null Beeld

Het rockjaar 2013 in tien YouTube-fragmenten

Het muziekjaar 2013, zei u? Eén lange sliert van waanzin, drugs en kwansuis tevoorschijn floepende tieten. Maar genoeg over de passage van Christoff in ‘Komen Eten’: ook elders bleek dit jaar vanalles gebeurd te zijn in mondo musica.

fvd/kt

In de papieren Humo (Humo 3824; vanaf pagina 160) vindt u deze week een overzicht met alles, maar dan ook álles wat u dient te weten over 2013 en – kwestie van 2014 vrolijk fluitend tegemoet te kunnen treden – ook stante pede mag vergeten. Ter hoogte van humo.be alvast: het muziekjaar samengevat in tien tekenende flarden YouTube.


1. Kanye West bij Jimmy Kimmel

Mededogen voor Kanye West, al was het maar omdat hij met elke poging om de wereld te overtuigen van zijn genialiteit, zijn buitenaardse werklust en zijn pioniersstatus exact het omgekeerde bereikt. Zie in dat verband zijn tweets aan het adres van talkshowpresentator Jimmy Kimmel en het daarop volgende lange interview in diens programma. In één woord samengevat: 'Yeezus'!


2. David Bowie: ‘Where Are We Now?’

2013 was een topjaar voor marketingstudenten en trendwatchers, getuige de reclamepletwals van Daft Punk en de street art-campagne van Arcade Fire. David Bowie deed het dan weer zonder toeters en bellen: op zijn 66ste verjaardag postte hij de clip van 'Where Are We Now?' op zijn website, met het bericht dat er in maart een volledig album zou verschijnen. En verrek: in maart verscheen zowaar 'The Next Day', geproducet door oudgediende Tony Visconti. Bonus: de clip is ook het bekijken waard.

Het rockjaar 2013 in tien YouTube-fragmenten (deel 2)

3. Kabul Golf Club: ‘Demon Days’

Behalve onder meer Lou Reed (71), Jason Molina (39), Jeff Hanneman (49), Storm Thorgerson (69), Romanthony (45), Ray Manzarek (74), (pdw) (54), Fons Sijmons (58), JJ Cale (74) en Channel Zero-drummer Phil Baheux (45) ontviel ons dit jaar ook de hartverscheurend jonge Florent ‘Floky’ Pevee (22) van Kabul Golf Club en The Rott Childs. De overige leden van het fantastische Kabul Golf Club beslisten ermee te kappen en geven hun eerste en enige ep’tje gratis weg, om de herinnering aan hun overleden bloedbroeder levend te houden. Postadres mailen naar kabulgolfclub@gmail.com volstaat. Deze clip voor ‘Demon Days’ was er al in 2012, maar behoorde dus helaas ook dit jaar nog tot de muziekactualiteit.


4. Blur: ‘Song 2’ (Rock Werchter 2013)

Anderhalve maand vóór Neil Young op Pukkelpop een sfeervol zoemende soundscape van gemor, gejammer en gemis zou bewerkstelligen, gaf Blur op Rock Werchter een van de allround meest de verwachtingen inlossende concerten van het jaar. Uit Humo’s blogrecensie: ‘Toen was er 'Song Two-hoo'!, en liet ik mijn head checken door iemand met kennis van zaken: voortaan, zo zei de dokter, moet ik BRITPOP in hoofdletters schrijven. Dankjewel, Damon, jij verlegen britpop-rattenkop.’

(Disclaimer voor wie er niet bij was: de live-ervaring was beter dan de migraine en hallucinaties veroorzakende YouTube-captatie.)


5. Bob Dylan: ‘Like a Rolling Stone’

2013 was een Dylan-jaar: ‘Another Self Portrait’ is een superbe pot opgewarmde kliekjes en de bijhorende tournee een succes; de gitaar waarmee hij op het Newport Folk Festival ‘electric’ ging wordt voor 1 miljoen dollar verkocht; en 48 jaar (!) na datum krijgt ‘Like a Rolling Stone’ eindelijk een clip mee. Het wachten waard: het betreft een mooi interactief geval, waarmee de luisteraar/fan/lustige procrastinator zich een hoogstpersoonlijke collage bij elkaar kan zappen. Bekijk het filmpje hier!

Het rockjaar 2013 in tien YouTube-fragmenten (deel 3)

6. Miley Cyrus en Robin Thicke op de MTV Video Music Awards

Geen lillende-vleeswaren-display zo druk besproken als de twerk-act van Miley Cyrus op de VMA’s.

Jenny Lee Lindberg (Warpaint) «Dat mensen zo gechoqueerd waren, had alles te maken met haar Disney-verleden. Plus: ze is nog maar 20. Is het de meest ongelofelijke performance die ik ooit heb gezien? Nee. Maar er valt iets te zeggen voor hoe ze uit dat keurslijf is gebroken. Iets aan haar doet me denken: 'You go, girl!'»

Annie Clark (St. Vincent) «Madonna in de nineties: dát was beredeneerde provocatie. Miley brengt spektakel, laten we er niet meer achter zoeken. Wél opvallend hoe we vergeten zijn dat het oorspronkelijke punt van feministen was dat je je kleren niet hoeft uit te trekken om iets te bereiken.»


7. The Sound of Belgium

Na zeven jaar zwoegen eindelijk ingeblikt: 'The Sound of Belgium', een uitstekende documentaire van Jozef Devillé over de elektronische muziek in België, verteld door p'tites Belges die destijds zonder het te beseffen geschiedenis schreven, en in één moeite door beaamd door buitenlanders voor wie de Belgische sound én de ongeziene feestbereidheid in onze contreien tot voorbeeld strekte.

undefined


8. Lou Reed: persconferentie in Sydney (1974)

Lou Reed is niet meer. Voor wie dit jaar al genoeg in memoriams las; deze slice of life uit ’74. Waarom hij van drugs houdt? ‘Omdat het leuker is dan Monopoly, tiens.’

Het rockjaar 2013 in tien YouTube-fragmenten (slot)

9. Amanda Palmer: ‘Dear Daily Mail’

Veel zangeressen die dit jaar openlijk reageren tegen het seksisme dat in de industrie heerst. Veruit de vermakelijkste tik op de vingers komt er van ex-Dresden Dolls-zangeres Amanda Palmer: zij neemt weerwraak op de Britse tabloid Daily Mail, die een ronduit denigrerend stukje wijdde aan haar nipple slip op het Glastonbury-festival. Op een concert in Londen brengt ze tot groot vermaak van het publiek – poedelnaakt – de gelegenheidssong 'Dear Daily Mail', een gebeurtenis die dan weer niét wordt opgepikt door de 'misogynist pile of twats' van de krant in kwestie.


10. One Direction: ‘Kiss You’ (Played Backwards)

Heetgeblakerde standjes van het jaar: de fanbasis van One Direction, die het jaar door een weinig verbolgen is op al wie het aandurft de groep te bekritiseren. Verzachtende omstandigheden: iemand ontdekt dat, als des One Directions ‘Kiss You’ achterstevoren wordt afgespeeld, de verborgen boodschap béter gearticuleerd blijkt dan de echte lyrics.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234