null Beeld

Het VRT-jaaroverzicht: 'Premier Charles Michel is net op tijd naar de koning gegaan'

De twitterende presidenten, gele hesjes en rare vogels van deze wereld mogen stilaan afronden, want de VRT-nieuwsdienst legt de laatste hand aan het ‘Jaaroverzicht 2018’.

Hanne Van Tendeloo

JAN KONINGS (eindredacteur) «We blikken 55 minuten lang terug aan de hand van interviews met mensen die ons om de één of andere reden zijn opgevallen in het nieuws, zonder dat ze per se een bekende kop hebben. Zo hebben we een boer opgezocht die de voorbije zomer veel last heeft gehad van de extreme droogte. De man wist heel zinnige dingen te vertellen over hoe de droogte samenhangt met een veel groter klimaatprobleem. Een andere onbekende is Fouad Bougrine, vakbondsman bij Aviapartner. Met hem hebben we het over de sociale onrusten die het voorbije jaar hebben beheerst. Er is ontzettend veel betoogd in Brussel, want de mensen zijn het beu: alles moet altijd maar goedkoper, maar dat heeft een prijs en die zijn we nu aan het betalen.

»We brengen niet alleen nobele onbekenden. We laten Phara de Aguirre aan het woord over de voorbije en de volgende verkiezingen. Tim Verheyden heeft het over Schild & Vrienden en laat zijn licht schijnen over de problemen van Facebook. En Nora Monsecour vertelt hoe zij het succes van de film ‘Girl’ en de heisa rond Bo Van Spilbeeck heeft ervaren.»

HUMO Dit jaar is er op de valreep nog het één en ander gebeurd. Heb jij diep gezucht toen de regering op 18 december was gevallen?

KONINGS «Integendeel, ik ben premier Michel dankbaar dat hij niet volgende week naar de koning is gegaan. Zolang we niet vóór Kerstmis weten wat de volgende stap is – en daar ga ik toch van uit – zitten we safe.»

HUMO Ben je gebeurtenissen tegengekomen die je was vergeten?

KONINGS «Ik ben wel op fragmenten gebotst waar je van opkijkt als je ze nu ziet. Een interview met Jan Fabre in nog onverdachte tijden, bijvoorbeeld – dat gesprek is achteraf de aanleiding gebleken voor de open brief van zijn dansers. Ik was ook vergeten hoe indrukwekkend het kinderprotest over schone lucht was. Kinderen hebben dit jaar meermaals hun stem laten horen, ook al hebben ze die officieel niet.

»Veel burgers zijn het beu dat van alles niet opgelost raakt en verheffen hun stem – denk maar aan de gele hesjes… We zijn ook teruggekeerd naar de beschimmelde sociale woningen die na het item in ‘Iedereen kiest’ voor zoveel beroering hebben gezorgd. Een groot deel van die bewoners wordt nu wél geholpen en zal het beter hebben in 2019.»

HUMO 2018 was dus niet alleen droefenis?

KONINGS «Absoluut niet. Echt grote gebeurtenissen waren er niet – aanslagen zijn ons in België bespaard gebleven – maar er is wel veel gebeurd. Ik denk dan aan de toenadering tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat is toch een historische doorbraak.

»Bij veel mensen lijkt de hoop te leven dat we het volgend jaar beter zullen doen. Dat klinkt als een klef voornemen, maar dat is het niet. Kijk naar Pierre Kompany, de kersverse burgemeester van de Brusselse gemeente Ganshoren. Het enthousiasme waarmee hij in ons overzicht uitkijkt naar volgend jaar, is bijna aandoenlijk: ‘We gaan er iets van maken.’»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234