null Beeld

Het wordt te veel voor Corneel: stem nu voor de Exodus Award!

De EXODUS AWARD wordt telkenjare uitgereikt om een figuur in de bloemetjes te zetten die een belangrijke bijdrage heeft geleverd tot de verdere leegloop van de kerk. U kunt hiervoor kiezen uit drie genomineerden!

cb

Het heeft de lezers van Humo behaagd de EXODUS AWARD 2009 toe te kennen aan E.H. Luc Cauwenbergh, parochiepastoor te Dilbeek, die niemand minder dan Paus Benedictus XVI en Monseigneur André-Joseph Léonard het nakijken gaf. 'Deze herder,' luidde de laudatio in ons nominatieverslag, 'sloot negen van zijn jeugdige parochianen uit van deelname aan het Heilig Vormsel omdat zij wegens ziekte of een lang vooraf vastgelegde buitenlandse reis niet aanwezig konden zijn op het bezinningsweekend. De pastoor en zijn catechiste 'hebben liever maar een handvol kinderen die alles willen doen voor hun geloof'. Een dikke bravo en een daverend 'Zo'ne goeie hebben wij nog niet gehad' voor pastoor Luc! Cauwenbergh! Uit Dilbeek!

Maar de tijd staat niet stil, beste lezers, en vandaag doen wij andermaal een beroep op uw bereidwillige medewerking om over te gaan tot de toewijzing van de EXODUS AWARD 2010. Na rijp beraad en ampel overleg hebben wij de eer u mede te delen dat u voor deze tweede EXODUS AWARD kunt kiezen uit de volgende drie genomineerden.

1. Monseigneur Roger Vangheluwe

Laten we ernstig blijven: wie anders dan Nonkel Roger komt in aanmerking om de EXODUS AWARD 2010 op zijn naam te schrijven? Wie anders dan de bisschop van Brugge, die in zijn dooie eentje het nine-eleven van de Belgische kerk op zijn conto mag schrijven? Uit schrik voor lynchpartijen moesten de geestelijken dit jaar zelfs wegblijven van de Heilige Bloedprocessie, met dank aan bisschop Vangheluwe. Wie beter doet, hij steke zijn vinger op.

2. Monseigneur Godfried Danneels

Momentje. 'En als we nu eens vergiffenis zouden vragen?' Vangheluwe mag dan de voor de hand liggende keuze zijn, maar zonder kardinaal Danneels zou de ravage voor de kerk nooit de huidige proporties hebben aangenomen. Vangheluwe zorgde voor een ramp, Danneels maakte er een catastrofe van door te reageren in de beste kerktraditie - quod erat demonstrandum. Bovendien wordt de kandidatuur van Danneels voor de EXODUS AWARD verdedigd door niemand minder dan topadvocaat Fernand Keuleneer, en met zulk een pleitbezorger kan je deze onderscheiding eigenlijk al niet meer mislopen.

3. Monseigneur Johan Bonny

Maar pas op: de bisschop van Antwerpen, Monseigneur Johan Bonny, zou deze keer wel eens de onverwachte outsider kunnen worden die de grote jongens vloert, pastoor Cauwenbergh achterna. Monseigneur Bonny ontketende een ongeziene volksopstand in de polderparochies Zandvliet en Stabroek door de populaire jonge dorpspastoor Kris Smet af te zetten en als onderpastoor naar Kalmthout te degraderen. Niet omdat hij het aanlegde met de misdienaars, maar omdat hij te veel verbroederde met zijn parochianen en op café ging met de ganzenrijders - in plaats van in zijn eentje in de pastorie zijn wijnkelder soldaat te maken, zoals de kerk dat voorschrijft. De parochies van Stabroek en Zandvliet zijn in één klap van de kaart geveegd, en wie zoiets voor mekaar krijgt, verdient dubbel en dik de EXODUS AWARD 2010!

De EXODUS AWARD is een initiatief van Brack'Immo, het immobiliënkantoor dat zich richt op de recyclage van leegstaande kerken, kloosters en kapellen. 'Brack'Immo. Wij maken werk van uw lege kerk'.


Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234