null Beeld

Het vreemde beest dat Superorganism heet. 'We maken muziek zoals een kleuter een tekening maakt: we kliederen tot we het mooi vinden'

Excentriekelingen zijn al sinds jaar en dag de krenten in de pap van de popmuziek, en met de band Superorganism heeft de wereld er in één klap acht speciale gevallen bij. Hun licht te verteren popsingles werden de hemel in geprezen door Frank Ocean en Ezra Koenig, en de BBC zette hen, op basis van één song, in hun ‘Sound of 2018’-lijst. ‘Jools Holland kondigde ons aan als ‘Here is... Superorgasm!’ Eigenlijk is dat een betere naam.’

Frederick Vandromme

Hun debuutplaat is er op 2 maart, maar de singles ‘Something for Your M.I.N.D’ en ‘Everybody Wants to Be Famous’ toonden al waar de band voor staat: eclectische, net-niet-kitscherige collages, een potpourri van electro, cartooneske pop en reclamejingles. De acht leden van Superorganism wonen samen in een huis in Oost-Londen, en drie van hen staan ons in Brussel te woord: Emily (een mán), Harry en leadzangeres Orono, een achttienjarige Japans-Amerikaanse die er geen dag ouder dan dertien uitziet.

HUMO Jullie zijn nu met acht, maar er zijn de voorbije jaren al veel groepsleden vertrokken of ontslagen.

Emily «Natuurlijke selectie. Deze groep, onze manier van werken en samenleven: dat werkt alleen als iedereen zijn ego wegcijfert en hetzelfde doel voor ogen houdt. Wie niet tegen kritiek of uitdagingen kon, werd er gaandeweg uitgefilterd. Het is een zelfreinigend systeem. Ik vergelijk het met een walvis: die heeft borstels op zijn tanden die het plankton binnenhouden en het water terug naar buiten laten.»

undefined

HUMO Ernstige vraag: zijn jullie een sekte?

Harry «We hebben een abstracte interpretatie van wat een popgroep in 2018 kan zijn. Onze samenleving bewijst elke dag dat veel mensen niet meer kunnen samenwerken. Overal heeft iedereen zijn eigen agenda. Zijn wij vreemd omdat we net het omgekeerde voor ogen hebben?»

Orono (denkt na) «Ja, wij zijn vreemd, maar niet om die reden.»

Harry (beslist) «Superorganism is belangrijker dan Orono, belangrijker dan mij, belangrijker dan om het even wie in de band.

»We begrijpen dat elke mens sterker staat met een netwerk achter zich. Er zijn zoveel tragische verhalen van artiesten die opgeslokt werden door het succes en enkele jaren later weer uitgespuwd. De breakdown van Britney Spears is een bekend voorbeeld. Zelfs Kanye West, één van de sterkste persoonlijkheden die ik ken, kraakt onder de druk. Dat zal ons niet snel overkomen.»

HUMO Hoe hakken jullie knopen door, met zoveel verschillende meningen in de band? Of beter: wie van jullie is de leider, want democratie werkt niet in bands.

Harry «Er is geen democratie in Superorganism, maar anarchie (lacht).»

Emily «Gecontroleerde anarchie. We wonen samen in één huis. We gebruiken onze slaapkamers om in te repeteren, op te nemen, de visuals van onze show voor te bereiden... Iedereen werkt in zijn eigen kamer aan een geluidje, een tekst of een danspasje, en af en toe komen we samen in de woonkamer en gieten we alles in één song. Dat werkt.»

HUMO Jullie hebben thuis ook last van hecklers, las ik.

Harry (lacht) «We oefenen onze zanglijnen meestal in één van de grote slaapkamers aan de straatkant. Live staan we soms met z’n zessen tegelijk te zingen, dus zijn de repetities weleens luid. Als we dan in de zomer een venster openzetten, gebeurt het dat een dronkenlap, op weg van of naar de pub, iets naar ons bralt. Dat één van ons vals zingt of zo. Soms hebben ze gelijk.»

Emily «We zitten zo hard in ons eigen wereldje, dat ik soms vergeet dat er buiten ook nog mensen leven.»

HUMO Al na amper één single werden jullie ‘de toekomst van de popmuziek genoemd’, en jullie allereerste optreden was voor een publiek van 500 man. Schrikken jullie ervan hoe snel het gaat?

Emily «Nee. We zijn complete groentjes. We weten niet hoe deze sector werkt, en wie niet weet waarvoor hij bang moet zijn, stapt de toekomst onbevreesd tegemoet. Het helpt ook dat we telkens met acht op een podium staan. Voor een singer-songwriter moet optreden veel intimiderender zijn.»

HUMO Noem eens een misverstand over de band.

Harry «Er zijn mensen die beweren dat we zijn geselecteerd en samengesteld door een platenlabel, zoals dat met The Spice Girls is gebeurd.»

Emily (lacht hoog en hard)

Harry «Het idee dat er een plan achter Superorganism zou zitten, is lachwekkend. Daarvoor leveren we niet genoeg geld op. Maar complottheorieën zullen er altijd zijn.»

HUMO Wat is een superorganism?

Harry «Die naam legt zichzelf toch uit? Als groep zijn we veel meer dan de som van onze delen. We laten onze ego’s achter in de vestiaire. Dat onderscheidt ons van de bands waarvan de gitarist in zijn gat gebeten is als hij geen drie solo’s per song mag doen.

»Maar het gaat nog verder. Kom eens naar een optreden en je zal het begrijpen. Honderden mensen die tegelijk het zinnetje ‘I wanna be a superorganism’ meezingen, dat is een heel bijzonder moment. Fans kunnen geen lid worden van de band, maar ze kunnen wel toegang krijgen tot de wereld die we met onze songs creëren.»

Orono «Het is wel een verwarrende naam. Toen we bij Jools Holland gingen optreden, kondigde die ons aan als ‘Superorgasm’ (lacht). (Terug ernstig) Eigenlijk is dat een betere naam.»

HUMO Wat is het slechtste advies dat jullie al kregen?

Harry «Eén van de eerste buitenstaanders die onze eerste single ‘Something for Your M.I.N.D’ hoorde, vond de song te raar. ‘Het is te hoekig. Die abrupte stiltes leiden af. De mensen zullen afhaken.’ Dom, dom, dom.»

Emily «We luisteren niet naar advies. We maken geen muziek om te doen wat een ander ons zegt.»

HUMO Techno-veteraan Ken Ishii beschouwt het gesjirp van krekels in Tokio, een voorname inspiratiebron voor zijn sound, als het meest typische geluid van zijn stad. Welk geluid vat jullie leefomgeving het best samen?

Emily «De lekkende kraan die onze huisbaas niet wil laten herstellen. Mensen die hun deur te hard dichtslaan. Auto’s die optrekken. Trouwens allemaal geluiden die we gesampeld hebben en op onze plaat staan.»

Harry «Ik vind zo’n samples heel sterk. Iedereen herkent die geluiden, en dus bouwen mensen onmiddellijk en onbewust een band op met onze songs.»

HUMO Jullie platenfirma verkoopt jullie met de slogan ‘Geschikt voor mensen die The Avalanches en Gorillaz goed vinden.’ Valt daarmee te leven?

Harry «Ik snap waarom ze dat zeggen: het zijn goede bands die net als ons catchy popmuziek met een hoek af maken. Maar die vergelijkingen zijn andermans interpretaties, die groepen waren geen voorbeelden voor ons.»

Emily «We maken muziek zoals een kleuter een tekening maakt: we grijpen instinctief naar een kleurpotlood, daarna een ander, daarna nog één, en we blijven kliederen tot we het mooi vinden.»

HUMO Jullie muziek en werkwijze doen ook denken aan Bran Van 3000, die van ‘Drinking in L.A.’. Kennen jullie die groep?

Emily «Amper. Maar fans en journalisten blijven hen maar vernoemen.»

Harry «Ze komen uit Canada, hè? De Canadese band waar we het vaakst naar luisteren, is Len, die van ‘Steal My Sunshine’. Het gevoel in die song benadert de filosofie van Superorganism heel dicht.»

HUMO Bij welke artiest dachten jullie als kind: ‘Ik wil later doen wat die meneer doet?’

Orono «Voor mij is dat Weezer. Onderweg naar de kleuterschool – in mijn geval een reis van een uur – luisterde ik elke dag naar die band. Of ik keek naar de live-dvd. Ik was nog geen zes of ik had Rivers Cuomo al een paar honderd keer zien shredden tijdens ‘The Sweater Song’. Dat kan voor niemand gezond zijn (lacht).»

‘Superorganism’ van Superorganism verschijnt op 2 maart bij V2.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234