null Beeld

Het rockcircus komt: 'Gutterdämmerung' in de AB

Op 9 februari slaat het rockcircus genaamd ‘Gutterdämmerung’ z’n tenten op in de AB: de (bijna) stille zwart-witfilm van de Antwerpse fotograaf Björn Tagemose krijgt er, in de eerste zaalshow sinds de première in mei van vorig jaar, een loeiende soundtrack aangemeten door een livegroep onder leiding van Kevin Armstrong, en met special guests Brent Vanneste, Kovacs en La Muerte.

Kristoff Tilkin

'Het heeft weinig gescheeld of Bowie had ook in de film gezeten'

Eén van de songs die de revue passeren, is ‘I Put a Spell on You’ van Screamin’ Jay Hawkins: geen wonder dat het noodlot nog voor de première uppercuts uitdeelde aan de cast van ‘Gutterdämmerung’. Jesse Hughes (in de film speelt hij de predikant) speelde met z’n Eagles Of Death Metal in de Parijse Bataclan toen een IS-commando er binnenviel, een maand later haalde de man met de zeis uit naar Lemmy Kilmister (de generaal), en anderhalve week daarna naar David Bowie, voormalig bloedbroeder van Iggy Pop (de engel).


Lees hier meer over 'Gutterdämmerung'

BJÖRN TAGEMOSE «Het heeft weinig gescheeld of Bowie had ook in de film gezeten. Toen we de laatste scènes aan het afwerken waren, polste ik eens bij zijn agent John Giddings, die ook onze zaken behartigt. Hij dacht dat Bowie sowieso zou willen meedoen, maar hij kon ’m niet bereiken: ‘Dat wil maar één ding zeggen: dat hij aan iets werkt.’ Toen kwam het nieuws van zijn dood. Jammer wel: het was mooi geweest als we Iggy en Bowie nog eens op het scherm hadden kunnen verenigen.»

HUMO Tast je sindsdien elke ochtend met een bang hart naar je smartphone?

TAGEMOSE «Om te zien wie van de oude garde is gesneuveld, bedoel je? Nee, zeg. Grace Jones heb ik voor de winter nog gezien, en ze was alweer in great shape: echt jong, die wordt 200 jaar (lacht). Ik ben trouwens in positieve zin geschrokken van Iggy, naar wiens show ik in Berlijn ben gaan kijken: van onze opnames had ik onthouden dat hij serieus sukkelde met zijn rug, maar twee nummers ver in de show dook hij alweer het publiek in, en hij zou het nadien nog vier keer doen.»

HUMO De sterkte van ‘Gutterdämmerung’ is meteen ook de zwakte: je moet het live meemaken, maar zo kun je niet alle nuances vatten.

TAGEMOSE «Mja. Ik kan alleen dit zeggen: wie het gezien heeft, is meestal méé. Maar het klopt dat er heel veel knipogen inzitten, onder andere naar beeldende kunst, de expressionistische cinema van Fritz Lang en consorten of de muziekgeschiedenis. Zo verwijst de scène met Grace Jones en haar zombie-leger – zwarten met witgeschilderde gezichten en lichamen – naar de minstrelshows, waarin blanken zichzelf de zwarte bluesmuziek toe-eigenden en met zwart geschilderde gezichten de hort op gingen. Kortom: ’t is een feest van verwijzingen, maar je hoeft ze niet allemaal te vatten, want je kunt ook lelijk komen headbangen en meezingen met de anthems van Black Sabbath, Nirvana, Led Zeppelin of Rammstein

HUMO ‘Gutterdämmerung’ is een duur project: ben je intussen al uit de kosten?

TAGEMOSE «Jawel hoor, maar alleen omdat er zoveel toppers voor niks aan meegewerkt hebben. Juliette Lewis had me gezegd: ‘Als je iemand op het oog hebt, moet je het gewoon vragen. Als ze erin geloven, doen ze mee.’ En zo geschiedde. Eén voorbeeld: het 15-koppige Franse team dat de 3D-beelden maakte, heeft dat allemaal na de werkuren gedaan, enkel en alleen omdat ze er keihard in geloofden. Fantastisch, toch?»

HUMO Ben je al aan een sequel bezig?

TAGEMOSE «Nee, daar heb ik een hekel aan. Ik speel wel met een paar ideeën, maar alles op zijn tijd. Ik amuseer me voorlopig nog rot met die tournees van ‘Gutterdämmerung’.»

HUMO En met de afterparty’s? Je vertelde me vorig jaar dat je op een feestje plots oog in oog stond met Leonardo DiCaprio.

TAGEMOSE «Ja, zeg. Steekt hij z’n hand uit en zegt: ‘Hi, I’m Leo.’ Waarop ik: ‘Hi, I’m Björn. From Antwerp.’ (lacht) Wat zég je in godsnaam tegen zo iemand? Als ik over mijn projecten kan praten, ben ik niet meer te houden, maar verder ben ik ’s werelds slechtste netwerker.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234