null Beeld

Het ultieme parcours: 4 dagen Dour 2014

Veel goede groepen op Dour 2014 betekent ook: veel goede groepen die jij – omdat je tot nader order aan dat beperkte, 21ste-eeuwse lichaam met één paar ogen, oren en benen vastzit – node moet missen. Hieronder: acht Douriaanse knopen die wij, gratis en voor nop, voor jou ontward hebben.

Frederick Vandromme

undefined

null Beeld


Donderdag 17 juli

FUTURE ISLANDS vs. SOHN

Donderdag, tussen 16.00 en 17.20

Het eerste dilemma van dit weekend is meteen het moeilijkste. Future Islands en SOHN zijn twee 4AD-acts met een plaat die 2014 kleur, smaak en schoppen in de sjokkedeizen gaven, respectievelijk met peperkoeken synthpop en electronica noir. Kiezen is verliezen, we kunnen dus maar beter iets gezíén hebben: de onnavolgbare podiumpresence van Future Islands’ Samuel T. Herring, bijvoorbeeld. Iederéén kent de YouTube-film bij Letterman waarin hij zichzelf, wild voguend en zich op de borst kloppend, de geschiedenis in heeft gedanst. Verwacht dus copycats in het publiek en vermijd iedereen met een nauwsluitend zwart T- shirt.


TRASH TALK vs. BONDAX vs. MOUNT KIMBIE

Donderdag, tussen 20.00 en 21.00

Bondax is goed, Mount Kimbie bij momenten fantastisch, maar u zou toch echt de Californische hardcore punkband Trash Talk eens moeten meemaken. Uit Humo’s review van hun optreden op Werchter vorig jaar: ‘Wat ze speelden maakte niet zo veel uit, het was h.é ze het speelden: met de overtuiging van een kamikazepiloot en met de choreografie van een gorilla met brandende Buffalo’s aan de voeten. Het langste nummer hield het twee minuten uit, het kortste zo’n twintig seconden. Maar w.t voor een twintig seconden. Geen gimmick, die korte songs: aan zo’n tempo kan je ze namelijk onmogelijk langer maken. Ze stelden ook een nieuwe drummer voor. De vorige hebben ze waarschijnlijk gewoon versléten, vermoeden we nu. Trash Talk is geen groep, het is een ervaring.’


Vrijdag 18 juli »

Zaterdag 19 juli »

Zondag 20 juli »
Het ultieme Dour 2014-parcours: Vrijdag 18 juli

undefined

null Beeld


CHANNEL ZERO vs. GENTLEMAN vs. LITTLE DRAGON vs. KLAXONS

Vrijdag, tussen 22.00 en 23.30

U denkt Channel Zero ondertussen te kennen? Dan weet u ook dat ze zelden teleurstellen. Gentleman slaat u liever over, want reggae is enkel voor SP.A-stemmers? Duitse reggae is er voor iederéén. Geen Little Dragon, want wat u niet kent, slaat u ook over? Onzin, alweer. Eigenlijk valt alleen Klaxons meteen af: iedereen verdient een tweede of desnoods derde kans, maar hun nieuwste plaat ‘Love Frequency’ is zo rottig dat een uitzondering op die regel niet te vermijden valt. Wij zullen, na lang twijfelen, kiezen voor Channel Zero, al was het maar omdat we hen niet meer live hebben gezien sinds ze noodgedwongen de onstoffelijk geworden drummer Phil Baheux moesten vervangen, nu bijna een jaar geleden. Het is een indrukwekkend bezwete bandana die gevuld zal moeten worden.


NAS vs. ATARI TEENAGE RIOT

Vrijdag, tussen 23.00 en 01.00

Vrijdagnacht is oldies-nacht. Het is kiezen tussen Nas, die voor de gelegenheid nog eens zijn volledige ‘Illmatic’ komt brengen, of Alec Empire en zijn geflipte techno-builenpestpunkgroep Atari Teenage Riot. Het is ook kiezen tussen meesterlijke grootstadsverzen en het soort sublieme koppijn waar een mens een Dafalgan-verslaving voor over heeft. Tevens tussen twee acts waarvan we al lang niet meer met eigen oren hebben vastgesteld wat ze de laatste jaren live nog kunnen. Nas, dan maar, die dit jaar ook nog de documentaire ‘Time Is Illmatic’ uitbrengt, en het verleden dus blijkbaar omarmt with a vengeance.


Zaterdag 19 juli »

Zondag 20 juli »
Het ultieme Dour 2014-parcours: Zaterdag 19 juli

undefined

null Beeld


FOREST SWORDS vs. 65DAYSOFSTATIC

Zaterdag, tussen 15.40 en 16.40

Forest Swords is euforie en melancholie in communicerende vaten: in het beste geval vormen ze een cocktail waarvan je de smaak dagenlang niet weggespoeld krijgt. 65daysofstatic is postrock die gemaakt wordt met alle denkbare instrumenten, en dus ook laptops. Er is geen bevredigende keuze. Ga 65daysofstatic op Boomtown zien, en kies hier voor Forest Swords.


STEEL PULSE vs. CEREBRAL BALLZY vs. EAST INDIA YOUTH

Zaterdag, tussen 17.00 en 18.30

Drie bands die respectievelijk Bob Marley, Karen O en Chris Martin onder hun bekendste fans kunnen (of konden) rekenen: Steel Pulse (°1975) is rootsreggae uit Birmingham – en wie er in een dermate druilerige plaats toe komt reggae te maken, is gemotivéérd. Cerebral Ballzy (°2008) is beestige punk uit Brooklyn: op hun best geven hun shows je het gevoel in de Beastie Boys-clip van ‘Fight for Your Right (to Party)’ terecht te zijn gekomen. En East India Youth (°2012) is het alter ego van elektronicajongen Will Doyle, sinds (of eigenlijk: al ruimschoots vóór) debuutplaat ‘Total Strife Forever’ één van de harder zinderende hypes over het Kanaal. Combineert naar eigen zeggen ‘neoklassiek met Detroit techno’. Dit is de derde dag Dour: onze sokken bevatten ondertussen drie levensvormen méér dan bij aanvang van het weekend. Cerebral Ballzy, it is.


BADBADNOTGOOD vs. JAGWAR MA vs. SHANTEL (& BUCOVINA CLUB) vs. MADBALL

Zaterdag, tussen 20.30 en 21.30

Een keuze tussen hiphoppende jazz, dansbare britpop, balkanelektronica en hardcore: dat we op zaterdagavond de keuze hebben tussen vier dermate verschillende genres – sterker: góéde vertegenwoordigers van die genres – zonder daarvoor het land te moeten doorkruisen, zegt iets over de diversiteit op Dour. Maar spijt is wat David Luiz schijt: kies hoofd vooruit voor Badbadnotgood, jazzvirtuozen die Nas, Joy Division, Kanye West en My Bloody Valentine coveren, en in hun eigen tracks nog driester te werk gaan. Koesteren een voorkeur voor varkensmaskers en tweeten ALSOF ZE HEEL ERG BOOS ZIJN.


Zondag 20 juli »
Het ultieme Dour 2014-parcours: Zondag 20 juli

undefined

null Beeld


JOHNNY OSBOURNE vs. TYLER THE CREATOR vs. BLONDE REDHEAD

Zondag, tussen 22.00 en 23.00

Tyler the Creator: alweer zo lang de vaandeldrager van de postmillenniumhiphop dat je gaat vergeten dat hij nog steeds maar 23 is. Johnny Osbourne: alweer zo lang een reggae- en dancehalllegende dat je gaat vergeten dat hij überhaupt nog leeft (overigens niet te verwarren met John Osbourne, de geboortenaam van Ozzy). Blonde Redhead: alweer zo lang aan het indierocken dat je hun genie als vanzelfsprekend gaat nemen. Niet langer: in september volgt hun nieuwe plaat, op Dour proeven we voor. Wie frontvrouwe Kazu Makino liefheeft, volge ons.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234