null Beeld

High van zichzelf: The Flaming Lips

The Flaming Lips, fearless freaks sinds 1983, hebben zich de afgelopen jaren vooral met spielerei vermaakt: ze coverden een kwartet klassieke pop- en rockplaten, snoepten Jay Z’s wereldrecord af voor meeste optredens-op-verschillende-locaties in één etmaal en assisteerden Miley Cyrus op haar jongste worp ‘Miley Cyrus & Her Dead Petz’. Allemaal erg leuk en aardig, maar wij zijn toch nog nét dat tikje blijer met ‘Oczy Mlody’, hun eerste reguliere studioplaat sinds 2013.

Noud Jansen

'Ik raak de weed van Miley Cyrus nooit meer aan'

Volgens frontman Wayne Coyne zou ‘Oczy Mlody’ in het Pools zoiets als ‘Ogen der jongelingen’ moeten betekenen, ‘al ben ik daar niet helemaal zeker van’. Kan iemand Waldek uit ‘Thuis’ even bellen?

Wayne Coyne «Zoek vooral geen diepere betekenis achter de titel: ik had die woorden ergens gelezen, en vond ze leuk klinken. Het deed me een beetje aan een medicijn denken, oxycodon of zo.»

HUMO En ‘Oczy Mlody’ is een medicijn?

Coyne «Zo zou je het kunnen zeggen, ja.

»Onze vorige plaat ‘The Terror’ was donker en claustrofobisch, en dat had zeker te maken met de moeilijke periode waar ik tijdens het schrijven doorheen ging (in 2012 scheidde Coyne van zijn vrouw Michelle, red.). ‘Oczy Mlody’ is optimistischer, melodieuzer; een plaat die voelt als een nieuw begin. Vandaar: een medicijn. ’t Is ook allemaal wat speelser en vrijer dan ‘The Terror’. Zo heb ik me voor twee songs, ‘Galaxy I Sink’ en ‘Listening to the Frogs With Demon Eyes’, laten inspireren door de afwijkende toonaarden en ritmepatronen van sommige nummers van de grote Syd Barrett

HUMO Ik heb tot nu toe twee keer naar de plaat kunnen luisteren – enkel de muziek, geen sleeve notes. Ik vroeg me a…

Coyne (onderbreekt) «Wat vond je ervan?»

HUMO Uitstekend. Maar dat zal iedere journalist je zeggen, ook al meent-ie het niet.

Coyne (lacht) «Oké, ga door.»

HUMO Ik vroeg me af: is dat Miley Cyrus in het laatste nummer van de plaat, ‘We a Family’?

Coyne «Ja! ‘We a Family’ was het allereerste nummer dat we haar gestuurd hadden voor haar ‘Dead Petz’-plaat, een jaar of vier geleden alweer. Miley was toen bezig aan haar Bangerz-tournee en zat in Australië, en ze vond het zo’n goed nummer dat ze ter plekke een studio geregeld heeft om het in te zingen. Maar uiteindelijk is het dus niet op haar maar op onze plaat beland, in een iets vrolijkere versie, wat meer uptempo. Haar zangpartij dateert wel nog altijd van vier jaar geleden.»

HUMO Bestaat de kans dat Miley het nummer live zal komen zingen tijdens jullie eind deze maand van start gaande wereldtournee?

Coyne «Zeg nooit nooit, maar dat is alleszins niet de bedoeling. Ik heb een aantal van Miley’s concerten bijgewoond: het wemelde er van de 16-jarige meisjes die stapelgek zijn op Miley, en die zo hard stonden te krijsen en te gillen dat je soms niks van de muziek kon horen. Ik denk niet dat Flaming Lips-fans daarop zitten te wachten. En omgekeerd denk ik ook niet dat de fans van Miley op The Flaming Lips zitten te wachten. In hun ogen zijn wij niet meer dan een stel oude mannen die in de weg van hun idool lopen.»

HUMO Over oude mannen gesproken: is er een specifieke reden waarom ‘Oczy Mlody’ uitkomt op jouw 56ste verjaardag?

Coyne «Nee, da’s toeval. Maar bedankt dat je me nog eens aan mijn leeftijd herinnert (lacht).»

HUMO 56 klinkt oud voor iemand die zo jong overkomt als jij.

Coyne «Weet je, er zijn dagen dat ik opsta en denk dat ik 24 ben – wanneer ik dan in de spiegel kijk en dat grijze haar zie, schrik ik toch wel even. Maar eerlijk: ik voelde me veel ouder toen ik nog een veertiger was. Dat kwam omdat ik me in die jaren vaak zorgen maakte over ouder worden. Maar op een avond een paar jaar geleden, toen ik wat gedronken had, dacht ik plots: ‘Wacht eens even... Ik bén al oud, dus waarom zou ik nog inzitten over ouder worden?’ Dat besef heeft me bevrijd: sindsdien maal ik niet meer om mijn leeftijd, en ben ik ook in het algemeen veel meer ontspannen.

undefined

'Nadat we 'Sgt. Pepper's' gecoverd hadden, kwamen de Beatles-fans me nog net niet in mijn bed vermoorden.'

»Ik herinner me nog goed dat toen wij met The Flaming Lips begonnen, destijds nog met mijn broer Mark als frontman, we een Groot Plan hadden. Vraag me niet wat dat Grote Plan behelsde, ik weet alleen dat 34 jaar later de tijd van de Grote Plannen voorgoed voorbij is. Tegenwoordig doen we waar we zin in hebben; klinkt het niet dan botst het maar. Vandaar ook dat we al die platen hebben gecoverd (‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, ‘The Dark Side of the Moon’, ‘In The Court of the Crimson King’ van King Crimson, en het debuut van The Stone Roses, red.): een leuke manier om samen met vrienden muziek te maken zonder dat het artistiek gezien al te serieus hoefde te zijn, en zonder dat we eerst nieuwe nummers moesten schrijven. ’t Was wel even verschieten hoe boos vooral de fans van The Beatles reageerden op wat zij als heiligschennis zagen: ze kwamen me nog net niet in mijn slaap vermoorden. Dan denk ik: ‘Mensen, relax!’ Wij wilden gewoon wat lol trappen, meer niet. Trouwens, de opbrengsten van die plaat gingen integraal naar een goed doel.»

HUMO Wat vinden ze bij jullie platenfirma Warner Brothers eigenlijk van het weinig commerciële pad dat jullie bewandelen? Komen ze nooit eens voorzichtig polsen of jullie in de plaats van de zoveelste coverplaat niet nog eens een nummer met hitpotentie kunnen proberen te schrijven, zoals ‘She Don’t Use Jelly’ indertijd?

Coyne «Nooit. Toen wij bij Warner Brothers tekenden, lang geleden, hebben we de belofte gekregen dat we mochten doen wat we wilden. En die belofte zijn ze altijd nagekomen. Trouwens: ik zou niet weten hoe dat moet, een nummer met hitpotentie schrijven. ‘She Don’t Use Jelly’ was een toevalstreffer: wij hadden geen idéé dat die song een bescheiden hit zou worden, en dat zelfs Beavis & Butthead er hun goedkeuring aan zouden geven. Toen de plaat waarop dat nummer stond (‘Transmissions from the Satellite Heart’, red.) uitkwam, in 1993, zag niemand er een single in. Pas in ’95 werd het plots als zodanig beschouwd, omdat we het al die tijd live hadden gespeeld en het gestaag aan populariteit had gewonnen. ‘Race for the Prize’ en ‘Yoshimi Battles the Pink Robots’ waren enkele jaren later opnieuw toevalstreffers: op één of andere manier, zonder dat we daarop hadden aangestuurd, matchten die songs met wat op dat moment muzikaal in zwang was.»

HUMO Jullie zitten al sinds 1992 bij Warner Brothers. Dat lijkt me voor een groep als The Flaming Lips een prestatie.

Coyne «Als ik me niet vergis, hebben we op dit moment het langstlopende contract in de geschiedenis van Warner Brothers Records. Dat is inderdaad bijzonder, al moet ik er bijvertellen dat wij van hen nooit miljoenen dollars hebben gekregen. Ze verwachten dus ook niet dat wij tientallen miljoenen dollars zullen opbrengen. Warner Brothers zorgt voor een stabiele basis: wij kunnen al sinds 1992 doen wat we willen, maar rijk zullen we er niet van worden. Dat is ook nooit onze ambitie geweest.»

HUMO Mag ik tot slot nog een Miley Cyrus-anekdote checken?

Coyne «Wees mijn gast.»

HUMO Klopt het dat jij een tijdje terug onwel bent geworden van haar weed?

Coyne «Klopt, ja. Een goed jaar geleden was dat, toen we met de band in onze hometown Oklahoma kerst zouden vieren. We reden met de hele kliek, inclusief Miley, in een grote camper van Californië naar Oklahoma, en onderweg kwamen we voorbij de Grand Canyon. Daar zijn we gestopt, en heb ik van de weed van Miley gerookt. Geen leuke ervaring, die me er nog eens goed aan herinnerde waarom ik nooit een weedroker ben geweest. Ik werd totaal paranoïde, en dacht constant: ‘Ofwel worden we tegengehouden door de snelwegpolitie en in de gevangenis gegooid, ofwel krijgen we een vreselijk ongeluk.’ Wat ik ook deed, ik slaagde er niet in om mijn gedachten op iets anders te richten.»

HUMO De frontman van een band die ooit een plaat uitbracht met de titel ‘Finally The Punk Rockers Are Taking Acid’ raakt van streek van één jointje?

Coyne «Ik zal je iets zeggen: acid gebruik ik al evenmin, uit angst voor een bad trip. Noem me een watje, maar op dit moment in mijn leven word ik praktisch enkel high van onze muziek.»

‘Oczy Mlody’ van The Flaming Lips verschijnt op 13 januari bij Warner Brothers. The Flaming Lips spelen op vrijdag 3 februari in De Roma in Borgerhout.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234