null Beeld

Het rockjaaroverzicht met Soulwax

Soulwax heeft dit jaar geen plaat gemaakt en weinig tot niks geremixt, maar wel een radio gelanceerd. En dus vullen wij Stephen en David Dewaele weer maar eens in bij 'Beste dj’s Internationaal' en schuiven we bij hen aan voor een roundup van het rockjaar 2011.

Jürgen Beckers


Japan: 'Ghosts'

HUMO Op 4 januari sterft Mick Karn, de fantastische en invloedrijke bassist van Japan.

Stephen «Japan is één van de weinige eightiesgroepen waar zowel Dave als ik enorme fans van zijn. Eén van de eerste covers die we met Soulwax hebben gespeeld, was hun ‘Adolescent Sex’.

»‘Ghosts’ en ‘Nightporter’ zijn twee van de mooiste songs van de jaren tachtig.»

David «Of ‘Taking Islands In Africa’. Niemand klonk zoals hen. Toen niet, en vandaag nog altijd niet: zowat alles uit de eighties is intussen gekopieerd, Japan niet.»

The White Stripes - 'Under Great White Northern Lights' (Trailer)

HUMO 2 februari: The White Stripes stoppen ermee. Een groot verlies, of hadden we het gehad?

David «Bwah... Ik denk niet dat we nog veel moesten verwachten.

»Jack White die stopt, dát zou een enorm verlies zijn. De hedendaagse artiesten die ons echt omver blazen, zijn op één hand te tellen, maar White is er er zeker één van. Ook zonder The White Stripes is hij superstraf bezig, zowel met zijn label Third Man Records als met The Raconteurs

Stephen «En zijn gitaarspel is buiten categorie. Zijn label is ook helemaal ons ding: ik kan me perfect voorstellen dat ik in Nashville een winkel zou openen, en achterin optredens zou geven voor tweehonderd man, allemaal mensen die ik zie zitten.»

David «Hij producet ook veel dingen die supergoed klinken. Je hoort dat hij zich amuseert.»

Het afscheidsconcert van LCD Soundsystem in New York

HUMO 3 april: LCD Soundsystem speelt zijn afscheidsconcert in Madison Square Garden in New York.

David «Dat was een big deal voor ons. James Murphy had die afscheidsshow anderhalf jaar geleden al aangekondigd.»

Stephen «Het is lang de bedoeling geweest dat Dave en ik gingen meespelen op die laatste tour. Enfin, zolang we elkaar kennen, was het de bedoeling om ooit eens samen te spelen, maar het is er nooit van gekomen.

»We kennen elkaar al zo lang dat hij familie geworden is. We hebben zijn groep zien geboren worden: de eerste vijftig optredens van LCD waren met 2manydjs of Soulwax.»

HUMO Waarom is de samenwerking op het afscheidsconcert ook niet doorgegaan?

Stephen «Geen tijd om te repeteren, we waren te druk bezig met onze radio,. We zijn er wel geweest: we hebben de show gezien, en achteraf hebben we een dj-set gespeeld en een feestje gebouwd.»

The Beastie Boys - Fight for your Right (revisited)

HUMO 3 mei: The Beastie Boys brengen ‘Hot Sauce Committee Part Two' uit.

Stephen «Niet gehoord.»

David «Die kortfilm waarin ze terugkeren in de tijd was wel goed.»

Stephen «Juist, ja, goed mee gelachen!»

HUMO Ik vermeld het omdat ik hen heb geïnterviewd en naar aanleiding van hun song ‘Too Many Rappers’ de naam 2manydjs heb laten vallen. Het zei hen slechts heel vaag iets, beweerden ze.

Stephen «Volgens mij weten ze heel goed wie wij zijn. Ik heb Ad-Rock zelfs al een paar keer ontmoet, met James Murphy – James is begonnen als livemixer van BS 2000, een zijproject van hem. Maar ook al ken ik hun nieuwe plaat niet, The Beastie Boys zijn ware helden.»

Clarence Clemons overlijdt

Op 18 juni overlijdt Clarence Clemons van de E-Street Band. Eén van zijn laatste wapenfeiten was een saxsolo in ‘The Edge of Glory’ van Lady Gaga.

David «Steph, heb jij niet ooit in de lift gestaan met Clarence Clemons

Stephen (knikt)«In Barcelona, samen met Tiga

David «We logeerden in hetzelfde hotel als Springsteen en zijn E-Street Band, en dan moet je weten: they take over. De security van het hotel mag meteen naar huis – de bodyguards van Bruce lossen het wel.»

Stephen «Een ongelooflijk moment. Een imposant figuur, die Clemons. Ik hield mij van de domme, maar Tiga stak meteen van wal: ‘Hi, how are you? I make music as well, electronic music.' En Clarence, op z’n Amerikaans: ‘What’s your name? Tiger? That’s awesome, man. Ik maak ook elektronische muziek.'

»Bleek dat hij net een danceplaat te hebben opgenomen, en die heeft hij bij Tiga op de kamer laten bezorgen.

HUMO En?

Stephen «Euh, niet goed. Slechte, clichématige dance, waar hij dan met zijn saxofoon overheen ging. De naam van de groep zei eigenlijk al genoeg, maar ik ben hem helaas vergeten. We zijn hem gelukkig niet meer tegengekomen, maar het was natuurlijk het eerste waaraan ik moest denken toen ik hoorde dat hij overleden was.»

DJ Mehdi sterft

13 september: de Parijse DJ Mehdi zakt op vierendertigjarige leeftijd door het dak van zijn appartement en overleeft het niet.

HUMO Jullie kenden elkaar goed, niet?

Stephen «Ja, en er waren nog mensen bij die we goed kennen. Die hebben het allemaal zien gebeuren. Henri Riton, zijn beste vriend, heeft Mehdi voor zijn ogen zien sterven. Een enorme slag.

»Het was een maandag, en de zaterdag daarop stonden we samen op een festival in Rijsel. De mensen van de organisatie hebben ons gesmeekt om toch te komen. Het was de dag voor de begrafenis, maar we zijn geweest. Het was met grote voorsprong de meest emotionele dj-set die we ooit hebben gespeeld.

»De eerste tien minuten bleven de tranen maar komen. Het portret van Mehdi hebben we achter ons laten projecteren, en iedereen bleef de hele tijd zijn naam scanderen. Als zoiets gebeurt, ga je automatisch in survival mode

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234