null Beeld

Het politieke jaaroverzicht van Theo Francken (N-VA): een gesprek over vluchtelingen, Bo Van Spilbeeck, links, muziek en Tom Lenaerts

Theo Francken oogt moe, zijn stem klinkt schor. De regering-Michel I is pas tegen het canvas gesmakt, de afgedankte staatssecretaris is plots weer gewoon parlementslid zonder chauffeur, woordvoerster en kabinet. ‘2018 was a hell of a ride,’ blaast hij. Toch is zijn vechtlust onaangetast en wrijft hij zich nu al in de handen voor de komende kiescampagne. ‘Nu word ik toch zeker Humo’s Lul van het Jaar? Ik ben het beu om tweede te eindigen achter Donald Trump of Bart De Wever.’

rl

'Heeft Tom Lenaerts nog voeling met de realiteit? Hij moet eens in Noord-Korea gaan kijken'


Januari

HUMO Het jaar begint met een regeringscrisis. Uitgewezen Soedanese asielzoekers beweren dat ze gefolterd werden. Voorzitters Wouter Beke (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open VLD) sturen aan op uw ontslag, Bart De Wever springt in de bres: ‘Als Theo moet gaan, valt de regering.’

null Beeld

THEO FRANCKEN «CD&V en Open VLD wilden al twee jaar mijn vel. Het begon met het Syrische gezin dat vanuit Aleppo een visum aanvroeg. Ik heb principieel geweigerd, anders stapt morgen half Afrika naar de dichtstbijzijnde ambassade om een visum voor Europa aan te vragen. Wouter Beke heeft toen een laaghartige kerstbrief geschreven waarin hij zei dat ik mijn hart moest openen voor vluchtelingen. Hij betrok er zelfs Jezus en Maria bij.

»Sindsdien probeerden ze me op alles te pakken. De CD&V-fractie weigerde drie jaar lang te applaudisseren als ik iets in het parlement zei. In de Soedankwestie riepen ze dat ik bloed aan mijn handen had. Daar heb ik fysiek van afgezien. Als die mannen werkelijk gefolterd waren, zou ik me daar heel schuldig over hebben gevoeld. Maar het waren leugens. Koert Debeuf, de ex-woordvoerder van Guy Verhofstadt, heeft dat allemaal opgezet via het Tahrir Institute for Middle East Policy.»

HUMO Uw tegenstanders twijfelden of het onderzoek naar die folteringen koosjer was verlopen.

FRANCKEN «Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen heeft dat in alle onafhankelijkheid gedaan. Er was geen bewijs. Als iemand zegt dat hij 24 uur is vastgehouden op de luchthaven van Khartoem, maar tegelijk blijkt dat hij twee uur na de landing zijn re-integratiepremie heeft aangevraagd in het centrum (waarmee ze in hun thuisland werk kunnen zoeken of een woning huren, red.), dan klopt er iets niet. In Engeland hadden Soedanese vluchtelingen een jaar eerder hetzelfde gedaan. Ook toen was er niks van aan.»

HUMO Premier Charles Michel verklaarde dat hij de uitwijzingen van Soedanezen had opgeschort. U noemde zijn verklaringen ‘niet correct’ en ‘absurd’. Was uw goede relatie met hem toen naar de vaantjes?

FRANCKEN «Ik wist hoe delicaat het was en had vooraf álles met hem doorgepraat. Dat hij dan zo’n nummertje opvoerde, vond ik niet fair. Maar ik ben niet rancuneus, dat is één van mijn weinige goede karaktertrekken (lacht).»

HUMO Rapper Boef krijgt op nieuwjaarsochtend een lift van twee meisjes. In een videoboodschap noemt hij hen hoeren, omdat ze tot acht uur ’s ochtends naar een club zijn gegaan ‘met alcohol en jongens’.

FRANCKEN «Het jaar begon met kechs en eindigde met Marrakesh. Ik vind die straatrappers maar niks. Ze kopiëren de Amerikaanse rapcultuur met hun gebrek aan respect voor vrouwen en agressief gedrag tegenover homo’s en minderheden. Boef moest zich wel verontschuldigen, omdat organisatoren zijn concerten begonnen te annuleren. Als ze geld verliezen, zijn ze plots veel minder stoer. Vorige week ging hij zelfs sinterklaaspakjes uitdelen in een asielcentrum. Hij werkt aan zijn imago.

»Stikstof vind ik wél goed: ‘Gele blokken langs de macadam, twee Oostblokkers in een Tiguan’. Ik heb hen gezien op Werchter: ze haalden keihard naar mij uit. Erg, hè? (lacht) Veel artiesten die ik goed vind, kunnen mij niet uitstaan. In de auto luister ik altijd naar ‘Retro’ met Luc Janssen. Toppresentator, maar hij kakt voortdurend op mij en op de N-VA.»

HUMO CEO Tim Cook van Apple zegt: ‘Als ik kinderen had, zouden ze niet op sociale netwerken mogen.’ Andere Silicon Valley-ondernemers sturen hun kinderen naar dure scholen waar geen tablets en smartphones zijn toegelaten.

null Beeld

FRANCKEN «Die spullen zijn zo verslavend dat ze het sociale weefsel kapotmaken. ’s Middags op mijn kabinet moest iedereen zijn telefoon in een mandje steken. Tijdens het eten moet je met elkaar praten in plaats van op je iPhone te tokkelen. Ook thuis waken we daarover. Mijn kinderen van 5 en 9 krijgen geen smartphone zolang ze op de lagere school zitten. Op een bepaald moment hebben we ook de iPad verstopt en tegen onze zoon gezegd dat hij kapot was, omdat hij er te veel mee bezig was. Maar terugkeren naar de tijd van bord en krijtjes lijkt me te extreem.»


Februari

HUMO In februari betogen vijftienduizend demonstranten in Brussel voor een humaner asielbeleid.

FRANCKEN «Dat was gericht tegen de wet op de woonstbetreding. De burgerplatforms, die zelf huisvesting organiseerden voor transmigranten, deden alsof de politie Gestapo-gewijs vrijwilligers uit hun huizen zou sleuren. Belachelijk! De bedoeling van die wet was: illegalen oppakken en uitwijzen. Maar de Franstalige media hebben daar, subjectief als altijd, moord en brand over geschreeuwd. Zo kreeg de premier een probleem in Wallonië.»

null Beeld

HUMO Het thema verdeelde de MR. Senator Alain Destexhe zei dat ‘de Gutmenschen’ die asielzoekers in huis namen een aanzuigeffect creëerden. Maar de Luikse gouverneur Hervé Jamar, ook MR, ving zélf mensen op.

FRANCKEN «En pasionaria’s als Christine Defraigne (MR), die gefrustreerd is dat ze geen ministerspost kreeg, deden er nog een schep bovenop. Het werd onhoudbaar. Daarom hebben we premier Michel toegestaan dat hij zijn vetorecht zou uitoefenen over die wet. Eigenlijk was die situatie vergelijkbaar met het migratiepact. Met één verschil: het pact heeft nooit op de regeringstafel gelegen, maar de woonstbetreding was daar al twéé keer goedgekeurd en bij de Raad van State gepasseerd. Toch waren we soepel. Als de andere partijen in december even soepel waren geweest, was de regering niet gevallen.»

HUMO De MR had een probleem met u. Hebben jullie niet onderschat hoe moeilijk het voor de premier was om u te verdedigen tegenover de Franstalige publieke opinie?

FRANCKEN «Misschien. Premier Michel heeft tot de laatste snik gevochten voor zijn regering, maar Open VLD en CD&V wilden ons eruit.

»Ik heb zeker fouten gemaakt, maar migratie is een heftig departement. Iedereen zit er met zijn neus bovenop: de media, ngo’s, politieke tegenstanders… Daartussen laveren is aartsmoeilijk, zeker in tijden van terreuraanslagen en vluchtelingencrisissen. Aan de feestdis zal het straks ook over migratie gaan, en dan zullen er in elke familie mensen zijn die mij verdedigen.»

HUMO In De Tijd zegt Open VLD-kopstuk Karel De Gucht dat er niets antiliberaals is aan een vermogensbelasting. Hij denkt dat die over tien jaar nodig zal zijn door de automatisering op de arbeidsmarkt.

FRANCKEN «Al die ministers van staat, wat is hun waarde in een staat in ontbinding? Als voorzitter heeft Karel De Gucht zijn partij in de vernieling gereden, en nu rest hem nog één agenda: op de N-VA schieten en ons in een cordon sanitaire duwen.»

undefined

'Voor de wijnoogst was 2018 een geweldig jaar. Ik heb thuis een prachtig uitzicht over de wijngaarden en kan niet wachten om te proeven ''

HUMO Maar faire fiscaliteit keert in 2019 toch terug op de onderhandelingstafel?

FRANCKEN «België staat al in de top drie van OESO-landen met de hoogste belastingen op vermogen. Het probleem met die rijkentaksen is dat de superrijken meestal een superboekhouder hebben en zo de dans ontspringen. Daardoor komt zo’n taks altijd op de nek van de middenklasse terecht, die al te zwaar wordt belast. Iedereen betaalt torenhoge erfbelastingen, behalve de kinderen van Albert Frère. Dankzij de stichting van hun vader hebben die hun zaakjes al lang voor mekaar.»


Maart

HUMO Klokkenluider Christopher Wylie onthult dat de brexit werd gekocht. Het Leave-kamp had miljoenen aan databedrijf Cambridge Analytica betaald en verstuurde propaganda naar massa’s Facebookgebruikers.

null Beeld

FRANCKEN «Ik heb ook gelezen dat de Russen achter de gele hesjes zouden zitten, en dat de Amerikaanse verkiezingen gemanipuleerd zijn. Als het klopt, is dat verontrustend. Maar een ministerie van Waarheid oprichten, zoals Alexander De Croo (Open VLD) heeft voorgesteld, lijkt me niet het beste antwoord. Wie gaat dan bepalen wat nepnieuws is? Deze minderheidsregering? Dat doet me denken aan George Orwell: ‘All men are equal, but some are more equal than others.’ Trouwens, wie zegt dat het Remain-kamp die tactieken niet heeft gebruikt?»

HUMO Beschouwt u de brexit ook als een stommiteit?

FRANCKEN «Dat referendum kwam op het slechtst denkbare moment, vlak na de migratiecrisis van 2015. Nigel Farage van UKIP gebruikte het beeld van die honderdduizenden jonge mannen in de Balkan en plakte daar een slogan op: ‘Europe failed us all, this is why we have to leave’. De Britse arbeiders waren bang dat al die migranten hun jobs zouden afpakken en zeiden: ‘No way.’ Dat maakte het verschil. En nu zitten ze in de penarie.»

HUMO In Italië vormen twee anti-establishmentpartijen een regering: de Lega van Matteo Salvini en de Vijfsterrenbeweging.

FRANCKEN «Dat was voorspelbaar. Italië heeft sinds 2012 850.000 zwarte Afrikanen binnengelaten. Ik heb een jaar gestudeerd in Udine en heb er nog vrienden, absoluut geen racisten, maar die zeggen allemaal: ‘Basta!’ Het land kreunt onder de gevolgen van de massa-immigratie: daklozen, bedelaars, criminaliteit… De linkse regering-Renzi heeft dat allemaal laten gebeuren.»

HUMO Matteo Salvini drukt meteen zijn stempel door de havens te sluiten voor het ngo-schip Aquarius.

FRANCKEN «Logisch. Als de kiezers massaal zo’n signaal geven, moet je de poort dichtslaan. Ik heb als eerste gezegd dat die zogenaamde humanitaire ngo-missies heel dubieus zijn. Ze varen in Libische wateren en sturen hun coördinaten naar de mensensmokkelaars. Dan ben je een pendeldienst op de Middellandse Zee. Willen ze zo heel Afrika naar hier brengen? Dan krijg je een burgeroorlog.

»Ik heb die ngo’s een paar keer ontvangen op mijn kabinet: hun naïviteit is grenzeloos. Ze vinden het ónze schuld dat het in Afrika zo droog is en dat de mensen er zo arm zijn. Dus moeten wij onze grenzen maar openzetten tot het ginder opgelost is.»

HUMO In uw boek ‘Continent zonder grens’ pleit u voor pushbacks.

FRANCKEN «We moeten iedereen redden uit de Middellandse Zee, maar we moeten ze terug naar Afrika brengen. Dat betekent dat het Europees Hof haar politiek moet wijzigen. In 2012 oordeelde het dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens niet alleen geldt in Europa, maar ook voor migranten die door een Europees schip voor de Noord-Afrikaanse kust worden opgevist. Die activistische rechters hebben de maritieme grens van Europa gesloopt. En met het migratiepact krijgen ze een nieuw wapen in handen om het migratiebeleid van de Europese lidstaten te ondermijnen.»

HUMO Opiniemaker Ico Maly zei onlangs in Humo dat mensen zoals u de mensenrechten willen uithollen.

FRANCKEN (boos) «Ik wíl geen mensenrechten uithollen. Ik wil dat die massale, chaotische, illegale instroom stopt. Dat gaat alleen als je duidelijk maakt dat een plek op een smokkelboot kopen géén toegangsticket tot Europa is. Ik wil van meneer Maly en andere opengrenzenactivisten wel eens horen wat hún oplossing is. ‘Het probleem bij de wortel aanpakken,’ zeggen ze dan. De honger in Afrika, de klimaatverandering, demografische explosie, droogte, corrupte regimes… Bon, dat moeten we zeker blijven proberen, maar wat doen we ondertussen? We kunnen toch niet iedereen blijven binnenlaten?»

HUMO Links vindt het een karikatuur dat u hun altijd een opengrenzenpolitiek verwijt.

FRANCKEN «Oké, ik zal het niet meer zeggen. Maar zullen we het even praktisch bekijken? Honderd Nigerianen vertrekken aan de Afrikaanse kust en worden door een ngo-boot gered: wat doe je met hen? Terugsturen? Nee, dat wil links niet. ‘Breng ze naar Europa en laat ze asiel aanvragen.’ Maar het overgrote deel zal geen papieren krijgen. Mogen we hen opsluiten om ze te repatriëren? ‘Nee, dat is in strijd met de mensenrechten.’ (Slaat op tafel) Dan bén je de facto toch voor open grenzen! Want hoe ga je die mannen terugvinden en uitwijzen?

»Ik zeg: de poort gaat nú dicht voor illegale migratie. De vluchtelingen die daar recht op hebben, zullen we veilig invliegen, op ónze voorwaarden. En alleen de echt kwetsbaren, niet de alleenstaande mannen op wie niemand zit te wachten. Zo schakelen we ook de mensensmokkel uit. Het model van de ngo’s leidt tot duizenden verdrinkingsdoden, maar ze verwijten óns onmenselijkheid.»


April

HUMO De Nederlander Niki Terpstra wint de Ronde van Vlaanderen na een knappe solo. Zegt de koers u iets?

FRANCKEN «De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix wil ik altijd zien, maar mijn wielerhoogtepunt is de Brabantse Pijl, die in mijn streek wordt gereden. We volgen die koers met een hele bende langs het parcours, en achteraf gaan we op café: Vlaamse kermis op z’n best (lacht).»

HUMO N-VA-minister van Defensie Steven Vandeput raakt in het nauw in het F-16-dossier, maar een audit pleit hem vrij. SP.A-voorzitter John Crombez moet zijn strijd staken nadat hij twee valse mails heeft gebruikt.

FRANCKEN «Omdat hij als de dood was voor een nieuwe Agusta-affaire, had Steven Vandeput extra barrières opgeworpen tussen zijn kabinet en de legertop. Hij meed alle airshows en recepties van de Amerikaanse ambassade. Dat hij dan het verwijt kreeg dat de legertop informatie voor hem had achtergehouden, was ongelofelijk ironisch.

»Achteraf bleek het een storm in een glas water. De geschorste militairen zijn weer aan de slag, er wordt hun niets ten laste gelegd. Eén of twee ontevredenen bij Defensie zijn naar de SP.A gelopen en hebben het opgeklopt. John Crombez dacht dat hij iets had waarmee hij de regering pijn kon doen, maar hij kreeg de boomerang in zijn gezicht. Dat was ongelukkig voor hem.»

HUMO U bent plots opvallend mild.

FRANCKEN «Ik heb sympathie voor hem. Veel sociaaldemocraten menen het goed met onze samenleving, en hij is er zo één. Als adjunct-kabinetschef van Geert Bourgeois heb ik in de Vlaamse regering goed samengewerkt met SP.A’ers. Frank Vandenbroucke was de beste minister van Onderwijs in vele jaren. Met Mohamed Ridouani en Louis Tobback kun je ook besturen.»

HUMO Dj Avicii berooft zich van het leven in Oman. Zag u hem ooit op Tomorrowland?

FRANCKEN «Ja, fantastisch! Ik ga elk jaar, maar Extrema Outdoor is nog leuker. Daar is minder volk. Achter hun draaitafels zijn die dj’s eventjes God, zoals Alexander De Croo die een speech geeft in Zuid-Afrika (knipoogt). Maar ik zou niet met hen willen ruilen. Die mannen reizen zoveel dat ze elk besef van tijd verliezen. Avicii had het daar heel lastig mee.»

HUMO In het Franstalige magazine Wilfried vertelde één van uw vrienden: ‘Als de vicepremiers naar Tomorrowland gaan, blijven het stijve harken in pak en das. Theo staat daar in een versleten jeans, met een petje op het hoofd en een pint in elke hand, en hij gaat helemaal loos.’ Dat moet je durven als politicus.

null Beeld

FRANCKEN «Wij staan onder zware druk, waarom zouden we ons niet eens mogen amuseren? Ik zorg er wel voor dat ik niet alleen ben, om mijn haters niet op slechte ideeën te brengen. Als ik daar met vijf vrienden sta, laten ze me gerust.»

HUMO In dat artikel stond ook dat mensen soms uw naam scanderen als het gezellig wordt op café.

FRANCKEN (gegeneerd) «Dat is twee keer gebeurd. Ik voel me daar wat ongemakkelijk bij, maar liever dat dan pinten over mijn hoofd krijgen.»

HUMO Hebt u dat ook al meegemaakt?

FRANCKEN «Nee, maar ik ken politici die het na een wedstrijd op Anderlecht niet moeten wagen om de cafés in te duiken.»


Mei

HUMO Het hele voorjaar vreest de wereld voor een oorlog tussen Noord-Korea en de VS, tot de twee Korea’s plots toenadering zoeken tot elkaar. Later beloven Donald Trump en Kim Jong-un om minder met de militaire spierballen te rollen, wat als een overwinning wordt gezien voor Kim en China.

null Beeld

FRANCKEN «Ook voor Donald Trump. In Europa mag je niets goeds zeggen over hem. Hij is de duivel en Barack Obama God de vader. En wie daar genuanceerder over is, wordt meteen uitgeroepen tot Trump-fan. Dat ben ik níét, maar die Korea-deal, dat is Obama nooit gelukt. Obama zei ook dat de inzet van chemische wapens in Syrië een rode lijn was. Toen president Assad die overschreed, durfde hij niks te doen en gingen de gifgasaanvallen door. Onder Trump heeft Assad het één keer geprobeerd: hij kreeg meteen kruisraketten op zijn donder. De pers riep dat Trump de Derde Wereldoorlog uitlokte, maar behalve een korte telex bleven de Russen stil. »Ik heb in onze vluchtelingencentra Syriërs gesproken die het lef van Trump erg apprecieerden. Hij wordt nog te vaak onderschat, en daar maakt hij zijn sterkste wapen van. Het zou me niet verbazen dat hij er nog een termijn bij doet.»

HUMO De Britse prins Harry trouwt met de Amerikaanse actrice Meghan Markle. Kan de bruid u bekoren?

FRANCKEN «Ik heb haar gezien in de serie ‘Suits’: niet kwaad, al viel ik meestal in slaap bij die lange dialogen (lacht). Prins Harry is ook dik oké. Legerdienst gedaan, missies in Afghanistan: ik zie het prins Laurent niet doen.»

HUMO In de regering loopt de pensioenhervorming spaak. Op vraag van de N-VA en Open VLD trekt minister Daniel Bacquelaine zijn omstreden lijst met zware beroepen in.

FRANCKEN «Op den duur had bijna iederéén een zwaar beroep. We hadden beter met een lijst van zware taken gewerkt. Maar ik ga daar niet te veel over zeggen, anders komt het over als natrappen.»


Juni

HUMO Bill Gates geeft alle afgestudeerde Amerikaanse studenten het boek ‘Feitenkennis’ van Hans Rosling cadeau: ‘Het belangrijkste boek dat ik ooit heb gelezen.’

FRANCKEN «Het ligt nog op mijn stapel, net als dat andere hypeboek, van Yuval Noah Harari. Het beste boek dat ik dit jaar heb gelezen, is ‘Leven met goden’ van Neil MacGregor, over de plaats van religie in oude en moderne culturen. Brandend actueel in Europa! ‘Vrede en oorlog’ van Jonathan Holslag vond ik ook heel goed.»

HUMO First lady Melania Trump verzet zich tegen haar man omdat vluchtelingenkinderen aan de Amerikaanse grens in kooien worden opgesloten. Het Congres maakt er komaf mee, maar de gezinshereniging wordt verstrengd, de grenscontroles worden opgevoerd en Trump krijgt miljarden voor de bouw van zijn muur.

FRANCKEN «De Amerikaanse ambassadeur heeft me uitgelegd hoe het zit: steeds meer latino’s sturen hun kinderen vooruit om Amerika binnen te dringen, en dan via gezinshereniging hun ouders te laten overkomen. Kinderen die alleen op pad waren, werden zelfs door andere volwassenen gebruikt als alibi om binnen te raken. Dat probleem willen ze bestrijden, maar de maatregel om kinderen op te sluiten was te drastisch.

»Trump zit aan de zuidelijke grens van de VS met dezelfde problemen als wij. Tegelijk versterken veel latino’s de Amerikaanse economie, vaak voor een hongerloon. Je hebt er ook geen sociale zekerheid. Bij ons kun je nog op je kont komen zitten, ginder is het werken of creperen.»


Juli

HUMO De hete zomer doet deskundigen alarm slaan: ‘Als we niet zuiniger zijn, komt er straks geen water meer uit de kraan.’ In het najaar klonk het: ‘Opgelet, straks valt het licht uit.’ Vreemd dat we ons daar in zo’n welvarend land druk over moeten maken.

FRANCKEN «Meestal loopt het niet zo’n vaart met die doemscenario’s. De Vlamingen trokken zich er ook weinig van aan: ze bleven rustig hun auto’s wassen en gazonnen besproeien. Typisch, hè? Ook op fiscaal vlak zijn wij plantrekkers. Al zal de klimaatverandering ons nog vaak op droge zomers en hevige stormen trakteren.

»Voor de wijnoogst in het Hageland was het wel een geweldig jaar. Ik heb thuis een prachtig uitzicht over de wijngaarden en ik kan niet wachten om de nieuwe oogst te proeven.»

undefined

'Donald Trump maakt van de onderschatting zijn sterkste wapen. Het zou me niet verbazen dat hij er nog een termijn bij doet ''

HUMO De Rode Duivels verslaan Brazilië en pakken later brons op het WK. Vloekt een Vlaams-nationalist als mensen van alle kleuren en culturen voor België supporteren?

FRANCKEN «Nee, ik heb die match op café gezien en ik was net zo blij als iedereen. Veel Belgen zijn trots op de Rode Duivels, maar ze beseffen ook dat ons land institutioneel veel gebreken heeft. Dat gaat perfect samen.»

HUMO De regering sluit een arbeidsdeal die het probleem van de vele openstaande vacatures moet oplossen. Hendrik Bogaert (CD&V) zegt dat de regering op jobs heeft gefocust, maar vergat na te denken over wie al die vacatures moest invullen.

FRANCKEN «VOKA West-Vlaanderen pleit nu voor een nieuwe golf van laaggeschoolde gastarbeiders. We halen al duizenden mensen per jaar via legale migratie naar Vlaanderen: Filipijnse verpleegsters, ICT’ers uit India… De voorwaarde is dat je voor knelpuntberoepen eerst naar je eigen arbeidsmarkt kijkt, daarna Europees, en pas dan elders in de wereld. VOKA wil dat we nu Marokkaanse en Turkse laaggeschoolden binnenhalen, zoals we in de jaren 60 hebben gedaan. Ik ben daar vierkant tegen. We hebben hier tienduizenden vluchtelingen zonder job: laten we die eerst aan de slag helpen.»


Augustus

HUMO In het Duitse Chemnitz wordt een inwoner doodgestoken door twee asielzoekers. Neonazi’s en linkse tegenbetogers clashen daarop met elkaar en met de politie. De onrust houdt wekenlang aan.

FRANCKEN «Angela Merkel oogst wat ze heeft gezaaid. Het is makkelijk om ‘Wir schaffen das’ te roepen, maar de bevolking moet het wel incasseren. In Duitsland worden nu krachten wakker die beter nooit meer wakker waren geworden.»

HUMO Het EK atletiek is een succes voor België. Nafi Thiam, Nina Derwael, Koen Naert, de 4 x 400 meter-lopers en de baanwielrenners Kenny De Ketele en Robbe Ghys pakken goud. Jean-Marie Dedecker maakte zich onlangs in Humo druk omdat die atleten moeten krabben om rond te komen.

FRANCKEN «Terwijl onze voetbalmiljonairs sloten geld verdienen. Wie in tweede klasse voetbalt, verdient minstens evenveel als Nina Derwael. Dat is onrechtvaardig, en daarom ook is er op de Olympische Spelen vaak wrevel tussen die topatleten en de Rode Duivels. Als je keihard voor je vak leeft en elke morgen vroeg opstaat om te trainen, en je ziet dan sommige voetbalgoden rondsloffen…»

HUMO Op vakantie lost u uw meest besproken tweet van het jaar: ‘Mannen die zich schminken, hun wenkbrauwen epileren, lingerie dragen en zwanger worden… Draait de wereld door of ligt het aan mij? Lang leve de man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed te voelen.’ Bart De Wever was er niet gelukkig mee, omdat de N-VA een goede relatie heeft met de holebigemeenschap.

FRANCKEN «Ik wilde de holebigemeenschap helemaal niet schofferen. Van mij mag iedereen doen wat hij wil. Voelt Bo Van Spilbeeck zich gelukkiger als vrouw? Prima. Maar die zaken krijgen zoveel aandacht dat het lijkt alsof iedereen ervoor moet applaudisseren.»


September

HUMO In ‘Pano’ op Eén ontmaskert Tim Verheyden de studentenbeweging Schild & Vrienden als een erg foute club met infiltranten bij de N-VA en Vlaams Belang.

FRANCKEN «De timing was geen toeval, evenmin als de wekenlange berichtgeving van De Standaard over schone lucht: die moest ook de agenda van de verkiezingen bepalen. Schild & Vrienden heeft niets te maken met onze partijcultuur en onze mandatarissen. Er waren een paar mensen in de periferie van de partij geslopen, en het is nog maar de vraag hoezeer die echt betrokken waren bij Schild &Vrienden. Met onze Marrakesh-campagne van enkele weken geleden heeft dat niets te maken: dat was geen goede zet, en we hebben die ook meteen ingetrokken. Iedereen maakt fouten.»

HUMO De transmigratiecrisis bereikt een kookpunt. De politie van Kruibeke jaagt niet meer actief op migranten, omdat ze toch niet vastgehouden of uitgewezen kunnen worden. Enkele CD&V-burgemeesters sluiten de snelwegparkings op hun grondgebied. Om plaats te maken in het gesloten centrum van Steenokkerzeel laat u een dertigtal criminele illegalen vrij.

FRANCKEN «Dat was mijn slechtste week van het jaar. Die CD&V-burgemeesters wisten perfect wat ze deden: ze zetten mij voor het blok, zodat ik een groep moest lossen die ik níét wilde lossen. We hebben degenen laten gaan van wie we wisten dat we ze toch niet binnen een redelijke termijn het land uit kregen.»

HUMO Het moet pijnlijk zijn voor iemand die van de uitwijzing van die groep de hoeksteen van zijn beleid heeft gemaakt.

FRANCKEN «Absoluut. Maar leg mijn cijfers gerust naast die van Maggie De Block (nu bevoegd voor Asiel en Migratie, red.). Nooit werden er meer illegale draaideurcriminelen het land uitgezet. Vroeger bleven die hier. Het zal wel pretentieus klinken, maar ik heb ons land structureel veiliger gemaakt.»

HUMO In een open brief beschuldigen enkele danseressen Jan Fabre van grensoverschrijdend gedrag. In de VS komt de benoeming van rechter Brett Kavanaugh in het gedrang.

FRANCKEN «Als Jan Fabre die feiten heeft gepleegd, is dat schandalig. De zaak-Kavanaugh is wat anders. Daar hebben de Democraten hun hand compleet overspeeld door een hoorzitting te eisen en de man keihard te tackelen, op basis van getuigenissen over een dronken feestje van dertig jaar geleden. Er was geen enkel bewijs: geen huiszoeking, geen psychologisch rapport, geen andere getuigenissen, niks. Christine Blasey Ford heeft intussen een deel van haar verklaringen ingetrokken, maar de reputatie van Kavanaugh is verwoest. Amerika heeft wel zijn kant gekozen, en dat heeft meegespeeld in het behoud van de Republikeinse meerderheid in de Senaat bij de tussentijdse verkiezingen.

»Ik sta volledig achter de #MeToo-beweging, maar in Amerika is het omgeslagen in paranoia. Sommige bedrijfsleiders geven er nu men only-kerstfeestjes om te vermijden dat ze van grensoverschrijdend gedrag beschuldigd kunnen worden. En als een werkneemster een gesprek onder vier ogen vraagt, laten ze alles filmen en live streamen, zodat iedereen ziet dat er niks verkeerds gebeurt. Daardoor durven sommige vrouwen geen opslag meer te vragen.»


Oktober

HUMO Operatie Schone Handen legt de rotte cultuur in het Belgische voetbal bloot.

FRANCKEN «Bij OHL weten we daar alles over. Drie jaar geleden kwam de club in opspraak in een gokschandaal. Het bestuur trad veel te laks op en ook de degradatie uit eerste klasse verliep verdacht. Wat er nu aan het licht komt, verbaast me niet, maar het heeft wel mijn passie voor het voetbal een knauw gegeven. Ik knap ook af op die verwende miljonairs. Geef mij maar echte krijgers zoals Bjorn Ruytinx

HUMO Is het fiscale gunstregime in het voetbal nog houdbaar?

FRANCKEN «Sociale voordelen voor mensen die zoveel verdienen dat ze elk weekend in de Carré magnumflessen van 8.000 euro kunnen leegspuiten en die achteraf hun Ferrari’s kapotrijden alsof het speelgoedauto’s zijn, dat is niet meer verdedigbaar. Mensen klagen over politici die goed hun boterham verdienen, maar de vetbetaalde voetballers zijn een blinde vlek bij veel mensen.»

HUMO Een sappige tweet van uw hand, eind oktober: ‘De Week van de Steak en Friet begint. SP.A en Groen vinden het een schande, ik vind het geweldig. (...) Stop de linkse betutteling. Baas Over Eigen Maag.’

FRANCKEN «Rood vlees is het nieuwe roken: het moet eraan. Ik heb respect voor vegetariërs, maar ik wil niet gecriminaliseerd worden omdat ik graag biefstuk eet. In het voorjaar was er ook een schokkende Greenpeace-campagne met een rokende Maya de Bij, ‘want Maya-worst is ongezond voor kinderen’. Wat een moreel superioriteitsgevoel moet je hebben om een succesvol Vlaams privébedrijf zo te beschadigen! Ze zouden zich kapot moeten schamen. Links moet stoppen met zich te moeien met andermans leven. Een beetje vrijheid mag toch nog?»

null Beeld

undefined

null Beeld

undefined

'Voelt Bo Van Spilbeeck zich gelukkiger als vrouw? Prima. Maar die zaken krijgen zoveel aandacht dat het lijkt alsof iedereen ervoor moet applaudisseren.'

HUMO Groen en Vlaams Belang zijn op 14 oktober de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Terwijl Bart De Wever pleit voor verzoening met links, roept u dat Groen arrogant is.

FRANCKEN «We werden zogezegd overspoeld door een groene golf. Weet u hoeveel burgemeesters ze hebben? Eén. En in de zes jaar daarvoor twee. Ik heb in mijn provincie meerdere coalitiegesprekken gevoerd waarin Groen zich hautain opstelde. Ze zijn nu een partij met een score van meer dan 10 procent. Proficiat! Maar daarmee staan ze in Vlaanderen niet eens in de top drie. Enige bescheidenheid is dus op zijn plaats.

»In Antwerpen dúrfden ze gewoon niet mee te doen. Hard roepen, ja, maar als puntje bij paaltje komt, zeggen ze: ‘Leve de zijlijn!’ Tegelijk hecht ik wel belang aan het ecologische aspect. Dat signaal van de kiezer moet je oppikken. We moeten Vlaanderen leefbaar houden, en dat kan alleen door voorzichtiger om te springen met de natuur en de grondstoffen.»

HUMO In de provincies verliest de N-VA een kwart van haar stemmen in vergelijking met 2014. Aan Franstalige kant krijgt de MR klappen. Was dat de gamechanger?

FRANCKEN «Nee. De uitslag was heel diffuus. In en rond Antwerpen was het schitterend, in onze regio ook. Maar op plaatsen waar we minder sterke figuren hadden, kregen we slaag. We proberen daar lessen uit te trekken en ons nog te versterken.»

HUMO Met Jean-Marie Dedecker in West-Vlaanderen?

FRANCKEN «Dat heb ik ook gelezen, ja (grijnst).»

HUMO Heeft de tegenvallende uitslag van 14 oktober ervoor gezorgd dat de MR en de N-VA paniekvoetbal begonnen te spelen rond het migratiepact?

FRANCKEN «Strategische overwegingen spelen altijd mee, maar dit ging echt over de kern van de zaak.»

HUMO België heeft twee jaar mee onderhandeld. Was u niet alert genoeg?

FRANCKEN «Nee, er is op onze vraag aan geschaafd, maar het eindresultaat was een draak. Ik weet dat er op Facebook een blogpost van mij circuleert over de Verklaring van Marrakesh, die ik in mei heb goedgekeurd. Ik heb al ontelbare keren uitgelegd dat die niets met het migratiepact te maken heeft. Die verklaring gaat over het Rabat-proces, een samenwerkingsakkoord tussen Europese en Afrikaanse landen over de terugname van asielzoekers. Toch blijven mensen die post delen, als ‘bewijs’ dat ik akkoord ging met het migratiepact. Vorige week werd ik er zelfs in de VTM-studio mee geconfronteerd, maar gelukkig heeft Stef Wauters zich achteraf geëxcuseerd.

»De kentering was de switch van Oostenrijk. Zij hebben de onderhandelingen voor Europa geleid. Toen zij er hun handen van aftrokken, was dat het sein voor alle Europese landen om de tekst opnieuw te bekijken. Als de kok zegt dat zijn soep niet te vreten is, lepel je die toch niet op?»

HUMO Alexander De Croo zegt: ‘Leg het verdrag uit aan de mensen en neem hun angst weg. Politici die dat niet durven, zijn angsthazen.’

FRANCKEN «Hij heeft ook verklaard dat het migratiepact ‘ons naar internationale verplichtingen leidt’. De voorbije weken beweerde hij nochtans dat het pact niet bindend was. Wat een dubbele tong! Ik ben geen angsthaas. Ik heb in mijn dorp een asielcentrum geopend tijdens de vluchtelingencrisis van 2015. Mijn blog en mijn lezingen zijn heel genuanceerd. Daar vind je geen verhalen van angst, afschrikking en ranzigheid.»


November

HUMO De gele hesjes starten hun protest tegen de hoge dieselprijzen, maar al snel ontaardt de beweging in een breed volksprotest dat vooral Frankrijk op zijn grondvesten doet daveren.

null Beeld

FRANCKEN «Daar zit veel meer achter dan de vraag om meer koopkracht. Maar in België is het vooral een Franstalig, radicaal-links verhaal. Door het extreme geweld dat erbij komt, heb ik er niet de minste sympathie voor. Ze moeten zich geen illusies maken: de tijd is niet rijp voor revoluties. De Occupy-beweging heeft ooit wekenlang Manhattan bezet, en wat is er uiteindelijk veranderd?»

HUMO De Franse president Emmanuel Macron werd wel tot forse toegevingen gedwongen.

FRANCKEN «Wat in Italië is gebeurd met de Lega, zullen we de komende tien jaar in de rest van Europa zien, en zéker in Frankrijk. Bij de vorige verkiezingen zag je daar al bijna een race tussen extreemrechts en extreemlinks. Alleen Emmanuel Macron kon dat tegenhouden door zich te presenteren als een frisse anti-establishmentfiguur. Vandaag verdedigt niemand hem nog.»


December

HUMO In Brussel betogen 65.000 mensen voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Twee dagen later stemt België op vraag van de Vlaamse regering tegen een nieuwe Europese richtlijn voor meer duurzame energie.

FRANCKEN «Klimaat is moeilijk. Vlaanderen is een dichtbevolkt gebied met goed draaiende havens en een grote chemische cluster, terwijl Wallonië met de Ardennen een groene long heeft. Ze zullen solidair moeten zijn met ons, zoals wij dat met hen zijn op sociaal vlak.»

undefined

'Ik hoor die BV's met hun zure oprispingen graag bezig, maar ze mogen eens een weekje meedraaien op Asiel en Migratie ''

HUMO De discussie over het migratiepact doet de regering wankelen. In ‘Van Gils & gasten’ barst Tom Lenaerts uit tegen Peter De Roover en Kristof Calvo: ‘Waar zijn jullie mee bézig! Zijn jullie niet beschaamd?’

FRANCKEN «Van een antipolitiek nummertje gesproken. Heeft Tom Lenaerts eigenlijk nog voeling met de realiteit? Politici moeten vechten voor hun idealen. Wie dat vervelend vindt, moet eens in Noord-Korea gaan kijken. Daar zijn nooit regeringscrisissen of verhitte debatten. Tom Lenaerts is ook de man achter de Klimaatzaak: hij wil de democratie uitsluiten door via de rechtbank van alles af te dwingen. Dat is precies de reden waarom ik niet meega in het migratiepact: vroeg of laat word je toch voor de rechter gesleurd door een linkse activist die wil dat we de poorten opengooien.

»Ik hoor die BV’s met hun zure oprispingen graag bezig, maar ze mogen eens een weekje meedraaien op Asiel en Migratie, en de keuzes maken die ik moest maken. Daarna zullen we nog eens praten. Als je even doorvraagt, zijn hun oplossingen ook snel doorgeprikt. De G1000: briljant! ‘We gaan de democratie afschaffen, duizend mensen uitloten en hen het land laten besturen.’ Eén van mijn politieke vaders, wijlen Chris Vandenbroeke, zei ooit: ‘Het duurt vijftien jaar om een goede technocraat te worden, en een heel leven om een goede politicus te worden.’»

HUMO Op zaterdag 8 december valt de regering. Hoe hebt u dat beleefd?

FRANCKEN «Heel intens. Op zondag kwam ik aan in een zaal in mijn dorp waar zeshonderd man zat te wachten. Het was snikheet, ik moest door een woud van camera’s en kreeg een luid applaus. Er hing een rare sfeer, met gemengde gevoelens: woede, frustraties, ongeloof, trots. Ik had die nacht slecht geslapen en werd even overmand door mijn emoties.»

HUMO Maggie De Block keert terug op Migratie en wil ‘een menselijker beleid’ voeren. U reageert woedend en dreigt met ‘een totale oorlog’.

FRANCKEN «Mijn lijk was nog niet koud of ze stond er al tegen te trappen. Dat doe je toch niet? Ik heb niet nagetrapt toen ik het departement van haar had overgenomen. En ik heb van haar geen lessen in menselijkheid te krijgen. Onder mij had je geen gevallen zoals die van Navid Sharifi of Parwais Sangari (geïntegreerde alleenstaande minderjarigen die door Maggie De Block werden uitgewezen, red.).»

HUMO Vreest u niet dat de N-VA nu voor járen aan de kant zal staan? De MR stapt heus niet meer als enige Franstalige partij in een N-VA-regering.

FRANCKEN «MR-voorzitter Olivier Chastel zegt toch dat wij een betrouwbare bestuurspartner zijn gebleken? Van het voorspelde bordel is niets in huis gekomen. We hebben bewezen dat we kunnen samenwerken.

»Laten we eerst het democratische deficit van de minderheidsregering-Michel II oplossen, die weigert het vertrouwen te vragen aan het parlement. Open VLD en MR zijn vorige week als wilde stieren op ons afgevlogen en lieten alle opgekropte frustraties de vrije loop. Nu staan ze in hun haren te krabben: ‘Oei, we hebben de N-VA nog nodig, wat nu?’ Is dat geen mooi einde voor uw interview? (lacht)»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234