null Beeld

Het romandebuut van David Duchovny'De waarheid is een koe'

Wie dacht dat David Duchovny, de acteur die zichzelf de tv-geschiedenis in schreef met ‘The X-Files’, na ‘Californication’ wel klaar was met zich heruit te vinden, zat fout. De Amerikaanse acteur debuteerde eerder dit jaar met de roman ‘De waarheid is een koe’.

mke

'Het hoofdpersonage is toevallig geboren in het lichaam van een koe, maar het had evengoed een jong meisje kunnen zijn'

De kritieken aan deze en gene zijde van de oceaan varieerden van ‘een slimme satire op onze voedselindustrie’ tot ‘een bizar, bij de haren getrokken vanity project’. Wij gingen dan maar even verhaal halen bij Duchovny zelf. ‘Ik dacht niet echt na toen ik dit boek aan het schrijven was.’ Kijk, dát verklaart al veel.

HUMO Klopt het dat ‘De waarheid is een koe’ oorspronkelijk een animatiefilm moest worden?

David Duchovny «Ja, zo’n tien jaar geleden zat ik wat te filosoferen achter het stuur, toen ik me plots afvroeg hoe het zou zijn om als koe door het leven te gaan. Het slimste wat zo’n dier kan doen, is naar India gaan – daar zijn koeien heilig en hoeven ze dus niet te vrezen dat ze als hamburger zullen eindigen. Het verslag van zo’n reis leek me wel een grappig uitgangspunt voor een kinderfilm, dus ben ik mijn idee gaan slijten bij de grote animatiestudio’s: Pixar, DreamWorks.... Maar die waren niet meteen enthousiast. Een film die gevoelige thema’s als de vredesproblematiek in het Midden-Oosten aankaart én waarin een varken wordt besneden, is natuurlijk niet het kindvriendelijkste materiaal (lacht). Maar omdat ik het idee te goed vond om zomaar weg te gooien, heb ik het in een roman gegoten.»

HUMO Maar het is dus geen kinderboek geworden?

Duchovny «Nee, het valt een beetje tussen de twee: er zit veel in dat kinderen aanspreekt, maar ook grappen die alleen volwassenen zullen begrijpen. In die zin is ‘De waarheid is een koe’ misschien niet helemaal wat je verwacht van een debuutroman. En al zeker niet van iemand als ik. Maar dat vond ik er net zo leuk aan – en de uitgever gelukkig ook. Al was het een hele klus om hun uit te leggen waar ik juist naartoe wilde met mijn boek. In die zin verschilt de literaire wereld niet zo gek veel van het filmwereldje: de eerste vraag die ze je stellen als je met een idee komt leuren, is: ‘Aan wie kunnen we dit boek verkopen?’ Eerst was ik nog zo naïef om te antwoorden: ‘Euh, aan iedereen die leest, zeker?’ Maar zo werkt het blijkbaar niet. Dus ben ik het maar beginnen te verkopen als een soort ‘Charlotte’s Web’ meets ‘Animal Farm’. Ik ben zelf opgegroeid met de klassieke dierenfabels van Aesopus, over de sluwe vos en de listige slang. Zoiets moest ‘De waarheid is een koe’ ook worden.»

HUMO Het hoofdpersonage, de koe Elsie, heeft inderdaad veel menselijke trekjes.

null Beeld

Duchovny «Klopt. Ze is toevallig geboren in het lichaam van een koe, maar eigenlijk had ze evengoed een jong meisje kunnen zijn. Dat zie je wel vaker in kinderboeken, dat de dieren hun jeugdige publiek een soort spiegel voorhouden. Net als een kind is een dier iets onschuldigs. Maar een kind raakt die onschuld kwijt zodra het zich bewust wordt van zijn eigen sterfelijkheid. Ik heb zélf kinderen en kan dus uit ervaring zeggen dat de mens niet wordt geboren met het idee dat hij ooit gaat sterven. Dat komt pas met de jaren. Elsie doorloopt een gelijkaardig bewustwordingsproces, alleen is zij toevallig een koe.»

HUMO Gesnopen – dénken we. In ‘Californication’ vertolkt u de schrijver Hank Moody. Hoe groot is het verschil tussen een auteur spelen en er eentje zijn?

Duchovny «Nou, gigantisch. Je ziet een schrijver in een film of serie zelden daadwerkelijk schrijven. Waarschijnlijk omdat dat er behoorlijk saai zou uitzien, alsof je op een schilder gaat zitten kijken terwijl die aan het schilderen is. Nu ja, misschien is dat laatste nog net iets opwindender. In het filmjargon staat ‘schrijver’ ook vaak symbool voor ‘intelligente persoon’. (Glimlacht) Of ‘gefrustreerde werkloze met te veel tijd om handen’.

»Dat gezegd zijnde: ik beschouw mezelf al veel langer als een auteur dan als een acteur. Als klein jongetje zag ik mezelf later al noest romans zitten schrijven. Het heeft gewoon iets langer geduurd dan ik had voorzien. Maar hey, mijn vader heeft zijn eerste roman pas op zijn 73ste uitgebracht. Naar familienormen ben ik er dus nog behoorlijk vroeg bij (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234