null Beeld

Het uur van de wolf: Dennis Hopper – Uneasy Rider

Weinig zielen hebben zo intens geleefd als de grote Dennis Hopper. Van onbeduidende figurant schopte hij het tot het idool van de flowerpowergeneratie; waarna hij wegzonk in een verschrikkelijke spiraal van drugs en geweld; waarna hij zichzelf opnieuw wist op te werken tot gerespecteerd acteur, fotograaf en schilder. Wie de in 2010 gestorven Hopper beter wil leren kennen, moet vanavond beslist kijken naar ‘Dennis Hopper: Uneasy Rider’, een Duits-Nederlandse documentaire waarin onder meer Wim Wenders, Isabella Rossellini, Diane Kruger, Michael Madsen en Anton Corbijn vertellen over hun ervaringen met Hollywoods meest roemruchte rebel. Wij selecteerden voor u alvast zijn vijf meest memorabele vertolkingen.

Erik Stockman

'Dennis Hopper: figurant wordt idool van de flower­- power- generatie.'


Easy Rider (1969)

In 1969 doet Hopper, in die tijd een worstelende acteur die klem zat in het voorgeborchte van de bijrollen, een ultieme, aan de wanhoop grenzende gooi naar de roem met ‘Easy Rider’, een kleine bike movie over twee hippies (prachtig vertolkt door Peter Fonda en Hopper himself) die op hun choppers door de VS cruisen. De impact van ‘Easy Rider’ is enorm: de film groeit uit tot het anthem van een generatie en Hopper wordt uitgeroepen tot de held van de flowerpowergemeenschap. Jammer genoeg stijgen de roem en het succes – samen met de marihuana, de coke en de heroïnedampen – hem pijlsnel naar het hoofd.

undefined


Out of the Blue (1980)

In 1970 is Hopper verworden tot een gewelddadige, aan psychosen lijdende junkie. Niemand in Hollywood wil nog met hem werken, maar in opdracht van een Canadese producent maakt hij – net wanneer hij op de bodem van het dal zit – zijn mooiste film ooit: ‘Out of the Blue’, het onwaarschijnlijk grauwe maar zielsaangrijpende portret van een getormenteerd tienermeisje. Hopper zelf schittert als de vader, een laveloze truckchauffeur die net zes jaar in de lik heeft gezeten.

undefined


Rumble Fish (1983)

In het begin van de jaren 80 is Hopper nog steeds op zoek naar eerherstel. Gelukkig verschaft zijn oude vriend Francis Ford Coppola hem geregeld werk: zo munt hij in ‘Apocalypse Now’ uit als een knettergekke fotograaf. En in het bedwelmend mooie ‘Rumble Fish’, eveneens van Coppola, speelt hij de verlopen vader van straatbendeleider Rusty James (Matt Dillon) en diens mythische oudere broer, de Motorcycle Boy (Mickey Rourke). Een bijrol, maar de tragiek die Hopper in zijn vertolking legt, is zielsontroerend.

undefined


Blue Velvet (1986)

In 1986 maakt Hopper zijn grote comeback. In ‘Blue Velvet’, het donkere meesterwerk van David Lynch, vertolkt hij één van de meest memorabele personages uit de filmgeschiedenis: de amylnitriet snuivende maniak Frank ‘Don’t you fucking look at me!’ Booth. Lynch was eigenlijk van plan om de rol van Frank aan Robert Loggia te geven, maar de cineast veranderde van gedacht toen hij Hopper aan de lijn kreeg: ‘Je moet me die rol geven, David. Ik bén Frank.’

undefined


True Romance (1993)

Vanaf 1987 tot aan zijn dood in 2010 legt Hopper zich toe op het spelen van booswichten (‘Speed’!), flikken en rare kwanten. Echt indrukwekkende rollen zitten daar niet meer tussen, maar in ‘True Romance’ laat hij nog eens zijn onvergelijkbare klasse zien in de beroemde, door Quentin Tarantino neergepende ‘The Sicilian’-scène. De bloedende Clifford Worley (Hopper) die de Siciliaanse gangster Vincenzo Coccotti (Christopher Walken) wijsmaakt dat er eigenlijk zwart bloed door zijn aderen stroomt (‘Your ancestors are niggers’): tien minuten adembenemende cinema waarin Hopper nog één keer toont waarom hij één van de Allergrootsten is.

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234