null Beeld

Het sportjaaroverzicht met Jan Mulder (2)

De dijen van Serena Williams, de tranen van Rafael Nadal, de kin van Delfine Persoon, de dwangneurose van Luis Suárez en de leugens van Johan Bruyneel hebben één ding gemeen: Jan Mulder liet er zijn gedachten overheen glijden. Meer bepaald in deel twee van Humo’s Sportjaaroverzicht 2014.

Sander Van den Broecke

HUMO Meerkamper Thomas Van der Plaetsen wint op 9 maart brons tijdens het WK indoor atletiek. Zeven maanden later, op 2 oktober, verschijnt in de krant dat hij positief is bevonden op zwangerschapshormoon. Het dopingagentschap wéét dat die uitslag op teelbalkanker kan wijzen, wat het ook blijkt te zijn, maar de informatie wordt toch gelekt.

Jan Mulder «Het mag dan wel allemaal vrij snel rechtgetrokken zijn, maar dat vind ik heel kwalijk voor zo’n instelling. Uitzoeken wie dat heeft gelekt en ontslaan!»

HUMO Op 18 maart gaat in Australië een nieuw formule 1-seizoen van start. De motoren zijn ecologischer geworden, maar dat zint de supporters niet.

Mulder «Te stil? Echt?! Het verlangen naar lawaai, dat is de absurditeit ten top. Ik heb één keer bij de start van een grand prix in Zolder gestaan en ik was er totaal niet op voorbereid. Je verwacht luide motoren, maar dat is het níét. Katten die snerpend doodgemaakt worden, maar dan honderd keer harder, dát is het. Moord op auto’s. Met het heerlijke geluid van een Harley Davidson heeft het niks te maken. Maar als je een fan bent, kan ik me wel voorstellen dat je het mist.»

HUMO Lewis Hamilton zal het hele seizoen domineren. Leuke jongen?

Mulder «Ik vond Jenson Button leuker. Meer flair, meer persoonlijkheid. Hamilton zegt me niks.»

HUMO Op 26 maart wint Daniel Van Buyten zijn vierde landstitel met Bayern München, en hij steekt zo Jean-Marie Pfaff voorbij. Of toch niet?

Mulder «Pfaff zal altijd een grotere Bayer dan Van Buyten zijn. Op het eind speelde hij nooit meer mee. Maar hij heeft wel een mooie carrière gemaakt, met het WK als apotheose. Hij was goed. Een heel redelijke man, leek me ook, tot ik hem in de rust van de wedstrijd tegen IJsland in een reportage zag mopperen over de journalisten, die altijd zo kritisch waren. Hij wou terugrammen. Ach, Jezus! Dat vond ik klein van hem.

»Maar ik was zelf ook wel een beetje zo. Toen ik speelde, accepteerde ik ook nauwelijks kritiek. Sporters zijn totaal subjectief en gespeend van elke realiteitszin. Voetballers kunnen zelf nog het minst van al over een wedstrijd oordelen.»

HUMO Speedskiër Simone Origone verbetert op 31 maart zijn eigen snelheidsrecord: in Vars gaat hij met een gemiddelde snelheid van 252,454 kilometer per uur naar beneden. Zou je dat ook willen?

Mulder «Neen. In een achtbaan kruipen, bungeejumpen, in een bus met toeristen door Egypte rijden, dat zijn allemaal dingen die ik niet doe. Levensgevaarlijk! Ik reed laatst met mijn auto op een parkeerterrein in Waregem na de wedstrijd met een snelheid van 3 kilometer per uur achteruit tegen een paaltje aan. Bám!! Zo traag en toch zo’n schok: echt waar, ik schrok daarvan. Ik rijd graag en veel, maar nooit meer hard. Vroeger wel.»

HUMO Jij was een man van snelle sportauto’s.

Mulder «Een rode Ford Mustang had ik, een twaalfcilinder. Weggedaan, en daar heb ik zo’n spijt van. Ik had hem nog altijd in mijn garage moeten hebben, om naar te kijken. Niet meer om te rijden: op mijn leeftijd wordt zo’n fonkelende sportkar zielig. Maar wat een auto, de Mustang.»

HUMO Ian Thorpe stopt op 8 april met zwemmen. Zijn schouder is kapot én hij zit in een afkickkliniek voor zijn pillenverslaving. Op 9 oktober zal Fränk Schleck stoppen met wielrennen. Problemen met de knie, maar alles wijst erop dat hij worstelt met drank, doping en zichzelf.

Mulder «Mijn advies: schrijf een boek en breng het uit bij uitgeverij Voetbal International in Nederland, en je leven ziet er weer fleurig uit. Zoals Wim Kieft heeft gedaan. En René van der Gijp. Die sportliteratuur in Nederland: fan-tas-tisch. En Thorpe en Schleck lijken me wel twee kandidaatjes. Hoe is het mogelijk, hè? Psychologisch is het allemaal wel te verklaren – de top, de druk, de rijkdom – maar het is zo jammer. De Schlecks: mooie renners, toch? Doping heeft zoveel bezoedeld.»

HUM0 Op 22 april schorst de Amerikaanse wielerfederatie Johan Bruyneel voor tien jaar, wegens zijn aanzienlijke aandeel in de dopingpraktijken van US Postal en Discovery Channel.

Mulder «Terecht. Weet je wat ik nog het ergste vond? Dat jarenlange schaamteloze liegen. Die eindeloze ontkenning. En dan nog eens arrogant ook. Zo pijnlijk allemaal. Het achtervolgt je eeuwig. Het is zoals Bill Clinton: ‘I did not have sex with that woman.’ Ik was een echte fan van Armstrong, maar wat die nu ook zegt, ik kan hem onmogelijk nog serieus nemen. Michael Boogerd: hetzelfde. Ze hebben te lang gelogen.»

HUMO Vertrouw je voetballers op dat vlak meer?

Mulder «Helemaal niet. Natuurlijk is het voetbal niet zo dopingvrij als we allemaal denken. Het gaat ook niet op dat het niet zou helpen in die sport. Natuurlijk doet het dat. Voetbal is fysieker dan ooit. Soms hoor je iemand zeggen: ‘Een spits moet cool en kalm zijn voor doel, pepmiddelen doen daar geen goed aan.’ Het tegendeel is waar! Je moet opgepompt zijn, opgespannen als een snaar, zoals Diego Costa. Waarmee ik die jongen niet wil betichten.»

HUMO Op 20 april verovert Delfine Persoon de WBC-wereldtitel bij de lichtgewichten. Eerder heeft ze al de wereldtitel behaald bij de drie andere boksbonden. Ze is nu één van de weinige onbetwiste wereldkampioenen in de bokssport. Op 11 november verdedigt ze haar titel met succes, op 14 december eindigt ze na zevenkampster Nafi Thiam – brons op het EK Atletiek – tweede in de verkiezing van Sportvrouw van het Jaar. Ze is boos. Terecht?

Mulder «Vrouwen die elkaar op de kin slaan, daar heb ik grote moeite mee. Een man, ach, die wordt qua uitstraling alleen maar beter van wat klappen op zijn gezicht – kijk naar mij (lacht). Maar een vrouw… Ik ben een heteroseksueel. Wie weet, moet ik die vrouw later zoenen, denk ik waarschijnlijk in mijn onderbewuste. Terwijl ik dat zeg, denk ik ook: vrouwen mogen natuurlijk ook boksen, discrimineer niet zo.»

HUMO Hou je van boksen?

Mulder «Het mag natuurlijk niet, maar ik moet eerlijk bekennen van wel. Als kind spaarde ik foto’s van Olympische atleten die bij Blue Band-margarine staken. Bep van Klaveren zat daar ook bij. The Dutch Windmill! Zoals hij poseerde, dat was perfect. Net een Hollywoodster. Ik had nog niet eens door wat boksen echt voorstelde. Mijn grote favoriet was Sugar Ray Leonard. Wat een sierlijkheid. Voor Playboy ben ik ooit in Las Vegas naar de wedstrijd tussen Mike Tyson en de lieverd Frank Bruno gaan kijken en toen ik ’s middags een modezaak binnenliep, stond hij daar: Sugar Ray Leonard. Hij kocht zés witte pakken, een ster waardig (lacht).»

HUMO Op 15 november verdedigt Vladimir Klitschko, die andere onbetwiste wereldkampioen, voor de zeventiende keer op rij zijn titel. Met succes. Zijn Bulgaarse tegenstander Kubrat Pulev had vóór de kamp nochtans gezegd dat Klitschko als een meisje bokst.

Mulder «Nou, ik hou ook niet van de Klitschko’s. Producten van het Duitse boksen zijn het, en dat heeft altijd iets kunstmatigs, iets beredeneerds. Het lééft er wel – het is het enige Europese land waar je nog elke week boksen op televisie kunt zien – maar ik mis de heroïek, de zuivere volkse bodem van het boksen, die je in Amerika en Engeland en vroeger ook in Frankrijk wél vond. Simpel gezegd: ik hou niet zo van boksers zonder punch.»

HUMO Vladimir Klitschko heeft 53 van zijn 63 gevechten met knock-out gewonnen.

Mulder (lacht) «Ik zeg niks meer.»


Geen traan om Albert

HUMO Op 28 april, daags na een vijf uur durende, oersaaie Luik-Bastenaken-Luik die gewonnen wordt door Simon Gerrans, geeft Michel Wuyts toe: ‘Twee uur koers op televisie zou eigenlijk moeten volstaan.’

Mulder «Deze zomer verzuchtte hij dat ook eens tegen zijn compagnon José De Cauwer tijdens een Tourrit. Dat die reportages toch wel erg lang waren. Hij heeft volkomen gelijk, natuurlijk, maar hij zou zijn stem nog veel luider moeten verheffen. Ik kijk alleen het laatste uur, en wat ze zelfs dán nog uitslaan. Zo absurd dat het weer genieten wordt. Begrijp me niet verkeerd: ik heb grote bewondering voor Wuyts. Vijf uur volpraten, dat is niet te geloven. Maar het is vaak wel overbodige en dus storende vulling.»

HUMO Op 10 mei wordt Manchester City kampioen van Engeland. De week voordien heeft de club 60 miljoen euro boete moeten betalen omdat het de Financial Fair Play-regels van de FIFA niet was nagekomen. Vijf dagen later overlijdt één van de architecten van die Financial Fair Play: Jean-Luc Dehaene.

Mulder «Ik heb hem wel een keer via de radio gesproken, maar ik heb hem nooit ontmoet. Leek me een heel leuke man. Ik zag laatst een foto van hem, naakt in een ton. Als je dat doet, deug je toch wel, hoor. En zijn liefde voor Club Brugge was waarachtig, dat voelde je. Brugge mocht heel blij zijn met zo’n geweldige supporter.

»Maar die Financial Fair Play? Toen ik van die 60 miljoen hoorde, dacht ik: ‘Wat een habbekrats!’ Een fooi is het. Ik geloof er niet in. De kloof tussen arm en rijk is zo groot geworden dat ze nimmer meer te dichten valt. Zelfs Hull City – oranje en zwart – is dankzij de tv-gelden rijker dan Anderlecht en Ajax.»

HUMO Op 19 mei dwingen hartproblemen Niels Albert om te stoppen met veldrijden. Wat was jouw eerste reactie?

Mulder «Nou, niet echt een groot verdriet. Hij heeft wel een mooie carrière gehad.»

HUMO Toch wel een heel korte.

Mulder «Ja, maar dat zijn dingen die je als sportman moet accepteren. Ik ken nog veel schrijnender gevallen van grote sportieve beloften die in de knop werden gebroken, nog voor ze ooit het succes hadden gekend dat Niels Albert heeft meegemaakt. Er zijn ook voetballers dood op een veld gevonden, en wielrenners verongelukt.»

HUMO Is dat de hardheid van de gewezen topsporter die zelf te vroeg is moeten stoppen?

Mulder «Het leven gaat toch voor de koers? Het is wel hard, maar je moet het niet overdrijven. Ik ging ook een beetje sneu het sportleven uit, maar achteraf bekeken heeft het me alleen maar geluk gebracht. Anders was ik nu trainer van Seraing geweest. Of van Real Madrid, stel je voor. Terwijl ik dat niet eens had gewild. Wie gaat er nu uit vrije wil op de bank zitten? Je bent een speler… of niks.

»Door mijn blessure ben ik in een heel ander milieu terechtgekomen. Ik moest in Amsterdam voor mijn fysieke oefeningen naar een dokter boven café Scheltema, het journalistenkwartier, en daar kwam ik mensen als Kees van Kooten tegen. Zo ben ik in dit leven gerold. Misschien overvalt Niels Albert ook wel zo’n geluk.»

HUMO Albert is ondertussen al ploegleider. Zijn nieuwe ploeg werd op 9 oktober voorgesteld door de hoofdaandeelhouder van sponsor Vastgoed Services, Timmy Simons, iemand die wel bezig is met zijn volgende carrière.

Mulder «Verstandige man. Een wielerploeg sponsoren lijkt me een goeie reclame-investering.»

HUMO Zou je een huis kopen van Timmy Simons?

Mulder «Hij lijkt me een vrij eerlijk en rechtvaardig mens, dus: ja. Zoals hij reageerde – of beter: niet reageerde – op zijn liquidatie voor het WK, dat vond ik knap. Ik weet wat het betekent: Rinus Michels heeft me destijds ook niet geselecteerd voor het wereldkampioenschap in Duitsland in 1974. Net voor de ploeg vertrok, speelden we nog een oefeninterland. Ik wist toen al dat ik niet mee zou gaan. Na de wedstrijd – schitterend gespeeld, ik zat de hele tijd op de bank – zei ik: ‘Ik denk dat het wel goed komt in Duitsland, mijnheer Michels.’ Aan zijn ogen zag ik dat-ie toen al spijt had van zijn beslissing (lacht). Zo moet je dat doen.»

HUMO Op 13 juni, tijdens de rust van Nederland-Spanje, spoor jij je landgenoten aan. ‘Fuck the system,’ luidt je advies. Had je die slagzin klaar zitten?

Mulder «Nee. Ik moet de term ooit ergens gehoord of gelezen hebben, en plots schoot het me te binnen en zei ik het. De volgende ochtend liep ik het hotel uit en werd ik vriendelijk begroet met de woorden: ‘Fuck the system, meneer Mulder.’ (Lacht) Tóén is het veranderd. ‘Hey, Jan!’ hoorde ik weer op straat. Mét affectie. Zo fijn. Weet je wat ik nog het leukste vond: dat ik hier in België niet gezien werd als de mopperende criticus, wat in Nederland wél het geval is, onder andere door mijn ergernissenrubriek in ‘De wereld draait door’. Ik ben duizend keer liever de Jan Mulder die ik in België mag zijn. Die sluit veel beter aan bij wie ik echt ben.»

HUMO In oktober was je te gast in ‘Reyers laat’. Toen noemde je Karl Vannieuwkerke de beste nummer tien met wie je ooit in een tv-studio had gewerkt.

Mulder «In Nederland heb ik vaak het gevoel dat ik moet vechten om aan het woord te komen in een talkshow. Niemand vraagt je iets, je moet jezelf erin knokken, maar dan kom je al heel snel hijgerig over, alsof je je mening wil opdringen. Karl vraagt naar je mening, hij gééft je het woord. Hij voelt perfect aan wanneer iemand iets aan het debat toe te voegen heeft, alsof hij een rechtstreeks lijntje met het brein van zijn gasten heeft. Zelden zo’n fijngevoeligheid en fingerspitzengefühl gezien bij een presentator.»

HUMO Op 4 juli zit het WK erop voor de Rode Duivels. Ze verliezen de kwartfinale met 0-1 van Argentinië. Had het toernooi beter gekund voor de Belgen?

Mulder «Het was binnen de grenzen van het betamelijke, maar het had wel iets beter gekund.»

HUMO Aantrekkelijker had zeker gekund, maar hadden ze verder dan een achtste finale kunnen raken?

Mulder «Dat had zeker gekund. Argentinië was rijp om te verslaan, en dat was het in de halve finale tegen Nederland nog altijd. Maar beide ploegen keken te veel op tegen Messi en Di Maria, terwijl die echt niet best waren. Ik vond het misschien wel de slechtste wedstrijd van België: het schoot echt niet op, zo bang waren ze. ‘Kom op,’ dacht ik voortdurend, ‘wees een man!’

»Ze hadden een alles-of-niksvoetbal op die Argentijnen moeten loslaten, zoals Duitsland tegen Portugal had gedaan in de eerste wedstrijd van het toernooi. Die waren niet bang voor een counter van Ronaldo, hoor. Die trokken zich daar niks van aan. Duitsland is dan ook verdiend wereldkampioen geworden. Beeldschoon spel. Tegen Brazilië – 7-1 in de halve finale – bleven ze tot in het diepste van de defensie pasjes geven: wat was dát prachtig. Dáárvan kom ik naar het puntje van mijn stoel, niet van beredeneerde risicovermijding. Voetbal is juist anarchie, heeft lak aan regels, en dat zag je bij de Duitsers: Thomas Müller slobbert er maar een beetje doorheen, houdt zich aan geen enkele wet die zegt waar je moet staan, maar vóélt op het juiste moment waar hij moet zijn.»

HUMO Nederland werd gecoacht door Louis van Gaal. Mag jij hem?

Mulder «Ja. Heel prettige figuur.Aangenaam in de omgang, bescheiden ook.»

HUMO (lacht)

Mulder «Privé, bedoel ik. Echt bescheiden. Ik was er eens bij toen hij bij Schalke 04 werd ontvangen, omdat hij op het punt stond er trainer te worden, en toen hing hij helemaal niet de grote meneer uit. Voorbeeldig gedroeg hij zich. Hij heeft ook een heel leuke vrouw, dat zegt toch altijd iets over de partner. En Truus is helemaal in orde. Alleen: als het over voetbal gaat, schiet hij door. Die hele trainerswereld is vergeven van achterdocht. Soms is het echt pijnlijk wat hij zegt. Ik neem hem – professioneel gezien – ook helemaal niet zo serieus, maar zijn plaats in het trainerswalhalla gun ik hem heel erg.»

HUMO Op 24 juni, in de groepswedstrijd tegen Italië, bijt Luis Suárez Giorgio Chiellini in de schouder. Hij wordt voor negen interlands geschorst.

Mulder «Die straf is hysterischer dan Suárez zelf. Dat bijten is onsmakelijk en hoort niet thuis op een voetbalveld, maar iemands rug breken met je knie wel? De gruwelijkste overtredingen zie je op een voetbalveld, acties die een carrière kunnen breken, maar de spelers die dat soort aanslagen plegen, komen er allemaal goedkoper van af dan Suárez. Wie met gestrekt been het scheenbeen van zijn tegenstander probeert te versplinteren, moet je onmiddellijk naar het politiebureau brengen. Suárez moet hooguit eens langs bij de psychiater, wat hij nu ook doet, heb ik gelezen. Want het is natuurlijk wel een dwangneurose van heb-ik-jou-daar. Je ziet die doorgeslagen speelsheid soms ook bij jonge hondjes.»

HUMO Ook op 24 juni wint Rafael Nadal zijn negende Roland Garros. Hij moet huilen.

Mulder «Mooi. Hij kwam terug uit een vervelende, lange blessure en elke sportman weet hoe hard dat is. Maandenlang bloed, zweet en tranen en het schiet maar niet op en de toeschouwers vergeten je… Dan komt de pure eerzucht van de zuivere sportman boven, dan speelt geld geen enkele rol meer: dan is het knokken, enkel omdat je je oude niveau opnieuw wil halen. Als dat dan lukt, zoals bij Nadal, dan is dat een bron van ontroering.»

HUMO Novak Djokovic verliest die finale in Roland Garros, maar wint op 6 juli wel die van Wimbledon, tegen Roger Federer. Hij eet een grassprietje op.

Mulder «Ik hou wel van Djokovic: een humorist. En dat gras eten: dóén nu het nog kan, want voor je ’t weet, is alles kunstgras. Ook dat is niet te stuiten, vrees ik. In Amsterdam en Arnhem spelen ze nu al in een overdekte hal. Leg er dan meteen een vloer in. Hardcourt! Waarom niet? Dat lullige kunstgras is toch maar halfslachtig. Alles wordt anders. Wie weet, spelen we straks voetbal met negen tegen negen. Ik las dat Franz Beckenbauer zelfs gelooft dat drones ooit de scheidsrechters zullen vervangen. Ik heb het in een column in Humo een keer voorspeld: alles in het voetbal zal uiteindelijk elektronisch worden gestuurd.»

HUMO PlayStation.

Mulder «Precies. Dat wordt het toch steeds meer? Ik vind het niet leuk.»

HUMO Op 9 juli stapt Chris Froome uit de Tour de France, op 14 juli moet Alberto Contador opgeven, dus wint Vincenzo Nibali op 26 juli.

Mulder «En dus hadden we ook dit jaar geen ouderwetse duels in de bergen. Nimmer zie je dat nog en net dáár hou ik van. Maar Nibali vind ik wel superieur mooi rijden. Alleen: door die ellendige doping vraag ik me soms af: waar kijk ik nog naar? Ook op het voetbal valt steeds meer aan te merken. En toch: nog nooit waren de kijkersaantallen zo groot. Hoe zou dat komen? Ik weet het niet.»

HUMO Op het EK Atletiek in Zürich zetten de tweelingbroers Borlée de lijn van hun seizoen verder: Kevin kan zich niet plaatsen voor de finale van de 400 meter, Jonathan moet forfait geven wegens een blessure. Lijkt het jou gezond, dat je als tweeling niet alleen jarenlang in dezelfde discipline concurreert, maar dat je ook al die tijd gecoacht wordt door je strenge vader?

Mulder «Ik zou er niet voor kiezen. Maar eigenlijk kunnen alleen de broers zo’n vraag beantwoorden. Als zij het zo willen, dan kan die familieband zelfs een extra zijn.»

HUMO Was jij een strenge voetbalvader voor Youri?

Mulder «Neen, totaal niet, maar achteraf gezien heb ik toch nog te veel gezegd. Ik vond namelijk dat ik objectief moest zijn. Dus zei ik na een wedstrijd bijvoorbeeld: ‘Youri, je had niet zo dromerig moeten zijn.’ Niet doen. Voetballers zijn al heel jong echte voetballers: ze kunnen niks verdragen, zijn snel in hun eer aangetast. Ik zei het op milde toon, helemaal niet schreeuwerig of boos, maar Youri vond het niet leuk. Nu zou ik helemaal niks meer zeggen, behalve de goeie dingen. Toen vond ik dat te slijmerig, maar eigenlijk is het beter. Het zijn kinderen, in godsnaam.

»Weet je van wie jonge voetballers het meest leren? Van zichzelf en van spelers die beter zijn. Zo heb ik het gedaan. Toen ik bij Anderlecht kwam, moest niemand me vertellen dat het beter moest, dat voelde ik meteen. De één-tweetjes gingen sneller. Dus trok ik me op aan de grote Paul Van Himst. Een klein beetje overnemen van een ander kan geen kwaad, zolang je maar jezelf blijft. Ik leerde ook veel van grote spelers die ik op televisie zag. Veel meer dan van welke trainer ook.»


Gezellige apotheker

HUMO Serena Williams wint op 7 september de US Open: het is haar achttiende grandslamtitel, ze doet daarmee even goed als Chris Evert en Martina Navratilova. In het moderne tennis gaat alleen Steffi Graf – met 22 titels – haar voor.

Mulder «Ik heb een tekening van haar, van Robert Crumb. Wat een vrouw! Zoals hij haar tekent, dat is pure lust. Die benen, aaah! Zo tekent hij vrouwen graag: met gigantische dijen, dikke kuiten en daaronder van die militaire kistjes. En een navel zo groot als het Domplein. Prachtig. Soms zie ik Serena Williams op één of andere gelegenheid in een baljurkje verschijnen. Nou, elegantie nastreven, dat moet je niet doen, Serena. Geen gezicht. Trek maar een camouflagepak aan, en een paar zware botten (lacht).

»Ik volg het niet meer zo, het vrouwentennis. Zou het kunnen dat ze nog altijd wint omdat de top zo klein is geworden? Die indruk heb ik namelijk wel.»

HUMO Op 18 september koopt Marc Coucke, eigenaar van KV Oostende en sponsor van wielerploeg QuickStep-Omega Pharma, zich voor 5 procent in bij de Franse voetbalclub Lille. Een man die jou vrolijk maakt?

Mulder «Ja. Al was het maar omdat-ie van schilderijen van Kamagurka houdt. Als je investeert in goede kunst, mag je van mij best een voetbalclubje kopen. Dat heb je verdiend. Hij geniet ook van zijn geld, dat zie je. Op het voetbal, in de koers, hij heeft het écht naar zijn zin. Lijkt me een gezellige apotheker.»

HUMO Op 28 september wordt de 24-jarige Michal Kwiatkowski wereldkampioen wielrennen op de weg. Maakt het jou nog nieuwsgierig, zo’n jong talent dat de kop opsteekt?

Mulder «Weer een Pool, dacht ik. Dat land is aan een opmars bezig! De economie gaat maar omhoog, in het schaatsen hebben ze een Olympische titel veroverd, hun voetbalelftal heeft onlangs wereldkampioen Duitsland verslagen, het houdt niet op. Ik ben er ooit geweest. Somber Oostblokland, denken de meeste mensen. Niks van! Leuk land.»

HUMO Jij houdt blijkbaar van katholieke landen.

Mulder (lacht) «Dat was wel een heel storende factor. God, wat is dat land doordrenkt van het geloof. Erg kwalijk. In Polen zijn hele dorpen in opstand gekomen tegen slachtoffers die hadden getuigd over seksueel misbruik van de plaatselijke priester. De bewijzen tegen die geestelijken waren verpletterend, maar toch wilden ze het onder de pet houden. België is wat dat betreft ook niet vrij van zonde, maar Polen is nog een stukje erger.»

HUMO In België was er de hele maand oktober een kleine opstand tegen de top van de voetbalbond. Heb jij je geërgerd aan Steven Martens of zijn beleid?

Mulder «Een klein beetje wel. Als ik zo’n positie zou bekleden, zou ik geen bonussen aanvaarden.»

HUMO ‘Heel de voetballerij werkt met bonussen,’ zei hij onlangs in Humo. ‘Voetballers krijgen al jarenlang premies.’

Mulder «Dat vond ik zo zwak van hem! Als leider zou hij juist boven dat gegrabbel moeten staan. De premies en de procentjes, dat is voor op geld beluste voetballertjes en hun managers, daar heb je als CEO part noch deel aan. Je dient het voetbal. Door mee te doen aan dat graaien, verlaagt Steven Martens zich tot het niveau van een spelersmakelaartje.»

HUMO Op 4 oktober legt Marc Wilmots een bod van Schalke 04 naast zich neer, maar hij laat uitschijnen dat het misschien maar voorlopig is. Stel dat jij het makelaartje van Wilmots was, wat zou je hem aanraden?

Mulder «Bij de Rode Duivels blijven. Vraag het maar aan Dick Advocaat. Die ploeg is goud waard, en één keer moet het eruit komen. Bovendien is Schalke een slangenkuil. Een sympathieke slangenkuil, maar toch. Zijn hart ligt bij die club en de supporters houden van hem, maar als hij vier keer op rij verliest, zijn die supporters dat zo weer vergeten en honen ze hem weg. Het zal zelfs Marco van Basten overkomen bij AC Milan, hun grootste speler ooit. Uitgejouwd door de fans.»

HUMO Tot slot: op 3 december toont de Duitse omroep ARD een documentaire over het georganiseerde dopinggebruik binnen de Russische atletiekfederatie. Yuliya Rusanova, een 800 meterloopster die actief aan het programma meewerkte, is sindsdien met haar acht maanden oude zoontje en man op de vlucht.

Mulder «Van de Russen hebben we het altijd al gedacht, maar ook de Verenigde Staten hebben jarenlang medailles verzameld op doping. Weet je wat de sport kapotmaakt? De zucht naar gouden medailles. De verplichting om te winnen. Vóór de Olympische Spelen wordt er elke keer weer gezegd: ‘We moeten tien of twintig of dertig medailles halen.’ En vaak volgt er nog op: ‘En als dat niet lukt, draaien we de subsidiekraan dicht.’ Waar gaat dat nou om? Dat is zo tegen de geest van de sport in! Medailles zijn leuk, maar het gaat toch ook om de schoonheid van het spel, en dat je kunt verliezen omdat iemand anders de bal net iets harder over het net mept dan jij? Maar neen: verliezen is een schande geworden. De kunst van het verliezen is helemaal verloren gegaan. Tweede worden stelt niks meer voor. En dat wordt maar aangewakkerd en gecultiveerd. Voetbaltrainers zeggen dan: ‘Mijn spelers kunnen zelfs in een pot bingo niet tegen hun verlies.’ Ach, dat kunnen ze wel, maar ze mogen er niet meer voor uitkomen. Het wordt ze aangepraat, het staat goed om te zeggen dat je verliezen vreselijk vindt, dat een tweede plaats niks waard is. En daarom doperen ze zich. Om eerste te worden. Omdat de staat het eist en het geld lokt. Omdat niemand, na alles te hebben gegeven, nog de schoonheid van het verlies erkent.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234