null Beeld

Het proces De Gelder: dagboek van een advocate, een slachtoffer en haar dochter

‘Wilt u mij in de ogen kijken alstublieft?’ vraagt kinderverzorgster Hilde De Bondt aan de beschuldigde. Wat volgt, zijn de meest intense tien seconden van het proces-Kim De Gelder. ‘Voor het eerst in vier jaar zag ik een glimp van dat sterke moeke van vroeger terug,’ vertelt Hildes dochter Lynn. Kim De Gelder werd vorige week vrijdag toerekeningsvatbaar verklaard, na vier weken waarin gekibbeld werd over de vraag of de beklaagde nu in een gevangenis thuishoort of in een psychiatrische instelling.

Annemie Bulté

Humo tekende het dagboek op van drie mensen die op de eerste rij zaten tijdens die spannende maand: een slachtoffer, haar dochter en een advocate die de ouders van twee gewonde peuters vertegenwoordigde.

Nadine Maes (39) was één van de 28 advocaten op het proces-Kim De Gelder. Ze verte- genwoordigde de ouders van Jilka en Julie, twee door De Gelder verwonde peuters. De jon ge advocate uit Sint-Niklaas – door assisenjournalist Gust Verwerft uitgeroepen tot ‘parel van het Waasland’! – heeft achttien assisenprocessen op de teller, waarin ze zowel aan de kant van de daders als van de slachtoffers heeft gestaan.

‘In dit proces had ik nooit aan de kant van de dader willen staan. Mijn eigen kinderen waren op het ogenblik van de feiten één en drie jaar oud, de leeftijd waarop ze zelf in Fabeltjesland hadden kunnen zitten.’

Een paar rijen achter haar in de assisenzaal zaten Hilde De Bondt (46) en haar dochter Lynn Van Weyenberg (23), altijd op een strategisch gekozen zitplaats, zodat ze Kim De Gelder goed konden observeren. Hilde De Bondt raakte tijdens het proces bekend als ‘de dame met de swiffer’: de kinderverzorgster die Kim De Gelder in het kinderdagverblijf aanviel met een buigzame schoonmaakstok om ‘haar’ kindjes te beschermen. ‘Daar ben ik enorm trots op,’ zegt haar dochter Lynn.

Lynn Van Weyenberg «Mijn moeder heeft De Gelder aangevallen met het eerste wat ze vasthad, een swiffer begot. Iets harders vind je niet in een kinderdagverblijf, zelfs de stoelen zijn er zacht. Als ik nu thuis schoonmaak met een swiffer, is dat het eerste waar ik aan denk: ‘Hier zie, het beste wapen dat je kan hebben!’»

Dochter Lynn heeft een speciale band met Fabeltjesland.

Lynn «Het was méér dan alleen het werk van ons moeke. Mijn zus Anke en ik zijn er opden in Fabeltjesland.’ De angst dat mijn moeder bij de doden is, de vergeefse pogingen om haar te bellen. Het gekrijs, geschreeuw en de sirenes als ik haar toch aan de lijn krijg, en de stem van mijn moeder die zegt: ‘Ik ben in orde, Lynn, maar tante Marita is dood.’

»Het bebloede babysokje dat ze uren later nog steeds in haar hand geklemd houdt als ik haar in het ziekenhuis terugzie. Het bloed dat uit haar hoofd blijft druppen, terwijl ze vertelt wat er die dag is gebeurd.

»Die avond zetten mijn zus en ik haar in bad. Op het moment dat we haar hoofd onder wa- ter steken, kleurt het badwater donkerrood. Het beeld van haar in dat bloedbad vergeet ik nooit. Dat was mijn moeder niet meer.

»Ze was altijd een ongelooflijk sterke vrouw, die overal raad op wist en waar ik enorm naar opkeek. Dat sterke moeke van vroeger zat nu in elkaar gedoken in dat rode badwater, wenend, gebroken, kapot.

»Als Kim De Gelder tijdens zijn verhoor over ons moeke begint, spits ik de oren. Ik ben opge- lucht dat hij haar naam niet noemt. Hij mág dat niet, de naam van zijn slachtoffers in de mond nemen. Gelukkig is ons moeke ‘de dame met de swiffer’.»

(Kim De Gelder wordt ondervraagd door de voorzitter van het hof ) ‘Herinnert u zich dat u de deur van het berghok probeerde te openen?

U wilde daar binnen omdat er zich daar men sen verschanst hadden.’ ‘Nee, maar zo zal het wel gebeurd zijn.’

‘Toen is er iemand naar buiten gekomen. Een dame met een swiffer in de hand. Wat hebt u met haar gedaan?’

‘Ik heb haar ontwapend en gevloerd. Ik heb haar proberen te steken, maar mijn mes was afgebroken.’

‘U hebt haar proberen te vermoorden?’ ‘Als ik haar had willen vermoorden, had ik wel iets anders gedaan.’ ‘Wat dan?’

‘Moet ik nu echt een techniek uitleggen om mensen die op hun rug liggen te vermoorden? Zo belangrijk is dat nu ook niet voor mij. Mag ik u de feiten in mijn eigen woorden vertel len, ja? Het is vervelend als u voortdurend van die vragen stelt.’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234