null Beeld

Het wielervoorjaar: Humo sprak met Wout van Aert, Oliver Naesen, Tiesj Benoot en Jasper Stuyven

Met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne barst dit weekend het gejakker in de wind, het gewring op de Ardeense heuvels en het gedokker over de kasseien weer los.

rl

Blijft The Wolfpack van Patrick Lefevere oppermachtig? Houden superveldrijders Mathieu van der Poel en Wout van Aert stand tegen Peter Sagan, Niki Terpstra en Greg Van Avermaet? En kunnen de Belgische schaduwfavorieten op het hoogste schavotje klimmen? Een vooruitblik met vier jonge toppers: ‘Op den duur moet je voor iedereen bang zijn.’

'Met oudjaar ben ik tot vijf uur 's morgens uitgegaan. De volgende keer zal pas na het wereldkampioenschap zijn' Oliver Naesen

Quick•Step en de rest. Zo zou je het voorjaar van 2018 met enige overdrijving kunnen samenvatten. Van de vier monumenten wonnen ze de Ronde van Vlaanderen (Niki Terpstra) en Luik-Bastenaken-Luik (Bob Jungels). De andere waren voor Vincenzo Nibali (Milaan-Sanremo) en Peter Sagan (Parijs-Roubaix). Maar tussenin grabbelden de jongens van Patrick Lefevere haast alles mee waar kasseien of steile hellingen in het parcours zaten: Yves Lampaert was eerste in Dwars door Vlaanderen, Niki Terpstra in de E3 Harelbeke en Le Samyn, Julian Alaphilippe in de Waalse Pijl, Fabio Jakobsen in de Scheldeprijs en Nokere Koerse, Alvaro Hodeg in Handzame Classic en Elia Viviani in de Driedaagse Brugge-De Panne. Kan Deceuninck-Quick•Step die suprematie handhaven nu de ploeg met Niki Terpstra en Fernando Gaviria twee kleppers moest laten gaan? Deze vier Belgische kasseiklievers hopen de ploeg van Lefevere alvast stokken in de wielen te steken.


Wout van Aert

undefined

null Beeld

:: ‘De koers maken’ ::

Wout van Aert heeft een moeilijke winter achter de rug. De breuk met zijn ploeg Veranda’s Willems-Crelan mondde uit in een juridische veldslag, die ten vroegste in de herfst wordt beslecht. Even leek het zelfs onzeker of Van Aert wel een team zou vinden voor het wegseizoen. Gelukkig bood Jumbo-Visma hem onderdak, een jaar vroeger dan gepland. Maar de stress wreekte zich: week na week werd Van Aert geklopt door een oppermachtige Mathieu van der Poel, en in het Belgisch kampioenschap en de Wereldbeker botste hij op Toon Aerts. We bellen hem op in het Spaanse Girona, waar hij drie weken lang het openingsweekend heeft voorbereid.

HUMO Was het moeilijk om je moreel terug te vinden na zo’n frustrerende winter?

WOUT VAN AERT «Nee, ik heb echt zin in het voorjaar. Ik kom terecht in een superprofessioneel team met nieuwe fietsen, nieuwe outfits en nieuwe ploegmaats. Daardoor was het moeilijk om na mijn laatste cross een week van de fiets te blijven. In de Omloop wil ik er meteen staan.»

HUMO Zit je nu met twijfels, omdat je in de cross een paar procentjes minder sterk was?

VAN AERT «Die twijfels worden me vooral aangepraat. Als je het rationeel bekijkt, stak er één renner bovenuit en is Toon Aerts op mijn niveau gekomen. Dat betekent niet dat ik slecht was. Maar van mij wordt nog altijd verwacht dat ik elke week kan wedijveren met Mathieu.»

HUMO Vond je de pers te streng?

VAN AERT «Nee, dat is hun rol. Maar het is mijn goed recht om het anders te bekijken. Ik was vaak de tweede beste. En ik heb moed geput uit het WK, waar ik het Mathieu toch moeilijker kon maken dan verwacht.»

HUMO Is die intensieve crossvoorbereiding een voor- of een nadeel voor je wegseizoen?

VAN AERT «Vorig jaar heb ik bewezen dat die combinatie haalbaar is. Maar toen zat ik in een positieve flow: BK, WK, derde in de Strade Bianche, alles lukte me. Dit jaar is het anders, maar de intensiteit van de cross kun je niet nabootsen op training. Het zou logisch zijn dat ik daardoor nu al op mijn top zit en het moeilijk krijg om het te rekken tot de Amstel Gold Race. Maar vorig jaar was het in de Omloop met de hakken over de sloot, en werd ik daarna beter.»

HUMO In Nederland wordt Jumbo-Visma al The Wolfpack Light genoemd. Gaan jullie de tactiek van Quick•Step kopiëren: met vier man in de finale komen en dan aanvallen?

VAN AERT (lacht) «Het klinkt simpel, maar Quick•Step heeft wel de renners om dat plan uit te voeren. Onze voorjaarskern is heel beloftevol, maar ook jong. We starten met vier, vijf man die allemaal hun eigen kans mogen gaan. Alleen in de minder zware koersen zullen we wellicht op de sprintersbenen van Dylan Groenewegen mikken.»

HUMO Wie zijn de andere schaduwkopmannen?

VAN AERT «Danny van Poppel, Taco van der Hoorn, Mike Teunissen, Timo Roosen… Niet de bekendste namen, maar dat zal nog veranderen. Teunissen werd zeven jaar geleden wereldkampioen veldrijden, ik was toen derde. Hij heeft ook Parijs-Roubaix voor beloften gewonnen en was vorig jaar tweede in Dwars door Vlaanderen. En Taco komt de laatste jaren hard opzetten. Twee jaar geleden klopte hij me in de Schaal Sels en vorig jaar won hij een rit in de BinckBank Tour door in de laatste kilometer weg te knallen. Dat is zijn sterkste wapen.»

HUMO Voor hetzelfde geld zat je nu bij Quick•Step.

VAN AERT «Na mijn goede voorjaar was er interesse, maar ik heb nooit een concreet voorstel gekregen. Niet erg, ik ben heel blij met Jumbo-Visma, hun wetenschappelijke aanpak ligt me.»

HUMO Wanneer is je voorjaar geslaagd?

VAN AERT «Iedereen hoopt dat ik het zo goed doe als vorig jaar en geregeld in de top tien eindig. Dat is me vooral gelukt door aan te klampen. Dit jaar hoop ik in de finale iets meer overschot te hebben, waardoor ik kan aanvallen. Misschien zullen mijn uitslagen daardoor minder goed zijn, maar ik wil mijn voorjaar beoordelen op de mate waarin ik mee de koers heb kunnen maken. Ik heb voor drie jaar getekend bij Jumbo-Visma en wil stap voor stap groeien.»

''Greg Van Avermaet staat een trapje hoger. Op de Vlaamse hellingen vlammen we samen naar boven, maar in een vlakke sprint kan ik hem niet kloppen' Oliver Naesen

HUMO Denk je dat Mathieu van der Poel meteen een klassieker kan winnen?

VAN AERT «Zeker. Maar ik ben niet met hem bezig. Er staan nog tweehonderd anderen aan de start.»

HUMO Heb je na het WK ook tijd genomen om je te ontspannen?

VAN AERT «Heel even. De avond na het WK zijn we met de Belgische selectie op stap geweest. Misschien was ik daardoor nog niet helemaal gerecupereerd in mijn laatste cross, in Maldegem (lacht). Daarna ben ik met Sarah naar Girona vertrokken, met een tussenstop in Bourgondië. Daar hebben we fantastisch lekker gegeten.»

HUMO Heb je Valentijn ook gevierd met een goeie fles wijn erbij?

VAN AERT «Gevierd wel, maar zonder wijn (lacht).»


Oliver Naesen

undefined

null Beeld

:: ‘Geen kattenpis’ ::

De Belgische driekleur heeft Oliver Naesen vorig voorjaar weinig geluk gebracht. Hij ging tegen de grond in de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix. Daardoor moest hij zijn beste pijlen verschieten in wilde achtervolgingen. Het leverde hem verdienstelijke ereplaatsen op, maar geen podium. In het najaar won hij wel de Bretagne Classic, waardoor hij samen met Tiesj Benoot de enige Belg was die vorig jaar een eendagskoers van World Tour-niveau heeft gewonnen.

Oliver NAESEN «In 2017 was ik samen met Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert en Peter Sagan bij de beste vijf van het voorjaar. Ik had gehoopt om hen in 2018 allemaal te kloppen, maar door die pech is het er niet uit gekomen. Ik was nochtans in vorm.

»In de E3 Harelbeke raakte ik betrokken bij een massale valpartij op meer dan 100 kilometer van de streep. Toen ik weer op de fiets zat, wees mijn ploegmaat naar mijn kader: er zat een groot gat in mijn zitbuis. Ik kon amper sturen: zo moest ik de kasseien van de Kaperij af. Pas aan de voet van de Kruisberg kreeg ik een andere fiets en begon de echte achtervolging. We hingen op dat moment achter het derde groepje in het peloton. Samen met Sep Vanmarcke ben ik van groepje naar groepje gestormd. In de diepe finale sloten we aan bij de eerste achtervolgers op Terpstra en in de sprint werd ik nog vierde. Het was één van mijn beste dagen van het seizoen. Ik heb me vaak afgevraagd: als ik zo’n achterstand kan goedmaken, wat was er dan gebeurd als ik géén pech had gekend?»

HUMO Je bent 28 en begint aan je vijfde profseizoen. Word je nog elk jaar beter?

NAESEN «Ja, ik trap elke winter hogere waarden. Op de 5 minutentest duwde ik in december gemiddeld 527 watt, 20 watt meer dan een jaar eerder. En op een bergje in Spanje heb ik per ongeluk mijn record op de 20 minutentest verbroken: 429 watt. Na 17 minuten was ik boven en bolde ik nog drie minuten op ’t gemak verder. Anders was het nog meer geweest.»

HUMO Je traint vaak met Greg Van Avermaet. Hij moet stilaan het onderspit delven?

NAESEN «Greg staat nog altijd een trapje hoger, hoor. Op de Vlaamse hellingen vlammen we meestal samen naar boven, maar in een vlakke sprint kan ik hem niet kloppen – mijn broer Lawrence wel. Maar in de koers maak ik wel een kans als we met een groepje naar de meet gaan. Dan kan ik net iets meer uit mezelf halen. Op training ben ik altijd bang dat mijn ketting zal breken.»

HUMO Hebben jullie Greg geplaagd omdat hij voortaan in het knaloranje rijdt?

NAESEN «Natuurlijk! Maar ik moet toegeven dat die nieuwe truitjes van CCC wel mooi zijn. En op training is het superhandig: op de smalle baantjes gaan de auto’s mooi aan de kant als ze zo’n kerel in fluo-oranje zien (lacht).»

HUMO Jij hebt dit seizoen misschien wel een betere ploeg dan Greg Van Avermaet. Hij is met Jürgen Roelandts, Stefan Küng en Jempy Drucker drie superknechten kwijt.

NAESEN «Onderschat zijn nieuwe klassieke kern niet. Gijs Van Hoecke is op papier geen toptransfer, maar hij wordt zijn beste man. Ik had hem bij AG2R ook voorgesteld, maar de ploegleiding aarzelde. Toen ze hem wat later toch een contract wilden geven, had Greg hem al bij CCC binnengehaald. Toen dachten ze: shit, ’t is blijkbaar toch een goeie. Zijn vaste helpers, Francisco Ventoso en Michael Schär, zijn mee overgestapt naar CCC. Lukasz Wisniowski was vorig jaar tweede in de Omloop. En als Guillaume Van Keirsbulck veel traint, is hij een geweldige aanwinst.»

HUMO Verwacht je dat Quick•Step opnieuw zal domineren?

NAESEN «Nu ze Niki Terpstra kwijt zijn, schat ik Trek-Segafredo hoger in. John Degenkolb, Jasper Stuyven, Edward Theuns en Mads Pedersen: dat is geen kattenpis. Jasper eindigde vorig jaar in alle kasseikoersen in de top tien. Nog een klein stapje en hij staat overal op het podium. Pedersen werd in het geniep tweede in de Ronde van Vlaanderen en de E3, en in het najaar klopte hij me in de sprint in de Eurométropole Tour.»

HUMO Net als Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Sep Vanmarcke en Mathieu van der Poel ben jij de enige kopman van je ploeg. Vrees je niet dat je in de finale alleen komt te staan tegen de overmacht van ploegen die meerdere pionnen uitspelen, zoals Trek, Quick•Step, Jumbo-Visma en Lotto-Soudal?

NAESEN «Elke ploeg heeft haar plannetje, maar je kunt op de Oude Kwaremont niet met veertig man op de eerste rij zitten. Veel van mijn valpartijen vorig jaar hadden te maken met het feit dat al die ploegen gegroepeerd vooraan willen rijden. Als kopman ben je de laatste van zo’n treintje. Op die bochtige wegen moet je voortdurend sprinten, remmen, wringen, sprinten, remmen… Dan ben je al leeggereden vóór je moet demarreren. Dit jaar zullen we het anders doen. Stijn Vandenbergh moet me voorin houden, en één andere ploegmaat – telkens iemand anders – moet ons naar voren brengen.

'In de Ronde van Vlaanderen wordt er voor elke helling op leven en dood gevochten voor een goede positie. Dat is elke keer een schep uit je suikerbak'

»Ik bekijk alle klassiekers opnieuw op YouTube. Dan kun je vaste patronen ontdekken. In de Ronde van Vlaanderen wordt er voor elke helling op leven en dood gevochten voor een goede positie. Dat is elke keer een schep uit je suikerbak. In de aanloop naar de Kanarieberg is het altijd een gekkenhuis, maar daarna rijden ze rustig naar boven. Op de Berendries is er de laatste tien jaar geen belangrijke aanval meer geweest. Daarom zeg ik tegen mijn ploegmaats: ‘Geen stress voor die hellingen.’ Zo hoop ik energie te sparen voor money time.

»Het is me ook al opgevallen dat Greg Van Avermaet en Peter Sagan alleen voluit gaan in een groepje van vier of vijf man. In een grotere groep maken ze zich niet moe. Misschien is dat voor mij ook de juiste manier.»

HUMO Sagan gaf deze winter aan dat hij het wielrennen soms beu is en dat hij misschien niet zo lang meer zal koersen. Verwacht je dat hij minder sterk zal zijn?

NAESEN «Ik hoop het. Vorig jaar dacht ik al dat zijn drukke reisschema zich zou wreken. Hij was in de winter van het ene gala naar het andere gevlogen, van China naar Californië en Australië… Ik was toen volop aan het trainen, maar in Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix won hij toch weer. Straffe gast!»

HUMO Hij was wel minder imposant dan vroeger.

NAESEN «Hij was iets later in vorm. In Milaan-Sanremo hebben veel favorieten zich op hem verkeken toen Nibali wegreed. Iedereen dacht dat Sagan het wel zou oplossen, maar hij bleef zitten. Een week later, in de E3, had hij een slechte dag. In onze rush naar de kop van de koers raapten Sep en ik hem op. Soms vergeten we dat hij ook maar een mens is.

'Als Peter Sagan zegt dat hij de koers soms beu is, denk ik: dude, ga eens een jaar in de fabriek werken' Oliver Naesen

»Maar als ik die verhalen over zijn motivatie lees, denk ik: dude, ga eens een jaar werken. Ik weet wat dat is. Toen ik mijn studie afbrak om voor de koers te gaan, heb ik mijn trainingen twee jaar moeten combineren met een job als koerier voor een industriële wasserij: ’s morgens om vijf uur opstaan, een hele dag werken en daarna trainen tot het donker werd. In vergelijking daarmee heb ik nu een luxeleven. Wij worden betaald om begin februari in Spanje te fietsen bij 15 graden, in het zonnetje. Het échte leven, dat is ’s morgens in het donker opstaan, je ruiten afkrabben en naar de fabriek rijden. Dat probeer ik nooit te vergeten.»

HUMO Je gaat voor niets minder dan winst in een klassieker. Welke ligt je het best?

NAESEN «Moeilijke vraag. In Parijs-Roubaix heb ik er nog nooit echt door gezeten. De inspanningen op de kasseien voelen voor mij minder brutaal aan dan voor de meeste anderen. Het moet daar gewoon meezitten. In de voorbije vier edities heb ik in totaal vijftien keer lekgereden. Ik heb me al afgevraagd of het aan de tubes ligt, maar andere ploegen rijden er ook mee en hebben er geen last van. Eind januari heb ik verschillende types getest: hopelijk gebeurt het dit jaar niet meer.»

'Na het openingsweekend leg ik mijn tweede masterexamen in de toegepaste economie af. Ik moet af en toe mijn focus kunnen verleggen' Tiesj Benoot

HUMO In de moderne wieler-sport is het cruciaal dat je eind februari al superstrak staat. Wanneer heb je voor het laatst pinten gedronken?

NAESEN «Met oudjaar, tot vijf uur ’s morgens. Daarna ging ik voor twintig dagen op stage. Daar trek je zo’n uitspatting wel recht. Ik kan nu al zeggen op welke drie datums ik nog eens op stap zal gaan, en meestal is dat er lós over. De eerstvolgende keer is wellicht pas na het WK. Tot dan heb ik er geen nood aan. Sommige mannen trainen eind november al dertig uur per week, maar snakken na het openingsweekend al naar een verzetje. Dat snap ik niet. Dan ga je beter op de eerste ploegstage nog eens uit de bocht.»

HUMO Dat zien de ploegen toch ook liever niet meer?

NAESEN «Klopt. Elk jaar sturen ze wel een paar renners naar huis die over het muurtje zijn gekropen. Dat wordt altijd stilgehouden, maar het gebeurt in meerdere ploegen (lacht).»


Tiesj Benoot

undefined

null Beeld

:: ‘Geen nood aan drank’ ::

Tiesj Benoot beleefde vorig jaar zijn grote doorbraak. Hij won een uitgeregende Strade Bianche na een epische solo, werd beste jongere in de Tirreno Adriatico, derde in de Brabantse Pijl, vijfde in de E3, zevende in Dwars door Vlaanderen en achtste in de Ronde van Vlaanderen. Hij heeft zich voor het openingsweekend klaargestoomd in de Sierra Nevada, samen met Jens Keukeleire, zijn schaduwkopman bij Lotto-Soudal.

TIESJ BENOOT «Ik teken direct voor dezelfde benen als vorig jaar. In de Strade Bianche was ik de beste, en ook in de Vlaamse klassiekers had ik niet het gevoel dat er iemand beter was, zeker niet bergop.

»In Dwars door Vlaanderen reed ik samen met Greg Van Avermaet weg op de Côte de Trieu en moest de rest passen. Helaas was er niemand van Quick•Step bij, anders hadden we voor de zege gestreden. En in de Ronde heb ik in de achtervolging op Niki Terpstra het tempo bepaald op de Oude Kwaremont. Dat was het verschil met andere jaren: ik reed vaak met een tikje overschot, waardoor ik die extra versnelling nog had.»

HUMO Hoe is je voorbereiding verlopen?

BENOOT «Ik ben zeker niet slechter dan vorig jaar. In de Ronde van San Juan werd ik tiende in het eindklassement, ondanks een valpartij. Mijn handen waren flink gekneusd, maar tegen de Omloop zal ik daar geen last meer van hebben.»

HUMO Jasper Stuyven heeft zijn studie stopgezet: hij vindt de combinatie met topsport te zwaar. Zitten jouw boeken toegepaste economie wel nog in de koffer?

BENOOT «Ja, want na het openingsweekend leg ik mijn tweede masterexamen af. De voorbije winter ben ik al voor een ander vak geslaagd. Die studie is een welkome afwisseling. Ik moet af en toe mijn focus kunnen verleggen.»

HUMO Vorig jaar liet je Parijs-Roubaix schieten om de Waalse klassiekers te kunnen rijden. Dit jaar start je wel in de Hel en gooi je na de Amstel Gold Race de riemen af.

BENOOT «In de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik was het vet van de soep. Het is moeilijk om je supervorm tot eind april aan te houden. In die wedstrijden bots je op een ander, frisser peloton. Je moet dus kiezen, en mijn hart ligt bij de Vlaamse klassiekers. Parijs-Roubaix ligt me het minst, al werd ik daar twee keer afgeremd door pech. Maar als ik, zoals vorig jaar, van ver blijf aanvallen, kan ik die koers ook winnen.»

HUMO Is jouw probleem niet dat je alleen moet aankomen? Bijna al jouw concurrenten zijn sneller in de sprint.

BENOOT «Als ik blijf zitten om met Peter Sagan en Greg Van Avermaet naar de meet te gaan, word ik altijd geklopt. Maar vorig jaar hebben Vincenzo Nibali, Niki Terpstra, Yves Lampaert en ik solo’s opgevoerd. Het kan dus, als je de sterkste bent. Zeker in de Ronde komt de winnaar bijna altijd alleen aan.»

HUMO Noem eens één concurrent die zijn voet naast Peter Sagan en Greg Van Avermaet kan zetten.

BENOOT «Michael Valgren Andersen heeft vorig jaar de Omloop en de Amstel Gold Race gewonnen. Tussenin vond ik hem niet overweldigend, maar hij is snel en op zijn 27ste komen zijn beste jaren eraan. Het is wel afwachten hoe hij zijn overstap van Astana naar Dimension Data heeft verteerd.»

HUMO Mathieu van der Poel wordt het grootste talent na Peter Sagan genoemd. Verwacht je dat hij meteen meedoet voor de knikkers?

BENOOT «Ja. De enige vraag is hoe hij de kaap van de 200 kilometer zal verteren. Hij beschikt over een verbluffende explosiviteit, maar als je in de Ronde na 250 kilometer aan de Paterberg moet beginnen, blijft daar niet veel meer van over. Laat een fris peloton die helling opsprinten en ik ben niet eens bij de eerste zeventig. Maar in de finale van de Ronde ben ik daar bij de besten. Dan telt vooral je uithouding, maar die heeft Mathieu ook.»

HUMO Veel ploegen willen net zoals Quick•Step verschillende kopmannen uitspelen.

BENOOT «Dat is logisch als je geen absolute topper zoals Peter Sagan hebt. Vooral Trek-Segafredo lijkt me heel sterk in de breedte.»

''Ik vond ons vorig jaar al de tweede beste ploeg, na Quick•Step' Jasper Stuyven

HUMO Jumbo-Visma wordt in Nederland nu al The Wolfpack Light genoemd met, naast Wout van Aert, ook nog Taco van der Hoorn, Mike Teunissen en Timo Roosen.

BENOOT (droog) «Op den duur moet je voor iedereen bang zijn.

»Met Caleb Ewan hebben we een topfavoriet voor Milaan-Sanremo. En in de Vlaamse klassiekers hoop ik Jens Keukeleire, Jasper De Buyst en Jelle Wallays mee te krijgen in de finale. Dan kunnen we het spelen zoals Quick•Step, met iemand die aanvalt en mannen die de vlucht beschermen.»

HUMO Welke jonge belofte gaat iedereen verrassen?

BENOOT «Jasper Philipsen heeft in de Tour Down Under een World Tour-peloton geklopt in de sprint. En ik hoor dat hij veel meer kan dan sprinten. Als je in een ploeg met Alexander Kristoff en Fernando Gaviria als neoprof een vrije rol krijgt in Vlaanderen, dan weet ik genoeg.»

HUMO Wanneer ben je voor het laatst op stap geweest?

BENOOT «Met oudjaar, maar dat was een zeldzame uitschieter. Als ik in december op stage vertrek, heb ik me genoeg geamuseerd en is het tijd om weer met mijn vak bezig te zijn. Pas na de voorjaarsklassiekers zal ik nog eens in de pinten vliegen. Sommige renners drinken tussendoor weleens een glas wijn, maar ik heb dat niet nodig. Als ik drink, is het om te veel te drinken (lacht).»


Jasper Stuyven

undefined

null Beeld

:: ‘Níémand is te zwaar’ ::

Hij was in 2018 de koning van de regelmaat: vierde in de Omloop Het Nieuwsblad, tiende in Milaan-Sanremo, zesde in de E3, negende in Gent-Wevelgem, tiende in Dwars door Vlaanderen, zevende in de Ronde van Vlaanderen en vijfde in Parijs-Roubaix. Een indrukwekkende lijst, maar zonder podiumplaats.

HUMO Dat lijstje doet denken aan de prestaties van Greg Van Avermaet vóór hij van smaakmaker tot killer vervelde.

Jasper STUYVEN «Die stap hoop ik ook te zetten. Ik ben nog maar 26, dus het kan nog.»

HUMO Word je nog elk jaar sterker?

STUYVEN «Op mijn piekwattages zit weinig verschil, maar om sterker te worden moet ik die hoge waarden meerdere keren kunnen herhalen. Dat is nodig om de explosies op de Vlaamse hellingen en kasseistroken beter te verteren. Daarin maak ik nog progressie.»

HUMO Hoe was je winter?

STUYVEN «Ik dacht dat ik heel goed was, maar in de Ster van Bessèges en de Ronde van de Algarve bleek dat iederéén goed heeft gewerkt. De tijd dat renners 5 kilo te zwaar aan het seizoen begonnen, is al lang voorbij. Vanaf eind januari wordt er gevlamd op alle fronten, de World Tour-punten zijn voor elke ploeg belangrijk.»

HUMO Velen zien in Trek-Segafredo het sterkste blok. Zijn jullie klaar om de koers te dragen?

STUYVEN «Daar zijn wij niet bang voor. Ik vond ons vorig jaar al de tweede beste ploeg, na Quick•Step. Als je de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar opnieuw bekijkt, zie je dat wij daar op de vijf belangrijkste punten met vier man bij de eerste twintig zitten. Dit jaar komt Edward Theuns er weer bij en zal Mads Pedersen nog sterker zijn. Bovendien heeft John Degenkolb vorig jaar in de Roubaix-rit van de Tour bewezen dat hij er weer helemaal staat.»

HUMO Maar wie wordt de absolute kopman?

STUYVEN «Wij staan op gelijke hoogte. Zo doen ze dat bij Quick•Step toch ook? Door het vertrek van Niki Terpstra zijn zij wel verzwakt. Vorig jaar konden Zdenek Stybar en Yves Lampaert nog naar Philippe Gilbert en Niki Terpstra kijken als ze wat minder waren, nu komt de druk op hun schouders terecht.»

HUMO Schat je Niki Terpstra nog even hoog in, nu hij absolute kopman is geworden bij Direct Energie?

STUYVEN «Als hij wegrijdt, zal Quick•Step mee achtervolgen, dat maakt al een groot verschil. Maar onderschat zijn nieuwe ploeg niet, met stevige renners als Damien Gaudin, Anthony Turgis en Adrien Petit. Ik hoor dat die heel gemotiveerd zijn om voor een echte kopman door het vuur te gaan. Ook Team CCC zal sterker voor de dag komen dan iedereen denkt.»

'De beste jaren van Michael Valgren Andersen komen eraan. Het is wel afwachten hoe hij zijn overstap naar Dimension Data heeft verteerd.' Tiesj Benoot

HUMO Noem eens iemand die zijn voet naast die van de absolute toppers zal zetten?

STUYVEN «Jasper Philipsen moet dat op termijn kunnen. En Michael Valgren Andersen is ook een blijver.»

HUMO Tot slot: wanneer ben je voor het laatst stevig op de lappen gegaan?

STUYVEN «Dat is al geleden van eind november. Daarna heb ik op stage en tijdens de feestdagen weleens een glas rode wijn gedronken. Maar op 1 januari draai ik de knop om en drink ik geen druppel meer tot na de klassiekers.»

HUMO Philippe Gilbert drinkt vóór een grote koers meestal twee glazen wijn, om beter te kunnen slapen.

STUYVEN «Ik niet, hoewel ik dol ben op rode wijn. Je slaapt er beter van in, maar de slaapkwaliteit vermindert erdoor. Toch maar niet, dus.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234