null Beeld

Het sportjaaroverzicht: zeilster Evi Van Acker & voetbalcoach Hugo Broos doorbreken de zwijgplicht

Het sportjaar 2017 was een grand cru voor ons land. Voetbalcoach Hugo Broos (65) en zeilster Evi Van Acker (32) overschouwen 2017. ‘Komaan Hugo, positief blijven! We worden wereldkampioen, ik geloof erin.’

jan hauspie

'Hopelijk nemen de Rode Duivels een voorbeeld aan Goffin en aan onze hockeyers, en gaan ze beseffen: 'Hé, het kán!'

Het nieuws over het ontslag van Hugo Broos als bondscoach van Kameroen, het land waarmee hij minder dan een jaar geleden nog uiterst succesvol was, is nog vers wanneer hij en Evi Van Acker elkaar voor het eerst de hand schudden.

Evi Van Acker «Hoe kan dat nu, ontslagen worden als je de Afrika Cup hebt gewonnen?»

Hugo Broos (lacht) «In Kameroen kan dat. Het is een politiek spel. In juni is het bestuur van de voetbalbond ontslagen wegens gesjoemel. Een vervangend bestuur nam de taken over, en daar zitten voorstanders van Samuel Eto’o in. Eto’o is één van de beste spelers aller tijden van Kameroen, maar hij probeert al jaren om bondsvoorzitter te worden. Dat vervangend bestuur maakt nu de weg vrij voor hem en zorgt ervoor dat Eto’o zíjn bondscoach zal kunnen aanstellen.»

HUMO Misschien had je Eto’o bij je aanstelling beter niet uit de ploeg kunnen laten, Hugo.

Van Acker «Ah, is er rancune in het spel?»

Broos «Dat heeft er misschien iets mee te maken, maar het blijft gesjoemel. Het toppunt is dat in Kameroen alleen de minister van Sport de bondscoach kan ontslaan. Maar, het vervangend bestuur heeft mij ontslagen, en dat mag niet. Ik ben dus níét ontslagen, want de minister heeft zijn handtekening niet gezet. Hij wil juist dat ik blijf.»

Van Acker «Zou jij dat willen?»

Broos «Nu niet meer. Ik zou moeten werken onder een bestuur dat mij eerst heeft ontslagen. Dat is niet werkbaar.»

HUMO Dus eindigt je trainerscarrière hier?

Broos «Ik wacht rustig af, thuis in de zetel. Maar dat kan ik geen zes maanden volhouden. Als er zich over drie maanden niets heeft aangediend, hang ik mijn trainersjas aan de haak.»

Van Acker «Maar je bent nog maar 65, en je ziet er nog zo vol energie uit!»

Broos «Ik zie wel wat er op mij afkomt. Stel dat een club mij een scoutingsopdracht aanbiedt, dan zal ik dat serieus overwegen. Ik moet een bezigheid hebben. Ik voel me nog niet klaar om van mijn pensioen te genieten.»

HUMO Evi, jij zette deze zomer wel een punt achter je zeilcarrière.

Van Acker «Mijn leven is helemaal anders nu, dat is wennen. Ik heb eerst zes weken gereisd, ik ben verhuisd en heb nu enkele projecten in de pijplijn zitten. Het eerste is een triathlon. Ik schrijf ook veel en geef geregeld presentaties. En ik volg loopbaanbegeleiding: je kunt niet verwachten dat je van de ene dag op de andere je droomjob vindt. Ik wacht af, net als Hugo.»

Broos «Met één klein verschil: jij bent veel jonger (lacht).»

undefined

null Beeld

undefined

'Serena Williams wint de Australian Open, tegen haar zus Venus. Evi Van Acker: 'Terwijl we dachten dat ze al met pensioen waren (lacht)'


JANUARI

HUMO Wout van Aert domineert zowel het BK als het WK veldrijden.

Broos «Ik probeer de cross altijd te volgen op tv, al was dat dit jaar iets moeilijker: ik zat in Gabon voor de Afrika Cup. Van Aert heeft geluk gehad op dat WK: als Van der Poel niet vier keer lek rijdt, wint de Nederlander normaal gezien. Ondertussen is er veel veranderd: Van Aert valt tegen, en da’s jammer. Er is geen strijd meer, zoals enkele jaren geleden tussen Nys en Albert. Daar kwamen de mensen voor naar buiten, met wel twintigduizend. Ook dat is nu minder.»

HUMO Het blijft een lokale variant van een sport die op wereldvlak al niet veel voorstelt.

Van Acker «Het is toch niet omdat het Vlaams is, dat het slecht is? De cross duurt maar een uur: dat maakt het spannend. Oneindig veel respect voor wat die veldrijders doen: je zíét ze afzien. En dat in putje winter.»

HUMO Op de Australian Open, de traditionele opener van het grand slam-tennisseizoen, staan voor het eerst sinds 2009 de zussen Venus en Serena Williams tegenover elkaar in de finale…

Van Acker «…terwijl we dachten dat ze al met pensioen waren? (lacht)»

Broos «Misschien zegt dat ook iets over hun sport?»

Van Acker «Het niveau bij de mannen ligt zeker hoger. Er zijn maar weinig speelsters opgewassen tegen Serena. Zo’n verschijning, zo’n reputatie: ik kan me voorstellen dat je je al half verloren voelt als zij tegenover jou staat. Zoveel ervaring ook: zij hoeft niks meer te bewijzen en kan heel relax spelen. Ze is ondertussen bevallen, maar is van plan om opnieuw te beginnen. Ik denk dat we het laatste van haar nog niet gezien hebben.

»In 2007 heb ik haar ontmoet, in Melbourne. Ik verwachtte een mannelijke verschijning, maar dat viel erg mee. Volgens mij ligt het aan het contrast met de Russische speelsters: die zijn wel héél mager.»

undefined

null Beeld

undefined

'Hugo Broos wint de Afrika Cup met Kameroen. 'Onvoorstelbaar. Iedereen wilde mij aanraken. En al die huwelijksaanzoeken die ik kreeg!'


FEBRUARI

HUMO Kameroen wint de Afrika Cup. Daarmee ben je, Hugo, de eerste Belgische bondscoach die een landentoernooi wint.

Broos «Het hoogtepunt van mijn carrière. Te vergelijken met het winnen van het EK bij ons. Alleen: in Afrika is alles veel heftiger. De beleving daar is met niets te vergelijken. Onze terugkeer in hoofdstad Yaoundé vergeet ik nooit van mijn leven: we werden ontvangen bij de president, en daarna in open wagens door de stad gereden. Stapvoets, 35 kilometer lang, door een mensenzee waar geen eind aan leek te komen. Het is mij nog altijd een raadsel dat er toen geen doden gevallen zijn. De gekste dingen deden ze om me toch maar te kunnen aanraken. En dan de huwelijksaanzoeken die ik kreeg… onvoorstelbaar! Kijk, zoals wij hier nu rustig zitten, dat kan ik niet in Kameroen.»

HUMO Met die Afrika Cup nam je wraak op al degenen die je hadden afgeschreven.

Broos «Ik heb een slecht, rancuneus kantje. Dat weet ik. Maar het is sterker dan mezelf. Ik heb lang thuis gezeten en me genegeerd gevoeld. Er kwamen geen aanbiedingen. Géén, hè. Dat vond ik zo erg. Die Afrika Cup heeft veel goedgemaakt.»


MAART

HUMO Snowboarder Seppe Smits wordt wereldkampioen slopestyle. Dat doet het beste vermoeden voor de aankomende Winterspelen.

Van Acker «De wintersporten krijgen hier niet veel aandacht. Maar Seppe staat al jaren aan de top, hij verdient meer respect. Zeker omdat hij die wereldtitel nú wint, in het jaar voor de Olympische Winterspelen. Dat is altijd het zwaarst, want iedereen moet zich plaatsen en gaat volle bak.»

undefined

null Beeld

undefined

'Philippe Gilbert wint de Ronde van Vlaanderen na een indruk­wekkende solo. Broos: 'Hoog tijd dat hij nog eens iets won'


APRIL

HUMO Philippe Gilbert wint de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race, Greg Van Avermaet Parijs-Roubaix, en Alejandro Valverde de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Broos «Van Avermaet steekt erboven uit. Voor Parijs-Roubaix won hij ook al de Omloop Het Nieuwsblad, de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. Hij staat er áltijd, het hele jaar door. Valverde zie je alleen in de Waalse klassiekers en in de rondes, en daar breekt hij niet veel potten. Van maart tot mei is het bijna om de drie dagen koers. Geen grote klassiekers allemaal, maar Van Avermaet is wel altijd vooraan te vinden. En daarna rijdt hij nog de Ronde van Frankrijk ook.»

Van Acker «Jarenlang stond hij nauwelijks op het podium. Tot zijn topjaar vorig jaar, bekroond met goud op de Spelen in Rio. Mooi dat hij plots de magie van het winnen vindt. Gilbert is ook een topper, hij wint al langer grote wedstrijden.»

Broos «Het liep lang niet voor Gilbert, tot zijn transfer van BMC naar Quick-Step. Het werd hoog tijd dat hij iets won.»

HUMO Tom Boonen rijdt zijn laatste Parijs-Roubaix en neemt afscheid van de wielersport.

Van Acker «Vorig jaar was het superspannend: hij werd nipt tweede. Ik zat te blèten in mijn living, ik had het hem zo hard gegund. Ook nu: heel spijtig dat hij niet won. Op zulke momenten word ik erg emotioneel.»

Broos «Hij was ieders favoriet, en kon voor de vijfde keer Parijs-Roubaix winnen. En dan wint hij níét.»

HUMO Hij won de laatste vijf jaar nog weinig koersen van betekenis. Toch bleef hij Vlaanderens chouchou.

Van Acker «Dat moet je óók kunnen (lacht). Ik voel enorm veel sympathie voor Tom Boonen, ik ben echt een fan. Daar hoeft hij niet altijd voor te winnen: hij is een goede coureur, maar heeft vooral veel charisma. Van Avermaet heeft dat ook.»

HUMO Het WK op de baan levert België vijf medailles op, waarvan twee voor Jolien D’Hoore en twee voor Kenny De Ketele.

Van Acker «Straffe prestatie. Jolien ken ik – zij studeert aan de UGent, waar ik ook heb gestudeerd. Haar gouden medaille in de ploegkoers opent perspectieven: in Tokio 2020 wordt dat opnieuw een olympische discipline. Vorig jaar in Rio won ze ook al brons in het omnium.»

undefined

null Beeld

undefined

'De Belgian Cats pakken EK-brons. Van Acker: 'Eindelijk erkenning voor de ondergewaardeerde Ann Wauters'


MEI

HUMO Anderlecht is de nieuwe kampioen in het voetbal.

Broos «Wie kampioen wordt, heeft het verdiend. Maar toch: Anderlecht heeft niet het voetbal gebracht dat we van hen verwachten. Het was stroef, met weinig spektakel. Dat het uiteindelijk toch kampioen werd, zegt meer over de andere ploegen.»

HUMO Club Brugge, bijvoorbeeld, waar Michel Preud’homme al dan niet tijdelijk een punt zet achter zijn trainerscarrière.

Broos «Eigenlijk was hij een jaar eerder al gestopt. Ze zijn hem gaan terughalen, maar of dat een goed idee was? De eerste weken nam hij wat afstand van het veldwerk, maar hij is er zich uit noodzaak – het seizoensbegin van Club was niet goed – toch weer mee moeten gaan moeien. Volgens mij was hij niet meer de Preud’homme van de voorgaande jaren. Díé hadden ze nodig.

»Ik heb alle begrip voor zijn beslissing. Als je verliest, ligt het altijd aan de coach, nooit aan de spelers. Je kunt je niet verdedigen tegen de kritiek, je bent weerloos. Ik heb het ook nog gedaan: ‘En nu praat ik niet meer met de pers!’ Maar wat haalt het uit? Dan komt er een moment dat je zegt: ‘Weg ermee!’ Gewoon thuis zitten, en ademen.»

HUMO José Mourinho wint met Manchester United de finale van de Europa League: 0-2 tegen Ajax.

Broos «Het was geen mooie finale: enerzijds Ajax dat frivool wil spelen, anderzijds Mourinho die slimmer en realistischer is. Ik ben geen fan: hij zoekt voortdurend het conflict op, ook met collega’s. Eerst met Wenger, en nu noemt hij Guardiola een leugenaar. Faut le faire

Van Acker «Eén van onze trainers, een Nederlander, is een fervente supporter van Ajax. Hij was ervan overtuigd dat ze zouden winnen. De finale zag ik thuis, terwijl de whatsappjes over en weer gingen. Geen probleem, hoor: ik ben een voetbalfan. Ik supporter voor AA Gent, en als het kan, ga ik naar de thuiswedstrijden van de Rode Duivels.»

undefined

null Beeld

undefined

'Peter Sagan duwt Mark Cavendish uit de Tour de France. Broos: 'Het was géén duw. Sagan doet de deur dicht, Cavendish probeert er nog door te glippen. Tja, dat eindigt in de nadars'


JUNI

HUMO In de finale van de Champions League verslaat Real Madrid Juventus met 4-1, onder meer dankzij twee goals van Ronaldo. Voor het eerst in de geschiedenis van de Champions League volgt een club zichzelf op.

Broos «4-1, tegen Juventus dan nog: dat is fenomenaal. Ze hebben natuurlijk wel een heel goede ploeg, al heb ik met Cristiano Ronaldo hetzelfde als met Mourinho: ik kan hem niet verdragen. Zo’n irritant ventje! Goed, hij heeft vast geen gemakkelijk leven. Hij moet zijn deur maar opentrekken, of er beginnen 37 camera’s te flitsen. Maar als voetballer is Ronaldo fenomenaal. Hij wint nu de Gouden Bal: volkomen terecht. Zijn statistieken zeggen genoeg.»

Van Acker «Is zijn arrogantie echt of gespeeld? Ik volg hem op Instagram, en vaak heb ik het gevoel: daar zit zóveel marketing achter. Wie weet is hij een vriendelijke, aangename man.»

HUMO Rafael Nadal wint voor de tiende keer Roland Garros. Een record: geen enkele andere tennisser won zo vaak hetzelfde grand slam-toernooi.

Van Acker «Volgens mij sláápt hij op gravel (lacht). Roland Garros is het leukste toernooi om naar te kijken. Hardcourt gaat me te snel, gras iets te traag. Op gravel zie je het meest dynamische tennis, en Nadal is er de koning van. Maar als ik moet kiezen, dan kies ik voor Federer. Nadal is een man van de power, en heeft vaker te kampen met blessures. Federer is een allrounder en heeft daar minder last van.»

Broos «Ik kijk nooit naar tennis. Ik heb het geprobeerd, in de hoogdagen van Henin en Clijsters, maar na een kwartier zapte ik weg. Het lukt me niet.»

HUMO In Antwerpen wordt Oliver Naesen de verrassende Belgische kampioen wielrennen op de weg.

Broos «Quick-Step had altijd moeten winnen. Zij waren de dominante ploeg, met vijf of zes renners in de kop van de koers, en toch wint Naesen. Patrick Lefevere is al grijs, maar die dag is hij nóg grijzer geworden. Als zijn team niet blundert, wint Naesen nooit.»

HUMO De Belgian Cats veroveren brons op het EK basketbal.

Broos «Een prachtprestatie.»

Van Acker «Top! Ik was zo blij, vooral voor Ann Wauters. Ik vind haar ondergewaardeerd. Eindelijk wint zij een prijs in eigen land. Het is haar verdienste – en die van de jonge topspeelster Emma Meesseman – dat het Belgische basketbal op de kaart staat.»

undefined

null Beeld

undefined

'Nafi Thiam springt naar WK-goud. Van Acker: 'Ze springt met 3 kilogram haar over de lat (lacht). Ze trekt zich er niks van aan, ze wordt zomaar eventjes wereldkampioene'


JULI

HUMO Roger Federer wint Wimbledon, zonder setverlies. Met acht eindzeges veegt hij het record van Pete Sampras van de tabellen.

Van Acker «Crazy

Broos «Ze hadden hem al bijna afgeschreven. En dan wint hij plots het meest mythische van alle toernooien. Dat stemde me zo blij, vooral omdat het zo’n sympathieke gast is. Altijd kalm en beleefd, ik heb hem nog nooit zien protesteren – dat zou anders wel in de samenvattingen hebben gezeten, die ik wél zie (glimlacht). De mens Federer bevalt mij enorm.»

Van Acker «Ik denk niet dat iemand een slecht woord over hem te zeggen heeft. Hij is een echte held voor deze generatie: als tennis je passie is, dan wil je worden zoals Roger Federer, toch?»

HUMO Chris Froome wint voor de vierde keer de Ronde van Frankrijk, zijn derde op een rij. Beetje saai.

Broos «Het ís saai! Zeker de vlakke ritten: zes, zeven renners ontsnappen, ze worden 5 kilometer voor de meet gegrepen, en het draait uit op een sprint. Ik ben gestopt om ervoor te gaan zitten. Wuyts en De Cauwer lullen de uren maar vol: er is toch niks te zien.»

Van Acker «Vroeger keek ik etappes van de eerste tot de laatste minuut uit. Nu betrap ik me erop dat ik de televisie pas aanzet voor de laatste 40 kilometer.»

Broos «Alberto Contador wilde Froome nog wel in de problemen brengen, maar hij kon het niet meer. Fabio Aru rijdt 200 meter voor de groep uit, maar dan begint Sky te rijden en even verder hebben ze hem alweer opgeslokt. De meesten leken zich vooraf al bij Froome’s meesterschap te hebben neergelegd: zij waren al blij dat ze konden volgen.»

Van Acker «Froome zal wel winnen: dat is vooraf al de teneur. Dat is niet leuk meer.»

undefined

undefined

'Goffin imponeert niet met zijn fysiek: zet hem naast Djokovic en je geeft hem geen kans. En toch wint hij'

HUMO Peter Sagan zorgt wel voor wat animo: hij zet een elleboogje en brengt Mark Cavendish ten val. Broos «Sagan doet de deur dicht, Cavendish probeert er nog door te glippen. Tegen 60 kilometer per uur: tja, dan eindigt het in de nadars. Ik herinner me het WK van 1988, met Claude Criquielion. Hoe ze hém tegen de nadars ‘plakten’: dat was veel erger. Dat ze Sagan straffen: akkoord. Maar hem uitsluiten? Dat was overdreven. Ik geef het je op een blaadje: ze hebben een precedent geschapen, waar ze volgend jaar nog vaak aan zullen terugdenken.»

Van Acker «Eerst krijgt hij een tijdstraf, vervolgens komen ze erop terug, en het eindigt ermee dat ze hem uitsluiten. Heel raar. Ik heb er wel 50 keer naar gekeken, en het blijft moeilijk te beoordelen, maar het kán toch niet dat Sagan iemand opzettelijk van zijn fiets duwt?»

Broos (stellig) «Het wás geen duw.»

Van Acker «Nu, met Sagan erbij is het altijd pret verzekerd. Hij kleurt de koers.»

HUMO Op het EK voetbal voor vrouwen geraken de Red Flames niet door de groepsfase. De hype eindigt in mineur.

Broos «Maar het is wel goed dat er zoveel aandacht naar dat EK is gegaan. Tegen Ives Serneels, de bondscoach, heb ik nog gespeeld: een heel enthousiaste jongen. Iemand die gelooft in wat hij doet.

»Nog altijd wordt er te neerbuigend gedaan over vrouwenvoetbal. Maar kijk naar de Zweden of de Duitsers, of naar Imke Courtois en Tessa Wullaert: die kunnen toch een stukje sjotten? Vroeger was het anders, hoor. Ik heb ooit de aftrap van een vrouwenwedstrijd gegeven. Uit beleefdheid bleef ik kijken, maar het niveau was om te lachen. Als we het vrouwenvoetbal niet de aandacht geven die het verdient, raakt het nooit uit het verdomhoekje.»

HUMO AA Gent-speler Thomas Foket staat op het punt naar Atalanta Bergamo getransfereerd te worden, als een hartprobleem bij hem wordt ontdekt.

Broos «Uitgerekend bij Foket, de laatste van wie je het zou verwachten: hij komt op het veld, en twee dagen later is hij nog aan het lopen. Een geluk voor hem dat die kans op een transfer zich voordeed. Zo hebben ze het gevonden. En wéér in Italië, zoals destijds met Fadiga (ex-speler van Club Brugge, die naar Inter Milaan ging, red.). Misschien moeten we er ook bij ons eens over nadenken om grondiger te screenen. Hoeveel wielrenners zijn er al niet dood in hun bed aangetroffen?»

HUMO Op het WK zwemmen in Boedapest laten de Belgen het afweten. Ook Pieter Timmers, een jaar na zijn zilveren medaille op de Spelen in Rio.

Van Acker «En daar is hij wel erg hard voor aangepakt in de media. Terwijl hij een jaar minder hard had getraind, en pas vader was geworden: give him a break!»

Broos «Samen met wielrennen is zwemmen dé sport waarin je echt top moet zijn, of je kunt niet volgen. Als Evi een mindere dag heeft, redt ze het wel. En als ik vroeger zware benen had, worstelde ik me nog zonder veel averij door de wedstrijd. Maar wat zwemmers moeten doen, dat is pure waanzin.»

undefined

null Beeld

'Froome levert een positief plasje af. Broos: 'Wie op de grens van het toelaatbare balanceert en eraf valt, moet niet zeuren maar de gevolgen dragen'


AUGUSTUS

HUMO Nafi Thiam pakt op de zevenkamp de eerste gouden medaille ooit voor België op een WK atletiek.

Van Acker «Enkele weken daarvoor had ze in Götzis al het op twee na hoogste aantal punten ooit in de zevenkamp gehaald. Fenomenaal. Zij is een heel bijzondere vrouw, zo nuchter ook. Nafi springt tijdens het hoogspringen met 3 kilogram haar over de lat (lacht). Iedereen zegt: ‘Wat dóé jij nu?’ Maar haar kan het geen bal schelen, zij wordt zomaar eventjes wereldkampioene. Keihard trainen, en zich van de rest weinig aantrekken: dat is bewonderenswaardig. Tegelijk is ze zo bescheiden: nooit spreekt ze over titels, maar altijd over hoe ze stap voor stap haar persoonlijke records wil aanscherpen. Dat dóét ze ook, en dat op zo’n jonge leeftijd: diep respect, hoor!»

Broos «Je kijkt met plezier, zo ontspannen ziet ze eruit.»

Van Acker «Wat ze doet, doet ze met gemak. Tenminste, dat straalt ze uit, en dat boezemt de concurrentie ontzag in.»

HUMO De Red Lions én de Red Panthers winnen zilver op het EK hockey, de teamsport die de laatste jaren de steilste opgang maakte in België.

Broos «Iets kan pas groeien als het aandacht krijgt. Het doet me denken aan de succesjaren van Henin en Clijsters: plots begon iedereen te tennissen. Nu worden we een hockeyland. Hopelijk kunnen de Red Flames ook zo iets losmaken voor het vrouwenvoetbal.»

Van Acker «De mannen winnen zilver in Rio, en plots zie je ook de vrouwen presteren. Hun zilver is straffer, want van hen had niemand het verwacht. De ontgoocheling bij de mannen was groot na het EK. Ze gingen voor goud, en dat is net niet gelukt. Die ontgoocheling, dát is de attitude die je nodig hebt om te winnen.»

HUMO Alberto Contador rijdt zijn laatste Ronde van Spanje. Hij is de enige renner, samen met Bernard Hinault, die de drie grote rondes elk minstens twee keer won. Sommigen noemen hem de grootste ronderenner na Eddy Merckx.

Broos «Maar Hinault wint de Tour wel víjf keer! Goed, Contador was een prima ronderenner, maar de grootste na Merckx? Dat vind ik niet. Hij kon ongelooflijk goed klimmen, en met zijn aanvalslust gaf hij kleur aan de koers: dat moet je hem nageven. Je kunt het niet van iedereen zeggen: Froome valt niet aan, Froome controleert. Maar dat wil nog niet zeggen dat we hem de grootste ronderenner na Merckx moeten noemen. Dat is hij níét.»

HUMO Evi, jij zeilt je laatste WK, en neemt afscheid met zilver.

Van Acker «Mijn concurrente wipte op de voorlaatste dag over mij naar het goud. De laatste dag was er geen wind, en konden we niet meer zeilen. Zo bleef ik op die tweede plek staan. Jammer.

»Nu, ik had vooraf al uitgemaakt dat dit het einde was, ongeacht het resultaat. Al mijn vrienden waren er, dat was mooi. Een wereldtitel ontbreekt op mijn palmares, maar ik mag terugblikken op een mooie carrière. Na Rio ging ik door omdat ik ontgoocheld was door die vierde plaats. Zonder ziekte zou ik daar een medaille gewonnen hebben. De kans was groot dat ik dan al was gestopt. Nu dacht ik: ik doe er een jaar bij, en zie of de honger naar de Spelen terugkomt. Maar ik droomde er niet meer van. Dan houdt het op.»

undefined

null Beeld

'Stoffel Vandoorne pakt enkele top 10-plaatsen in de Formule 1. Broos: 'Een groot talent. Jammer van de motorproblemen met zijn wagen'


SEPTEMBER

HUMO De Red Dragons worden vierde op het EK volleybal, nadat ze met Rusland en Servië twee van de sterkste volleyballanden hebben getroffen.

Van Acker «Opnieuw: een sterke prestatie. Het lijkt wel het jaar van de teamsporten.»

Broos «Individueel hadden we al uitschieters. Nu beginnen we ook op teamvlak mee te tellen.»

HUMO Formule 1-piloot Stoffel Vandoorne eindigt in de GP van Singapore en Maleisië twee keer zevende.

Broos «Hij is iemand met veel talent. Hij had vooral af te rekenen met problemen aan de motor van zijn wagen. De Formule 1 is ongelooflijk technologisch geworden. Toen ik in de Emiraten werkte (als assistent van Frank Vercauteren, red.), werden we eens uitgenodigd om de testritten op het circuit van Abu Dhabi bij te wonen. De piloot vertrekt en de rest van het team gaat voor de computer zitten en volgt alles nauwgezet op. Je ziet alleen maar cijfertjes. Ik heb de Formule 1 nooit echt boeiend gevonden, maar de resultaten van Vandoorne volg ik wel, zoals vroeger die van Jacky Ickx en Thierry Boutsen

HUMO Peter Sagan wordt voor de derde keer op rij wereldkampioen.

Broos «En dat zonder ploeg, hij doet het allemaal alleen. Ook in de klassiekers zie je nooit een ploeg rond hem. Dat je dan wereldkampioen wordt, is al straf. Maar dríé keer op een rij? Daaraan zie je wat voor ’n uitzonderlijke renner hij is.»

Van Acker «En wat een charisma! Neem hem weg en de koers is toch maar half zo leuk? Het is altijd uitkijken naar zijn interviews: ‘Wat zal hij nu weer zeggen?’ (lacht)»

HUMO De Rode Duivels gaan met 1-2 winnen in Griekenland en zijn als eerste Europese land zeker van deelname aan het WK voetbal volgend jaar in Rusland.

Broos «Niet meer dan normaal: elk ander resultaat was een blamage geweest.

»Nu wordt het tijd dat ze iets winnen. Maar: we staan er niet beter voor dan bij de vorige toernooien, en die vielen tegen. We hebben bijna geen ervaring tegen echte toplanden. Ook in Rusland zitten we weer in een groep van niets. Pas in de kwartfinales treffen we Brazilië of Duitsland. We zullen toch eens van zo’n land moeten winnen. Pas als die kop eraf is, en we beseffen: ‘Hé, het kan’, dan zullen we ver geraken. Kijk maar naar het hockey.»

Van Acker «Komaan Hugo, laten we positief blijven! We worden wereldkampioen, ik geloof erin (lacht).»

undefined

null Beeld

'David Goffin imponeert op de Masters en in de Davis Cup. Van Acker: 'We gaan nog veel van hem horen, hij zit nog niet aan zijn top'


OKTOBER

HUMO Nog een primeur voor België: op het WK turnen gaat het brons op de ongelijke leggers naar de 17-jarige Nina Derwael.

Van Acker «En dat nadat ze ook al Europees kampioen was geworden. Ik heb vaak in de topsporthal in Gent getraind, naast de gymnasten, ook Nina. Ik heb gezien wat die meisjes – ik ben bijna dubbel zo oud als zij (lacht) – er voor moeten doen. Turnen is een waanzinnig belastende sport, die weinig aandacht krijgt. Dennis Goossens zat al in de ringenfinale in Rio, maar een medaille op een WK: dat is nog iets anders. Door het succes van mensen als Nina en Nafi groeit het geloof bij onze individuele sporters dat het kan in ons kleine landje.»

undefined

'De Rode Duivels staan er niet beter voor dan bij het vorige EK en WK. We missen ervaring tegen echte toplanden'


NOVEMBER

HUMO David Goffin verliest de finale van de ATP Finals in Londen, na winstpartijen tegen zowel Federer als Nadal. Hij bereikt ook zijn hoogste ranking ooit – zevende van de wereld – en wint zijn beide partijen in de verloren Davis Cup-finale.

Van Acker «Twee keer nét niet. Zo jammer dat hij zo’n fantastisch jaar niet heeft kunnen bekronen met een overwinning. Nu, in de top 10 van de wereld raken, is niet niets. Zeker voor iemand als Goffin, die niet imponeert met zijn fysiek: zet hem naast Djokovic en je geeft hem geen kans. En toch wint hij. Ik geloof dat we nog veel van hem gaan horen, hij zit nog niet aan zijn top.»

Broos «Misschien geldt ook voor Goffin wat de hockeyers hebben ervaren, en wat ik de Rode Duivels heel hard toewens: dat dit het seizoen is waarin hij is gaan geloven: ‘Ik kán het.’ Je klopt niet zomaar Federer.»

Van Acker «Het is zoals Hugo zei: zolang je de grote mannen niet tegenkomt, is het moeilijk om een winnaarsmentaliteit te kweken.»

HUMO Keren de tijden van Clijsters en Henin terug?

Van Acker «Daarvoor moet hij eerst constanter worden in de grand slams.»

Broos «Met Henin of Clijsters was het vooraf een zekerheid dat ze in de finale zouden staan. Zo ver staat Goffin nog niet.»

undefined

null Beeld

'Marc Coucke koopt Anderlecht. Broos: 'Hij is de geknipte man voor de club, als hij zijn polonaises achterwege laat'


DECEMBER

HUMO Het Internationaal Olympisch Comité beslist om Rusland te weren van de Olympische Winterspelen. Er zijn bewijzen dat de Russische overheid een gecontroleerd dopingprogramma heeft opgezet ten tijde van de vorige Winterspelen in Sotsji.

Van Acker «Een radicale beslissing, maar die nemen ze niet zomaar. Ik vind het wel erg voor de cleane atleten.»

Broos «Zij mogen deelnemen, onder de olympische vlag.»

Van Acker «Akkoord, maar het is pijnlijk om niet voor je land te mogen aantreden.

»Stel: je ben sporter in Rusland. In welke mate word je gedwóngen om aan zo’n dopingprogramma deel te nemen? Nu, doping is not done, laat dat duidelijk zijn. Ik ben twaalf jaar minutieus bezig geweest met het invullen van mijn whereabouts. Alles opzoeken, letten op wat je doet, nooit zomaar een flesje van iemand aannemen. Wie dat omzeilt, speelt vals en valsspelers moeten gestraft worden.»

HUMO Dat brengt ons naadloos bij Chris Froome: in december raakt bekend dat bij een dopingcontrole in de Vuelta een te grote hoeveelheid salbutamol in zijn urine is aangetroffen, een product waarvoor hij als astmalijder een medisch voorschrift heeft.

Broos «Opnieuw een klap voor het imago van de wielersport. Inspanningsastma bestaat, maar nu ontstaat toch de indruk dat het ook als dekmantel wordt gebruikt om dopinggebruik te verdoezelen. Zelfs als zo’n puffer niet prestatiebevorderend zou zijn: het zit wel weer in de schemerzone.»

HUMO Bij zijn team Sky zoeken ze heel bewust de grenzen van het toelaatbare op.

Broos «Daar is niets mis mee: wie topprestaties wil leveren, zoekt de grenzen op. Maar als je ze overschrijdt, moet je ook de gevolgen dragen. Wie altijd maar op die lijn balanceert, en er dan af valt, moet niet zeuren. Niks cero coma cero cero cero cero cero cero cero cero cero cero cinco, zoals Alberto Contador ooit zei (bij wie in 2010 het verboden middel clenbuterol in het bloed werd aangetroffen, red.): één keer te veel gepuft, is één keer te veel.»

HUMO Het slotakkoord is voor Marc Coucke. Anderlecht stond te koop, maar tot ieders verbazing kaapte Coucke de club weg in blessuretijd.

Broos «Het is een goede zaak dat de club in Belgische handen blijft. Maar: de Coucke van Oostende, met z’n polonaises, dat kan niet bij Anderlecht. Hij speelt nu bij de elite: door op een podium smartlappen te gaan zingen, weet hij dat hij zijn zaken schade berokkent. Coucke is wel iemand die Anderlecht nog groter kan maken. Belg, zakenman, voetbalknowhow: hij is de ideale man.

»Anderlecht, dat was de familie Vanden Stock. Dat familiale zal er nu helemaal uitgaan, maar da’s goed. Er zal zakelijk worden geredeneerd, in plaats van emotioneel. Coucke zal niet dulden dat Anderlecht kwakkelt, zoals nu gebeurt.

»Ik vraag me wel af wat er zal gebeuren met Oostende. Ik vind dat Coucke er helemaal moet uitstappen, zonder kunstgrepen. Dus níét een vriend, zoals bouwpromotor Bart Versluys, op de voorzittersstoel zetten en zelf aan de touwtjes blijven trekken. Het beste zou zijn dat hij de club verkoopt aan iemand met wie hij geen link heeft.»

Van Acker «Komaan Hugo, jij had toch niets meer te doen, zei je? (lacht)»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234