null Beeld

Heterdaad: Gilda De Bal

Een absolute topcast (met onder meer Oswald Versyp, Dirk Tuypens, Ben Van Ostade en Jo De Meyere als de enigmatische John Nauwelaerts), ijzersterke scenario's (van de hand van Ward Hulselmans) en personages die geboetseerd waren uit stugge plasticine in plaats van gebricoleerd met mager bordkarton: in onze herinnering blijft 'Heterdaad' (1996-1999) een dijk van een tv-serie.

Jeroen Maris

Dat vinden ze klaarblijkelijk ook bij de VRT, want de reeks over het wel en wee van de BOB, de Bijzondere Opsporingsbrigade van wijlen de rijkswacht, wordt vanaf vandaag herhaald. Zou Gilda De Bal (Matti Tomassetti in de reeks) daar nog eens speciaal voor gaan zitten?

Gilda De Bal «Ik heb alle afleveringen thuis in een lade liggen - dat vind ik wel prettig zo - maar ik heb er nooit meer naar gekeken. Je moet weten: ik ben nooit echt tevreden over wat ik ervan gebakken heb. Naar mezelf kijken is altijd weer iets als een coïtus interruptus.

»'Dit is goed, ja, ja, oké, prima... Oóh, dit niet.' De kans dat ik naar de herhalingen kijk, is dus bijzonder klein. Maar dat heeft niets te maken met de reeks an sich: die is met véél liefde en goesting gemaakt, en ik voel er geen enkele schaamte voor. Integendeel.»


HUMO Er waren vijf reeksen gepland, maar er zijn er uiteindelijk maar vier gedraaid.

De Bal «En dat vond ik érg. 't Was zo'n prettige biotoop, de set van 'Heterdaad' - afgezien dan van 't feit dat we ons voortdurend over moord en doodslag moesten buigen (lacht). We hadden een héél fijne cast.»


HUMO Jullie hadden ook tijd.

De Bal «Klopt: aan elke draaidag hielden we drie minuten over die echt gebruikt werden. Dat is nu verdrie- of zelfs verviervoudigd. Wij hadden de luxe om een scène nog eens en nóg eens over te doen. Al betrapte ik mezelf sporadisch op de vraag of het toch allemaal niet wat sneller kon.

»'Heterdaad' is ook van a tot z op locatie gedraaid. Zelfs de bureauscènes: daarvoor hadden we een afgedankt rijkswachtgebouw gevonden. We hadden ook veel buitenopnames - ik heb nooit méér kou geleden dan toen.»

HUMO Heb je veel met rijkswachters gepraat?

De Bal «O ja: op de set liepen de echte rijkswachters en de acteurs door elkaar. Dat was wel spannend. Zij leerden onze wereld kennen, wij de hunne. Eén van die rijkswachters - hij zit nu op de cel pedofilie - zie ik nog altijd.

»Door de politiehervorming lijkt het alsof we over de prehistorie praten. Dat voelt wel een beetje vreemd, dat die BOB eigenlijk gewoon niet meer bestáát. Maar goed: misschien is het voor heel jonge kijkers een geschiedenislesje over wat er vóór de eengemaakte politie kwam.»


HUMO 'Heterdaad' was ook en vooral de reeks van scenarist Ward Hulselmans.

De Bal «Ward stopte er tijd in, liefde, en heel veel engagement. Hij wist waarover hij schreef en verwerkte elementen uit echte cases in de scenario's. Ik hoorde onlangs dat hij aan iets nieuws aan het schrijven is. Ik hoop het, want Ward is top.»


HUMO Je speelde Matti Tomassetti, een gedreven speurster. Heb je goeie herinneringen aan haar?

De Bal «Matti was perfect: de perfecte moeder, de perfecte huisvrouw, de perfecte BOB'er. Ik was dus altijd blij wanneer ze toch even de trappers kwijtraakte. Dan juichte ik altijd: yes, ze wordt weer mens!

»Een vrouw bij de rijkswacht was toen uiterst zeldzaam. Dat zag je aan heel concrete dingetjes. De vrouwen moesten bijvoorbeeld bij de mannen gaan plassen - er waren simpelweg geen aparte sanitaire voorzieningen. En wat ik wel een geestige gedachte vind: sinds vrouwen makkelijker de weg vinden naar een baan bij de politie, is de gemiddelde lengte van de flik behoorlijk gedaald.»


HUMO Werd je vaak op je personage aangesproken?

De Bal «Allemaal heel gereserveerd. Een knipoogje, even komen zeggen dat ik 'goed bezig' was... Mensen hebben het soms moeilijk om realiteit en fictie uit elkaar te houden. Wanneer ze mij zagen, zagen ze eigenlijk Matti, en dat was een straffe tante. 't Is niet dat ze me - 'ah, wijveken!' - aan de toog stevig in de zij porden. Dát durfden ze niet bij Matti Tomassetti.

»Sporadisch kreeg ik ook wel brieven van jonge mensen - veertien, vijftien, zestien jaar. Dat verraste me. 't Waren veelal meisjes die in Matti de ideale moeder zagen die ze zelf nooit hadden gehad. Ik voelde me daar wat ongemakkelijk bij. Als ze daarom vroegen, stuurde ik wel een fotootje op.

»Maar er waren er die meer wilden. Ik herinner me een tienermeisje dat me zo idealiseerde dat ik er bang van werd. Ik heb de boot toen afgehouden, ook al omdat ik besefte dat ik haar alleen maar kon teleurstellen: in haar hoofd was ik uitgegroeid tot een soort perfecte oermoeder.»


HUMO Over oermoeders gesproken: nog eens gefeliciteerd met de vertolking van Meetje in 'De helaasheid der dingen'!

De Bal «Dank je. 'De helaasheid' was ook weer zo'n film die met alle liefde van de wereld is gemaakt. En het ontroert me dat hij zoveel mensen aansprak, ik heb nooit zoveel reactie gekregen op een rol.

»Vandaar ook dat jullie Pop Poll dit jaar zo'n mooie herinnering is: we kregen de hele cast nog 's samen voor een nummertje op het podium, en dat was héérlijk. De gasten noemen mij trouwens nog altijd Meetje - en dat mag (lacht).»HUMO Matti staat je ook wel. Bedankt!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234