null Beeld

Het uur van de wolf: Over grenzen – 40 jaar Nits

‘In the Dutch Mountains’, ‘J.O.S. Days’ of ‘Adieu Sweet Bahnhof’: oudere jongeren krijgen een week hart alleen al bij het horen van de titels van die weemoedige popparels van de Nits, de Nederlandse band die dit jaar veertig kaarsjes uitblaast. Documentairemaker Marcel de Vré volgde het trio Henk Hofstede (zanger-gitarist), Rob Kloet (drummer) en Robert Jan Stips (toetsenist) een jaar lang voor zijn docu ‘Over grenzen – 40 jaar Nits’.

Marcel de Vré (enthousiast) «Ik kende hun muziek natuurlijk, maar door hen zo lang te volgen zijn de schellen me van de ogen gevallen: wat een topkwaliteit! Ze zijn zo geniaal dat geen enkele cd hetzelfde klinkt. Ze verdienen veel meer waardering dan ze krijgen.»

HUMO Blijkbaar kunnen ze van de band alleen niet rondkomen.

De Vré «Inderdaad. Henk is grafisch ontwerper, Rob geeft drumworkshops en Robert Jan heeft verschillende andere muzikale projecten. Maar daar klagen ze niet over. Ze beseffen dat de muziekindustrie in crisis is.»

HUMO Hoe heb je hen zover gekregen dat je ze een jaar mocht volgen?

De Vré «Ze hadden zelf het idee om allerlei bijzonders te doen om hun veertigste verjaardag te vieren, zoals een reeks speciale concerten. Zo is ook het idee voor een film gerijpt. Sinds eind vorig jaar heb ik me in hun slipstream genesteld: bij concerten, op repetities, toen ze een lintje kregen, noem maar op.»

HUMO Vonden ze het niet vervelend dat je bij de repetities aanwezig was?

De Vré «Neen, ik heb ervoor proberen te zorgen dat ze vergaten dat ik er was. Dat is na verloop van tijd ook gelukt. Het hielp dat ik Robert Jan al kende van een eerdere film. Plus: ik heb me nooit gedragen als een olifant in een porseleinkast. Zelf vonden ze het eigenlijk te gek dat er een documentaire over hen werd gedraaid.»

HUMO Hebben ze je gevraagd om bepaalde momenten niet te gebruiken?

De Vré «Neen, nooit. Ik voelde zelf wel aan wanneer het te persoonlijk werd en een fragment niet relevant was voor de film. Het plan was om de kijker een idee van hun werkwijze te geven en te laten voelen wat voor unieke personen ze zijn. Het is geen chronologisch opgebouwde docu, maar je krijgt wel de geschiedenis van de groep mee.»

HUMO Henk Hofstede vertelde me ooit dat hij de architect van de Nits is: ‘Iedereen kan zijn gang gaan, maar ik bepaal wel waar de kamers komen en de leidingen lopen.’ Wat heb jij geleerd over de verhoudingen binnen de groep?

De Vré «Henk is wel ‘de baas’, maar niet als een bedrijfsleider die zijn wil oplegt. Hij is de frontman en de vormgever van de groep, en hij geeft de interviews. Zonder Henk heb je geen Nits.»

HUMO Je hebt eerder de documentaire ‘Tits ’n Ass’ over Golden Earring gedraaid. Ik kan me niet inbeelden dat er bij beschaafde heren als de Nits veel tits ‘n ass aan te pas komen.

De Vré «Dat klopt. Hun rock-’n-rollgehalte is vrij laag. Bij een doorsneerockgroep op tournee gaat het er wilder aan toe. Robert Jan zegt op een bepaald moment: ‘Mensen zien ons als een oudelullenband.’ Maar vergis je niet. D’r zit heel veel verbeeldingskracht in de muziek: die zit vol dubbele lagen en humor. Elk liedje van de Nits is een schilderijtje.»


Bekijk: 'In the dutch mountains'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234