null Beeld

Het Pop Poll-pandemonium! De tien Meest Memorabele momenten uit de geschiedenis van Humo's Pop Poll

Een pak medailles, de allerbeste muzikanten, enkele absolute topkomieken, een hoop hilarische filmpjes, het puikje van het acteursgild, een stel surprises om 'Verrassing!' tegen te zeggen, één Sportpaleis en één Guy Mortier!

Redactie

Zo heel veel heeft een mens eigenlijk niet nodig om een Pop Poll de Luxe te organiseren, dus wij beginnen ons stilaan af te vragen waarom u de organisatie van het Feest van het Jaar (en de gigantische afwas achteraf!) altijd maar weer aan ons overlaat.

undefined

Maar goed: u gaf geen kik, en dus hebben wij naar Admiral Freebee, Wim Helsen, Jan Decleir, Roos Van Acker, Willy's en Marjetten, Daan, Chris Van den Durpel, Seasick Steve, Flip Kowlier, Najib Amhali, Tom Van Dyck en Vele Anderen gebeld, en guess what: ze komen allemáál! En dan zwijgen we nog over Gabriel Rios en Geike Arnaert, die deze week ook toezegden. Bij wijze van opwarmertje voor de knetterende topacts van dit jaar: een lijstje met de tien Meest Memorabele Momenten en Andere Absoluut Onvergetelijke Hoogtepunten uit de Pop Poll-geschiedenis: vijf door ons gekozen momenten, en vijf gekozen door de artiesten die voor die momenten zorgden.

undefined

1. Millionaire en Tom Barman coveren 'Kool Thing' van Sonic Youth

TIM VANHAMEL (foto Gie Knaeps) « Dat was nog in de AB. Ik weet dat Tommy (Barman) voorgesteld had dat nummer met ons mee te spelen. 'Oké, goed!' We hebben 's middags één keer gerepeteerd - ik geloof zelfs niet eens met hem erbij - en 's avonds hebben we dat er gewoon uitgeramd. Onlangs hebben we die cover trouwens nog eens gespeeld, voor die 0110-cd.»

null Beeld


HUMO Weet je nog wie destijds de partij van Kim Gordon zong en wie die van Chuck D.?

VANHAMEL « Zeker: ik was Kim Gordon (lacht). Ik heb een iets vrouwelijkere stem dan Tommy. Samen met Barman zingen is altijd plezant.»


HUMO Dit jaar vorm je weer een duo: dit keer met Flip Kowlier.

VANHAMEL « Ja, ik heb nog nooit in het Sportpaleis gespeeld: het lijkt me te gek om daar te staan.»


HUMO Pas je je act aan, met grote gebaren of zo?

VANHAMEL « Dat is een fijn vraagstuk. Soms kan je met een klein gebaar het hele Sportpaleis vullen, maar voor hetzelfde geld gaat het van: Allright! Uitfreaken! In de drums van De Laatste Show Band springen! Dat zou sjiek zijn. Ik ga maar gewoon doen wat ik altijd doe, denk ik: wat op dat moment in me opkomt.»

undefined

2. 'Uninvited' dringt de backstage binnen

VANHAMEL « Sinds dat optreden ben ik altijd naar de Pop Poll geweest, ook als ik zelf niet moest spelen. Van de optredens is vooral Freebee me bijgebleven, al geniet ik ook altijd van Kamagurka. En ik vind het ook wel fijn dat de Pop Poll tegenwoordig in het Sportpaleis is, met van die kleine mannetjes op het podium: dat maakt het echt groots Te gek!»

null Beeld


HUMO Sta jij op het middenplein?

VANHAMEL « Neen, ik sta dicht bij de bar (lacht). Ik woon ook om de hoek van het Sportpaleis: een feestje met gelijkgezinden waarbij ik kan zoveel zuipen als ik wil, altijd gezellig! (lacht) »


HUMO Maak je achter het podium weleens bizarre dingen mee?

VANHAMEL « Ja, ik herinner me dat de mannen van het Jim-programma 'Uninvited' op de Pop Poll hun proefuitzending gemaakt hebben (foto Johan Jacobs), en dat ik het slachtoffer was. Iemand duwde een camera in mijn gezicht, en ik snapte gewoon niet wat er gebeurde. Mijn frank is pas een jaar later gevallen, toen ik die mannen op televisie diezelfde mannen bezig zag. Ik denk niet dat ze het ooit uitgezonden hebben - gelukkig maar.»

undefined

3. Admiral Freebee en De Laatste Showband spelen 'Oh Darkness'

ADMIRAL FREEBEE « Het klinkt een beetje stom, maar ik had toen echt wel het gevoel dat ik iedereen naar huis aan het spelen was. Een goed gevoel.»


HUMO Het was niet alleen een gevoel: je spéélde toen gewoon iedereen naar huis.

ADMIRAL FREEBEE « Die song was toen echt op zijn toppunt, het was het perfecte moment om hem in het Sportpaleis te spelen. En had die avond De Laatste Show Band achter me staan: die waren heel blij dat ze konden rocken, want de meeste anderen hadden nogal rustige nummers gekozen. Er waren ook nogal wat artiesten - Hooverphonic, Novastar... - die met hun eigen groep speelden: ik denk dat De Laatste Show Band het als haar taak zag mij keihard te steunen.

» Ik heb nu de beste groep die ik ooit gehad heb, maar uit pure loyaliteit tegenover de Laatste Show Band speel ik dit jaar weer met hen.»


HUMO Het jaar nadien speelde Sammy Tanghe - Bruno Vanden Broecke - met jouw videozegen voor Admiral Freebee. Heb je die beelden achteraf gezien?

ADMIRAL FREEBEE « Ja, op YouTube. Bij Studio Herman Teirlinck hadden we ooit samen al eens 'I Wanna Be Your Dog' gespeeld, met een inderhaast bijeen gesleurd groepje: ik, hij, de drummer van Millionaire, die daar zat rondliep, en de bassist van Zita Swoon. 'I Wanna Be Your Dog' bestaat maar uit drie akkoorden, dus dat was makkelijk gespeeld. Den Bruno vond dat altijd het meest rock-'n-rolle moment dat hij ooit meegemaakt had: vandaar.

» Het grappige aan Bruno Vanden Broecke is dat hij keihard wil rocken, maar dat hij in wezen altijd een enorm lieve meneer blijft: eigenlijk fantastisch. Ik moest er om lachen toen ik die beelden zag.»


HUMO Welke Freebee mogen we op deze Pop Poll verwachten: de rockende of die van de theatertour?

ADMIRAL FREEBEE « De rockende. En ik speel ook mijn nieuwe single.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234