null Beeld

Het ultieme parcours: 4 dagen Rock Werchter 2014 in 20 stappen

Als kind hebben wij, omdat we niet konden kiezen tussen ketchup en mayonaise, echt waar een paar jaar gedacht hoogstpersoonlijk de cocktailsaus uitgevonden te hebben. Geen idee dus waarom net óns gevraagd werd een Rock Werchter-parcours uit te stippelen, maar de baas beschikt. Voor u gewikt: één haalbaar zigzagpatroon tussen de drie podia die u dit weekend het vaakst op uw zwerftochten zult tegenkomen, één!

Frederick Vandromme


Donderdag 3 juli

Daptone Super Soul Revue

KluB C — 14.00

Daptone Super Soul Revue is ‘The Avengers’ voor de moderne soulmens, een side show waarin de supertalenten van Daptone Records samen één doel voor ogen hebben: het zweet uit uw broekspijpen zien lopen. Uit enthousiasme gesprongen blazen: ook goed. De Iron Man, Black Widow en Captain America van dienst: Charles Bradley! Sharon Jones! Sugarman 3! De naam van presentator/publieksopwarmer Binky Griptite zegt u dan misschien weinig, maar verwacht u op de eerste rijen aan gevaarlijk in het rond zwiepende speekselslierten wanneer hij een ‘HOOOEAAAAAAAAAAARGH!’ weer iets langer dan gepland blijft aanhouden.

Voor Daptone Super Soul Revue moeten we Dropkick Murphys aan ons laten voorbijgaan: we zullen hen missen als een shot penicilline. Hoewel: Ierse folk en punkrock is altijd een explosieve combinatie, net zoals ‘Ieren en alcohol’, ‘Ieren en vuistgevechten’, en ‘Ieren en Ieren’.


Miles Kane

Main Stage — 16.15

De streep Bombay Bicycle Club die we na Daptone in de verte uit The Barn horen sijpelen, zal volstaan om ons richting Main Stage te duwen, alwaar Miles Kane zich net opmaakt om aan zijn set te beginnen. Sympathieke mens. Goede songs die tussen britpop en mod schipperen. Niet helemaal de glorieuze carrière die hem vier jaar geleden, nog nat van de slipstream van de bevriende Arctic Monkeys, was voorspeld – maar te vroeg geschoten is ook niet mis.


Robert Plant and the Sensational Space Shifters

The Barn — 19.00

De leeuwenmanen van Robert Plant liggen er dezer dagen bij als die van Carl Huybrechts na een te snel afgebroken douche, maar als de recente reissues van Led Zeppelins eerste drie platen ons íéts terug in het hoofd geduwd hebben, dan wel: dude can sing. Plant, die de reünie van Led Zeppelin aldoor tegenhoudt, gooit er live wel vaak een ‘Black Dog’, ‘Whole Lotta Love’ en ‘What Is and What Should Never Be’ tegenaan. Wij hebben het woord ‘inconsequent’ zelden zo weten rocken.


Damon Albarn

KluB C — 20.15

Hij die hier vorig jaar met zijn maats van Blur verantwoordelijk was voor een met niets dan hoogtepunten gevulde set, doet het dit jaar alleen. Albarn, ook geen uil, zal niet alleen uit zijn recente, nochtans meer dan behoorlijke solodebuut putten. U mag zich, op basis van recente optredens, bijvoorbeeld aan ingetogen versies van onder meer ‘Feel Good Inc.’, ‘Kids with Guns’ en ‘Tomorrow Comes Today’ van Gorillaz verwachten, alsook aan ‘Out of Time’ (Blur) en ‘The Kingdom of Doom’ (The Good, the Bad & the Queen).


Metallica

Main Stage — 21.50

Twintig jaar geleden zakte Metallica voor het eerst af naar Werchter, en tekende meteen in op de lucratieve abonnementsformule van Sherman. Grote kans dat uw shirt nog naar het zweet van hun vorige passage ruikt, maar wat geeft het? Een deel van de setlist werd bovendien samengesteld door de fans: weinig kans dat u straks met iets uit ‘ReLoad’ geconfronteerd wordt. Wie weinig affiniteit heeft met tienduizend gebalde vuisten, mag met gerust gemoed afzakken naar Warpaint in The Barn.


Vrijdag 4 juli »

Zaterdag 5 juli »

Zondag 6 juli »
Het ultieme Rock Werchter 2014-parcours: Vrijdag 4 juli

undefined

null Beeld


The Strypes

The Barn 14.05

Iers jong geweld van heb-ik-jou-daar, met een gemiddelde leeftijd van amper 19 zomers en een verzameling invloeden die ongeveer een halve eeuw oud zijn: dat zorgt voor een spreidstand die uw privates net iets te veel in het stof duwt om veertig minuten lang aangenaam te blijven, maar een mens moet ergens beginnen. Op basis van wat we onlangs van hen in een Keulense garage zagen, is ‘schattig’ het woord dat het vaakst door uw hoofd zal schieten.


Rodrigo Y Gabriela

Main Stage 16.35

Twee Mexicanen die met elkaar duelleren middels op akoestische gitaren gebrachte metalcovers (en andere songs) met de intensiteit van een crackverslaafde: what’s not to like?


Ellie Goulding

Main Stage 18.20

Van indiezangeres naar popicoon in wording: Ellie Goulding zal er aanstekelijk vrolijk uitzien op het hoofdpodium. Ze had de voorbije jaren beduidend minder geluk in de liefde dan in d’r carrière. Zo diende ze wakker te worden naast de kebab-met-samoerai-adem van achtereenvolgens Skrillex, Ed Sheeran en het-derde-McFly-lid-van-rechts. Verdient alleen al daarom uw aandacht. En ook omdat tegelijk enkel Parov Stelar Band geprogrammeerd staat.


Crystal Fighters

KluB C 20.10

Hebben zowel een Mimi als een Pringle in de rangen, haalden hun groepsnaam uit een opera die de opa van de zangeres neerschreef net voor hij aan zijn waanzin bezweek, en zetten vaker dan gemiddeld een instrument genaamd txalaparta in tijdens shows: onze interesse is gewekt.


Eels

The Barn 21.10

Mark Oliver Everett heeft intussen een machtig oeuvre om op terug te vallen. Hij zou ons op vrijdagavond makkelijk een krop in de keel kunnen bezorgen, maar net zo goed kan hij, als hij daar zin in heeft, een glimlach op ons gezicht toveren en ons laten dansen tot de spierverrekkingen niet meer op één hand te tellen zullen zijn. Onze hand, en onze spieren.


Arctic Monkeys

Main Stage 22.10

Arctic Monkeys: als collega (jm) over indiesnoepjes begint, weet u hoe laat het is.


Donderdag 3 juli »

Zaterdag 5 juli »

Zondag 6 juli »
Het ultieme Rock Werchter 2014-parcours: Zaterdag 5 juli

undefined

null Beeld


Jonny Lang

The Barn 13.10

Jonny Lang gaan we vooral bekijken om vast te stellen waarom de brave mens hier überhaupt stáát. En om een gezicht te kunnen plakken op de man die zichzelf vrijwillig laat aanspreken met het pseudoniem van Groningens op één na grootste pornoster. Zijn stembanden werden op zijn dertiende al vergeleken met die van een veertigjarige bluesman. Zal het tussen twee songs mogelijk over Jezus hebben.


Tune-Yards

KluB C 15.20

Merrill Garbus: backstage zal u een vriendelijke, licht bedeesde en vooral normále vrouw aantreffen, op het podium muteert ze in een fenomeen dat het midden houdt tussen een personage uit Cirque du Soleil en een in tongen sprekende sjamaan. De intensiteitsgraad is dan weer die van een bavianenmoeder die ziet dat haar kinderen op straat door een vreemde aap een dvd van ‘F.C. De Kampioenen: Too Hot for TV’ aangeboden krijgen. Het is aanbevolen vooraf wel de laatste twee Tune-Yards-platen door te nemen: even geweldige als geschifte muziek, maar weinig songs die zonder voorbereiding mee te fluiten vallen.


Triggerfinger, SBTRKT & The Black Keys

Main Stage en KluB C vanaf 18.30

Next up in het parcours: achtereenvolgens een streep Triggerfinger (altijd intens), een snuif SBTRKT (altijd dansbaar) en een klets Black Keys (niet langer altijd met zijn tweeën). Technisch laat het uurschema het toe het volledig Keys-optreden mee te pikken, maar het is niet omdat zij zich zijn beginnen te herhalen, dat u klakkeloos moet volgen. Geruchten uit het buitenland doen in elk geval vermoeden dat een vijftal songs zullen volstaan. Wij hopen: ‘Sinister Kid’, ‘When the Lights Go Out’, ‘Stack Shot Billy’, ‘Strange Times’ en ‘Gold on the Ceiling’. En we zullen, als de eerste vijf songs toch weer bijzonder aanstekelijk blijken, niet te beroerd zijn onze mening bij te stellen.


Pixies of Pearl Jam

The Barn en Main Stage vanaf 22.00

De Pixies zijn veel, maar niet dom. Ze weten dat ze met ‘Indie Cindy’ een plaat uit hebben die geen plaats heeft in de top vijf van hun back catalogue, en tijdens recente optredens omzwachtelen ze dus elk nieuw geval met op zijn minst vier, vijf oude en dus per definitie goeie songs. Prima zet, overigens, om de Pixies in een kleinere, overdekte omgeving te zetten: we hebben de voorbije jaren te veel oude helden zien verzuipen op het hoofdpodium, al dan niet in het voorprogramma van Coldplay. Frank Black zegt tussen de songs niets als het niet pertinent is. In het universum van Black is heel weinig pertinent.

Pearl Jam, anders? We herinneren ons een tijd – toen de dieren niet alleen nog spraken, maar ook de Knack Focus nog volschreven – dat naar een Pearl Jam-concert op Belgische bodem uitgekeken werd als naar the second coming. Nu, op de vooravond van hun naar schatting twintigste doortocht, vragen we ons vooral af of Eddie Vedder wéér hetzelfde hemd zal dragen. Geen probleem: de groep uit Seattle heeft geen voorpret nodig om toch een geweldig concert te geven. Hoeveel verrassingen kan een mens trouwens verdragen van een band die al drieëntwintig jaar aan de top staat?


Moderat

KluB C 23.30

Berlijn: zijn Astra-bier, zijn gewoonte om cafés vol te stouwen met naar verse tabak ruikende bompazetels, zijn publiekelijke karaoke op zondagmiddag, zijn Moderat. Sascha Ring (Apparat) plus Sebastian Szary en Gernot Bronsert (Modeselektor) hebben met het indrukwekkende en eclectische ‘II’ hun status als meest geliefde Berlijnse samenwerkingsverband alleen maar versterkt. Ring is de vaste zanger in studio en podium, maar ziet zich daarbij sinds kort vergezeld door Szary. Derde man Gernot Bronsert: ‘Ik zie ze niet graag in duet gaan. Het is goed voor de groep, maar voor mij is het als toekijken terwijl je ouders seks hebben. Onnatuurlijk, too close for comfort, en het geeft je de weirdste erecties.’


Donderdag 3 juli »

Vrijdag 4 juli »

Zondag 6 juli »
Het ultieme Rock Werchter 2014-parcours: Zondag 6 juli

undefined

null Beeld


Babyshambles of Parquet Courts

Main Stage en KluB C, vanaf 14.10

De vierde dag trapt af met een optreden van Kuroma, een Amerikaanse rockband rond Hank Sullivant. Hij is voormalig tourgitarist van MGMT, een band waarmee Kuroma nu blijkbaar nog steeds in duoverpakking komt. En hij heeft net als ons ook geen antwoord op de vraag: ‘Wat heeft MGMT de voorbije jaren eigenlijk nog gepresteerd om te mogen eisen het eigen voorprogramma op de affiche te zetten?’

Breken wij ons hoofd liever over de moeilijke keuze tussen Babyshambles bekijken of Parquet Courts beleven. Die laatsten hebben de betere plaat uitgebracht – ‘Sunbathing Animal’: hoor vier muzikanten een uur lang op kruissnelheid zitten – maar Babyshambles heeft Pete Doherty. Muntstukje opgooien? Toch maar Parquet Courts. Doherty heeft een dag eerder nog een groot Libertines-reünieconcert in Hyde Park: als dat tegen- dan wel té goed meevalt, staat hij zondag gegarandeerd met halve goesting op het Werchter-podium.


Metronomy

The Barn 16.30

De beste remix die we dit jaar hoorden, was de Soulwax-versie van ‘Love Letters’. Metronomy is blijkbaar het soort groep dat ons doet nadenken over de vraag ‘wat is de beste remix die we dit jaar hoorden?’ Maar als de zon goed zit, zal nadenken het laatste zijn dat u tijdens hun set doet.


Foals

KluB C 19.30

Foals-songs komen in alle maten en soorten, maar zorgen samen doorgaans voor een evenwichtige live-ervaring. Frontman Yannis Philippakis is tegenwoordig bovendien haast de enige man die u niet doet verzaken aan uw geloof in baarden. Zing mee met indiepopsong ‘My Number’, ga op in ‘Inhaler’.


Stromae

Main Stage 00.15

U herinnert zich nog de volkstoeloop toen Foo Fighters twee jaar geleden het hoofdpodium van Pukkelpop inpalmden: naar schatting vijftigduizend festivalgangers verdrongen zich voor een glimp van Dave Grohl en een goede versie van ‘My Hero’. Voorwaar een slechte dag voor likdoorns, een uitstekende voor het Groepsgevoel. Wat Stromae op Werchter zal teweegbrengen, zal daarmee te vergelijken zijn: ook wie verder niets heeft met de muziek van Paul Van Haver, zal zich aan zijn steenkolen-Nederlands willen laven. Wissel vooraf, indien mogelijk, uw sandalen in voor stalen tippen.


Donderdag 3 juli »

Vrijdag 4 juli »

Zaterdag 5 juli »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234