null Beeld

Het sportjaar 2016 door de ogen van Pieter Timmers (zwemmen) en Sofie Goos (triatlon)

Een druk sportjaar was het, met behalve de klassieke afspraken ook het EK voetbal en de Olympische Spelen. ‘Het ergste is dat ik mijn vertrouwen in de mensen kwijt ben.’

Jan Hauspie

'Topsporters zetten het verstand op nul'

Ze kennen elkaar vooral van het Wezenberg-zwembad in Antwerpen, de stad waar ze allebei wonen. ‘Maar momenten om bij te praten zijn dat niet,’ zegt Pieter Timmers (28). ‘Ik maak anders graag een praatje wanneer ik train,’ zegt Sofie Goos (36) lachend – dat zal ze de volgende twee uur wel vaker doen. Veel redenen om te lachen had ze het voorbije jaar anders niet. Op 15 mei werd ze tijdens een trainingsloop in het Antwerpse Park Spoor Noord neergestoken door een psychisch gestoorde man. Ze overleefde de aanval, maar van triatlons kwam daarna niets meer in huis. Timmers daarentegen blonk uit op de Olympische Spelen in Rio, en deze week sluit hij z’n succesjaar af met het WK kortebaanzwemmen in Canada.

HUMO Sofie, hoe moeilijk is het om terug te blikken op een sportjaar waarin je zelf niet hebt kunnen excelleren?

Sofie Goos «Dat valt nog mee. Ik ben een echte sportmens: ik kan oprecht blij zijn om de prestaties van anderen. Wat wel pijn deed, was dat ik de ene na de andere wedstrijd die ik in mijn planning had staan, moest laten schieten.

»Op dit moment ben ik nog veel moe. Maar het ergste is dat ik mijn vertrouwen in de mensen kwijt ben. Als ik iemand kruis op straat, kijk ik altijd instinctief over mijn schouder, ook al wil ik dat niet. Ik heb altijd heel vrij in het leven gestaan. Ik heb in Afrika gewoond, zonder de minste vrees, als enige blanke in een zwarte gemeenschap. Met onze vier kinderen wonen we heel bewust in Borgerhout. We voeden ze op met een open blik op de wereld.»

HUMO Je belager was een man met Afrikaanse roots.

Goos «Ik lag nog in het ziekenhuis toen onze Marokkaanse buurman aanbelde. Hij kwam zich verontschuldigen in naam van zijn gemeenschap. Ocharme, hij had er totaal niets mee te maken. De dader was een geesteszieke man die het niet op mij persoonlijk had gemunt, noch op een vrouw in weinig verhullende kledij. Het was een kreet om aandacht. Ik ben nooit boos op hem geweest. De emotie die overheerst, is verdriet: om de zorgen van mijn man en mijn ouders, en om de gemiste kansen dit seizoen. Er resten mij niet zoveel sportjaren meer en daar is er nu één van afgepakt.»

HUMO Wat was voor jullie hét sportmoment van 2016?

Pieter Timmers «Mijn zilveren medaille. Ik gaf mezelf vooraf een kleine kans, maar als je het dan toch verwezenlijkt, is het onwerkelijk. Ik kan nog altijd amper bevatten wat er is gebeurd.»

HUMO Jij en je coach Ronald Gaastra klonken vooraf nochtans vol zelfvertrouwen.

Timmers «Ik heb altijd gezegd: ‘Ik wil een medaille halen.’ Maar ik heb er ook altijd bij gezegd dat de kans heel klein was. Ik kon evengoed zesde of zevende worden, of niet eens de finale halen. Het zijn Olympische Spelen, hè: er kan van alles misgaan en de concurrentie is moordend. Maar ik was mentaal bijzonder sterk. Op zulke momenten geeft dat toch de doorslag.»

HUMO Zelfs de heisa rond het estafetteteam bracht je niet van streek.

Timmers «Ik heb heel veel shit over mij heen gekregen – ten onrechte. Gelukkig is het allemaal goed gekomen.»

Goos «Je hebt iedereen van antwoord gediend.»

Timmers «Absoluut, maar daar was ik niet mee bezig: ik heb niet op rancune gezwommen. Ik heb het echt voor mezelf gedaan. Veel mensen beschuldigden me ervan een egoïst te zijn omdat ik zogezegd niet wilde zwemmen in het estafetteteam. Dat klopt niet. Een jaar vooraf al had ik gezegd dat ik ’s ochtends niet zou starten in de 4 x 200 meter. Wél in de finale, en in de 4 x 100 meter. Meer liet mijn schema niet toe. Vóór mijn individuele finale zou ik anders zés wedstrijden hebben gezwommen. Voor Louis (Croenen, lid van het estafetteteam, red.) waren dat er maar twee. Niet echt in balans, hè? Toch vonden de mensen dat ik ’s ochtends moest zwemmen om het team te helpen, terwijl het perfect zonder mij kon, wat het ook heeft bewezen.»

Goos «Kijk, dat snap ik nu niet. Je bent vier jaar met die Olympische Spelen bezig, en toch ben je niet op alle scenario’s voorbereid!»

Timmers «Ronald en ik hebben lang op voorhand op tafel geklopt. Toch is er nooit een plan gekomen. En dan worden wij afgeschilderd als egoïsten.»

HUMO Sterk hoe je toch de focus behield en zilver won.

Timmers «Ik kreeg ontzettend veel berichtjes van mensen die ik absoluut niet kende, maar die wel ineens vonden dat ze hun mening moesten spuien.»

Goos «Om het met een wieleruitdrukking te zeggen: je hebt geantwoord met de pedalen. Je hebt iedereen de mond gesnoerd en bewezen dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Ik weet hoe ongelofelijk zwaar zwemtrainingen zijn, al is wat wij in het triatlon doen helemaal niet te vergelijken met wat jij doet: ik ben al blij als mijn armen niet in een knoop draaien (lacht). Ik heb in mijn jeugd volleybal gespeeld. Vijf grieten op een veld, beetje zingen en dansen, en ’s avonds een fuif. Dat je op die leeftijd ’s morgens vroeg in een zwembad wil gaan liggen: daar kan ik niet bij. Ik ben jaloers op die overgave.»


Een boon voor Greg

HUMO Wat was jouw moment van 2016, Sofie?

Goos «Het Olympische goud van Greg Van Avermaet. Ik heb het nogal voor het wielrennen: ik heb een man die koerst bij de elite zonder contract. Greg zat in een verloren positie, en het was niet echt zijn parcours. Zoveel wedstrijden rijden en er toch altijd staan: dat kunnen er niet veel. Hij heeft vaak kritiek gekregen: ‘Koers wat slimmer!’ Maar ik hou van mensen die de koers maken: Cancellara, Sagan, Van Avermaet, Boonen ook.»

Timmers «Het zou anders maar saai zijn.»

Goos «Dat je daar dan voor wordt beloond met Olympisch goud: fantastisch! Ik heb heel veel sympathie voor Greg. Doordat ik ook bij BMC heb gezeten, kon ik vorig jaar op stage eens met hem babbelen. Zo’n fijne mens!»

HUMO Dé Belgische prestatie in Rio was ongetwijfeld het goud van Nafi Thiam in de zevenkamp.

Goos «Weinig ogen waren op haar gericht, de druk was niet groot. Bij Pieter lag dat anders: voor hem waren het misschien zijn laatste Spelen.»

Timmers «Internationaal keek er ook niemand naar mij, hoor. Nu ze Olympisch kampioene is, zal ze wel gevolgd worden. En presteren onder druk is altijd moeilijker.»

Goos «Daar zal ze mee moeten leren omgaan. Opvallend is ook dat ze vijf persoonlijke records brak. Zo gaat dat als je jong bent: in het begin van een carrière maak je vaak grote sprongen. Daarna worden de sprongen steeds kleiner. En uiteindelijk wordt het al een hele uitdaging om je niveau te handhaven: in die fase zit ik nu (lacht). Voor Nafi is dit is de beste tijd van haar leven.»

HUMO Een maand eerder, op 24 juli, won Chris Froome zijn derde Tour. Al bij al een mooie Tour, maar ook een saaie door de dominantie van Sky.

Timmers «Ritten van 200 kilometer, maar iedereen kijkt pas naar de laatste 20 kilometer. Er is nog weinig spannends aan, hè.»

Goos «Ik kijk voor de landschappen (lacht). Froome is niet zoals Greg Van Avermaet: hij wordt erg afgeschermd. Maar hij blijft een ongelofelijke atleet. Hij heeft de Tour wel gewonnen in een afdaling, hè. Vorig jaar kreeg hij urine over zich heen gegooid. Dan moet je mentaal sterk in je schoenen staan. Hij heeft geen mooie rijstijl – in ons team deden we hem soms na, bij wijze van grap – maar hij is wel een ongelofelijke sportman. Zoals hij afdaalt: dat durf ik niet. Zo zijn topsporters: die zetten het verstand soms op nul. Zelf denk ik vaak in een afdaling: ‘Straks steekt er een hond over.’»

null Beeld

Timmers «De formule 1 is ook erg saai geworden. Nico Rosberg is nu de nieuwe wereldkampioen, maar voor spektakel zorgt hij niet. Gelukkig manifesteert zich dan iemand als Max Verstappen om het weer interessant te maken.»

null Beeld

Goos «Het is allemaal te berekend geworden. Neem nu Jurgen Van den Broeck: een heel goede coureur, maar hij had veel vaker voor een overwinning moeten gaan. Hij had een aantal Tourritten kunnen winnen, die nu niet op zijn palmares staan. Hij heeft nu wel een vierde plaats in het eindklassement, wat natuurlijk ook knap is, maar een rit winnen, zoals Thomas De Gendt op de Mont Ventoux, dat is zoveel mooier.»

Timmers «Het zijn die oortjes: die maken de wedstrijden saai. Was ik de UCI, ik schafte ze af. Laat iedereen maar koersen zoals vroeger.»

undefined

'Dat je op die leeftijd 's morgens vroeg in een zwembad wil gaan liggen: daar kan ik niet bij'

HUMO In maart stapte Daan Myngheer in de ziekenwagen tijdens het Internationaal Wegcriterium op Corsica en hij bezweek vervolgens aan een hartstilstand. Een dag later kwam Antoine Demoitié ten val tijdens Gent-Wevelgem, waarna hij door een motor werd aangereden en overleed. En…

Goos «Stig…»

HUMO …Broeckx werd tijdens de Ronde van België in mei door twee motards die het peloton voorbij probeerden te steken, in hun val meegesleurd en belandde in een coma, waaruit hij nog niet is ontwaakt.

Goos «Motards zijn een noodzakelijk kwaad. Zonder hen heb je geen beelden. Alleen: er zouden regels moeten zijn om het veiliger te maken. Zoals die motard Stig nog voorbij probeerde te steken: man toch! Er zijn ook veel cowboys in het peloton. Renners zijn minder solidair met elkaar, en de jongere generatie is roekelozer dan de oude.»

Timmers «Risico’s maken deel uit van de sport. Dat maakt het soms ook aantrekkelijk om naar te kijken. Een valpartij in de sprint: mensen vinden dat spectaculair.»

Goos «Ik niet: ik kijk nooit naar een sprint. Als mijn man een wedstrijd rijdt, ga ik tijdens de laatste kilometer in de wagen zitten. Ik heb al te vaak fietsen door de lucht zien vliegen.»

HUMO Daan Myngheer werd het slachtoffer van een hartfalen. Kreeg jij daar ook al niet mee te maken, Pieter?

Timmers «Twee jaar geleden. Ik dácht eerst dat het om mijn hart ging: ik had een hard geklop en gekraak gehoord. Uiteindelijk bleek het een klaplong te zijn. Topsport is niet gezond, ook al worden we goed begeleid in België. Maar dan nog: volgens dokters kun je een perfect normaal hart hebben en de volgende dag overkomt je toch iets dat je niet kon zien aankomen.»

Goos «In het dagelijkse leven sterven ook mensen aan hartproblemen. Overkomt het een sporter, dan wordt meteen de link met de sport gelegd. Niet altijd terecht: als je verantwoord sport, denk ik niet dat topsport ongezond is.»

HUMO Heb jij je zorgen gemaakt, Pieter?

Timmers «Even maar: als je één keer een klaplong hebt gehad, is de kans groot dat die terugkomt. Sommigen is het al twintig keer overkomen: dan kun je je carrière wel vergeten. Nu, na een paar maanden en een operatie was het uit mijn hoofd. In topsport is er geen plaats voor twijfel: je gaat er helemaal voor, of je stopt er beter mee.»

undefined

null Beeld

'Wat wij in het triatlon doen, is niet te vergelijken met wat jij doet: ik ben al blij dat mijn armen niet in een knoop draaien bij het zwemmen (lacht).'


Principiële Peter

HUMO Mark Cavendish was weer goed voor vier overwinningen in de Tour, wat zijn totaal op dertig ritzeges brengt: twee meer dan Bernard Hinault en nog maar vier verwijderd van het record van Eddy Merckx. Maar Hinault en Merckx wonnen ook elk vijf keer de Tour, en ze werden niet door hun team in een zetel naar de meet gebracht.

Timmers «Toch blijft het straf.»

Goos «We leven in een tijd van specialismen. Je hebt uitgesproken sprinters en uitgesproken klimmers. In Merckx zijn tijd was dat toch minder het geval.»

Timmers «Je kunt periodes niet vergelijken. Het is even knap om dertig ritten te winnen tegen al die andere sprinters, voor wie het net zo goed hun specialiteit is.»

Goos «Zeg, moeten we het niet over Peter Sagan hebben?»

undefined

null Beeld

HUMO Juist. In oktober won hij het WK wielrennen in Qatar.

Goos «Ongelofelijk hoe hij presteert, tegelijk zo menselijk blijft én begaan is met de wereldproblemen. Weet je nog hoe hij vorig jaar na zijn eerste wereldtitel over de vluchtelingencrisis begon? Zo’n grote speelvogel, die ook een serieuze kant blijkt te hebben en feilloos aanvoelt dat hij op dat moment de wereld kan bereiken. Ik weet niet of jij na je zilveren medaille de behoefte voelde om de vluchtelingenproblematiek aan te kaarten?»

Timmers «Toch niet. Ik heb ook minder momenten om dat te doen.»

Goos «Dat snap ik wel. Je wint zilver op de Spelen, iets wat je misschien één keer in je leven overkomt. Sagan staat veel vaker op een podium. Maar het blijft bewonderenswaardig hoe hij dat combineert met knappe filmpjes op YouTube waarin hij jongeren stimuleert en grappige toestanden toont, zoals met z’n fiets over auto’s rijden. Wij hebben vier jongens thuis: zij zijn dol op die filmpjes. Voor hen is Sagan een voorbeeld.»

Timmers «Dat mis ik soms in het zwemmen. Michael Phelps is een superatleet, zonder twijfel de beste Olympiër ooit. Maar qua persoonlijkheid komt hij totaal niet in de buurt van Sagan of – in het zwemmen – Pieter van den Hoogenband

HUMO Over Phelps gesproken: hij bracht in Rio, zijn vijfde Spelen, zijn totaal op 23 gouden medailles.

null Beeld

Timmers «Buitengewoon. Maar om je een voorbeeld te geven: ze vroegen hem wat hij vond van die recente dopingzaak. ‘We leven nu eenmaal in een tijdperk waarin doping in de sport normaal is,’ antwoordde hij.»

Goos «Normáál?»

Timmers «Hij bedoelde het niet verkeerd, maar hij had ook een sterk statement kunnen maken: ‘Doping kan echt niet, het hoort niet bij onze sport.’ Da’s zo’n gemiste kans.»

Goos «Is hij niet meer de man van de feestjes?»

Timmers «Ze hebben hem eens gepakt met wat wiet, maar een fuifbeest? Dat is hij volgens mij niet.»

HUMO Het waren ook de laatste Spelen van Usain Bolt. Wie is nu de grootste: de loper of de zwemmer?

Timmers «Wat Phelps acht jaar geleden in Peking heeft gepresteerd – acht gouden medailles winnen – is niet te vatten.»

HUMO Schat je zijn prestatie hoger in dan die van Bolt?

Timmers «Ja, absoluut.»

HUMO In het zwemmen heb je meer disciplines, en dus ook meer kansen op een medaille.

Timmers «Klopt, maar wat Phelps in die paar dagen deed, is fenomenaal. We hadden het er al over dat ik die 4 x 200 meter ’s ochtends niet wilde zwemmen omdat mijn schema anders te zwaar werd. Wel, hij zwom reeksen, halve finales en finales én in vijf disciplines. Vijftien wedstrijden, waaronder telkens een medaillerace waarin hij goud móést halen. En dan nog drie estafettes. Achttien wedstrijden in totaal. Dat doet niemand hem na.»

Goos «Je mag zo’n 100 meter ook niet onderschatten.»

Timmers «Bolt en Phelps leveren allebei haast buitenaardse prestaties. Het gemak waarmee Bolt over de streep gaat: hij kijkt even naar links, lacht eens naar rechts…»

Goos «Twintig meter voor de streep weet hij al dat hij heeft gewonnen.»

'Alles draait om geld en vriendjespolitiek. Een sportbond is er toch voor de atleten?'

HUMO Pieter, jij verbeterde in twee dagen je persoonlijke record op de 100 meter vrije slag met bijna een halve seconde. Dat was nooit eerder gebeurd. Begrijp je dat de buitenlandse concurrentie dat verdacht vindt?

Timmers «Mochten die reacties er zijn geweest, ik had ze kunnen begrijpen. Maar ik heb ze niet gehoord. Zelf ben ik sowieso altijd heel voorzichtig met zulke uitspraken. Veel mensen vinden snel iets verdacht, maar zonder bewijs weet je het nooit. Toen die 16-jarige Chinese in Londen op de 400 meter wisselslag haar laatste 50 meter sneller zwom dan Ryan Lochte (Amerikaanse zwemmer die al twaalf Olympische medailles heeft behaald, red.), stonden ze ook direct klaar. Het is inderdaad verdacht, maar om nu te zeggen dat ze doping heeft gepakt?»

HUMO Was je zelf verbaasd over je progressie?

Timmers «Nee, m’n coach en ik wisten dat het mogelijk was. Alles klopte.»

Goos «Dat is het moeilijke van topsport: je werkt zo lang naar dat ene doel, maar wij zijn geen robots. Je hebt nooit de garantie dat alle stukjes in elkaar zullen passen. Bij Pieter was dat die ene dag wel het geval.»

Timmers «In het zwemmen heb je ook maar twee piekmomenten per jaar. Alleen dan kan ik mijn tijden verbeteren. Met doping heeft dat niets te maken.»


Propere plasjes

HUMO In mei onthulde The New York Times dat tientallen Russische sporters in een door de Russische overheid aangestuurd dopingprogramma werden geprepareerd. Het Internationaal Olympisch Comité besloot om het aan de internationale sportfederaties over te laten de Russen al dan niet uit te sluiten van de Spelen in Rio. Zo’n 150 Russische atleten werden uiteindelijk niet toegelaten.

Timmers «Dat was hét moment om het dopingprobleem aan te pakken en federaties of zelfs landen te straffen. Ik keek reikhalzend uit naar sterke uitspraken: ze kwamen niet. Héél jammer. Het IOC had zelf maatregelen moeten treffen, maar schoof de hete aardappel door naar de federaties en we weten hoe die zijn: corrupt. De Russische zwemmers werden uiteindelijk wel toegelaten: een echte schande. Als je in een rapport over verdwenen positieve dopingstalen wordt genoemd, hoor je niet thuis op de Spelen. Een land dat verantwoordelijkheid draagt in het laten verdwijnen van dopingstalen en het opzetten van grootschalig dopinggebruik, hoort niet thuis op een evenement waar het er fair hoort aan toe te gaan.»

HUMO Tijdens de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji waren besmette urinestalen ’s nachts via een gat in de muur verwisseld met schone urine, die maanden vóór de Spelen was afgegeven door de Russische sporters. Was het een filmscenario, het zou als ongeloofwaardig zijn teruggestuurd.

Goos «Ik heb al begrepen dat dopinggebruikers heel vindingrijk zijn. De verhalen die je hoort uit het wielrennen: da’s beter dan in de film.»

HUMO Een prettig gevolg was dat België met acht jaar vertraging een gouden medaille rijker was: de Russen moesten hun goud van de 4 x 100 meter in Peking inleveren, waardoor het zilver van Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo, Hanna Mariën en Olivia Borlée werd opgewaardeerd.

Goos «Ze zullen wel blij zijn geweest, maar zoiets moet je op het moment zelf voor een vol stadion kunnen vieren: dat is tienduizend keer intenser. Nu krijgen ze nog wel 20.000 euro of zo, maar daar gaat het niet om.»

Timmers «Om er voor de sponsors mee uit te pakken is het nu te laat.»

Goos «Bij ons in de triatlon is er een vrouw teruggekeerd na twee jaar schorsing wegens epogebruik. Vorig jaar ben ik drie keer vlak achter haar geëindigd. Zo demotiverend! Ik zeg niet dat ze nog pakt, maar ze haalt wel nog voordeel uit wat ze vroeger heeft gedaan. Ze ziet er ook uit als een man.»

HUMO Dat brengt ons bij Caster Semenya, de Zuid-Afrikaanse hardloopster met een meer dan gemiddelde testosteronproductie, goed voor goud op de 800 meter in Rio. Volgens de wetenschap is ze een ‘interseks-atlete’.

Goos «Ik geloof echt dat het voor haar niet makkelijk is om zo door het leven te gaan, maar als tegenstander snap ik dat je haar niet in je reeksen wil. Waar hoort ze dan wel thuis? En wie moet die beslissing nemen?»

HUMO In januari hadden we een geval van mechanische doping: in de fiets van Femke Van den Driessche werd tijdens het WK veldrijden een motortje ontdekt.

Goos «Dat iemand dat durft! Of beter: haar entourage, want dat meisje heeft het zeker niet op eigen houtje beslist.»

Timmers «Wat ze heeft gedaan, is absoluut not done, maar ze is harder gestraft dan atleten die gewone doping hebben gepakt. Om een signaal te geven, zogezegd. Zoals Sofie zegt: ze heeft het waarschijnlijk niet alleen gedaan. Ze hadden beter ook haar pa gestraft: die had al zaken uitgestoken in het verleden.»

Goos «Wat niet wegneemt dat zij wel wist wat er gaande was. Zo’n motortje levert 100 tot 150 watt extra: dat vóél je. Maar ik weet niet of je als 19-jarige sterk genoeg bent om tegen je entourage in te gaan.»

Timmers «In het zwemmen hebben we Yulia Efimova, die werd betrapt op het gebruik van steroïden. Ze ontkent alles, maar ze zegt er tegelijk wel bij dat doping nemen hetzelfde is als te hard rijden: boete betalen en verder rijden. Ze wordt gestraft tot vlak voor het WK in Rusland, maar wordt nóg eens gepakt. Zo iemand moet toch voorgoed uit de sport worden geweerd? Maar nee, de internationale zwemfederatie pakt zelfs met haar uit op haar jaarkalender.»

HUMO Over sportbonden en corruptie gesproken: op 26 februari volgt Gianni Infantino Sepp Blatter op als nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Hij haalt het onverwacht van de favoriet, sjeik Salman uit Bahrein.

Timmers «Ook daar weer hetzelfde: alles draait om geld en vriendjespolitiek. Ik begrijp niet hoe je dat ervoor overhebt. Een sportbond is er toch voor de atleten?»

HUMO Als dat waar is, was het WK wielrennen nooit in Qatar verreden. Eddy Merckx begreep de kritiek op een WK in de Qatarese hitte dan weer niet.

Goos «Hij zal ook wel een centje hebben ontvangen, zeker? Iemand van het BMC-team nam een foto van de finish, twee uur vóór de start: er was niemand te zien, op een straatveger na. Tijdens de wedstrijd stond er ook niemand langs het parcours. En dan maar roepen dat sport mensen samenbrengt!»

Timmers «Ook in het zwemmen verschuiven de wereldbekers steeds meer richting Azië. Het zwembad in Dubai ligt ín de woestijn. Heel vreemd allemaal.»


Zelf banden pompen

HUMO In juli, twee jaar nadat er bij hem bij een dopingcontrole kanker was vastgesteld, wordt Thomas Van der Plaetsen Europees kampioen in de tienkamp.

null Beeld

Goos «Hoe hij dat allemaal heeft verwerkt, zowel fysiek als mentaal: chapeau – want iedereen heeft je al veroordeeld als dopingzondaar, terwijl je eigenlijk kanker hebt.»

HUMO Put jij kracht uit zijn voorbeeld om terug te vechten?

Goos «Absoluut. Tien jaar lang heb ik bijna geen blessures gehad, en dan kom ik dit tegen. Ik geloof niet in het cliché dat ik hier sterker uit kom. Maar ik wil er wel hetzélfde uit komen en naar mijn oude niveau streven. Greg Van Avermaet brak zijn sleutelbeen in het voorjaar, maar is toch Olympisch kampioen geworden: het kan dus. Ons lichaam is ons werktuig: wij zijn gewend dat het doet wat wij willen dat het doet. Nu controleerde m’n lichaam míj. Heel raar: ik kon mijn grenzen niet meer aftasten. Ik mocht ze zelfs niet opzoeken! Van der Plaetsen zal ook niet zeker zijn geweest of hij er ooit weer even sterk uit zou komen. Pas na mijn eerste wedstrijd, in april of mei, zal ik weten of ik opnieuw de atlete kan zijn die ik vroeger was. Maar één ding is zeker: ik heb nog heel hard de wil om een volledige triatlon te winnen.»

HUMO Uitgerekend de dag dat je werd neergestoken, op 15 mei, werd Bart Verhaeghe, ook sponsor van jouw triatlonteam, landskampioen met Club Brugge. Voor Club de eerste titel in elf jaar.

Goos «Bart Verhaeghe is zes jaar mijn werkgever geweest. Ik voelde me schuldig: de dag zelf belde hij me al, terwijl hij toch andere dingen aan zijn hoofd had. Ik weet dat er een heel ander beeld van hem bestaat, maar ik ken hem als een warme, familiale man.»

HUMO Nog meer voetbal: daags voor de Tourstart worden de Rode Duivels in de kwartfinales van het EK in Frankrijk uitgeschakeld door Wales.

Timmers «Kon beter, hè. De ploeg heeft heel veel kwaliteiten, maar ze zijn er niet altijd uit gekomen. Een coach is in elke sport noodzakelijk, maar zeker in een ploegsport moet hij de ploeg laten draaien. Daar heeft het toch aan gelegen.»

Goos «Er waren wel veel geblesseerden. Maar dan nog.»

HUMO Met de nieuwe bondscoach Roberto Martínez kwam er ook een nieuw babybeleid: de jonge papa’s onder de Duivels zouden vrouw en kind te hard hebben gemist in Frankrijk.

Timmers «Voetballers worden in de watten gelegd, dat weet iedereen.»

Goos «In het wielrennen is dat ook wel zo. Ik zat in Lissabon in hetzelfde hotel als Johan Museeuw: hij deed er mee aan het fietsonderdeel van een triatlon. Hij kon er met z’n verstand niet bij dat wij zelf ons ontbijt moesten halen, onze fietsen in elkaar steken en onze banden oppompen.»

Timmers «Ik zit nu wel in een redelijk professioneel team, maar toch gaat het er in onze sporten amateuristischer aan toe. Ik moet nog altijd mijn lidgeld betalen. De dag na mijn Olympische medaille kreeg ik daar een mailtje over: 600 euro, alstublieft. Iedereen gelijk voor de wet, zeggen ze dan. Zwemmen is mijn werk: ik moet dus betalen om mijn werk te kunnen doen? En als enige ook beschikbaar zijn voor allerlei promoactiviteiten?»

HUMO Is je medaille de reden dat je er nog mee doorgaat?

Timmers «Tegenover de sponsors zou het dom zijn om nu te zeggen: over een jaar is het welletjes geweest. Ik bekijk het nu jaar per jaar. Ik zie wel of ik de volgende Spelen haal – ik sluit het in ieder geval niet uit.»

Goos «Voor Pieter breken de gouden jaren aan: nu kan hij geld verdienen.»

HUMO Iemand die we niet meer zullen terugzien, toch niet op de fiets, is Sven Nys. Hij reed op 21 februari in Oostmalle zijn allerlaatste veldrit. Timmers «Een straffe sportman. Het blijft een kleine sport, maar Sven Nys is een heel goede atleet.»

Goos «Er zijn maar weinig mensen die zo voor hun sport hebben geleefd als hij.»

HUMO Hij werd meteen ploegleider van een nieuw Belgisch crossteam.

Goos «Hij wist natuurlijk al lang dat hij zou stoppen. Niels Albert moest er van het ene op het andere moment mee kappen: da’s iets anders. Sven zal de aanbiedingen wel voor het uitkiezen hebben gehad. Volgens mij is hij ook altijd verstandig omgesprongen met zijn centen. Zelf ben ik ook al 36: ik draai geen jaren meer mee. Ik ben sportleerkracht van opleiding en tot ik in 2010 prof werd, gaf ik les aan blinde en slechtziende volwassenen. Daar kan ik altijd terecht.»

Timmers «Ik heb het nog te druk om mijn leven na mijn zwemcarrière al voor te bereiden. Maar waarschijnlijk wordt het iets in de horeca.»


Doping, drank, drugs

HUMO Er ontvielen ons dit jaar twee grote sporticonen. Op 24 maart, een maand voor zijn 69e verjaardag, overleed Johan Cruijff. En op 3 juni Muhammad Ali, 74 jaar oud.

null Beeld

Goos «De reacties op het overlijden van Cruijff vond ik ontroerend. Dat is zo mooi aan sport: dat het mensen kan samenbrengen.»

HUMO Ali betaalde de tol voor de klappen die hij tijdens zijn carrière incasseerde: hij hield er parkinson aan over.

Goos «Boksen is een extreme sport. Echt niet gezond.»

Timmers «Ali was een wijze mens. Het internet staat vol met quotes van hem. Hij heeft echt wel iets betekend, maar jongere generaties vergeten snel. Wie van de jongeren zou bijvoorbeeld Fred Deburghgraeve kennen?»

null Beeld

HUMO Tot slot iets over ‘Mijn gevecht’, de in november verschenen biografie van Thomas Dekker over doping, prostituees, drank en drugs in het wielerpeloton.

Timmers (verbaasd) «Daar heb ik niets over gehoord.»

Goos (lacht) «Moet je echt eens lezen! De wielerwereld is een straffe wereld. Kijk naar Frank Vandenbroucke: die zat tot ’s nachts bij zijn Sarah en won de volgende dag omdat hij haar de bloemen had beloofd.»

HUMO Impulsieve reacties en seks spelen in elke topsport een grote rol, zei een Nederlandse gedragswetenschapper naar aanleiding van Dekkers verhaal: ze zijn jong, extreem gericht op het fysieke én ze zien er goed uit. ‘Dan krijg je uitspattingen.’

Goos «Bij mij toch niet.»

Timmers «Zulke verhalen heb ik ook niet.»

Goos «Misschien kan ik er in mijn laatste jaren nog voor zorgen. Eens zien of het helpt (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234