null Beeld

Het rijkelijke archief der archiefprogramma's: een overzicht!

Helemaal terug van eigenlijk nooit weggeweest: het archiefprogramma! Vanavond kan u op maar liefst drié verschillende zenders grasduinen in de annalen van de Vlaamse televisiegeschiedenis. Bij Eén trekken ze een nieuw blik 'Hoe is het zover kunnen komen?' open en bij VTM loopt al een tijdje het tweede seizoen van 'De 25'. En ook bij VIER hebben ze eindelijk hun archief aangeboord - daar kan u sinds een paar weken naar ''t Is gebeurd' kijken, met het beste van Woestijnvis en VT4.

mke

Zoveel nostalgie op het kleine scherm, dat konden wij bij Humo niet langer negeren. Daarom doken we zélf in het archief van archiefprogramma's, voor een overzicht van de beste overzichtprogramma's.


1. De leukste eeuw

Dé klassieker onder de archiefprogramma's, meteen ook één van de langstlopende en meest herhaalde reeksen, moet wel 'De leukste eeuw' zijn. In het collectieve geheugen staat Bart Peeters geboekstaafd als de presentator, maar wist u dat het eerste seizoen, uit 1999, door Warre Borgmans aan elkaar werd gepraat? Nadien moest Borgmans verstek laten wegens theaterverplichtingen, en stelde hij zelf Bart Peeters - zijn schoonbroer nota bene - voor als vervanger.

Onder Bart Peeters zou 'De leukste eeuw' zo'n succes worden dat er een spin-off van werd gemaakt én een compilatiereeks die in de zomer werd uitgezonden. Een compilatiereeks van een reeks die het archief induikt om een compilatie bijeen te sprokkelen - kan u nog volgen? Goed, wij ook niet. Die spin-off heette trouwens 'De leukste eeuw van...', een heuse talkshow waarin Bart Peeters vanzelfsprekende en iets minder vanzelfsprekende duo's uitnodigde. In die eerste categorie dook 'goed' volk op als Jo De Poorter en Margriet Hermans en Johny Voners en Janine Bischops (voor de breuk welteverstaan). In de laatste categorie vermelden we graag het opmerkelijke koppel Sam Gooris en Paul D'Hoore.

Hieronder kan u nog eens kijken naar 'De leukste eeuw van... Sergio Quisquater en Evy Gruyaert', uit 2001 alweer. Aan het geblondeerde haar van Sergio en de verwijfde haarsnit van Bart Peeters te zien lag dat jaar 2001 nu ook weer niet zo ver verwijderd van de jaren 90.

2. Glimmer en Glatter

null Beeld

In 2002, net niet lang genoeg na 'De leukste eeuw' om niet te vermoeden waar ze de mosterd waren gaan halen, kwam VTM met een eigen ludiek archiefprogramma op de proppen. De makers doopten het 'Glimmer en Glatter' en lieten de presentatie over aan de ondertussen betreurde Bart Van den Bossche. 'Glimmer en Glatter' bleek niet gemaakt voor de eeuwigheid - op het world wide web is het vergeefs zoeken naar sporen. De Standaard was destijds nochtans laaiend enthousiast over het niemendalletje: 'Nog net geen 'Alles kan beter', maar toch.'


3. De jaren 90 en 2000 voor dummies

In 2011 ondernam VTM een nieuwe poging om met een eigen archiefprogramma te komen. Het resultaat werd 'De jaren 90 voor dummies', qua titelkeuze maar een microscopisch kleine verbetering ten opzichte van 'Glimmer en Glatter'. Ook in 'De jaren 90 voor dummies' lag de klemtoon op ludieke archiefbeelden, al deed de zalvende rasp van Johan Terryn het niveau wel geregeld stijgen.

In 2012 volgde de onvermijdelijke sequel: 'De jaren 2000 voor dummies'. Al was het daarbij zeer de vraag of de fragmenten al echt als 'archiefmateriaal' konden worden beschouwd, iets wat ook Onze Man zich destijds luidop afvroeg: 'De beelden die voorbij kwamen lagen ons bijna allemaal nog vers in het geheugen. De onheilspellende opkomst van het fenomeen Lesley-Ann Poppe (nog steeds niet voorbij), de eveneens onrustwekkende opkomst van ene Astrid Bryan (ook nog volop bezig) en de apocalyptisch aandoende heerschappij van Justin Bieber (God, laat het ophouden): allemaal feiten die perfect uit de krant van gisteren zouden kunnen gekomen zijn. Gesteld dat we Het Laatste Nieuws zouden lezen, natuurlijk.'


Lees hier de volledige review van 'De jaren 2000 voor dummies'

Dat 'De jaren... voor dummies' niettemin een onschatbare bijdrage aan de televisiegeschiedenis heeft geleverd, bewijst wel onderstaand fragment. Helemaal uitkijken is de boodschap! En bij voorbaat onze excuses als u vannacht moeilijk de slaap kan vatten.


4. Het ABC van de VRT enz.

We zouden hier nog een tijdje kunnen doorgaan, want de lijst met archiefprogramma's blijkt nagenoeg ein-de-loos. Een kleine greep uit het archief der archieven: 'Het ABC van de VRT', 'De televisieroute' (met de ondertussen mysterieus van het scherm verdwenen Ben Roelants), 'De schuld van VTM' en 'De Tien' met Jo De Poorter. Wat deze programma's met elkaar gemeen hebben? Precies: dat ze even inwisselbaar als vluchtig zijn gebleken. Nee, dan herinneren we u liever nog eens uitgebreid aan onze nummer 5, meteen ook onze persoonlijke favoriet.

null Beeld


5. Superstaar

'Een seizoen van 'Superstaar' maken met het archief van de VRT, dat zou geweldig zijn! (Gunter Lamoot)'

Want dat archiefprogramma's niet alleen humor hoeven te brengen die De Bomma en Nonkel Jos kan bekoren, bewees 'Superstaar', het heerlijk disfunctionele programma van Gunter Lamoot. Voor 'Superstaar' bestudeerde Lamoot nachtenlang de talloze parels die het archief van de Medialaan rijk is. Daarover zei hij zelf eerder in Humo: 'Bijna een jaar lang al zit ik tot een kot in de nacht naar oude vtm-programma's te kijken. Om eerlijk te zijn: normaal gezien zou ik dat niet echt voor mijn plezier doen, maar wanneer je er in functie van een programma naar kijkt, is het toch een heel andere ervaring. Vergelijk het met vissen, of met vinkenzetten: het grootste deel van de tijd gebeurt er geen hol, maar zo heel af en toe heb je eens beet, of zegt je vink 'suskewiet'.'


Lees hier het volledige interview met Gunter Lamoot over 'Superstaar'

undefined

null Beeld

Die doorwaakte nachten leverden wel een geweldig programma op, zij het een pak minder kindvriendelijk dan 'Glimmer en Glatter' of 'De jaren... voor dummies'. Herinnert u zich bijvoorbeeld het fragment waarin Herbert Flack door slim knip- en plakwerk naar een pornofilm met zichzelf in de hoofdrol leek te kijken.

Hoog tijd om eens bij Lamoot te polsen, dus, of er ondertussen al een derde seizoen in de maak is. Wat blijkt: 'Bij 2BE wilden ze meteen een derde seizoen, maar ik heb die boot voorlopig afgehouden. Als je elke dag drie uur millimetermontage zit te doen en twee jaar non-stop naar 'Aspe' en 'Familie' kijkt, word je na verloop van tijd zot. (lacht) Maar nu begint het wel weer te kriebelen. Al zou ik het graag doen op een andere zender, bij de VRT bijvoorbeeld. Daar een seizoen van 'Superstaar' mogen draaien, dat zou echt geweldig zijn!'

In afwachting kan u nog eens naar onderstaand fragment kijken, waarin Christoff akelig precies 'Somebody That I Used to Know' van Gotye covert.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234