null Beeld

Het Perfecte Plaatje: Celie Dehaene

Wat wil de Vlaming nu écht, behalve een gesplitst BHV en politici die ophouden met kleuteren? Vtm onderzoekt het in 'Het perfecte plaatje'.

Jeroen Maris

Aan vijfhonderd Vlamingen werd gevraagd hoe zij het perfecte leven zien: hun ideale partner, woonst, job...

Per aflevering wordt één onderwerp behandeld, en voor dat ene onderwerp kiezen die vijfhonderd Vlamingen hun persoonlijke top tien - zo verneemt u vanavond welke tien vrouwen in hun ogen het meest de ideale echtgenote benaderen.

En wie treffen we daar bovenaan, tussen diva's als Tanja Dexters en Dina Tersago? Jawel: onze beroemdste Celie!

Celie Dehaene «Ik was best verrast, ja: alle anderen op dat lijstje zijn vedetten!»


HUMO Enig idee waarom veel mensen in u de perfecte echtgenote zien?

Dehaene «Omdat ik spontaan overkom, misschien? En omdat ik mijn mening durf te zeggen. Bovendien liet ik me altijd zien als vrouw van de premier - dat was enigszins nieuw voor België.

»Toen Jean-Luc eerste minister werd, heb ik 'm dat ook meteen gezegd: dat ik niet zinnens was om mezelf op te sluiten. Mijn Amerikaanse roots: in de Verenigde Staten wordt de first lady niet in een hoekje weggemoffeld.»


HUMO Is het niet verschrikkelijk moeilijk om de echtgenote van een toppoliticus te zijn?

Dehaene «Ik heb de boel altijd in m'n eentje moeten runnen. En nu nog. Ik weet niet of het ooit zal beteren (lacht). Onze vier kinderen heb ik ook alleen opgevoed. Toen Jean-Luc premier werd, waren ze gelukkig al het huis uit.

»Dat maakte het toch iets makkelijker. Want wassen, plassen en om de haverklap valiezen in- en uitpakken: het was vaak een hectische boel. In het begin had ik het daar wel lastig mee.

»Begrijp me niet verkeerd: ik heb helemaal niet te klagen over Jean-Luc. Hij was bijvoorbeeld altijd bereid om de afwas te doen - áls hij eens thuis was, natuurlijk. En toen ons vierde kind geboren was, kreeg ik zowaar een vaatwasmachine!»


HUMO Maar gaat het na verloop van tijd toch niet aan je vreten, leven met een echtgenoot die nooit thuis is?

Dehaene «Neen: het is een kwestie van afspraken maken. Wanneer Jean-Luc thuiskwam, was dat in een vrolijk huis - ik begon 'm nooit meteen allerlei werk in de handen te duwen. Hij neemt trouwens spontaan dingen op zich: hij onderhoudt de tuin, én hij is een niet onverdienstelijk barbecueër.

»Aan één ding heb ik altijd consequent vastgehouden: onze vakanties samen. Eén keertje ben ik alleen naar Sardinië vertrokken en is Jean-Luc later gekomen, maar voor het overige was het altijd: samen uit, samen thuis. Mét de kinderen. Zelfs toen ze pas getrouwd waren, gingen ze nog mee. Dat waren elk jaar weer mooie momenten van simpel gezinsgeluk.»


HUMO Droom tot slot 's weg: wie is uw ideale echtgenoot?

Dehaene «Ik zie wel wat in Kris Peeters. Die heeft heel veel werk, maar probeert toch om regelmatig thuis te zijn. Hij belooft zijn zoon ook altijd om te gaan fietsen - al zal dat momenteel, met zijn gebroken heup, een tikkeltje moeilijker liggen.

»En in BV-land zou ik voor Kürt Rogiers kiezen. In Vilvoorde kom ik hem af en toe 's tegen, en ik vind dat hij heel erg zijn best doet als echtgenoot. En hij is een jong, fris blaadje, hè - ook mooi meegenomen.»

vtm: Het Perfecte Plaatje

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234