om een positieve ademtest door de vingers te zien’. Toen hij merkte dat zijn bod geen indruk maakte, ‘verdubbelde hij de bedragen’. Ook dat was tevergeefs, waarop de man probeerde te vluchten, ‘maar hij struikelde over een boordsteen en viel op zijn gezicht’. Naast de dronkenschap werd hem ook ‘de actieve omkoping aangerekend’.

Een bijzondere aandachtstrekker vonden we in Walem. Daar wist één bestuurder een alcoholcontrole tijdig te omzeilen. Allicht overmoedig geworden ging hij verderop ‘met zijn lichten knipperen om de tegenliggers te waarschuwen’. Helaas knipperde hij ook naar een politievoertuig. De agenten lieten hem stoppen, de bestuurder had 2,2 promille in zijn bloed.

undefined

null Beeld


Kind vergeten

Een triestere noot komt uit Izegem. Daar merkte een automobilist in de late nieuwjaarsnacht een Maxi-Cosi op tegen een huis. Omdat de voordeur openstond, ging hij ervan uit dat de ouders het kinderzitje wel zouden binnenhalen. Een kwartier later passeerde hij opnieuw, het zitje stond er nog en naderbij komend zag hij een baby. Die bracht hij naar het ziekenhuis. De politie trof het koppel aan onder invloed van alcohol, maar sprak niet van moedwilligheid: ‘Vermoedelijk hadden ze de baby neergezet om de voordeur te openen en waren ze vergeten het kindje binnen te nemen.’

In Antwerpen werden de eerste drie inbrekers van het jaar 2007 om 1.15 uur betrapt in een appartement. De agenten ‘botsten op de mannen, die met sporttassen van de trap kwamen’. Ze hadden onder andere fototoestellen en Fnac-cadeaubonnen gestolen. Daardoor belandden ze in de gevangenis. ‘Voor één van hen was dat net op zijn 18de verjaardag.’

Nog meer heterdaad in Antwerpen. Daar werd een 32-jarige uit Kruibeke op maandag 2 januari omstreeks 5.25 uur betrapt bij een auto-inbraak. Een politie-inspecteur in burger zag hoe de man een raampje van een Suzuki insloeg en wegwandelde ‘met allerlei spullen’. Hij waarschuwde stiekem zijn collega’s, die de dief verderop oppakten. De man ontkende de inbraak: ‘Ik was dronken en viel met mijn elleboog per ongeluk tegen het autoruitje.’ Bestond er maar een EK Smoezen Verzinnen, dan hadden we nu al een medaillewinnaar.

In Kerniel, nabij Borgloon, werd de aandacht van een politiepatrouille getrokken door een man met een ladder. Na controle bleek de ladder gestolen te zijn en de man was dronken. De woordspeling ‘ladderzat’ dringt zich hier in alle hevigheid op.

Op 3 januari 2012 was er storm in Vlaams-Brabant en in Opwijk viel een zeventig jaar oude spar op een huis. Het dak en een zolderkamer raakten beschadigd, de 80-jarige bewoonster kwam er ‘met de schrik van af’. Maar dan wordt Het Toeval ontdekt! ‘Het toeval wilde dat deze spar eind de jaren 30 nog als kerstboom in de huiskamer had gestaan’. De voormalige kerstboom was intussen 15 meter groot en zijn stam had een omvang van bijna één meter. En na meer dan zeventig jaar wilde hij dus opnieuw in de huiskamer zijn.

undefined

null Beeld


Snelwegplasser

Dat een mens ook na Nieuwjaar nog vergeetachtig is, komt ’m soms duur te staan. In Aarschot stelde een man op 3 januari vast dat zijn wagen ‘verdwenen’ was. Bij die vaststelling kwam ook de constatering dat hij de avond tevoren ‘zijn sleutels op het contact had laten steken’.

Op de eerste avond van 2010 knalde een zware Mercedes een woning binnen in Zandhoven. De wagen boorde zich door de voordeur en de hal en de ravage was enorm. Uitleg van de bestuurster: ze reed de eerste keer met die Mercedes en ze had zich ‘van pedaal vergist’. Remmen, het is altijd een beetje rammen.

Uiteraard schieten er in die begindagen ook kerstbomen annex huizen in de fik. En ook het menselijke humeur kan snel ontvlammen bij het jaarbegin. In Oostkamp wilde een klant op zaterdag 3 januari 2015 friet halen in zijn vaste frituur, maar daar bleek alles dicht om 2 uur ’s nachts. ‘Daarop ontstak de ontevreden klant in woede en hij sloeg het raam van de frituur stuk.’

In Antwerpen wilde een klant op 2 januari 2009 zijn nieuwe bankkaart afhalen in een Fortis-filiaal. Hij kreeg de kaart echter niet mee ‘omdat hij zijn identiteitskaart niet bij zich had’. Ook deze klant ontstak in woede. ‘In het kantoor smeet de man de kerstboom omver en hij begon erop te stampen en alle versieringen te vernielen’. Hij gooide ook ‘een informatiebord’ door het kantoor.

Naast de wildemannen zijn er ook de wildplassers. In Dilbeek onderschepte een politiepatrouille een dronken man die van een brug over de E40 op de voorbijrijdende wagens stond te plassen. Hooguit een variant van Manneken Pis, maar de man werd in de politiecel opgesloten.

We eindigen met geluk. In 2007 ging D.M. uit Roeselare Nieuwjaar vieren in Brussel. In de mensenmassa raakte hij z’n zoontje kwijt, maar dat vond hij gelukkig na een kwartier terug. Vervelender was dat hij tijdens die zoektocht zijn portefeuille met 870 (!) euro verloren had. Hij deed aangifte bij de politie en die lieten zich van hun meest empathische kant zien: ‘Ze gaven mij totaal geen hoop dat ik ooit maar één euro zou terugzien.’ De man zelf had ook zijn vooroordelen: ‘90 procent van het Grote Markt-publiek bestond uit allochtonen. Mijn verwachtingen waren miniem.’ De volgende dag belde de politie: de portefeuille met al zijn geld was teruggevonden ‘door een Duitser van Marokkaanse afkomst’. Vooroordelen, ze zijn niet meer wat ze geweest zijn.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234