null Beeld

Het verborgen leven van prins Albert (2)

Zeldzaam zijn de mannen die tot tweemaal toe scheiden van dezelfde vrouw. Albert doet het wel. Hij probeert het tenminste, maar zijn minnares stuurt hem terug naar af. Een verhaal over de almacht van een kabinetschef, de bekering van een overspelige kroonprins en de verwerpelijke rol van de kerk.

Eric Goens

‘Ik vrees dat Albert oprecht gelooft dat Delphine zijn dochter niet is.’

Oktober 1969, het leven zoals het is in de Boslaan in Knokke, in villa La Bûcherie. Hij heeft er genoeg van, zegt hij, van dat huwelijk met die Italiaanse prinses. DolcePaola, voor diegenen die haar niet kennen. Voor de intimi, en vooral voor hem: een stuurse, onderkoelde en manische vrouw. Onmogelijk om mee samen te leven.

Hij heeft dan al drie jaar een affaire met Sybille de Selys Longchamps. En het smaakt naar meer, veel meer. Mooi, wild, en een hoekje af. Een dochter hebben ze al, Delphine, 18 maanden oud. Hij doet het ook voor haar, zegt hij. Hij wil voorgoed bij hen zijn. Een kind heeft een vader nodig, toch? De barones verdrinkt in zijn ogen, het gedroomde happy end van de weekendfilm – alleen de titelrol ontbreekt nog. Hij zal bellen naar Michel, zegt hij.

Enter Michel Didisheim, kabinetschef, ritselaar en rots in de branding. Allo Michel? De echtscheidingsprocedure mag dus worden opgestart. Die procedure dreigt ingewikkeld te worden, waarschuwt Didisheim. Albert is nu eenmaal troonopvolger, officieel toch, en dus moet hij éérst­ de toestemming krijgen van de koning en de regering. Pas daarna volgen de officiële scheidingsprocedure en ­Paola.

Michel gaat op pad, als prinselijk verkenner, om de politieke weerstand weg te masseren. Het worden héle lange nachten, vol heftige debatten: voor sommige excellenties is de herinnering aan de koningskwestie nauwelijks vervaagd. ‘Maar uiteindelijk heeft iedereen zijn fiat gegeven,’ zegt de barones. ‘Iedereen’, verduidelijkt ze, dat zijn de toenmalige premier Gaston Eyskens, minister van Economische zaken Edmond Leburton, én koning Boudewijn.

Het zal weinig verbazing wekken, maar vooral Boudewijn toonde zich lange tijd onverzettelijk. Hij zal uiteindelijk door de knieën gaan, maar Michel Didisheim heeft overuren moeten draaien. Het hoogtepunt in zijn loopbaan, ontegensprekelijk. Alleen zal Paola het hem nooit vergeven. Opnieuw de barones: ‘Michel heeft heel hard op Boudewijn ingepraat. Hij heeft er voortdurend op gehamerd dat Albert nooit gelukkig zou worden met die Italiaanse. Boudewijn zag zijn broer doodgraag, diens geluk was hem uiteindelijk meer waard dan zijn persoonlijke overtuiging.’

Toch komt het, in 1969, ondanks alle eensgezindheid, nooit tot een officiële echtscheidingsprocedure. En dat heeft volgens de barones alles te maken met de familie... Boël. Het Hof zou tussenbeide zijn gekomen bij Jacques Boël, en zette hem en zijn familie onder druk om de echtscheidingsprocedure tussen hem en Sybille zo lang mogelijk te laten duren. ‘Mijn scheiding had voor Albert de weg moeten vrijmaken,’ zegt ze. Wie de familie Boël tot zoveel obstructie zou hebben aangezet, beweert ze niet precies te weten. ‘Het Hof,’ heet het afgemeten. Maar dát er druk is uitgeoefend, lijdt volgens haar geen twijfel. ‘Het heeft uiteindelijk tien jaar geduurd voor mijn scheiding is uitgesproken. Dat was zelfs voor die tijd ongezien.’

En dus sterft in Laken de echtscheidingsprocedure, zoals voorspeld, een stille dood. Albert wilde alleen maar scheiden om bij haar te kunnen zijn, zegt ze. Zolang zij niet gescheiden was, had het voor hem weinig zin om de procedure door te zetten: ‘Dan zou hij pas in de grote leegte belanden.’

Ook Paola blijkt al haar invloed aan te wenden om Albert en Sybille stokken in de wielen te steken. Ze schrikt er zelfs niet voor terug om de vader van Sybille op te zoeken. Ze zijn samen op café gegaan, vader de Selys Longchamps en Paola, op haar vraag. Maar het werd een heel kort gesprek. ‘Paola zei tegen mijn vader: ‘Het wordt tijd dat u uw dochter onder controle houdt.’ Mijn vader heeft heel rustig geantwoord: ‘Het wordt tijd dat u uw man onder controle houdt.’ Het gesprek was meteen afgelopen.’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234