null Beeld

Het poldermodel: terug naar 'Terug naar Oosterdonk'

Hoe zou het nog zijn met 'Terug naar Oosterdonk', de enige Vlaamse televisieserie die gemaakt is op de ijle hoogten waar ook de muze van 'Heimat' en 'The Singing Detective' verblijf houdt?

Hoe vergaat het de gezichten uit het verwoeste polderdorp van Pietje de Leugenaar en meester Moens? Tien jaar na de eerste vertoning op de BRTN blikken enkele makers terug, speciaal voor u: volgende week vindt u in Humo een voordeelbonnetje dat, met opleg van nog geen tien luttele euro's, kunt inruilen voor de tweedelige dvd-box van de meest bekroonde Vlaamse tv-reeks. Over één kwestie was iedereen het eens: het hart van de schildpad blijft kloppen in de polder!

Guido Van Meir (scenarist): 'Kroniek van een generatie'


Brein en ziel van 'Terug naar Oosterdonk' is scenarist Guido Van Meir, de man wiens geest ook op vrolijke wijze rondwaait in de geschriften van Wonderboy en Cornelius Bracke. De bekende waarschuwing van Pietje de Leugenaar indachtig ('Het is gemakkelijker een wilde hengst te bestijgen dan een stomme vraag') geef ik mijn kantoorstoel een kwartdraai en steek van wal.


HUMO Wanneer is 'Oosterdonk' beginnen te gisten in je hoofd?

GUIDO VAN MEIR « In 1981 vroeg toenmalig Theater Verticaal-directeur Daan Hugaert me om een theatertekst te schrijven rond Pietje de Leugenaar, een zonderling figuur die ik af en toe liet opduiken in Humo. Dat toneelstuk is het embryo van de serie. Toen al woonde Pietje in een bedreigd polderdorp dat voor de helft ondergespoten was. Op tv is dat Oosterdonk geworden, een samentrekking van de verdwenen polderdorpen Oosterweel en Wilmarsdonk, opgeruimd om plaats te maken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven.

» Ik ben opgegroeid met de verhalen over de verdwenen dorpen. Mijn moeder is opgegroeid in Oosterweel. Een tante had een boerderij in de Oosterweelse polder, tot alles in de jaren 50 onder het zand verdween. Dat maakte een enorme indruk op de mensen in de streek. Bij mijn weten is een dergelijke aanslag op oude dorpsgemeenschappen nooit gebeurd in België, althans niet op die schaal.»

In Humo 3461 vindt u ook interviews met Marc Van Eeghem (Louis Bosmans), Ides Meire (Brecht Bosmans) en Frank Van Passel (regisseur)

Pietje goes classic

Op The Wild Site kunt u de Humo-stukken nog eens teruglezen waarin Pietje de Leugenaar voor het eerst opdook, alsook een interview met hem. U kunt er ook kijken naar de trailer van de dvd van 'Terug naar Oosterdonk'.

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234