Het Rap-Rapport: hiphop in Vlaanderen (2)
Van de rand van de polder tot diep in de cité: overal dragen jonge Vlaamse rappers het heilige vuur van de hiphop mee. En ze delen hun huisvlijt via YouTube, de godverdomse kankerslet van het internet - open voor iedereen!
Het gros van hun filmpjes valt in de categorie 'goedbedoeld', maar hier en daar vallen toch vonken waar te nemen: een straffe beat, een lekkere flow, een knappe metafoor of een grappige woordspeling. Je mist wel de woede en frustratie waaruit veel rapmuziek van de voorbije drie decennia geboren is: woede over verloederde achterbuurten en gratuit politiegeweld, frustratie over het gebrek aan nooduitgangen in de neerwaartse spiraal van het leven. Maar na enig zoeken blijkt zelfs die kwaaie rap ook in Vlaanderen te worden gemaakt.
DeLangn: 'Grote boodschap'
Op een zonnige nazomerdag in oktober parkeer ik mijn auto langs een drukke steenweg in Oostende. Een hond slaat aan als ik aanbel bij DeLangn, rapper en huiskamerfilosoof bij Gaul Disciples. Helemaal gerust ben ik niet: in zijn YouTube-filmpjes ziet hij er enigszins gevaarlijk uit, en dan druk ik me voorzichtig uit.
Maar de man die voor me aan de keukentafel zit, straalt (oef!) niks agressie uit, eerder berusting. 'Oostende is al jaren het afvoerputje van het land,' vertelt hij terwijl een geurkaars voor onze neus blikkert, 'je wil niet weten wat er hier allemaal aanspoelt. 't Is heus niet alléén volk dat hier een beetje gezellig komt uitwaaien. En het druggebruik is hier al jaren superhoog. Niet echt de vrolijke badstad die iedereen kent uit de vakantiefolders. Daarom rap ik waarover ik rap.'
HUMO Ik las in de krant nochtans dat jullie de rivalen waren van Raw13 uit Torhout. Oók een rappend vriendenclubje, maar wel eentje waarvan sommige leden in de gevangenis zitten wegens - onder andere - moord.
DeLangn «Die gasten kun je niet met ons vergelijken. Ze kwamen hier de buurt overnemen - kinders verplichten om dingen te gaan stelen en zo. Wij hebben dat niet zelf proberen op te lossen: we hebben naar de politie gebeld, maar veel gehoor kregen we daar niet. Een tijdje later stonden vier van die mannen voor mijn deur: ze dachten dat ze mij even konden komen bedreigen. Ik heb er eentje knock-out geslagen - ik ben wel gestopt toen hij neerging, ik vecht niet onfair. De rest is gaan lopen. Wettige zelfverdediging, ook volgens de politie. Om maar te zeggen: wij zijn geen doetjes, maar ook geen vechtersbazen.»
HUMO Maar is die kerel uit het clipje van ''t Leevn is e bitch', met zijn tatoeages, zijn wapens en zijn stoere pose, dan een personage?
DeLangn «Natuurlijk niet. Ik ben geen poseur. Ik heb belachelijk veel miserie gezien: opgegroeid in een zware vechtscheiding, mijn vader, mijn broer én een zoontje verloren, zwaar geëxperimenteerd met drugs ook. Maar op een goeie dag heb ik besloten dat ik een and're stroate wilde inslaan: die van de hiphop. Want voor alle duidelijkheid: ik ben geen rapper maar een hiphopper.»
HUMO Dat mag je dan eens uitleggen.
DeLangn «Hiphop gaat veel dieper dan rap: het is een levensstijl, een denkwijze, een bril waardoorje naar het leven kijkt. Iedereen kan rappen, maar niet iedereen is hiphop. Rap kan gewoon leuk zijn; hiphop snijdt in de ziel. Het blijft ook vér weg van de muziekindustrie: alleen rappers krijgen een contract bij een major. Hiphoppers weigeren mee te draaien in dat circus. Pure rebellie, dus.»
BLO: 'Lui varken'
Twee dingen vallen op aan BLO: hij lijkt te weten hoe een rapsong moet klinken, en hij weet hoe hij zijn publiek aan het lachen moet brengen. 't Begint al bij het letterwoord in zijn rapnaam, dat staat voor 'Bijzonder Lager Onderwijs'. Hij rapt over 'shoppingslette met dikke tette', en in 'Bling-Bling-Bling' laat hij 'Brazilian wax' rijmen op 'maaltijdcheques'. H to the U to the M to the O to the R!
HUMO Hoe belangrijk was hiphop in jouw jeugd?
BLO «Zelf ben ik beginnen te rappen na een zwaar arbeidsongeval. Heel mijn onderarm was naar de kloten, ik ben twee jaar werkonbekwaam geweest - heavy shit. Omdat ik me steendood verveelde, heb ik een Groovebox gekocht (de Roland Groovebox is een drummachine, synthesizer en sampler in één, red.). Ik ben daarmee beginnen te klooien, en ik ben er niet meer mee gestopt, ook toen iedereen al jaren met muzieksoftware op de computer werkte. Ik maakte beats, rapte daarover met een paar vrienden en nam de boel op cassette op. ODC heette mijn eerste crew - Odyssey op zijn hiphops, weet je wel? We rapten over niks: we zijn van Genk, we heten zo en zo, word. Maar dat zingen over een hiphopleven ging snel vervelen. Ik bedoel maar: ik woon in Génk, niet in de Bronx of South Central. Dus probeer ik maar eens over mijn eigen leven te rappen - inspiratie zit in een klein hoekje. Omdat ik toen al jaren dopte, rapte ik: 'Ik kan niks / ik doe niks / ik ben niks / ik word niks / ik weet niks / ik heb niks / ik was niks / ik neuk niks.' En ook: 'Mijn ma zeg': 'Ga toch naar de VDAB jongen, en leer u een vak!' en ich krets nog 's aan mijne vettige zak'. En dat sloeg aan in Genk en omstreken. Al dat gezever over blingbling en bitches, dat lééft hier niet. Maar een underdog die werk zoekt en zichzelf een dikke loser vindt, dat begrijpt iedereen.»
En of: de YouTube-teller van 'Ik kan niks' (officiële titel: 'Lui verke') staat intussen op meer dan 150.000 views. Begrijpelijk: 't is niet zomaar doelloos rappen, het lijkt verdacht veel op een Echte Song.
HUMO Je bent goed op de hoogte, je kunt rappen én producen. Waarom breek je dan niet door?
BLO (zucht)«Weet je wat het is? Ik kan mezelf niet verkopen. Ik ben net een jaar naar school geweest om muziekproductietechnieken te leren. Elke maandag hoorde ik de jongens uit mijn klas vertellen over hun weekend: ze waren gaan deejayen in Bonn, Barcelona, overal waar ze een deftige house- of technoscene hebben. 'En wat hebt gij gedaan?' 'Euh: wat aan mijn beats zitten prutsen in mijn studiootje in Genk.' Misschien moet ik ook maar eens wat harder werken aan mijn netwerk: mails sturen naar labels of andere rappers, desnoods in het buitenland, en vragen of ze zin hebben om samen iets te doen. 'Lui verke' stond op nummer 49 in de hitlijst van de Beste Limburgse Liedjes Aller Tijden - net na Belle Perez!- maar voorlopig kan ik die winst nog niet verzilveren.
»Maar ik blijf dromen: ik wil samenwerken met house-dj's, dubsteppers en rappers van alle slag. Ooit maken we samen een song die de Vlaamse rap voorgoed uit het getto trekt. De nex' level: daar is het mij om te doen.»
Halve Neuro 'Blut en blijven gaan'
Hiphop in Vlaanderen, zo moet ik stilaan concluderen, is een verhaal van gefnuikte dagdromen, van gedreven maar noodgedwongen hobbyisme. (Van te veel weed, ook.) Maar ik ken één crew die niet bij de pakken is blijven zitten, die afstand genomen heeft van het gezeur en daardoor in no time een begrip is geworden in 't Stad. Nu ja: Halve Neuro en De Zoologie zijn vooral een karikatuur van een rapcrew. Ze dragen sneakers, zwarte hoodies en blingbling, en ze hebben het over lyrics droppen en de crowd rocken. Op hun mixtape 'Blut en blijven gaan' rappen ze in vet Antwerps over bestaande hits, een beetje zoals The Strangers vroeger wereldhits versjteerden. Hun missie - de glimlach terug in de hiphop brengen - is even naïef als effectief: het clipje van 'Fritkot' werd dik 50.000 keer bekeken op YouTube, 'Pakt de velo' (een ode aan de tweewieler in het stadsverkeer) werd al meer dan 100.000 keer aangeklikt. Niet slecht, voor een grap.
Nonkel Guy «Ook al heb je 100.000 views op YouTube: blut blijf je toch. Als je in België met hiphop begint, wéét je dat je de wereld niet zult veroveren. Je doet dat omdat je dat graag doet, en omdat je goesting hebt om eens op te treden. Wij hebben alle serieuze shit al lang achter de rug: serieuze lyrics, egotrips, representen - fuck that. Nu gaan wij door de week allemaal fakken, en op vrijdagavond zetten wij de plomb af en gaan we rum drinken en optreden. En achteraf kruipen we op handen en voeten naar huis. Dat is ook hiphop, en we hoeven er niet over te stressen of gefrustreerd over te raken.
»Laten we wel wezen: wij wilden vroeger óók het onderste uit de kan. Maar als je als achttienjarige de ziel uit je lijf staat te spelen voor een publiek van acht man, dan denk je wel eens: 'Shit gast, is het dat maar?' Dat was plezant, hoor. Maar niet plezanter dan met een maat de hele nacht door de hoerenbuurt cruisen met de muziek volle bak, fritje steken en eens naar de hoeren gaan. Dan is het nu véél lolliger. Om te beginnen komt er bij hiphopshows tenminste volk opdagen. Op de laatste cd-voorstelling van Eigen Makelij (zie de Humo van vorige week, red.) stonden verdomme keiveel schone wijven en hipsters. En als het meezit, gaan die peeps helemaal uit hun dak. Op onze optredens heb ik die jonge gasten zien crowdsurfen, moshen, pogoën, echt niet te doen. En niet alleen tijdens ons concert op Laundry Day, hè. Dat was niks vergeleken bij onze gig in De Oude Ketel in Heist-op-den-Berg. Waanzin! Er was zoveel volk dat ik ineens van achter mijn draaitafels zag hoe ze mensen aan het doorgeven waren door de lucht. En dat er peeps stonden te stagediven van de toog.»
Halve Neuro «Kijk: Halve Neuro is misschien begonnen als een grap, maar ze wordt met heel veel liefde verteld.»
Nonkel Guy «Onder ons allereerste clipke op YouTube had iemand geschreven: 'Is dit een parodie of ménen ze dat?' Als je de mensen even van hun melk kunt brengen, dan ben je geslaagd.»
HUMO Droom nog maar eens hardop: wat is jullie einddoel?
Halve Neuro «Het Sportpaleis, ofwattachte? Al was het maar om daarna te kunnen zeggen: eigenlijk was het in De Oude Ketel toch plezanter. En verder zullen we in 2012 onze slogan 'Blut en blijven gaan' kunnen veranderen in 'breakeven en blijven gaan'. Ge zult wel zien!»
undefined
DeLangn - 't leevn is e bitch
Het Rap-Rapport: hiphop in Vlaanderen (2)
BLO - LuiVerke
Het Rap-Rapport: hiphop in Vlaanderen (2)
Halve Neuro - PAKT DE VELO
Het Rap-Rapport: hiphop in Vlaanderen (2)
BDeLangn - O dierbaar België
Het Rap-Rapport: hiphop in Vlaanderen (2)
Halve Neuro - Fritkot