null Beeld

High definition-televisie: turen van bewondering

'Bekijk de Olympische Spelen in topkwaliteit, kies nú voor hd!' Met die slogan wil men ons tot de aankoop van een high definition-tv aanporren. Er valt natuurlijk iets voor te zeggen: hd-beelden bevatten tot vijf keer meer informatie dan 'ouderwetse' tv-beelden en zijn dan ook kleurrijker, gedetailleerder, echter.

Redactie

En ja, ik wil de Amerikaanse hoogspringster Amy Acuff weleens extreem gedetailleerd over de lat zien gaan. Maar wat nà de Olympische Spelen? Moet ik dan op Life! TV in high definition het astrologisch gezwets van Erna Droesbeke en Anja Daems ondergaan, terwijl ik er zó al beroerd van word? En gaan de buren mij straks echt uitlachen als ik geen kamerbreed plasma- of lcd-scherm tegen de muur spijker? Of wacht ik toch maar op mijn gemak tot hdtv nog een smak goedkoper wordt?

Ik besluit mijn hoofd er niet lang over te breken en ga te rade bij een kenner: Eric Beeckmans van het home entertainment magazine FWD - Forward voor de vrienden.


HUMO Welk scherm kies ik: plasma of lcd?

Eric Beeckmans «Plasma is alleen maar verkrijgbaar voor schermen vanaf zowat 37 inch. Diagonaal gemeten heb je dan een beeld van 94 cm. Dat is al een stevig formaat: in België hebben de meeste mensen een scherm van 32 inch.

»Als je puur naar de beeldkwaliteit kijkt, heeft plasma nog altijd een kleine voorsprong op lcd. Ik zeg wel: een kleine voorsprong. Om het verschil echt te kunnen zien, moet je al naar de duurdere plasmaschermen gaan. Dan betaal je tot de helft méér dan voor een lcd-scherm, maar je krijgt absoluut geen tv die de helft beter is! Sommige merken demonstreren plasmaschermen in een volledig zwarte ruimte, zodat de kleinste details tot hun recht komen. Dat ziet er dan geweldig uit. Maar sorry, ik kijk geen tv in een volledig zwarte ruimte: ik kijk in de woonkamer, vaak bij daglicht. En dan is het verschil tussen plasma en lcd toch wel héél erg klein. Plasma zit trouwens in een neerwaartse spiraal: er worden weinig toestellen verkocht, de prijs blijft hoog, verschillende fabrikanten hebben zich al uit de markt teruggetrokken. En tegelijk blijft de kwaliteit van lcd almaar stijgen, terwijl de prijs daalt. Dus lcd of plasma? Ik zou vrijwel iedereen aanraden voor lcd te kiezen.»


HUMO HD Ready of full hd?

Beeckmans «Daar kan ik nog duidelijker over zijn: ik raad iedereen full hd aan, zeker voor een scherm dat groter is dan 32 inch. De officiële benaming van full hd is overigens 'HD Ready 1080p': een tv met een hd ready-logo heeft een resolutie van minstens 720 lijnen; bij full hd is dat 1080 lijnen. Op een klein scherm zie je haast geen verschil - bij hele kleine tv'tjes wordt er zelfs geen full hd aangeboden. 32-inch - nog altijd het meest populaire formaat bij ons - is een randgeval. Maar veel mensen schakelen over naar een groter toestel als ze een nieuwe tv kopen. In dat geval moet je resoluut voor full hd gaan!»

undefined

Televisietempel

HUMO Groot scherm of héél groot scherm?


Beeckmans «De ideale kijkafstand voor digitale televisie is maximaal drie keer de diagonaal van het scherm. Voor een tv van 32 inch - omgerekend 80 cm - is dat dus 2,40 meter. Als je zo dicht bij een klassieke tv gaat zitten, merk je dat de beeldkwaliteit te wensen overlaat. Eigenlijk moet je er verder af gaan zitten om goed te zien. Kijk je van heel dichtbij naar een hdtv, dan stoort dat niet, omdat een digitaal beeld veel beter is dan een gewoon beeld. Denk maar aan de monitor van je pc: daar zit je ook veel dichter bij dan bij je tv.»


HUMO Je hoort weleens dat een scherm van 52 inch de nieuwe standaard wordt. Dat is echt wel GROOT!

Beeckmans «Ik geef toe, als je een krappe huiskamer hebt en je poot daar een vlaai van 52 inch neer, dat is even wennen. Eigenlijk is die 52 inch berekend op de gemiddelde Amerikaanse woonkamer, en die is groter dan de Europese. In een kleine kamer kan een grote tv echt belachelijk groot uitvallen. Een aanpassing vraagt zo'n groot scherm sowieso: het beïnvloedt je kijkervaring sterk - en niet noodzakelijk in positieve zin. Veel hangt af van wat je wilt zien. Als je vooral het nieuws en duidingsprogramma's bekijkt, heb je dan een scherm van 52 inch nodig? Ik denk het niet - tenzij om je ego te flatteren. Van mij mag iedereen een grote Mercedes kopen, maar als die alleen maar dient om naar de kruidenier om de hoek te rijden, is het geen erg nuttige aankoop. Ben je daarentegen een filmmaniak, dan zul je aan een groot scherm veel plezier beleven. Overigens is het nog maar de vraag in hoeverre je je woonkamer wilt omtoveren in een televisietempel. Twijfel je over het formaat, dan kan een trucje helpen: als je een tv van 52 inch wilt, knip dan een karton van die grootte uit en zet dat op de plek waar de tv moet komen.»


HUMO Panasonic of Sony of...

Beeckmans «Als je de grote merken neemt - voor lcd zijn dat ook nog Philips, Sharp, Samsung en LG - heb je echt een zéér goed beeld. In de hele wereld is er maar een handvol fabrikanten van lcd-panelen. De meeste merken kopen die daar aan en voegen er dan hun eigen stuurelektronica aan toe. Vandaar dat je vaak weinig of geen verschil in beeldkwaliteit ziet. Maar met opvallend goedkope lcd-toestellen moet je toch uitkijken. In budgetsupermarkten zie je soms televisies van 32 of 42 inch staan voor 400 à 500 euro - zowat de helft van de gangbare prijs. We hebben die ooit getest, en er zaten er betrekkelijk goede bij, maar ook euh, echte budget-toestellen.»

undefined

Takken en blaadjes

HUMO Koop ik bij mijn nieuwe tv een Blu-ray-speler of red ik het nog met mijn dvd-speler?


Beeckmans «Blu-ray, de opvolger van dvd, is kwalitatief beter, maar nog altijd vrij duur: de instapprijs is 350 euro, terwijl een goede dvd-speler maar 100 tot 150 euro kost. Op de koop toe zijn Blu-ray-films duurder en - zeker bij ons - nog altijd vrij schaars. Wij hebben een enorme achterstand op de Verenigde Staten. Eer een film bij ons uitkomt, moet hij eerst nog een Nederlandse soundtrack of ondertitels krijgen - vaak zelfs in de drie landstalen. En dat dúúrt.

»De betere kwaliteit van Blu-ray komt ook niet altijd tot zijn recht. In een proefopsteling hebben wij twee tv-schermen van 42 inch naast elkaar gezet: eentje gekoppeld aan een dvd-speler met een dvd-schijf en eentje aan een Blu-ray-speler met een Blu-ray-schijf. Vervolgens hebben we van een normale kijkafstand gekeken of we verschillen zagen. En wat bleek? Als je naar de achtergrond keek, zag je wel degelijk meer details, bijvoorbeeld meer takken en blaadjes in een boslandschap. Maar die achtergrond neem je zelden actief waar: je kijkt naar de acteurs op de voorgrond! Eigenlijk maakt het dus niet veel uit dat het decor gedetailleerder is. Het verschil springt wél in het oog als je bijvoorbeeld een beeld krijgt van een krantenknipsel: in de dvd-versie zie je niet veel meer dan een suggestie van tekst, in Blu-ray kun je de lettertjes echt meelezen.

»Conclusie: Blu-ray is beter, maar het verschil is niet altijd merkbaar, zeker niet op een klein scherm. Ga je voor een tv van groter dan 50 inch, dan zou ik zeggen: 'Doe jezelf een plezier en koop er een Blu-ray-speler bij.' Kies je voor een scherm kleiner dan 35 inch, blijf er dan af, want dan heeft het bijna geen toegevoegde waarde. En zit je tussen die twee in, dan zul je moeten kiezen op basis van je gebruikelijke koopgedrag. Ben je er altijd als de kippen bij als er een nieuw snufje op de markt komt? Koop dan een Blu- ray-speler. Ben je een spaarzame jongen? Kijk de kat dan nog een paar jaar uit de boom, de prijzen zullen fors dalen.

»Tegen de tijd dat Blu-ray de markt goed en wel veroverd heeft, kan het trouwens al voorbijgestreefd zijn. Je hoort steeds meer praten over het downloaden van films: in plaats van in de winkel een schijfje te kopen, haal je een film van het internet. In Amerika is dat al goed ingeburgerd. Binnenkort zul je daar ook films kunnen huren en kopen voor spelcomputers, met name de Xbox 360 van Microsoft en de PlayStation 3 van Sony. Hoe snel dat bij ons populair zal worden, weet ik niet. Blijkbaar krijgen sommige mensen graag iets in handen als ze iets kopen. Maar als je naar de muziek kijkt, zie je toch ook dat de cd aan populariteit heeft ingeboet ten koste van mp3: veel mensen vinden het comfortabeler online muziek te kopen dan in de winkel in de cd's te gaan rommelen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234