null Beeld

Het WK-journaal: Hugo Borst

Vandaag pakt Nederland in z'n eerste WK-wedstrijd Denemarken in. Maar meer nog dan in het geolied voetballende Oranje verkneukelen wij ons in de Hollandse analisten: ook dit jaar maken Hugo Borst en co filet américain van de gebruikelijke zeperige voetbalpraatjes, en hoor je de oprechte bewondering in hun stem wanneer er op het veld gedanst wordt met een bal.

Jeroen Maris

Hugo Borst «Ik beschouw mezelf niet zozeer als analist - da's meer de rol van Youri (Mulder, red.) en andere ex-voetballers. Ik ben de journalist die voor duiding zorgt, en ook oog heeft voor wat er náást het veld gebeurt. Nu al kan je er gif op innemen dat er straks een heel circus rond Maradona ontstaat - daar zal ik het dan met veel plezier over hebben.»

HUMO Doet het je nog wat, zo'n wereldkampioenschap?

Borst «Tuurlijk! Ik heb er ongelooflijk veel zin in. En ik ben zo blij als een kind dat ik er niet heen hoef. Ik lijd een beetje aan reisangst, zie je, en in het buitenland krijg ik algauw last van heimwee. Bovendien lijkt Johannesburg me ook niet meteen de meest veilige plek op aarde. De kans dat ik op iemand stoot met een heel lang mes of een bommengordel lijkt me in Hilversum alleszins kleiner.

»Er is nog een bijkomend voordeel: ik zal niet in de rush van zo'n WK zitten, en 's ochtends rustig alle beelden kunnen bekijken en herbekijken - zodat niets aan mijn arendsoog ontsnapt.»


HUMO En toch: je bent jarenlang Oranje achternagereisd.

Borst «Sinds 1988 heb ik geen enkele groot toernooi met Nederland gemist. Dus ja: het zal toch een béétje raar voelen.

»Ik was het eerlijk gezegd ook allemaal een beetje zat. Ik ben 47 nu: ik kan het niet meer opbrengen om ergens achter een dranghek te staan wachten tot Sneijder een woordje wil zeggen. Dan erger ik me gegarandeerd rot aan de voetbalmiljonairs met hun maniertjes en hun nietszeggende quotes. Let op, er zitten echt heel leuke types bij, hoor. Maar het circus, de vedettencultus, irriteert me.»


HUMO Verwacht je meteen spektakel in de groepsfase?

Borst «Néén. Door de eerste drie weken zullen we ons moeten wórstelen. Er zullen behoorlijk wat saaie matchen bij zijn - maar allicht ook de klassieke verrassingen. Een beetje zoals het leven, natuurlijk: geen langgerekt orgasme, wel een kwestie van splintertjes geluk sprokkelen.

»Maar wees gerust: ook al val jij in slaap bij een slappe match, mij zal niets ontgaan. Ik zal me vergapen aan elke baltoets. Want ik weet: op een WK wordt je geduld altijd beloond.»

HUMO Verwacht je, als propagandist van het propere voetbal, veel ordinaire schoppartijen?

Borst «Het is gewoon niet uit te roeien. Zeker bij de Afrikaanse en de Zuid-Amerikaanse teams zullen er weer heel wat met de voeten vooruit tackelen. Ik ben het intussen al zo gewoon dat ik zeg: het hoort erbij. Voetbal is schoonheid én destructie. Maradona was een genie, maar in 1984 plantte hij wel z'n studs in de buik van een tegenstander.»

HUMO Vanavond is er dus Nederland-Denemarken. Zeg het eens: wat mogen we van Oranje verwachten?

Borst «De wervelende combinaties die je ook in Barcelona - Arsenal zag. En dat méén ik: we baden in offensieve weelde. Het grote probleem is wel dat je meer goals moet maken dan je er slikt. En Oranje krijgt tegenwoordig heel veel domme doelpunten binnen.»


HUMO Exact wat Jan Mulder eerder al zei in Humo: Nederland is aanvallend zeer sterk, maar verdedigend zeer zwak.

Borst «Ik sluit me helemaal aan bij Jan. Al valt er hopelijk wel een mouw aan te passen. We hopen van harte dat Bert van Marwijk hetzelfde doet als Louis Van Gaal dit jaar bij Bayern München: dat haalde de finale van de Champions League zonder een stabiele defensie.

»Van Buyten is een héél matige verdediger, en die Demichelis is nou ook niet meteen de meest secure jongen. Maar Van Gaal slaagde er dus in om de druk weg te houden van die defensie, en het ene succes na het andere te boeken: hopen dat Oranje dat ook kan.

»Dat gezegd zijnde: ik geloof dat het een klassiek scenario wordt - eruit in de kwartfinales of zoiets. En ik ben nu al trots op de offensieve finesse van ons elftal. Hoewel trots zo'n aangebrand woord is in het Nederland van Geert Wilders en Rita Verdonk

HUMO Traditioneel zullen ook veel Vlaamse kijkers de NOS boven de eigen openbare omroep verkiezen.

Borst «Een compliment, jazeker. Ook omdat Vlaanderen en Nederland toch een beetje bij elkaar horen. Zeker in het voetbal: ik wil wel elk jaar een Derby der Lage Landen.

»Die Vlaamse interesse zie ik ook in m'n mailbox. Jullie sturen nooit van die zeikerige haatmailtjes: 't zijn haast altijd keurige aanzetten tot discussie. Houden zo, jongens!»

undefined

Doe mee aan Humo's WK-wedstrijd en voorspel wie doorgaat naar de volgende ronde!

null Beeld

Ned. 1: WK-Journaal

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234