null Beeld

Het revalidatiedagboek van Olivier Deschacht

Zes maanden lang heeft Olivier Deschacht, linksachter van Anderlecht en de Rode Duivels, geen enkele officiële voetbalwedstrijd gespeeld. Dat was van zijn prille kindertijd geleden: Deschacht, de modelprof met het sterke lijf, speelde altijd alles, of toch bijna alles.

Maar na een zware enkelblessure - kraakbeen én ligamenten geraakt - maakte hij in oktober vorig jaar kennis met het vagevuur waar nagenoeg elke topsporter ooit doorheen moet: De Revalidatie. Voor Humo hield Olivier Deschacht vijf maanden lang een dagboek bij: over het moeizame herstel, over het soms al even moeizame reilen en zeilen bij Anderlecht - en over de geboorte van Elena, zijn dochtertje met Annelien Coorevits.

Zaterdag 23 oktober 2010

Anderlecht - Westerlo. Zeventigste minuut. Ik kop een bal weg, kom neer en zak door mijn enkel. Ik voel een enorme pijnscheut. Een breuk? Ik kijk naar mijn voet: oef, die staat nog recht. Ik stap het veld af om me te laten verzorgen. Daarna probeer ik door te spelen, maar het gaat niet. Echt zeer doet het niet, maar ik voel dat er iets niet klopt.

Zondag 24 oktober

Ik sta op. Het verband knelt om mijn enkel. Het doet pijn. Mijn lief maakt het los, en plots is de pijn tien keer erger. Tranen schieten in mijn ogen. Ik ga liggen en verlies het bewustzijn.

Maandag 25 oktober

Ik lig in mijn ziekenhuiskamer. Het is bijna ochtend en ik kan maar niet slapen. Straks word ik geopereerd. Voor het eerst in mijn leven een volledige verdoving: ik ben er niet gerust op. Annelien heeft het gisterenavond nog over 'Awake' gehad, een film die we ooit samen hebben gezien: een man ondergaat een hartoperatie, maar de verdoving loopt fout: hij voelt alles, maar kan niet reageren. Daar moet ik nu verdomme voortdurend aan denken.

Donderdag 4 november

AEK Athene - Anderlecht. Met Gilles De Bilde in de Sporza-studio bij Karl Vannieuwkerke. Beetje zenuwachtig, maar Karl stelt me rap op mijn gemak. Hij doet dat goed. Na afloop zegt hij dat ik zeker nog eens terug mag komen, maar ik twijfel. Als je zelf nog speelt, moet je op tv voortdurend op je tong bijten, en daar heeft de kijker niks aan.

Zondag 20 februari

2-0 verloren van Westerlo. Het was slecht. Echt slecht. Met mij gaat het ook niet zo goed. De pijn na de training wordt elke dag erger. Ik mank naar mijn auto. Morgen sla ik een training over. Het heeft toch geen zin: ik durf niet voluit te gaan, ik verlies alle duels. Ik word zot!

Vrijdag 8 april

Elena is geboren! De max, gewoon. Maar makkelijk was het niet. Annelien kreeg vanaf acht uur 's ochtends een infuus om de weeën op te wekken, maar om zes uur 's avonds had ze nog altijd bijna geen opening. Toen de hartslag van de kleine vreemd begon te doen - van 100 naar 130 en weer naar 100 - besloot de gynaecoloog tot een keizersnede. Ik moest een wit dokterspak aantrekken. Nog rap een foto van genomen en op Facebook gezet, voor de vrienden die aan het volgen waren, en toen ging het vliegensvlug. Hoewel, het snijden heeft zeker tien minuten geduurd. En Annelien lag daar maar, alsof ze aan het kruis genageld was. 'Hou je camera maar klaar,' zei de gynaecoloog plots. En daar was ze: mijn dochter. Ik kreeg een krop in mijn keel. Zo groot dat ze al was! Ik ben dolgelukkig.

Donderdag 28 april

Morgen speel ik mee met de reserven. Als ik die wedstrijd goed verteer, ben ik er klaar voor. Een basisplaats zal er dit seizoen niet meer inzitten - ik heb een halfjaar niet gespeeld - maar zelfs al kan ik maar één minuut invallen, dan nog zal ik tevreden zijn. Dan zal ik mij eindelijk weer voetballer voelen.

Het volledige revalidatiedagboek van Olivier Deschacht kan u lezen in Humo 3687

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234