null Beeld

Het verborgen leven van een prins: 'Onze dochter heet Delphine'

Veertig jaar lang sprak ze met niemand over haar grote geheim. De biecht van barones en koninklijke minnares Sybille de Selys Longchamps , het lijk in de kast van de Coburgs: ‘Albert en Paola hebben hun drie kinderen zeer slecht behandeld.’

ego


Griekse nachten

Het verhaal van haar leven met Albert begint in de zomer van 1966. Ze was getrouwd met staalmagnaat Jacques Boël, de koning van Wallonië in een tijd dat staal nog vloeibaar goud was. Maar het was een desastreus huwelijk, vanaf het prille begin. Blauw bloed, blauwe plekken. Al tijdens haar huwelijksreis zag ze in dat ze zich schromelijk had vergist, zegt ze. Vanaf dan ging ze op zoek naar een uitweg. En die kwam er, na een telefoontje uit Griekenland.

De Selys Longchamps «Mijn vader was in die periode ambassadeur in Athene. Hij had zijn been gebroken en vroeg of ik hem een paar weken gezelschap wilde houden in Griekenland. Ik was zó blij, het was voor mij de ideale gelegenheid om weg te gaan bij Jacques. Maar zodra ik in de ambassade aankwam, zei mijn vader: ‘Er komt straks nog iemand op bezoek. Prins Albert en zijn neef komen hier op de ambassade overnachten, want ze hebben problemen met hun boot.’»

Drie dagen later is de boot hersteld, maar Albert zal meer dan drie weken op de ambassade blijven plakken. Paola ligt al die tijd op een Italiaans strand. De dochter van de ambassadeur en de Belgische prins schuimen nachtenlang de plaatselijke kroegen en discotheken af. Maar, zegt ze met zeer veel overtuiging, er gebeurde niets, echt niets. Ze kende zijn reputatie, en daar had ze geen zin in. Ze vertelt het met verve, en met heel veel gevoel voor detail.

De Selys Longchamps «Op een avond stelde Albert mij voor om samen naar een discotheek net buiten Athene te gaan. Hij had vernomen dat er een uitstekend orkest speelde. Het was een zalige avond. We hebben de hele tijd gedanst. Albert is een uitstekende danser, heel krachtig, heel vastberaden. En toen is het fout gegaan.»

Ze doet het wel vaker, als een rasverteller de cliffhanger aankondigen, en dan even de spanning doen stijgen: één-Mississippi-twee-Mississippi, terwijl je in gedachten Albert al een stevige uitschuiver ziet maken. Op de tonen van Frank Sinatra nog wel, ‘Strangers in the Night’, één van de lievelingsnummers van Albert. En toen ging het inderdaad fout.

De Selys Longchamps «Op dat moment verklaarde Albert mij zijn liefde. Ik deinsde achteruit en zei: ‘Sorry, ik deel die gevoelens niet.’ Hij verstijfde helemaal. Ik had geen zin om mij in een onbezonnen avontuur te storten. Hij was getrouwd, ik was getrouwd.’

Nog voor Sinatra was uitgecroond, beende de kroonprins de Griekse discotheek uit. Boos. Beledigd. In zijn gat gebeten, quoi.

Nog twaalf uur later vliegt Albert terug naar Brussel. Sybille blijft achter in Athene en keert twee weken later op haar beurt naar de hoofdstad terug. Ze beslist om haar huwelijk met Jacques Boël een laatste kans te geven.

‘Onze dochter heet Delphine’ verschijnt op 10 oktober bij Uitgeverij Drie/Manteau.

null Beeld

undefined

undefined

undefined

undefined


Bekijk de trailer van het VIER-programma:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234