Georges Boeckstaens in zijn tuin: 'Ook ik dacht dat ik alles ging moeten weghalen, maar volgens mij is het niet strafbaar.' Beeld Thomas Sweertvaegher
Georges Boeckstaens in zijn tuin: 'Ook ik dacht dat ik alles ging moeten weghalen, maar volgens mij is het niet strafbaar.'Beeld Thomas Sweertvaegher

Hitler-fan, en dat mag geweten zijn

Er loopt een nieuw onderzoek naar een man uit Keerbergen die zijn huis versiert met nazivlaggen en hakenkruisen. In 2014 was er al een klacht, maar toen seponeerde het parket de zaak. Dus blijft Georges Boeckstaens de Hitlergroet brengen.

Na Sint-Martens-Latem is het Vlaams-Brabantse Keerbergen de Belgische gemeente met het hoogste gemiddeld inkomen. De Varensweg is een typische residentiële straat, met vrijstaande villa's en hoge hagen. Eenzame sparren herinneren aan het bos dat moest wijken. Eén spar valt op, door een nazivlag. Ze leidt naar het huis van Georges Boeckstaens.

'Het Adelaarsnest', zo staat er te lezen op de oprit, met ernaast een zelfgemaakte jodenster. In de voortuin begroet een beeldje de voorbijgangers met gestrekte arm. "Dat is de Führer", zegt Boeckstaens. "Die heb ik hier rond kerst gezet. 'Heil', staat er op het briefje aan zijn arm." Boeckstaens maakt zelf nog even een Hitlergroet, om alle twijfel weg te nemen. "Ja, ik noem mezelf een neonazi. Een Hitler-fan."

Boeckstans heeft naar eigen zeggen een vuurwapen met een vergunning, maar geen slechte bedoelingen. Hij maakt ook geen deel uit van een neonazigroep, maar is een gepensioneerd beroepsmilitair, die houdt van nazipropaganda.

"Ik heb Mein Kampf vier keer uitgelezen en herken er mijn eigen verhaal in. Twee ooms, zowel langs vaders- als moederskant, waren vrijwilliger in het Duits leger als Oostfronter. Na de oorlog hebben ze het haar van mijn moeder afgeschoren als straf. Ik moest altijd op de laatste bank zitten op school. Ook mijn vormsel moest ik in de kerk meemaken van op de laatste rij. Ik werd afgeranseld omdat mijn ouders 'zwarten' waren."

RTBF kon achterhalen dat er een onderzoek naar hem loopt, wat het parket van Leuven bevestigt. Alweer, want ook in 2012 en 2014 waren er onderzoeken, telkens zonder gevolg geklasseerd wegens 'onvoldoende om te vervolgen'.

Het nazihuis kwam in 2014 uitgebreid in de media. Toenmalig burgemeester van Keerbergen Dominick Vansevenant (N-VA) liet de politie een pv opstellen, waarna Boeckstaens een swastika van zijn garage haalde. Vijf jaar later hangt die er terug, en zijn er nog een vijftal hakenkruisen bij gekomen, net als heel wat andere nazipropaganda. "Ook ik dacht dat ze me gingen verplichten om alles weg te halen," lacht Boeckstaens, "maar volgens mij is het niet strafbaar."

Zijn vrouw kijkt nauwelijks op van haar televisiescherm. "Ik zou het liefst hebben dat hij dat allemaal verwijdert, maar ja, wat kan ik doen?"

Een Hitlergroet of het uithangen van nazivlaggen zijn, in tegenstelling tot in Duitsland, niet altijd strafbaar in ons land. De antidiscriminatiewet verbiedt wel het aanzetten tot haat en discriminatie en het verspreiden van ideeën van rassensuperioriteit. "Dat moet echter al vrij flagrant zijn om tot een veroordeling te komen", zegt jurist Jogchum Vrielink (Université Saint-Louis, Brussel). "Daardoor is het niet duidelijk of het strafbaar is wat die man doet en best wel begrijpelijk waarom het parket dit in het verleden seponeerde."

"Dat het gerecht hem uiteindelijk niet vervolgde, betekende voor die man blijkbaar groen licht om nog verder te gaan", zegt Joël Rubinfeld. De voorzitter van de Belgische Liga tegen Antisemitisme ging destijds en nu opnieuw ter plekke kijken. "Dat is moeilijk voor mij. Mijn vader moest zich als kind verbergen tijdens de oorlog, mijn grootvader is naar Auschwitz gevoerd en nooit teruggekeerd."

Ook de buren vinden de maat vol. Sommigen lieten hun hagen hoger groeien, maar Boeckstaens, niet vies van provocatie, heeft een vlag tientallen meters boven de grond tegen een boom bevestigd. "Ik heb drie ladders boven elkaar gezet en ben dan zo via de takken verder gekropen", zegt hij trots.

Anti-joods pamflet

Zijn buren in de Varensweg willen hun naam liever niet in de krant zien verschijnen, maar een buurman bevestigt dat hij vorige zomer voor de zoveelste keer naar de politie was gestapt en zo de bal weer aan het rollen bracht. De aanleiding was een pamflet van Boeckstans aan een boom op straat dat stelde dat joden de holocaust gebruiken "als propaganda voor hun imago van martelaar om rijkelijk te leven op de kap van anderen".

"Dit keer gaan we het nauwer opvolgen en ons burgerlijke partij stellen", zegt Rubinfeld van BLA. "Zoiets mag niet straffeloos blijven."

Ook gelijkekansencentrum Unia wil zich burgerlijke partij stellen als het onderzoek tot een dagvaarding leidt. "We hebben klacht ingediend, omdat deze Hitler-bewonderaar in de boosheid volhardt, anderen aanzet tot haat tegen joden en de misdaden van de nazi's minimaliseert en verheerlijkt", zegt Unia-directeur Els Keytsman. "Binnenskamers doet hij wat hij wil, maar dit is zichtbaar in de openbare ruimte."

Volgens Unia zijn er nu nieuwe elementen die dit keer wel tot een vervolging moeten leiden. Ook een gerechtelijke bron bevestigt dat het dit keer anders kan uitdraaien. Het zou dan kunnen gaan om dat pamflet. Ook Vrielink acht het niet onwaarschijnlijk dat dit de zaak verandert.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234