null Beeld

Het sixtiesgevoel van Roger Allam in het derde seizoen van 'Endeavour'

In de slotaflevering van het vorige seizoen van ‘Endeavour’ werd de jonge Morse (Shaun Evans) vals beschuldigd van de moord op korpschef Standish en naar de gevangenis afgevoerd. Tegelijkertijd werd zijn chef Fred Thursday, de charismatische man met de gleufhoed, vechtend voor zijn leven in een ambulance geschoven. Geen wonder dus dat wij ons hier op de redactie de voorbije maanden zorgen hebben gemaakt. Maar er was geen reden tot paniek: de man zat gewoon op het hoofdkantoor van ITV aan de Londense Gray’s Inn Road, in de figuur van acteur Roger Allam.

Patrick Bremmers

'Smartphones? Je moest zóéken naar een telefooncel'

HUMO Detective Inspector Thursday is goed en wel weer aan de slag?

Roger Allam «Het is intussen 1967 en Thursday is opnieuw aan het werk op het politiebureau. Iets te snel waarschijnlijk, maar hij kan ook niet ééuwig thuis met de armen over elkaar blijven zitten, vindt-ie zelf. Tegelijk hangt er een soort doodvonnis boven zijn hoofd. De dokters hebben namelijk niet zo’n goed nieuws: restanten van de kogels die aan het eind van het vorige seizoen op hem werden afgevuurd, zijn in zijn longen blijven zitten. Er hoeft maar iets te gebeuren en hij is de pijp uit. Aanvankelijk wuift hij het allemaal weg en vliegt hij weer in het politiewerk. Toch zal hij er in de loop van het seizoen steeds meer rekening mee moeten houden dat hij fysiek niet meer de oude is.»

HUMO Had Endeavour Morse dit seizoen kunnen doorgaan zónder Thursday?

Allam «Dat had vast gekund, maar ik geloof niet dat dat de bedoeling van de makers is geweest. Helemaal zeker weet ik het niet: op het einde van de tweede serie hadden ze me nog niet gevraagd voor het volgende seizoen (lacht). Maar doorgaan zonder Thursday zou ook voor de scenaristen lastig geweest zijn. Hij en Morse hebben toch een heel bijzondere werkverhouding. Thursday is een soort mentor, hoewel Morse zich langzaamaan op gelijke hoogte weet te hijsen. Hij zorgt nu ook voor zijn chef, bedoel ik.

»Een eventuele dood van Thursday zou het verhaal maar een vreemde wending hebben gegeven, denk ik. De mensen thuis zouden kunnen denken dat ik niet beschikbaar was wegens één of andere grote Hollywoodproductie (lacht). Afijn, Thursday zal ooit wel het loodje leggen, maar nu nog niet.»

HUMO Wat herinner jij je van 1967? In hoeverre slaat de serie de spijker op de kop?

Allam «Het productieteam doet er alles aan om de jaren 60 zo goed mogelijk te laten herleven. En hoewel ik toen nog maar een kind was, voelt het op de set precies als toen aan. Het was een heel andere tijd, hoor. iPads, laptops en smartphones had je niet. Een simpel telefoontje plegen was niet zo eenvoudig, vaak moest je eerst op zoek naar een telefooncel. En er waren ook lang niet zoveel auto’s als vandaag. Begin jaren 60 ben ik met mijn ouders naar Putney in Zuid-Londen verhuisd: daar kon je gewoon op straat voetballen omdat er maar drie of vier huishoudens een auto hadden. Moet je nu gaan kijken: auto’s zo ver je kunt zien. Een mens vergeet snel, hè.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234