null Beeld

Het sportjaaroverzicht van Roberto Martínez, coach van de Rode Duivels

Het is jammer dat hij zelden of nooit een druppel alcohol drinkt, want het zou ons verbazen mocht Roberto Martínez ooit nog moeten betalen voor een pint in een Belgisch café. De bondscoach leidde de Gouden Generatie Rode Duivels naar een derde plaats op het WK en bracht het hele land in extase. En passant had hij ook nog wat tijd over om naar de andere grote sportgebeurtenissen van 2018 te kijken – nooit was de medailleoogst voor België groter – én om daar wat zinnigs over te vertellen aan Humo. ‘We hebben de harten van miljoenen fans veroverd.’

Jan Hauspie

'De winnaarsmentaliteit van de Belgen intrigeert me. De beste willen zijn wanneer niemand het verwacht: dat kenmerkt jullie'

Roberto Martínez «Andere sporten hebben mij altijd geboeid. Basketbal door de tactische patronen, zaalvoetbal wegens zijn techniek, rugby voor zijn groepsdynamiek. Maar ook individuele sporten als wielrennen en tennis, waar het mentale aspect vaak de doorslag geeft. Het is bijzonder leerrijk te zien hoe zo’n individu de strijd met zichzelf aangaat. Ook voor een voetbalcoach: als je erin slaagt elk individu te raken, elk brein, krijg je automatisch betere teamprestaties.

»Maar goed, laten we eraan beginnen. Het WK in Rusland heeft het voorbije jaar veel van mijn tijd en aandacht opgeëist. Eens kijken wat er van de rest is blijven hangen.»


JANUARI

HUMO Laat ons beginnen bij Elise Mertens, die in januari de halve finales van de Australian Open bereikt en voor het eerst de top 20 van het vrouwentennis binnenduikt.

Martínez «Elise heeft een enorm potentieel. In België moet je als jonge sporter vaak een pionier zijn. In grotere landen heb je soms zes, zeven atleten die op hoog niveau presteren en elkaar beter maken. Akkoord, België heeft Kim Clijsters en Justine Henin gehad, maar die kent Elise vooral van televisie. Dat werkt zeker inspirerend, maar verder moet ze het toch alleen doen. Dat vraagt doorzettingsvermogen. Elise kan dat opbrengen, en ik bewonder zulke mensen.»

HUMO Bij de mannen wint Roger Federer de Australian Open. Het is zijn twintigste grandslamzege: een record.

Martínez «Federer is eeuwige klasse, een gentleman. Het is fascinerend om te zien hoe de rivaliteit met Djokovic hen beiden nog altijd naar een hoger niveau tilt. Het einde van hun carrières leek nabij, maar kijk: ze lijken wel een tweede jeugd te beleven. Ik heb Federer altijd van dichtbij gevolgd, wegens zijn meeslepende duels met Rafael Nadal: techniek tegen vechtlust. Ik heb voor geen van beide stijlen een voorkeur, maar om sentimentele redenen die je vast begrijpt, klopt mijn hart toch meer voor Spanjaard Nadal.

»Toen ik coach was van Wigan, nam ik mijn spelers eens mee naar een duel tussen Nadal en Federer, in de Millennium Dome in Londen. Om hen te laten begrijpen: het gaat niet om stijl, het gaat om góéd zijn.»


FEBRUARI

HUMO Op de Olympische Winterspelen pakt schaatser Bart Swings zilver op de massastart, de eerste Belgische medaille op de Winterspelen sinds 1998.

Martínez «Dat heb ik gemist: in februari ben ik een paar keer naar Rusland gereisd om er de laatste details voor ons basiskamp te regelen. Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van Bart Swings gehoord. Maar dat zilver zegt genoeg: zijn prestatie kan alleen maar groots geweest zijn. Hoe individuele atleten zich op de Spelen voorbereiden, de focus helemaal op die medaille: dat fascineert me mateloos.»

HUMO Wout van Aert wordt wereldkampioen veldrijden, na een seizoen waarin Mathieu van der Poel hem vaker dan hem lief was het nakijken had gegeven.

Martínez «Wout ken ik vooral van de problemen met zijn team. Ging dat niet fuseren? En zorgde dat niet voor een hoop onduidelijkheid? Het zal me benieuwen hoe hij het ervan afbrengt nu hij er alleen voor staat. Ik hoor dat hij het ook op de weg niet onaardig doet. Dat veldrijden kennen wij in ieder geval nauwelijks in Spanje. Misschien moet ik mijn licht eens opsteken bij Tom (Van Damme, voorzitter van de Belgische Wielrijdersbond, red.). Hij verhuist binnenkort met zijn wielerbond naar Tubeke, net zoals de voetbalbond. Hij is vast de geknipte man om me in te wijden.»


MAART

HUMO Het goud van Nicky Degrendele in de keirin op het WK baanwielrennen is u vast ook ontgaan.

Martínez «Ik beloof je dat ik het voortaan in de gaten hou (lachje). Maar goud wil zeggen dat je de beste bent, simpel.

»De winnaarsmentaliteit van de Belg intrigeert me. De beste willen zijn wanneer niemand het verwacht: dat kenmerkt jullie.»

HUMO In het voetbal wint Standard de beker van België na een bloedeloze finale tegen Racing Genk: 1-0.

Martínez «Wat een koude dag was dat, zeg! En zo’n hard veld. De omstandigheden zaten zeker niet mee om er iets moois van te maken. Nu, de supporter trekt zich daar weinig van aan. Die wil maar één ding: dat zijn ploeg wint. Finales waarin je goed was maar die je verloor, vergeet je.»

HUMO De bekerwinst hield Standard-trainer Ricardo Sá Pinto niet in het zadel: hij moest na het seizoen opkrassen.

Martínez «Hij kwam in moeilijke omstandigheden, maar pakte toch de beker en bracht Standard naar de voorronde van de Champions League. Hoe hij dat deed, is subjectief. Ik kijk niet naar stijl, ik beoordeel prestaties. En dan stel ik vast dat hij voor succes heeft gezorgd. Ik heb trouwens ook erg genoten van Carcela bij Standard.

»Een meer prangende vraag vind ik: organiseer je de bekerfinale niet beter op het einde van het seizoen? Nu was Standard al zeker van Europees voetbal, nog voor de play-offs begonnen. Omgekeerd waren de play-offs het vangnet voor Genk. Zonde: een bekerfinale hoort alles of niets te zijn.»

HUMO Marc Coucke is nu ook officieel de nieuwe voorzitter en eigenaar van Anderlecht.

Martínez «Een historisch moment: de familie Vanden Stock leek wel voor eeuwig met Anderlecht vergroeid. ‘Niemand is groter dan de club’, je kent die wijsheid wel. Maar sommige figuren zijn wel bepalender dan andere. Marc Coucke is een man met tomeloze energie, boordevol positivisme. Geef hem de tijd om een balans te vinden tussen waar Anderlecht voor staat, en wat hij daaraan kan toevoegen. Oostende heeft hij succes gebracht, dus waarom zou hij dat ook niet bij Anderlecht kunnen?»

HUMO Op en naast het veld is het sinds zijn komst alleen maar onrustig.

Martínez «Zo’n nieuwe start is nooit zonder sportieve gevolgen. Anderlecht zit in een overgangsperiode. Hein (Vanhaezebrouck, red.) doet een geweldige job. Hoe vaak hoor je in België niet klagen dat jonge spelers te weinig kansen krijgen? Wel, Hein doet er wat aan, bij één van de veeleisendste clubs. Dat verdient steun, want hij wint niet vaak meer en voor een winnaar als hij is dat zwaar. Anderlecht zal er op langere termijn de vruchten van plukken, maar ook het Belgische voetbal. Nu al kun je zeggen dat misschien wel vijf van die spelers het potentieel hebben om het tot Rode Duivel te schoppen. Leander Dendoncker en Youri Tielemans gingen hen voor, maar deze gasten zullen nog sneller matuur zijn. We volgen hun ontwikkeling nauwgezet op.»


APRIL

HUMO Lance Armstrong koopt zijn proces rond dopinggebruik af, en slaat in laatste instantie een uitnodiging om de Ronde van Vlaanderen bij te wonen af.

Martínez «Het was visionair van de organisatoren om Armstrong een stem te geven. Ieder heeft recht op zijn kant van het verhaal. Zonder zijn versie te kennen, blijft je eigen oordeel eenzijdig. Zonde dat het niet is doorgegaan.»

HUMO Niet iedereen was het daarmee eens: Armstrong een podium geven zou een slecht signaal zijn voor de koersende jeugd.

Martínez «Natuurlijk wil je niet dat jonge renners een voorbeeld aan hem nemen. Maar ook van foute voorbeelden kun je leren. Al was het maar om te begrijpen waarom je iets beter níét doet.

»200 kilometer in je eentje tegen de wind beuken, meerdere cols beklimmen: wielrennen is een keiharde sport. Met alles wat we nu weten over Armstrong, slaat de twijfel toe. Was hij een uitzondering, of was de concurrentie ook niet zo zuiver? Dat weten we niet. Daar had hij ons dus meer over kunnen vertellen. Want dat het jarenlang heeft kunnen duren, wil toch ook zeggen dat de controles verre van waterdicht waren? Al lijkt het er ondertussen op dat het wielrennen een pak properder is geworden.»

HUMO Tijdens Parijs-Roubaix overlijdt Michael Goolaerts na een hartstilstand.

Martínez «Een jonge renner door een hartfalen tegen de grond zien gaan: een grotere tragedie is niet denkbaar in de sport. De fiets was Michaels leven en passie.

»Ook het voetbal blijft – ondanks steeds meer preventief onderzoek – niet gespaard. Er is Thomas Foket, bij wie een risico werd vastgesteld, maar die ondertussen na een geslaagde behandeling weer speelt. En ik herinner me Fabrice Muamba, toen ik coach was van Wigan. Hij speelde bij onze rivaal Bolton en kreeg een hartstilstand tijdens een wedstrijd tegen Tottenham. Gelukkig zat de beste hartspecialist van Londen in de tribune. Hij is meteen toegesneld en heeft hem ter plekke de eerste zorgen toegediend. Muamba heeft het overleefd. Dat maakte een diepe indruk op ons. In het voetbal gaan transfers soms niet door na een negatief medisch advies. Maar soms glipt er iemand door de mazen van het net, met vreselijke gevolgen.»


MEI

HUMO In het voetbal wordt Club Brugge voor de tweede keer in drie seizoenen landskampioen.

Martínez «Club Brugge is een prachtig instituut. Heldere visie, duidelijk plan.»

HUMO Dat moet u wel zeggen: Club-voorzitter Bart Verhaeghe is uw baas bij de voetbalbond.

Martínez «No, no! Ik bezocht de voorbije twee jaar alle clubs, ik weet wat ik zeg. Twee jaar geleden pakte Club geen enkel punt in de Champions League, nu bleef het vier wedstrijden ongeslagen. Dat is geen geluk, maar het resultaat van een weldoordacht proces.

undefined

'Luka Modric is een geweldige speler, maar ik zag die Gouden Bal liever niet uitgereikt worden. Individuele prijzen horen niet thuis in het voetbal ''

»Ivan Leko begrijpt het DNA van Club Brugge. Ik was al onder de indruk van hem toen hij nog Sint-Truiden trainde. Je herkent zijn hand. Hoe hij Club liet spelen in de Champions League – en er ook resultaten mee boekte – is een prima zaak voor het Belgische voetbal. Hij blijft kalm en verliest zich niet in ruzies met Jan en alleman. Want vergis je niet: wanneer een coach ’s ochtends thuis de deur uitstapt, kan hij twintig gevechten aangaan met mensen die allemaal hun mening willen geven over hoe jij het moet aanpakken, vaak niet gehinderd door kennis van zaken.»

HUMO Atlético Madrid wint de Europa League en Real Madrid de Champions League, na een paar blunders van Liverpool-doelman Loris Karius.

Martínez «Simon Mignolet zat op de bank en ik beken dat ik zat te denken: wat als híj in de goal had gestaan? (lacht)»

HUMO Wat mij ook is bijgebleven: Real-aanvoerder Sergio Ramos trekt Liverpool-vedette Mo Salah de schouder uit de kom en verkoopt die arme Karius een elleboog. Ongestraft.

Martínez «Ach, zo’n elleboog, dat gebeurt. Ziet de scheidsrechter het, dan is het rood. Anders niet. Maar was het bepalend voor het resultaat? Dat denk ik niet, daarmee doe je Real tekort. Tactisch was het een wedstrijd om van te genieten. Meestal weten tegenstanders zich geen raad met de hoge druk van Liverpool. Voor ploegen als Real die van balbezit houden is dat een ramp. Het was bijzonder fascinerend om te zien hoe het toch onder die druk uitkwam. Real was de verdiende winnaar, de rest interesseert me niet: daar is een scheidsrechter voor.»

HUMO Chris Froome wint de Giro en treedt toe tot het kransje renners dat de drie grote rondes won. Korte tijd later raakt bekend dat hij tijdens de Vuelta van 2017 een urinestaal met te veel salbutamol – dat hij nam wegens inspanningsastma – afleverde.

Martínez «Ik heb Team Sky (de ploeg van Froome, red.) van erg dichtbij gevolgd. Toen ik coach was bij Everton, stonden we in nauw contact met één van hun dokters en maakten we gebruik van zijn expertise. De manier waarop atleten in extreme sporten zoals wielrennen herstellen, daar kunnen wij veel van leren. Trouwens, ook tijdens het WK in Rusland hebben we daar ons voordeel mee gedaan. Kennis haal je waar ze zit: Team Sky is nu eenmaal een goed voorbeeld om te volgen. Vandaar mijn verbazing over die beschuldigingen, ik had dat nooit verwacht. Ik weet hoe ze werken: extreem professioneel, nooit tevreden, voortdurend alles in vraag stellen, voor de kleinste verbetering gaan – de zogenaamde marginal gains. Het zou een grote ontgoocheling zijn mocht nu blijken dat dat niet de verklaring voor hun succes is. Ik wil graag het tegendeel geloven.»

HUMO Het WK voetbal nadert en u maakt een eerste, uitgebreide selectie Rode Duivels bekend: Radja Nainggolan is er niet bij. Zowat het halve land valt over u heen.

Martínez «Ik had mij er makkelijk vanaf kunnen maken door de populairste spelers te selecteren, maar ik ben naar België gekomen om succesvol te zijn. Ik kijk niet naar iemands naam of verleden, ik kijk alleen naar hoe iemand functioneert terwijl ik met hem samenwerk en naar welke spelers de beste ploeg vormen. Dat zijn moeilijke beslissingen, maar daar sta ik voor. Dat er dan kritiek komt, begrijp ik. Ik kan daarmee leven.»

undefined

'Ik heb me al afgevraagd: zijn die invallen bij clubs en makelaars ingegeven door concrete bewijzen, of zijn ze eerder een statement? ''

HUMO Er is veel gespeculeerd over de ware reden waarom u hem niet selecteerde.

Martínez «De reden is tactisch: ik kon Radja de rol niet geven die hij bij zijn club vervulde. Als ik met twaalf mocht spelen, was hij erbij geweest.»

HUMO De Russische minister van Sport geeft na jaren van ontkenning het bestaan toe van een staatsgestuurd dopingprogramma voor Russische atleten, al bestaat er twijfel over de echtheid van de brief waarmee hij dat deed.

Martínez «Ik was 16 toen ik begon te reizen. Ik had mijn eigen kijk op de wereld, maar leerde gaandeweg dat veel van wat mensen doen en denken cultuurbepaald is. Een land dat een dopingprogramma installeert om sportieve successen te boeken, doet dat misschien om zijn bevolking vreugde te brengen en te inspireren. Ik ben het er niet mee eens, want het is oneerlijk en zorgt ervoor dat zuivere atleten niet de medailles winnen die ze verdienen. Maar ik probeer het wel te begrijpen. Doordat het Russische programma succesvol was, is het aan het licht gekomen. Wellicht gebeurt het elders ook, maar zonder succes. Daar horen we niets van.»


JUNI

HUMO Rafael Nadal wint voor de elfde keer Roland Garros: geen enkele tennisser schreef een grandslamtoernooi zo vaak op zijn naam.

Martínez «Gravel is zijn favoriete ondergrond, daarop is hij de beste. Dat hij zich op zijn leeftijd en ondanks alle blessures blijft heruitvinden, getuigt van een onwaarschijnlijk sterk karakter. Wist je trouwens dat hij uit een voetbalfamilie stamt? Zijn oom Miguel Angel Nadal speelde voor Barcelona en de Spaanse nationale ploeg. Zelf voetbalde hij ook als kind, tot hij moest kiezen tussen voetbal en tennis. Maar hij had het net zo goed kunnen maken als voetballer, zeker weten.»

HUMO De Rode Duivels beginnen aan hun WK-voorbereiding met een flauwe 0-0 tegen Portugal. Bij Bart Verhaeghe slaat de paniek toe: crisisoverleg! Daar snapte jij – zo laat ik me vertellen – niets van.

Martínez «Het begon al op de persconferentie: Portugal had zonder Cristiano Ronaldo gespeeld, Vincent Kompany was geblesseerd geraakt. Alles was negatief, niets was nog goed. Dat verraste mij, want we hadden een duidelijk plan. Ik wijt het aan de nervositeit die ontstaat als je iets graag wilt, of wanneer je voor een belangrijk examen staat. Maar bij de mensen van het technisch comité was er nooit onrust. Zij wisten perfect waarmee we bezig waren, ik heb altijd hun volste vertrouwen gevoeld.»


JULI

HUMO Frankrijk wordt wereldkampioen, na winst in de finale tegen Kroatië. De Rode Duivels veroveren het brons ten koste van Engeland. Hoe kijkt u daar op terug?

Martínez «Met grote voldoening. We hebben de harten van miljoenen voetbalfans veroverd: overal ter wereld hebben mensen genoten van de Rode Duivels. Ik heb nergens spijt van, ook niet van de verloren halve finale tegen Frankrijk. Zoiets kan gebeuren. We gaven alles, maar soms hangt een wedstrijd af van een klein detail. Deze keer was het een detail in ons nadeel.

»We zijn naar Rusland vertrokken met de ambitie om zeven wedstrijden te spelen. Dat hebben we gedaan. We maakten 16 doelpunten, geen enkel land deed beter. Sommige momenten zullen in het collectieve geheugen gegrift blijven. Maar het voornaamste is dat het nu objectief vaststaat dat deze ploeg de beste ooit is in de geschiedenis van het Belgische voetbal. Jarenlang heeft ze de hoop in zich gedragen dat ze de Gouden Generatie was. Wel, nu ís ze de Gouden Generatie.»

HUMO Wat was uw persoon- lijke hoogtepunt?

Martínez «De wedstrijd tegen Brazilië. Elk jongetje dat voetbalt, heeft weleens met zijn vriendjes een wereldbeker nagespeeld op straat. Dan was er altijd wel iemand die in de huid van de Brazilianen kroop. Want wie wereldbeker zegt, zegt onvermijdelijk Brazilië. Dat we hen hebben verslagen, én de manier waarop we dat deden, maakt ons toernooi zoveel volmaakter. Dat heeft veel vreugde en trots teweegbracht in België, hebben we mogen ervaren tijdens de optocht door Brussel. Het ging om meer dan een bronzen medaille, het ging er ook om dat we Brazilië hadden geklopt!»

HUMO Er zijn er die vinden dat u geluk hebt gehad tegen Brazilië en Japan.

Martínez «Geluk dwing je af. Het was geen geluk dat we zestien goals maakten. Het was geen geluk dat we zes van onze zeven wedstrijden wonnen. Het was geen geluk dat het uitgerekend twee invallers waren die scoorden tegen Japan, iets wat nooit eerder was vertoond in de lange geschiedenis van de wereldbeker. Het was evenmin geluk dat we een achterstand van twee goals ombogen, alweer iets wat sinds 1966 niet meer was voorgevallen. Er waren genoeg signalen dat deze groep tot iets groots in staat was: we waren een plóég, geen verzameling individuen. Iedereen nam het voor elkaar op, en niemand heeft ook maar één seconde gedacht aan zijn volgende transfer. Dáár waren de resultaten het gevolg van, niet van geluk.

»Net zo goed kun je zeggen dat Frankrijk meeval had tegen ons, maar zo zie ik het niet: je krijgt wat je verdient, en zij verdienden de zege. Dat deze spelersgroep na die verloren halve finale toch weer opkrabbelde – wat extreem moeilijk is, onderschat het niet – en nog het brons pakte, zegt alles over hoe groots deze prestatie is.»

HUMO Geraint Thomas schrijft de Ronde van Frankrijk op zijn naam. Hij is de derde Britse winnaar in zes jaar, na Bradley Wiggins en Chris Froome.

Martínez «En een Arsenal-fan! Niemand had verwacht dat hij zou winnen, maar Sky is zó sterk. Veel heb ik er niet van kunnen zien, wij zaten op dat moment in Rusland. Maar ik heb hem afgelopen zomer wel ontmoet, voor de wedstrijd Arsenal – Manchester City. Ik was daar samen met Thierry Henry, een echte Arsenal-legende. Geraint heeft nog met hem staan praten.»

HUMO Novak Djokovic wint Wimbledon, zijn eerste grand- slamzege in ruim twee jaar.

Martínez «Federer, Nadal, Djokovic: de ervaren rotten drijven weer boven. Maar zoals gezegd: Nadal blijft mijn favoriet!»


AUGUSTUS

HUMO Op het EK atletiek in Berlijn verovert België zes medailles: zevenkampster Nafi Thiam, marathonloper Koen Naert en het estafetteteam van de broers Borlée en Jonathan Sacoor zijn goed voor goud, Bashir Abdi loopt naar zilver op de 10 kilometer en Kevin en Jonathan Borlée pakken zilver en brons op de individuele 400 meter.

Martínez «Prachtige prestaties! Ik had de eer om alle medaillewinnaars te ontmoeten op de Memorial Van Damme. Ik sprak er met de Borlée-broers en hun vader: wat een fantastische mensen! In die familie hangt een sfeer van competitiviteit waar ik enorm van hou. Maar ik ben misschien nog wel het meest onder de indruk van Nafi. Zo jong en al zo compleet. Wat ze ook doet, alles gaat haar met schijnbaar even groot gemak af. Diep respect, hoor.»

HUMO Op het WK zeilen doet Emma Plasschaert bij haar eerste deelname wat Evi Van Acker nooit is gelukt: goud veroveren in de sterk bezette laser radial-klasse. Een topprestatie die helaas onderbelicht is gebleven.

Martínez «Inderdaad: ik heb er niets van meegekregen. Sorry, Emma


SEPTEMBER

HUMO De Belgian Cats debuteren op het WK basketbal en worden meteen vierde.

Martínez «Niets van gezien. Ik woonde begin dit jaar wel België – Spanje bij, maar dat was bij de mannen. Nu, vierde worden op een WK, en zeker in een wereldsport als het basketbal, is een geweldige prestatie.»

HUMO Victor Campenaerts wint brons op het WK tijdrijden, Alejandro Valverde – al 38 en ooit twee jaar geschorst wegens nooit toegegeven dopinggebruik – rijdt naar de regenboogtrui op de weg.

Martínez «Okay(lachje) Het wielrennen is zo te zien wat aan me voorbijgegaan dit jaar. Uiteraard ken ik Valverde, een landgenoot. Maar wereldkampioen worden na twee jaar schorsing wegens dopinggebruik? Daar kan ik met mijn verstand niet bij.»

HUMO Serena Williams verliest de finale van de US Open van de Japanse Naomi Osaka, maar achteraf gaat het vrijwel uitsluitend over haar woede-uitbarsting nadat de umpire haar heeft bestraft voor de aanwijzingen die haar coach vanuit de tribune gaf.

Martínez «Dát heb ik wel gezien! (lacht) Serena voelde zich onheus behandeld en verloor haar zelfbeheersing. Het bewijst wat ik vaak herhaal: kampioen word je niet doordat het altijd makkelijk is gegaan, maar doordat je jezelf in de moeilijke momenten meer dan anderen onder controle weet te houden. Zo’n incident laat zien hoeveel moeilijker dat is dan je zou denken. Winnen en blijven winnen, mensen vinden dat maar normaal. Maar dat is het niet: hoe langer je aan de top staat – en dat geldt ook voor de Rode Duivels – hoe groter de kans dat het op een dag fout loopt.»

undefined

'Zoals Valverde wereldkampioen worden na twee jaar dopingschorsing? Daar kan ik met mijn verstand niet bij'

HUMO In het volleybal pakt Polen de wereldtitel. De bondscoach is een Belg: Vital Heynen.

Martínez «Ik heb een groot respect voor trainers en spelers die naar het buitenland vertrekken en daar ook slagen. Ik weet waarover ik praat: zelf verliet ik Spanje al toen ik 21 was. Dat was niet makkelijk.»


OKTOBER

HUMO Het Belgische voetbal wordt opgeschrikt door Operatie ‘Schone handen’. Spelers, trainers, clubleiders, makelaars en scheidsrechters worden opgepakt, verhoord en in verdenking gesteld voor financieel gesjoemel en wedstrijdvervalsing.

Martínez «Een schok! Net nu het Belgische voetbal in een opwaartse spiraal zit, met brons op het WK. Maar, het heeft me niet totaal verrast: de sport staat niet buiten de maatschappij, en ook daar gebeuren dingen waarvoor justitie moet ingrijpen. Sport moet een fair verloop kennen. Als er mensen zijn die het daar niet te nauw mee nemen, moeten zij ter verantwoording worden geroepen.

»Goed, nu moeten we het onderzoek afwachten. Er is al veel ophef geweest over die zaak, maar er zijn voorlopig weinig dingen die we zeker weten. Ik heb me al afgevraagd: zijn die invallen ingegeven door concrete bewijzen, of zijn ze meer een statement?»

HUMO Er is ook sprake van vervalste wedstrijden.

Martínez «Dat heeft me wél verrast. Ik ben dertien jaar coach, maar met wedstrijdvervalsing heb ik nooit te maken gehad. Nu, de vraag is of er ook daadwerkelijk matchfixing heeft plaatsgevonden. Een póging tot omkoping is nog wat anders dan een vervalst resultaat. En wat de makelaars betreft: zij zijn nodig in het voetbal. Wil dat zeggen dat alle makelaars goede makelaars zijn? Nee, maar ook niet alle kappers zijn goede kappers.»

HUMO In Las Vegas wordt op basis van onthullingen door Football Leaks een oude verkrachtingszaak rond Cristiano Ronaldo heropend. In de voetbalwereld blijft het opvallend stil.

Martínez «Fout gedrag naast het veld mogen we niet tolereren. Ik heb het vaak genoeg gezien in Engeland, waar spelers een eind moesten maken aan hun carrière of in de cel belandden. Voetballers komen daar heus niet zomaar mee weg. Aan de andere kant heb ik meermaals meegemaakt, zowel als trainer bij Wigan als Everton, dat de beschuldigingen tegen spelers vals bleken te zijn.

»Over deze zaak wens ik me niet uit te spreken. Ik zag wat foto’s van Ronaldo in een nachtclub in Las Vegas tijdens een vakantie, maar dat is alles.»

HUMO U hecht er weinig geloof aan?

Martínez «Nee, nee, dat is het niet. Maar ik lees zoveel over mezelf in de kranten, waarvan ik weet dat het niet waar is. Daarom blijf ik altijd voorzichtig. Ik beweer niet dat Cristiano Ronaldo niets heeft gedaan, ik zeg alleen dat ik het niet weet.»

HUMO Lewis Hamilton verwerft met nog twee Grand Prix te gaan zekerheid over zijn vijfde wereldtitel in de Formule 1.

Martínez «We hadden het daarnet over Team Sky en hun cultuur van de marginal gains, maar Formule 1 is de sport bij uitstek waar de verschillen minimaal zijn. Het kleinste detail beslist over winst of verlies. Ik woonde al een paar Grand Prix bij: in Monaco, Singapore en Barcelona. Wie niet beter weet, denkt dat het weinig meer voorstelt dan aan een stuur draaien. Niets is minder waar. Ik kreeg ooit inzage in het trainingsschema van een Formule 1-piloot: die mannen beulen zich af. Dat moet ook, zeventig ronden lang in dezelfde positie zitten is enorm veeleisend voor het lichaam.

»De eerste race die ik ooit zag, was een rally in Engeland. Ik wilde Carlos Sainz, een landgenoot die toen op zijn absolute hoogtepunt was, aan het werk zien. Ik zag toen beelden van hem en zijn co-piloot tijdens de wedstrijd. Twee mensen die een onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar moeten hebben of het loopt fout. Zelden zag ik een treffender illustratie van het belang van goed teamwork.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik ben erg verbaasd over de beschuldigingen aan het adres van Team Sky. Tijdens het WK in Rusland hebben wij ons voordeel gedaan met hun expertise.'

HUMO Real Madrid ontslaat zijn coach Julen Lopetegui en het gerucht gaat dat het zijn oog ook op u heeft laten vallen voor zijn opvolging.

Martínez «Het lot van elke coach: het speculeren houdt nooit op. Of je wint of verliest, het maakt niet uit. Maar dat ik naar Real zou gaan, zijn speculaties, meer niet.»


NOVEMBER

HUMO Op het WK turnen verovert Nina Derwael goud op de mythische brug met ongelijke leggers. Dat deed ze eerder ook op het EK, waar ze ook nog eens brons won op de brug.

Martínez «Wereldklasse! Ik heb al veel over haar gehoord. Atleten als Nina moeten een bijzondere discipline aan de dag leggen om de top te halen. Urenlang in je eentje trainen in een koude sporthal, steeds weer dezelfde oefeningen instuderen, en dan ook nog eens op je voeding letten. De opofferingen zijn groot. Maar als je ergens van houdt, hoeft het geen hard leven te zijn. Dan doe je het allemaal gráág.»

HUMO Maar wel voor een habbekrats.

Martínez «Een sport kies je niet voor het geld. Een job, ja, die misschien wel.»


DECEMBER

HUMO Luka Modric wint de Gouden Bal. Lionel Messi wordt pas vijfde, Cristiano Ronaldo – tweede – blijft boos weg van het gala.

Martínez «Individuele prijzen horen niet thuis in het voetbal. In het voetbal bestaat alleen collectief succes. Dus wat wil je dat ik zeg? Luka Modric won met Real Madrid drie keer op rij de Champions League, en hij leidde Kroatië naar de tweede plaats op het WK. Dan heb je het beter gedaan dan Mbappé, die wel wereldkampioen werd, maar niets won met zijn club. En beter dan Messi, die geen geweldig toernooi speelde in Rusland. Maar het liefst zag ik hem niet uitgereikt worden, die Gouden Bal.»

HUMO Nog een onthulling van Football Leaks: Sergio Ramos ging vrijuit na een positieve dopingcontrole na de gewonnen Champions League-finale van 2017.

Martínez «Heb ik gelezen. Vreemd verhaal. Kijk, ik wil Football Leaks wel geloven, maar ik heb de indruk dat ze nogal makkelijk feiten uit hun context rukken. Geloof me: als de dopingcontroleurs na die finale dezelfde strenge procedures hebben gevolgd zoals bij ons tijdens de wereldbeker, komt zo’n speler echt nergens mee weg. Rio Ferdinand werd destijds acht maanden geschorst. Waarom zou dat voor Sergio Ramos anders zijn?»

HUMO Tot slot, terwijl wij hier praten is het WK hockey nog in volle gang. De halve finale is al een zekerheid voor de Red Lions.

Martínez «Twee jaar geleden wonnen ze zilver op de Olympische Spelen. Dat heb ik aandachtig gevolgd. Je ziet dat er een idee achter zit, een proces. Zoiets interesseert me altijd. Ik sprak er al over met hun coach, Shane McLeod. Een boeiende kerel. Een buitenlander ook.»

HUMO Zoals u.

Martínez «Soms helpt het om neutraal te zijn en boven alle partijen verheven. Omdat je dan beslissingen neemt op sportieve gronden, niet omdat je iemand kent of wegens één of ander gemeenschappelijk verleden. In het hockey ging het al lang zo, en misschien had het Belgische voetbal dat ook nodig (lachje).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234