null Beeld

Het slimste meisje ter wereld: opzij voor orkaan Olga Leyers

‘Een kandidate om naar uit te kijken’, zei Erik van Looy over Olga Leyers in de aanloop naar het veertiende seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’, de quiz der quizzen die momenteel weer uw beeldbuis siert. De kijker weet intussen dat die woorden niets minder dan profetisch waren: Olga Leyers springt aflevering na aflevering met ontstellend gemak en een tomeloze lust for life over eender welke intellectuele lat. Zo mooi, zo jong en zo gevat: dat maakt de tongen los.

tr/kt

'Ze is het totaalpakket: jong, fris, mooi, én niet op haar mondje gevallen'

De goeie punten die Leyers avond na avond op haar rapport ziet prijken, zeggen ook veel over de redactie achter ‘De slimste mens’. Toen Olga Leyers telefoon kreeg van Woestijnvis was ze hoegenaamd nog niet het vertrouwde gezicht dat ze nu – op een drafje – wel geworden is. Sam De Graeve, de creatief directeur van Woestijnvis die tien jaar als eindredacteur van ‘De slimste mens’ heeft gewerkt, en Nele De Kimpe, de huidige eindredactrice, weten echter waar een goeie kandidate te vinden is.

Sam De Graeve «Olga heeft eerder dit jaar de titel van Rijzende Ster gewonnen op het gala van de Televisiesterren, waardoor ze in één klap een bekende naam werd. Maar dat was voor ons niet de aanleiding om haar te vragen: we hadden haar namelijk al veel vroeger benaderd. Met ‘De slimste mens’ hebben we er altijd al een erezaak van gemaakt om een open blik te hebben – over de zenders heen, maar ook niet beperkt tot wie er op televisie komt. Ze wou er eerst eens over nadenken, meen ik me te herinneren. Maar we hebben haar ook geen tien keer moeten bellen om haar te overhalen.»

Traditioneel gaan aan elk seizoen van ‘De slimste mens’ de beruchte cafétesten vooraf: daarin wordt het bekende kaf van het koren gescheiden om zo het definitieve deelnemersveld over te houden. Het was dáár dat Olga zich voor het eerst liet opmerken.

Nele De Kimpe «Olga zat in onze allereerste cafétest, als ik het me goed herinner. Ik weet niet meer precies op basis waarvan we haar uitgenodigd hadden, maar het was alleszins een goeie gok.»

undefined

null Beeld

De Graeve «Het viel ons al snel op dat Olga merkwaardig veel wist voor iemand van haar leeftijd. Afgaand op haar geboortejaar zou je denken dat ze deel uitmaakt van de generatie die schrikbarend vaak denkt: ‘Als het voor mijn geboorte gebeurd is, hoef ik het niet te weten.’ Olga gaat daar duidelijk níét van uit, en dat viel op zodra ze begon te quizzen.»

De Kimpe «Ik kreeg hetzelfde gevoel als toen we Danira Boukhriss Terkessidis en Adil El Arbi voor het eerst bezig zagen: ‘Amai, die weet véél.’ (lacht) Alleen waren Danira en Adil al een stuk in de 20.»

HUMO Erik Van Looy tipte Olga al op voorhand als een mogelijk erg sterke kandidaat. Dat was er niet naast gegokt.

De Graeve «Aan het begin van elk seizoen hoop je natuurlijk dat ál je kindjes het goed doen (lacht). Maar als je eerlijk bent, heb je als maker toch vaak een klein groepje favorieten in je achterhoofd van wie je weet: ‘Die kunnen het ver brengen.’ Vaak hebben die kandidaten iets gemeen: de juiste combinatie van intelligentie, rust en een goed gevoel voor humor. En dat heeft Olga. Ze is heel open en goedlachs, maar vooral: ze blijft rustig. Wat natuurlijk nog geen garantie op succes is: elk seizoen merk je dat er een paar favorieten vroeger wegvallen dan verwacht. Rik Verheye is zo iemand: van hem dachten we dat hij zeker de tien deelnames zou halen.»

De Kimpe «Op dat vlak heeft Olga haar naam mee, denk ik. Ik kan me inbeelden dat de dochters van Jan Leyers wel opgevoed worden als wereldwijze vrouwen, en zodoende thuis weleens een atlas in hun handen gestopt krijgen. Plus: Jan heeft zelf ook al deelgenomen aan ‘De slimste mens’, dat kan alleen maar helpen. De familie Leyers is altijd goed vertegenwoordigd als Olga een opname heeft. Haar moeder is er steevast bij, en soms is Jan zelf ook te zien achter de schermen – aangevuld met minstens één van de zussen. Die steun kan tellen.»


Orkaan Olga

Onbeweeglijk tijdens de uitzending, onpartijdig op papier, maar buiten beeld diep onder de indruk: de bekende juryleden van ‘De slimste mens’ die Orkaan Olga tot nu toe van dichtbij mochten meemaken, en daar zelden ongeschonden uitkwamen. Om van tegenstanders Tomas De Soete en Jonas Geirnaert nog maar te zwijgen.

HUMO Jeroom, jij lijkt met versteende mondhoeken door het leven te gaan, maar tegenover Olga moest je je kinnebak toch een paar keer opnieuw in stelling brengen.

Jeroom «Vooral omdat Olga me op voorhand niet speciaal opgevallen was – tot het moment dat we begonnen en ze aan het spelen sloeg. Mijn mond viel zowat open van verbazing. Een meisje van zo’n bouwjaar dat vlotjes feiten weet op te diepen over gebeurtenissen van ver voor haar tijd? Een verrassing was het wel, ja. Nazikopstukken opsommen, bijvoorbeeld: doe het maar eens op die leeftijd. Toen ik zo oud was, was ik vooral bezig met andere activiteiten. Bezigheden die ik, voor de goede zeden, niet in dit blad zal openbaren.»

Ruth Beeckmans «Ik viel totáál niet uit de lucht, want ik kende Olga al van de set van ‘Het grootste licht’. Ik wist dat ze in de wereld geïnteresseerd is. Je merkt het meteen als iemand een deftig IQ heeft, hè. Ze is bijvoorbeeld ook erg grappig, en daarvoor moet je om te beginnen mee zijn met wat er rondom je gaande is. Olga leest de kranten, ze is allerminst een mooi poppeke dat alleen maar met social media bezig is.»

Lukas Lelie «Ik ben een fan van Jonas Geirnaert, ik zou hem dus graag zien winnen in de finaleweken. Maar Olga doet het zéér goed: eigenlijk verdient ze de titel al. Je kunt er trouwens donder op zeggen dat ze een BV zal worden: wie het langer dan vier afleveringen volhoudt in ‘De slimste mens’, is doorgaans gelanceerd. Zet je maar schrap, Olga: voortaan zal iedereen die je tegenkomt je aankijken alsof ze met jou in de klas hebben gezeten.»

undefined

null Beeld

undefined

'Eindredactrice Nele De Kimpe: 'Ik kreeg hetzelfde gevoel als toen we Danira Boukhriss Terkessidis en Adil El Arbi voor het eerst bezig zagen.'

HUMO Tomas, jij zag Olga winnen in elk van de drie afleveringen waarin je te gast was. Jonas, jij zag je zegetocht dan weer eindigen in je vierde aflevering – niet toevallig de tweede van Olga, waarin ze pas echt op dreef kwam. Hadden jullie snel door dat ze een te duchten rivale zou zijn?

Tomas DE SOETE «O ja. Tijdens de opnames zag ik hoe ze Rik Verheye wegblies in de finale. Ik dacht meteen: ‘Hola, oppassen.’ Ze is allesbehalve een naïef en onnozel wicht, hè? Dat ze zo ver raakt, is geen toeval: ze weet ontzettend veel. En ze zit daar ook zo knapperig vers te wezen.»

Jonas GEIRNAERT «Ik zie eigenlijk maar één minpuntje aan Olga: namelijk dat ze mij eruit gebonjourd heeft.»

De Soete «Zo’n 19-jarige die ter voorbereiding godganse dagen boekskes kan zitten vreten: daar kun je niet tegenop als prille veertiger die het nodige bezinksel meezeult. Nu ja: wij gaan er hier gemakshalve van uit dat ze zich duchtig heeft voorbereid, maar misschien ís dat niet zo.»

De Kimpe «Naar verluidt zat Olga deze zomer in de backstage van Pukkelpop tussen de opnames van ‘Festivalitis’ door te blokken voor haar herexamens, maar ik heb haar nog geen enkele keer zien studeren tussen de opnames van ‘De slimste mens’. Nu, ze komt wel elke keer met de trein naar de studio: ik sluit niet uit dat ze onderweg nog wat zit bij te blokken (lacht).»

undefined

'Ik zie eigenlijk maar één minpuntje aan Olga: namelijk dat ze mij eruit gebonjourd heeft'

GEIRNAERT «Dat heeft sowieso niet veel effect, hoor. Zelf had ik ook een paar dingen voorbereid – nu ja: ik had een stuk of drie Wikipedia-pagina’s vanbuiten geblokt, over de samenstelling van de regering en de Belgische medaillewinnaars op de laatste Spelen – maar in geen van mijn vier afleveringen kreeg ik daar een vraag over. Echt: je kunt één en ander opfrissen, maar je zult het toch vooral moeten hebben van de bagage die in je leven hebt gesprokkeld. En wat dat betreft heeft Olga zelfs een serieuze handicap: haar leeftijd. Ze krijgt in verhouding veel méér vragen over dingen die gebeurd zijn toen ze niet eens geboren was. Er zijn veel mensen van haar leeftijd bij wie die kennis er niet in zit, laat staan dat ze er op het juiste moment vlotjes uit floept.»

Jeroom «Nog veel indrukwekkender dan haar kennis vind ik hoe ze totaal niet onder de indruk is van alle bijkomstige factoren. Per slot van rekening zit je daar als kandidaat in een enorme studio met publiek, en later komen daar nog eens een miljoen kijkers bij die élk fout antwoord gehoord zullen hebben. Trekt zij zich niets van aan: zij behoudt haar naturel, en daar zou ik net in falen: no way dat ik in zo’n studio mezelf een houding zou weten te geven. Je moet aimabel zijn, je moet op tijd en stond meelachen...»

Beeckmans «Ik zie Olga als het totaalpakket. Ze is jong, fris, mooi, én ze is niet op haar mondje gevallen. Ze is natuurlijk ook opgegroeid in die wereld, het lijkt me niet abnormaal dat ze voor het scherm gemáákt lijkt.»

Jeroom «Op mijn leeftijd kan het me niks meer schelen hoe ik in beeld kom, maar ik kan me voorstellen dat ik op mijn 19de alléén maar angstig in de camera had kunnen blikken. Zij niet. Ze doet ‘De slimste mens’ winnen makkelijk lijken.»

De Soete «Ik zag haar laatst wél voor het eerst overmand worden door de zenuwen: blijkbaar heeft ze die dus toch. Dat kan nog lastig worden, want ik weet nu uit ervaring dat je het antwoord op een vraag wel degelijk kunt kennen, maar dat het er soms gewoon niet uit komt.»

GEIRNAERT «Er zijn maar weinig mensen die geen zenuwen hebben. Ik spreek uit ervaring: ik heb als jurylid én als kandidaat in de quiz gezeten, en ik had élke keer prijs. Olga heeft dat vast ook wel, maar ik had de indruk dat zij haar zenuwen meteen de baas was zodra het spelletje begon – in tegenstelling tot pakweg Rik Verheye. Zo zie je maar: de zenuwen kunnen je snel fataal worden, ook als je op papier een sterke kandidaat bent. Zeer jammer wel van Rik, ik was eigenlijk een klein beetje verliefd op ’m.»

undefined

null Beeld

undefined

'Nele De Kimpe: 'Ik kan me inbeelden dat de dochters van Jan Leyers thuis weleens een atlas in hun handen gestopt krijgen.'


Drek voor Danira

‘Kan iemand het microfoontje van Olga a.u.b. wat zachter zetten? Bijvoorbeeld op mute?’ ‘Kunt ge misschien gewoon dat overwinningsair achterwege laten? Bedankt.’ ‘Verdwijn toch van mijn scherm, Olga.’ ‘Olga, mens, fuck off.’ Vorig jaar moest Danira Boukhriss Terkessidis een digitale ontgiftingskuur inlassen na haar doortocht in ‘De slimste mens’, een jaar later lijkt er nog niet veel verbeterd in het Twittergedrag van de Vlaamse televisiekijker. Het succes van Olga Leyers doet, net zoals dat van Danira vorig jaar, wenkbrauwen fronsen in huiskamers waar de 21ste eeuw – ondanks de flatscreen aan de muur – nog niet helemaal is doorgedrongen. Maar er is op Twitter ook een tegenbeweging opgestaan die Olga als gedroomd voorbeeld ziet voor jonge vrouwen en haat het liefst blust met liefde – tot huwelijksaanzoeken toe. Danira zelf zit alvast in het tweede kamp: ‘Liefste haters, hier wat liefde. Hopelijk voel je je nu beter en ben je genezen van die jaloezie en azijnpisserij.’

De Kimpe «Zo’n heisa rond een kandidaat gaat doorgaans aan ons voorbij: op het moment dat mensen zich zitten op te winden voor hun scherm, zitten wij al veel verder met de opnames. Maar natuurlijk vinden we het erg dat mensen beschimpt worden. De redactie van ‘De slimste mens’ bestaat voor 80 procent uit vrouwen. We staan zelf niet te springen om daarmee uit te pakken, maar het is wel grappig als je mensen dan hoort praten over ‘het jongensclubje’ achter ‘De slimste mens’. En dan is het natuurlijk des te vervelender om te zien hoe vrouwen soms aangepakt worden zodra ze het goed beginnen te doen, zoals Danira vorig jaar. Alsof vrouwen niet mogen uitblinken in een quiz.»

De Graeve «Ik word er wel ambetant van dat er in Vlaanderen onmiddellijk mensen klaarstaan om in de aanval te gaan zodra een vrouw intelligent én goedlachs blijkt in een tv-quiz. Blijkbaar vergeten sommigen dat het ook maar een spel is, een entertainmentprogramma dat wat licht probeert te doen schijnen in duistere tijden.»

Lelie «Dat een handvol debielen vileine opmerkingen op het internet pleurt, stoort me niet. Dat sommige media die tweets beschouwen als een steekproef over hoe Vlaanderen denkt over deze of gene kandidaat, vind ik véél erger. Ik bedoel maar: hoeveel tweets worden er per aflevering van ‘De slimste mens’ de wereld ingestuurd? 100? 150? Belachelijk weinig voor een programma waar dagelijks een miljoen mensen naar kijken. Als iemand dan zegt dat ‘die Olga een ongelofelijk arrogante trut’ is, kun je toch niet beweren dat heel Vlaanderen haar niet lust, hè.»

Jeroom «Ik heb wel de indruk dat er voor elke slechte reactie nu ook sneller een uitgesproken positieve reactie online komt. Het internet heeft blijkbaar een zelfreinigende functie op dat vlak, alsof we met z’n allen toch lessen getrokken hebben uit wat er vorig jaar met Danira is gebeurd, en we nu sneller onze mond opentrekken als we bagger zien passeren.»

undefined

'Olga maakt deel uit van de generatie die schrikbarend vaak denkt: 'Als het vóór mijn geboorte gebeurd is, hoef ik het niet te weten''

Lelie «Zelf had ik tijdens mijn deelname geen klachten: de liefde-haatratio was ongeveer 80-20. Perfect! Maar ik moest er wel even aan wennen. Voor de eerste aflevering waarin ik te zien zou zijn, had ik me met een paar vrienden in de fauteuil genesteld, met de laptop op de schoot, klaar om te kijken wat er over mij geschreven zou worden. De eerste vraag wordt gesteld, en ik heb amper geantwoord of de eerste tweet verschijnt al online: ‘Blijkbaar mogen mentaal gehandicapten tegenwoordig ook al meedoen.’ Daar moest ik echt mee lachen. Als die berichten nu nog grappig of spitsvondig waren, oké. Maar nee, ze voegen gewoon niets toe.»

De Soete «Klopt, en dan zit er maar één ding op: negeren. Als ik weet dat ik die avond in de uitzending zit, dan blijf ik ver weg van Twitter. Er hoeft maar één zure pee iets idioots te posten en mijn avond is om zeep. Ik trek me dat aan, ook al weet ik dat het onnozel is. Als ik Olga dus één goede raad zou mogen geven: laat de rest maar zagen, je bent wreed goed bezig. En als je toch wil lezen wat ze op Twitter over jou kwekken: beeld je gewoon in dat het allemaal lelijke oude venten zijn, met een vette pens en een te korte kamerjas, die bovendien denken dat iemand op hun mening zit te wachten. Dat helpt.»

HUMO Toch, de tv-carrière van Olga is nog pril, ik kan me inbeelden dat zij nog niet zoveel eelt heeft gekweekt.

De Graeve «Daarom zorgen we zowel voor, tijdens als na de uitzending voor begeleiding. We proberen duidelijk te maken wat voor een effect dat kan hebben, een tijdje in zo’n goed bekeken programma opdraven.»

De Kimpe «Dat doen we trouwens bij vrijwel iedereen die deelneemt, niet alleen bij Olga. Vaak gaan we vóór de opnames op huisbezoek om het spel uitgebreid uit te leggen aan onze kandidaten, wat in Olga’s geval niet zo erg nodig bleek. Aan haar deelnames zie je gewoon hoe goed ze het spel beheerst, zonder dat ze er nog al te veel bij moet nadenken. In vergelijking met anderen stopt ze erg snel zodra ze doorheeft dat een antwoord niet komt. En ja, ze blijft erg kalm. Omdat ze van zichzelf weet dat ze veel weet. En ook niet onbelangrijk: omdat ze gráág quizt.»

undefined

null Beeld

undefined

'Tomas De Soete: 'Olga blies Rik Verheye wég in de finale. Ik dacht meteen: 'Hola, oppassen.''

HUMO Eén opmerking die je herhaaldelijk tegenkomt op Twitter: de vragen die Olga voorgeschoteld krijgt, zouden opmerkelijk makkelijker zijn dan die van de anderen.

Geirnaert «Aha, de samenzweringsvraag!»

De Graeve «Voor elk voorbeeld dat dan wordt aangehaald, is even makkelijk een tegenvoorbeeld te vinden. Bovendien zouden we bijzonder slecht bezig zijn als we toch aan het manipuleren waren. Om nog eens Rik Verheye te mogen aanhalen als voorbeeld: Rik was een gouden kandidaat voor wie een entertainmentprogramma probeert te maken. Maar helaas voor ons verdween hij al na twee deelnames. Dat is toch het beste bewijs dat we niet ingrijpen? ‘De slimste mens’ is een programma waaraan wordt gesleuteld, ja. Maar niet in die mate. Als er ingegrepen wordt, dan vooral in de eerste ronde. Maar zelfs dan nog is dat meer om de kansen van de nieuwkomer gaaf te houden.»

De Kimpe «Bovendien heeft Olga geen makkelijke vragen nódig. Wie zoiets zegt, gaat voorbij aan het feit dat ze ook erg veel seconden haalt bij anderen, als die antwoorden laten liggen. Alles vult ze aan, van Mitt Romney tot Heinrich Himmler. Dat is haar sterkte: ze weet altijd wel íéts over een onderwerp. Ze zegt zelf dat dat komt omdat ze nog niet zo heel lang van de middelbare school af is, maar dan onderschat ze zichzelf toch. Ik denk niet dat er bij de meeste mensen zoveel blijft hangen van wat ze in de middelbare school geleerd hebben.»

HUMO Zit je als tv-maker niet te hopen op een kandidate die het zo goed doet?

De Kimpe «Je durft het niet, maar toch is er elk jaar wel één die vooruitstuift. Het zorgt alleszins voor een mooie spanningsboog in de quiz. Je gaat als kijker namelijk vanzelf speculeren wie haar er ooit uit zal spelen. En als dat niet meteen gebeurt, begint het record van elf deelnames te fonkelen aan de horizon. Mocht dat sneuvelen, dan wil je dat toch gezien hebben.»


Topwijf

HUMO Is Olga een makkelijke schietschijf voor de jury? Jong, grote mond, dochter van een bekende kop?

LELIE «Anderen te kakken zetten is niet echt m’n ding. Ik kak liever op mezelf, dat vind ik veel grappiger. Er valt trouwens niet veel eer te behalen door in te hakken op een kandidaat die daar zit te creperen van de stress.»

Beeckmans «Wat Olga nu over zich heen krijgt op sociale media, mag je toch niet onderschatten. Kunnen we dan echt niet appreciëren dat iemand slim én leuk én mooi is? Moeten we daar echt meteen tegen in de aanval gaan?»

undefined

'Als ik Olga één goede raad mag geven: stel je voor dat al die twitteraars lelijke oude venten zijn, met een vette pens en een te korte kamerjas'

HUMO Moet je als vrouw nog altijd kiezen tussen slim, grappig of sexy? Ligt de combinatie daarvan moeilijk?

Beeckmans «Zelf ondervind ik dat probleem niet (lacht). Maar ik zie het ook met lede ogen aan. En dan ben ik nog blij dat het om Olga gaat, want die kan heus wel tegen een stootje. Maar toch, het is nog altijd maar een meisje van 19 jaar, hè. Ik hoop dat ze er zo weinig mogelijk over leest. Als je iets zéker over Olga moet schrijven, dan is het wel dat ze echt een bangelijk wijfje is, echt een topmadammeke. En dat ze het sowieso ver zal schoppen. Doet ze dat niet in de media, dan heeft ze nog genoeg andere capaciteiten. Let op mijn woorden: ze geeft al die haters nog ongelijk.»

Geirnaert «Enfin, ze doen maar, daar op het internet. Zolang Olga zich er maar geen kloten van aantrekt. Ik ken haar nu een beetje, ik heb gezien hoe ze zich gedraagt tijdens het spelletje én backstage, en ik kan zeggen...»

HUMO Olga is géén trut?

Geirnaert «Voilà. Als je een petitie begint om dat officieel erkend te krijgen: zeg maar waar ik m’n handtekening moet zetten.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234