Het (sociale) mediajaar 2015: Linde Merckpoel en Thomas Vanderveken
De afspraak was de opmerkelijkste gebeurtenissen van het voorbije jaar in de media overlopen. Zet Thomas Vanderveken (34) en Linde Merckpoel (31) bij elkaar en al snel krijg je een gesprek over oude versus nieuwe media. Of over hoe sociale media steeds meer mensen asocialer maken.
'Ik moet mijn smartphone wegleggen om rust in mijn hoofd te krijgen' Linde
Het mag dan tegenwoordig wel een iglo zijn, in het Glazen Huis hangt geen glazen plafond. Drie vrouwen laten deze week bijna elke Vlaming zijn of haar gezond verstand, hart en portefeuille opentrekken voor diegenen die het minder hebben: Siska Schoeters, Linde Merckpoel en Eva De Roo. Die laatste heeft haar plaats wellicht te danken aan de transfer van Sam De Bruyn van Studio Brussel naar Qmusic, vorige zomer. ‘Het is nooit de bedoeling geweest om met drie vrouwen te presenteren,’ vertelt Linde Merckpoel die ochtend in een Mechelse koffiebar. ‘Nooit hebben we gedacht: zullen we eens een statement maken? Voor Eva was het gewoon het juiste moment, ze was er helemaal klaar voor. Dat vind ik de max. Jan Van Biesen, onze grote baas, is supertrots. Zelfs in de Nederlandse pers zijn artikels over ons verschenen! Dat drie vrouwen samen Music For Life presenteren, daar vielen ze van achterover.’
‘Dat is het strafste,’ zegt Thomas Vanderveken. ‘Ik hoorde de drie namen en ik dacht op geen enkel moment: ‘Hè, dat zijn drie vrouwen.’ Dat kwam pas toen daar achteraf over gesproken werd. Het is goed dat het geslacht er niet meer toe doet.’
Thomas presenteert sinds zondag 20 december andermaal ‘De quiz van het jaar’ op Eén. Linde tekende voor de opmerkelijkste carrièreswitch in medialand: ze hing haar microfoon aan de wilgen om dagelijks filmpjes te draaien die Studio Brussel via de sociale media cyberspace in schiet. En – handig meegenomen voor een gesprek over de media – ze is de levenspartner van Gilles De Coster, in 2016 presentator van wat het programma van het jaar moet worden: ‘De mol’.
Na afloop van het interview toont Linde op haar iPhone foto’s van het huis van haar ouders. Een fantastisch pand in the middle of nowhere, ergens tussen Bordeaux en Toulouse, waar ze een table d’hôte runnen. ‘Ze leven volgens de seizoenen,’ vertelt Linde. ‘Op tafel komt wat de buurman geschoten heeft, met de groenten die dan rijp zijn. Ze leiden het tegenovergestelde leven van mij.’
En zo eindigt het gesprek die ochtend zoals het begonnen is. Nauwelijks had ik Thomas en Linde gevraagd hoe nieuws zoals de aanslagen in Parijs hen dezer dagen bereikt, of het ging al over de smartphone die non-stop als een verlengstuk aan onze arm geplakt hangt. Gewoonlijk met zeven apps tegelijk open, die ons allemaal willen laten weten dat er – ping – opmerkelijk nieuws – ping, ping – heeft plaatsgevonden.
Thomas Vanderveken «Behalve sms heb ik alle pushberichten uitgeschakeld.»
Linde Merckpoel «Ik ook!»
Vanderveken «Anders word ik gek. Als je ook een push van elke nieuwe mail krijgt, blijf je de hele dag bezig.»
Merckpoel «Ik draai mijn smartphone altijd om als ik hem op tafel leg. En als ik een boek lees, zet ik hem op vliegtuigmodus en leg ik hem aan de andere kant van het huis. Want je weet dat je met dat ding álles kunt doen. Je leest een paar zinnen, je denkt: ik zoek daar even iets over op, en hup, je bent weer vertrokken.»
Vanderveken «Dat je meteen van alles kunt opzoeken, vind ik net cool. Vroeger moest ik daarvoor in de Winkler Prins kijken. Die stond bij mijn opa, dus ik moest wachten tot we naar hem gingen. Het is een enorme verrijking dat je nu meteen te weten kunt komen wat je zoekt. Maar het is goed dat je hem geregeld opzijlegt. Veel mensen kunnen dat niet meer. Ik zie er soms die niet meer in staat zijn om een gesprek te voeren. Ze doen alsof ze luisteren, maar tegelijk kijken ze naar hun smartphone. Natuurlijk zijn ze op dat moment alleen daarmee bezig. Dat vind ik triestig.»
Merckpoel «Nu klinken we als oude zagen (lacht).»
Vanderveken «Bah, neen. Ik zou niet meer willen missen wat ik er nu mee kan doen. Maar het is nieuw, dus moeten we ermee leren omgaan.»
Merckpoel «Het is aan het keren. Ik heb collega’s – en ik werk in een mediabedrijf – die zeggen: ‘Ik lees geen mails meer op mijn smartphone.’ Ik begrijp hen. Het lijkt wel normaal dat je nu altijd en overal je mails checkt. Mijn rechtstreekse collega heeft een Apple Watch. Dat vind ik zíék. Dan zit het bijna in je lichaam ingeplant: je hoeft je smartphone niet meer boven te halen als je een bericht krijgt, je voelt het in je lijf. Akelig.»
Vanderveken «Er zijn al plaatsen waar het gebruik van smartphones verboden is, maar dat vind ik ook weer betuttelend. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken hoe je ermee omgaat. Als je nu iemand tegenkomt die absoluut niet meer zonder kan, dan is dat een minder toffe mens geworden. Punt.»
Merckpoel «Mijn job heeft veel te maken met Facebook en Instagram en likes en commentaren. Ik merk voor mezelf dat ik daarvoor regels moet inbouwen. Gelukkig heb ik een lief dat zegt: ‘Je bent thuis nu, zet hem af.’ Hij heeft gelijk, maar ik kan me voorstellen dat je je daarin kunt verliezen.»
HUMO Begrijp je dat er mensen zijn die zonder willen, maar dat niet meer kunnen?
Vanderveken «Sorry, maar dan heb je geen karakter. Hoe is een kwestie van jezelf organiseren. Als iemand zegt: ‘Dat gaat echt niet’, dan begrijp ik dat niet. Ik denk dat er eigenlijk iets anders speelt: de nood aan aandacht. Je post iets en de uren daarna ga je voortdurend kijken hoeveel likes je krijgt. Dáár raken mensen aan verslaafd.»
Merckpoel «Ja, Thomas, maar hoelang wacht jij om ’s morgens je mail te openen met de kijkcijfers voor jouw programma? Jij hebt het geluk dat die elke ochtend op hetzelfde uur in je mailbox zit. Als wij met Studio Brussel een filmpje posten, dan zijn die likes en commentaren eigenlijk onze kijkcijfers. Die komen druppelsgewijs binnen.»
HUMO Bij een depressie raadt men meestal aan om wat minder met sociale media bezig te zijn. Is het dan niet vreemd dat Eva Daeleman en Selah Sue net op Facebook melden dat ze respectievelijk met een burn-out en donkere gedachten kampen? Daar wordt meteen op gereageerd, zowel positief als negatief. Zo stopt het toch nooit?
Merckpoel «Ja, daar komen hatelijke reacties op, maar tegelijk zeggen anderen: ‘Straf dat jij durft te zeggen dat het nu wat minder gaat.’ Veel mensen hebben daar toch iets aan.»
Vanderveken «Dat zijn individuele gevallen waarover ik te weinig weet. Maar los daarvan merk ik wel dat er een cultuur van de zwakkeren ontstaat. Je zwak tonen is ook een manier om aandacht te krijgen. Je kunt likes krijgen met een mooie foto, maar ook door op de juiste manier te zeggen dat je je niet goed voelt. Kleine problemen kunnen zo heel belangrijk worden. Want via sociale media kun je broadcasten. Maar nogmaals, dan heb ik het niet over Eva of Selah Sue.»
#Racist
HUMO Over broadcasten via sociale media gesproken: Wouter Deprez gebruikte Facebook om minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) in de hoek te duwen.
Vanderveken «Dat lukte hem vooral omdat er ook iets aan de hand was. Als er niets was geweest, dan was dat zo overgewaaid. Maar inderdaad, als je genoeg volgers hebt, dan word je vanzelf een medium. Je hoeft niet meer naar de pers te stappen als je iets kwijt wil.»
Merckpoel «En je kiest zelf hoe je het vertelt.»
Vanderveken «Jij kiest straks de kop boven dit artikel, maar op sociale media kunnen wij dat zelf.»
HUMO Als de redactie van Charlie Hebdo wordt uitgemoord of er wordt een aanslag gepleegd in de Parijse concertzaal Le Bataclan, lezen jullie dat dan ook het eerst op sociale media?
Vanderveken «Ik ben toen meteen naar CNN gaan kijken. Heel ouderwets eigenlijk, en hetzelfde als wat ik op zulke momenten altijd al gedaan heb. Ik ben ook wel op Twitter gaan kijken, maar daar vond ik niet meteen wat ik zocht.»
Merckpoel «Ik vond Twitter toch vaak veel sneller. Maar je leest natuurlijk ook vreemde zaken op sociale media. Als we met de account van Studio Brussel zo’n nieuws posten, dan reageerde een enkeling daar vroeger racistisch op. Nu schrik ik vaak van de teneur van de commentaren.»
Vanderveken «De hoeveelheid racistische berichten is groter geworden.»
Merckpoel «En dat in nog geen jaar tijd. Ik denk altijd: mensen die naar Studio Brussel luisteren, zijn mensen die naar de wereld kijken zoals ik dat doe, mensen met wie ik vrienden zou kunnen zijn. Maar dan klik ik de reacties open en schrik ik toch vaak van de negativiteit.»
undefined
'Als je nu iemand tegenkomt die absoluut niet meer zonder smartphone kan, dan is dat een minder toffe mens geworden. Punt' Thomas Vanderveken
HUMO Vragen jullie zich dan af hoe je daarmee moet omgaan?
Merckpoel «Vroeger waren we daar bij Studio Brussel nooit echt mee bezig, maar nu heeft het ons toch aan het denken gezet. Moet een soort moderator bij ons beslissen wat er wel of niet mag verschijnen?»
Vanderveken «Vroeger had je die moderatoren op fora nodig omdat mensen anoniem reageerden. Nu schrikken mensen er niet meer voor terug om onder hun eigen naam met dezelfde hardheid te reageren.»
Merckpoel «Dat zag je ook in de rubriek ‘Helden van het internet’ van Eric Goens in ‘Karen & De Coster’. In het begin reageerden de meesten nog met enige schroom, maar op het einde lieten mensen heel onverbloemd en zonder enige gêne heel racistische, harde uitspraken horen.»
HUMO Tegenwoordig is online het snelste nieuwsmedium geworden. Is dat concurrentie voor de radio?
Vanderveken «Zeker bij Radio 1 speelt dat. Daar worstelen ze al een paar jaar met de vraag: hoeveel aandacht besteden we nog aan nieuw nieuws en hoeveel aan duiding? Ik merk dat ik zelf radio nog wel vaak als nieuwsbron gebruik, maar in de auto luister ik veel naar Spotify.»
Merckpoel «Mijn vriendin Sofie Lemaire heeft me getoond dat je ook TED Talks op je smartphone kunt downloaden. Daar luister ik soms in de auto naar.»
Vanderveken «Ik kijk zelfs naar ‘Het journaal’ in de file.»
Merckpoel «Maar enfin, Thomas!»
Vanderveken «Via 4G en bluetooth. Dat doe ik ook met comedians op YouTube. Dat zijn dingen waar je niet echt naar moet kijken, maar vooral naar moet luisteren. Autoritten worden zo minder verloren tijd.»
undefined
'Linde: 'Ik kijk steeds minder tv. Ik weet alles over 'Bevergem', maar ik heb geen enkele aflevering gezien.'
HUMO In februari werd bekendgemaakt dat Telenet in De Vijver Media stapt. Zo werd een kabeldistributeur plots mede-eigenaar van tv-zenders VIER en VIJF en productiehuis Woestijnvis. Is dat niet gevaarlijk?
Vanderveken «Mij lijkt het toch vooral goed dat er een financiële injectie in VIER kwam, en dat die zender daardoor kon blijven. Anders zou de markt verkleind en verschraald geraakt zijn. Al is het vanzelfsprekend dat die distributeur een beetje moet opletten hoe hij dat aanpakt. Daar zullen de andere spelers ook wel over waken.
»Kijk, Telenet heeft bakken geld. Je kunt hen dan niet vragen om géén televisie te maken als ze ondertussen beconcurreerd worden door YouTube, Netflix en Facebook, dat ook steeds meer een videoplatform wordt. Dat zijn internationale spelers die onze markt overspoelen met content. Het enige wat ik hoop – al zijn we dan bij een andere discussie beland, namelijk de toekomst van de VRT – is dat er in onze kleine markt genoeg overheidsgeld naar lokaal gemaakte programma’s kan blijven gaan. Onze markt is te klein om enkel met commerciële televisie te overleven.»
HUMO Ben je daar bang voor?
Vanderveken «De dotatie van de VRT evolueert alleszins niet in de goede richting. Er wordt zwaar gesnoeid, en dat is al jaren bezig: ik heb het nooit anders geweten bij de VRT. Het transformatieplan dat nu voorlag, was er dit keer één met naakte ontslagen. Bij veel VRT-medewerkers is er iets gebroken toen bleek dat zelfs dát plan onuitvoerbaar was, omdat er bij de laatste begrotingscontrole nóg minder geld bleek te zijn dan gedacht. Dat is niet goed voor de VRT, maar ook niet voor het Vlaamse medialandschap. Als de openbare omroep minder geld heeft, krijgen ook de productiehuizen minder geld. Als je ziet hoe een programma als ‘Eeuwige roem’ in het buitenland wordt gedraaid, dan lijkt het bij ons wel vrijwilligerswerk. Dat gebeurt met mensen die louter op passie dagen van zestien uren kloppen en acht uren betaald krijgen. Veel minder kan niet meer.»
Tv à déguster
HUMO In 2015 bracht Netflix ons nieuwe seizoenen van ‘House of Cards’ en ‘Orange Is the New Black’, en de nieuwe reeks ‘Narcos’. Zijn jullie Netflix-kijkers?
Merckpoel «Ik ben Netflix-verslaafd. Ik heb bijna alles van die reeksen gezien. ‘Narcos’ staat nog op het lijstje. Mijn lief is voor de opnames van ‘De mol’ een maand naar het buitenland geweest, en de afspraak bij ons thuis is dat je niet alleen naar een reeks mag kijken.»
HUMO Is Netflix een concurrent voor de televisie?
Vanderveken «Natuurlijk! De concurrentie komt nu van overal en het gaat razendsnel. Die reeksen zijn ook zoveel beter gemaakt dan wat wij kunnen. Neem nu ‘T.’, onze zondagavondserie. Een gewéldige reeks, maar je kunt die niet vergelijken met wat Netflix en HBO produceren.»
undefined
'Linde: '1,24 miljoen kijkers voor 'Het huis' vind ik hoopgevend, want dat is echt trage televisie.'
HUMO Als er zoveel concurrentie is, waarom haalt een programma als ‘Het huis’ dan elke dinsdag 1,24 miljoen kijkers?
Merckpoel «Dat vind ik hoopgevend, want dat is echt trage televisie. Het is supertof dat zoveel mensen dat geweldig mooi vinden en de moeite nemen om te kijken.»
HUMO Hetzelfde geldt voor ‘Alleen Elvis blijft bestaan’.
Vanderveken «Daar kijken weliswaar geen 1,24 miljoen mensen naar (lacht).»
HUMO Maar ik ben nog niemand tegengekomen die het niet fantastisch vond.
Merckpoel «Klopt, en da’s geweldig. Als wij bij Studio Brussel een filmpje maken, dan kijken we na hoeveel seconden mensen afhaken. Terwijl je die programma’s moet degusteren. Je gaat in je zetel zitten met een goed glas wijn en denkt: ‘Hier ga ik nu even tijd voor vrijmaken.’»
HUMO Misschien hebben mensen daar ’s avonds nood aan, na een dag vol files, treinvertragingen, mails, sms’en en eindeloze to-dolijstjes.
Vanderveken «Dat herken ik. Ik smul ervan om ‘Alleen Elvis’ te kunnen maken, maar mocht ik dat niet doen, dan zou ik er ook graag naar kijken, denk ik. En dat geldt niet voor alle programma’s die ik al presenteerde. Ik had daar zelf nood aan, dus zijn we dat gaan maken.»
Merckpoel «In dat opzicht is uitgesteld kijken een zegen. Want als je bezig bent met wat je nog allemaal moet doen – koken, wassen, de kinderen – dan kun je daar niet aandachtig naar kijken.
»Ik merk wel dat ik steeds minder tv kijk. Ik weet alles over ‘Bevergem’, maar ik heb geen enkele aflevering gezien. Toen de reeks startte, zei ik tegen een collega: ‘Damn, ik heb het gemist.’ Toen zei die: ‘Niet erg, je kunt alle afleveringen ook op canvas.be bekijken.’ Geweldig, alleen denk je dan: ‘Ik zal dat wel een keer doen, als er wat meer tijd is.’ Die heb ik nog altijd niet gevonden (lacht).»
undefined
'Ik begrijp dat Bart De Pauw en Tom Lenaerts dit niet leuk vinden: 'De mol' is hun kindje' Linde Merckpoel
HUMO Het zegt veel over hoe ons kijkgedrag verandert.
Vanderveken «Zelfs mijn moeder zegt nu: ‘Dat kan ik nog op canvas.be bekijken.’ Dan weet ik hoe laat het is. Het zijn allang niet meer alleen de jongeren die via het internet naar televisie kijken.»
Merckpoel «‘De slimste mens’ probeer ik wel nog elke avond te zien. Als we daar in het ochtendblok iets over vertellen, zijn er weleens mensen die kwaad ‘Spoiler!’ roepen. Maar je kunt niet verwachten dat we er de volgende dag onze mond over houden. Ik kijk hard uit naar ‘De mol’ omdat mijn lief het aan het maken is, maar ook omdat dat nog eens een programma zal zijn waarvoor ik echt thuis wil blijven, want je wilt niet het risico lopen dat iemand je verklapt wat er is gebeurd.»
HUMO In juni raakte bekend dat Woestijnvis ‘De mol’ opnieuw zou maken en dat VIER het zou uitzenden. Maar al snel bleek dat niet alle vier de bedenkers hun goedkeuring hadden gegeven.
Merckpoel «Het nieuws is gewoon te vroeg gepubliceerd. Eén en ander moest nog afgesproken worden. Als dan verschijnt dat de kogel al door de kerk is, begrijp ik dat dat niet leuk is voor Bart De Pauw of Tom Lenaerts. ‘De mol’ is hun kindje, dat geef je niet zomaar uit handen.
»Toen dat bericht in de kranten stond, waren Gilles en ik net met vakantie in Vietnam. Voor ons was dat dus ook een complete verrassing. Wij hebben daar de trailer voor ‘De mol’ moeten draaien. Meer zelfs, ík heb die daar ter plekke gedraaid. Met mijn iPhone heb ik hem ergens in een park in Hanoi gefilmd. Maar goed, het belangrijkste is dat de reeks er komt, dat de opnames ondertussen achter de rug zijn en dat het erg goed zal worden, zo weet ik uit betrouwbare bron (lacht).»
HUMO Dus jij weet al wie de mol is?
Merckpoel «Neen! Ik heb Gilles gewaarschuwd: ‘Durf het mij niet te verklappen!’ Ik wil dat programma beleven zoals iedereen. Hij zal er trouwens ook van genieten om mij te zien kijken zoals alle andere kijkers.»
Vanderveken «Wedden dat je al na aflevering drie zult vragen: ‘Wie is het? Zeg het mij!’ (lacht)»
undefined
undefined
''K3 zoekt K3' was bizar en briljant tegelijk' Thomas Vanderveken
HUMO In de categorie programma’s waarvoor je thuisblijft: Hebben jullie ook genoten van ‘K3 zoekt K3’?
Vanderveken «Ik vond dat briljant en bizar tegelijk. Op het vlak van entertainment was het de absolute top. Tegelijk zat ik te denken: ‘Is nu echt héél Vlaanderen aan het zoeken naar drie meisjes voor een kindergroepje?’»
HUMO Waarom was het briljant?
Vanderveken «In essentie zijn al die talentenjachten hetzelfde. Ik heb er zelf ook één gepresenteerd: ‘Steracteur sterartiest’. Maar de makers van ‘K3 zoekt K3’ zijn erin geslaagd om met dezelfde ingrediënten toch een veel betere stoofpot te maken. Echt vakmanschap. Het is allemaal zo goed gemaakt, zo goed gedoseerd ook.»
Merckpoel «Meestal beginnen die shows op een gegeven moment te kabbelen. Maar deze niet, deze bleef van begin tot eind strak geregisseerd.»
Vanderveken «Zo strak als het vel van Gerard Joling (lacht).»
Merckpoel «En dan het verhaal! Karen, Kristel en Josje die ermee stoppen! En Gert zit bij hen in de jury! Ik keek naar de laatste aflevering en die begon met de oude K3’s die een liedje zongen. Vanaf de eerste seconde zag je al aan Karen hoeveel haar dat deed. Ik heb nooit iets gehad met K3, daar ben ik te vroeg voor geboren, maar toen zat ik ook in mijn zetel te huilen.»
Vanderveken «Klopt. En tegelijk was het ook afgrijselijk. Ik kan dat niet alleen maar briljant vinden.»
HUMO Waarom?
Vanderveken «Heb je al eens naar die muziek geluisterd? En dan de stereotypering van de vrouw! Drie meisjes die seksueel en aseksueel tegelijk zijn. Dat is het vleesgeworden antifeminisme. Je zou bijna vergeten dat vrouwen ook hartchirurg kunnen worden. Tegelijk vind ik het zeer straf dat zoveel mensen op hetzelfde moment naar die synthetische voederbak zijn gebracht en dat die daar met veel plezier van gesmuld hebben, ik incluis.»
Schietkraam Reyerslaan
HUMO Linde, jij maakt bijna geen radio meer, maar je draait elke dag internetfilmpjes voor Studio Brussel. Dat is een straffe beslissing.
Merckpoel «Ja, veel mensen begrijpen het niet.»
HUMO Ze denken dat het een degradatie is?
Merckpoel «Maar zo voelt het absoluut niet. Ik heb nog nooit eerder zoveel impact gehad als met wat ik nu doe. Soms zijn die filmpjes onnozel, maar da’s niet erg. We leren video maken op de manier zoals we radio maken. We bedenken ’s morgens vroeg wat we kunnen doen en tegen ’s avonds is het klaar. Om tv te maken moet je eerst zeventien bureaus en achthonderd mensen passeren.»
HUMO Zou de VRT anno 2016 niet veel meer die richting uit moeten? Jij bent vooralsnog de enige.
Merckpoel «Wie weet, komt dat wel. Geen enkele zender móét dat doen. Wij voelden de noodzaak omdat Studio Brussel is uitgegroeid tot veel meer dan een radiozender. Het is een merk waarmee veel mensen zich associëren, ook zonder dat ze naar de radio luisteren. Van alle mensen die zeggen dat ze een Studio Brusselaar zijn, luistert 5 procent niet naar de radio. Ze kennen ons van Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, onze site... Dat publiek koesteren we ook.»
HUMO Zal de VRT met de nieuwe beheersovereenkomst nog wel kunnen blijven innoveren?
Vanderveken «Daar wordt enorm voor gevreesd. Zo voel je nu al een enorme druk om voldoende afstand van de krantensites te houden. Terwijl het NIR destijds de radio en de BRT de televisie in Vlaanderen op de kaart gezet heeft. Zo is het nu ook aan de VRT om een deel van de innovatie op het internet Vlaams te houden. Op dat vlak speelt Linde een pioniersrol. En het is fantastisch dat dat met overheidsgeld mag.»
Merckpoel «We hebben al filmpjes gemaakt waarvan we zeiden: ‘Dat was er misschien wel naast.’ Maar dat is ook het toffe: dat je mag experimenteren. Dat is wat ook ‘De ideale wereld’ zo straf maakt. Die mannen maken ook elke dag grappige filmpjes, terwijl ze ’s morgens van een wit blad beginnen. Dat is heel atypisch voor televisie. Wij doen het alleen op een andere toon. Zij zijn scherper, brengen meer satire.»
HUMO Voor ‘De ideale wereld’ is er geen plaats meer bij de commerciële zender VIER, vanaf 5 januari wel bij Canvas.
Merckpoel «Ik denk dat ‘De ideale wereld’ nergens beter kan zitten.»
Vanderveken «Eigenlijk is dat een Canvasprogramma.»
Merckpoel «Terwijl VIER ermee gewrongen zat. Daar zijn ze op zoek naar wie ze zijn en wat ze moeten maken. En ook naar: wie is de VIER-kijker? Ik ben ook een VIER-kijker, maar wel pas vanaf tien uur ’s avonds, want ik kijk naar ‘De slimste mens’ en naar ‘De ideale wereld’. Ik kijk naar alle Woestijnvisprogramma’s op VIER, maar ik voel me geen volledige VIER-kijker. Die zender staat in een spreidstand.»
HUMO Canvas was in 2015 de zender van de grote herlancering, maar die mislukte.
Merckpoel «Laten we eerlijk zijn: hoeveel tijd hebben ze gekregen?»
Vanderveken «Twee dagen!»
Merckpoel «Echt, hè.»
undefined
'Ik heb in die 'De afspraak'-affaire met verbazing staan kijken naar hoe een hoofdredacteur zijn eigen soldaten in de steek kan laten' Linde Merckpoel
Vanderveken «Trouwens, het was ook niet de bedoeling om een groot publiek te bereiken. Wat netmanager Paul Peyskens wilde doen, was duidelijker stellen: dit is wat Canvas wel is, en dit is wat het niet is. Dat heeft hij ook gedaan. Op die zender zag je niets waarvan je dacht: ‘Is dit wel een Canvasprogramma?’»
HUMO Maar voor Kathleen Cools en Annelies Beck kan het niet leuk zijn om rond 23 uur ‘Terzake’ te moeten presenteren voor minder dan 100.000 kijkers.
Vanderveken «Natuurlijk niet. En dat geldt niet alleen voor hen. ‘Alleen Elvis’ zit ook laat op de avond. Die zoektocht is nog bezig en er zal binnenkort één en ander veranderen. Maar tegelijk vind ik dat er snel geschoten is. Terwijl de programma’s wel goed waren.»
HUMO Sommige interviews in ‘De afspraak’ konden blijkbaar kritischer. Bart Schols interviewde ex-Syriëstrijder Younnes Delefortrie, en meteen tweette NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch dat zo’n interview niet kon op een openbare omroep. Een paar minuten later deed hoofdredacteur van ‘Het journaal’ Björn Soenens hetzelfde en werd de uitzending offline gehaald. De volgende ochtend noemde algemeen hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst Luc Rademakers het een faux pas.
Merckpoel «Ik heb toen met verbazing staan kijken naar hoe een hoofdredacteur zijn eigen soldaten in de steek kan laten. Ik zat te denken: ‘Stel je voor dat ik eens op de radio iets een beetje minder goed zou doen en dat Jan Van Biesen daarna en plein public zou zeggen: ‘Sorry, hier trek ik mijn handen van af, we halen het van de site.’ Ik zou me echt vreselijk voelen.»
HUMO Dat de redactie vervolgens in opstand kwam tegen de hoofdredactie, zal je dus niet verbaasd hebben?
Merckpoel «Dat begreep ik heel goed. Ik heb achteraf dat interview bekeken, en ja, dat had hier en daar wat scherper gekund, maar zo slecht was het nu ook weer niet.»
HUMO Thomas, denk jij op zo’n moment: dit is mijn zender die hieronder lijdt?
Vanderveken «Het is duidelijk dat de VRT op dit moment in woelige wateren vaart. Dat is niet leuk. Alle VRT-gezichten moeten op dat moment gedacht hebben: ‘Is dit de steun die je hier krijgt als je onder vuur wordt genomen?’ Dat is bij iedereen hard aangekomen. Ook bij mij. Maar ik heb goede hoop dat er uit deze fout geleerd is.»
HUMO Tot slot, waar kijken jullie in 2016 het meest naar uit?
Merckpoel «Naar ‘De mol’. Ik moet dat nu wel zeggen, maar anders zou ik het ook gezegd hebben (lacht).»
Vanderveken «Alweer naar de veranderingen bij Canvas. Naar ‘De ideale wereld’ en het nieuwsuur vanaf acht uur ’s avonds. Ik denk dat dat twee keer een goede zet is. In 2016 steken we Eén voorbij!»