Jan Jaap van der Wal en Frank Lammers  Beeld Merlijn Doomernik/Johan jacobs/Humo
Jan Jaap van der Wal en Frank LammersBeeld Merlijn Doomernik/Johan jacobs/Humo

EK Voetbal 2020

Hoe beleven deze BN’ers het EK? ‘Stiekem hoop ik dat jullie de finale verliezen’

Vanavond vegen de Rode Duivels de vloer aan met Italië, dinsdag zetten ze de Spanjaarden terug op het vliegtuig, om dan finaal Engeland met een 5-0 pandoering om de oren te slaan. Althans, dat is onze pronostiek. Maar hoe beleven onze noorderburen een EK waar geen Oranje meer te bespeuren valt? Wij spraken met de meest geliefde Nederlanders op de Vlaamse kijkbuis: Frank Lammers, bekend als Ferry uit ‘Undercover’, en Jan Jaap van der Wal. ‘De finale had een Derby der Lage Landen moeten worden, maar die hadden jullie wel gewonnen.’

Mathijs Minten

Frank Lammers: ‘Drieske in de basis’

HUMO Ben je al wat bekomen van de match tegen Tsjechië?

FRANK LAMMERS «Dat duurde eerlijk gezegd niet zo lang. Als je zo voetbalt, verdien je het niet om te winnen. Ze speelden alsof ze zwaar op stap waren geweest, shoarma waren gaan eten in een smerige pitabar, op de hotelkamer nog enkele biertjes naar binnen gooiden om dan rechtstreeks het voetbalveld op te stappen.»

HUMO Had je er meer van verwacht?

LAMMERS «Eigenlijk niet. De Oranjekoorts stak in Nederland opnieuw de kop op na de groepsfase, maar toen speelden we tegen godbetert Noord-Macedonië en Oostenrijk. Als we daar al opgewonden van moeten raken. Van andere ploegen had ik wel meer verwacht. Duitsland bijvoorbeeld, maar die vingerruik-magie van Joachim Löw lijkt ook uitgewerkt.»

HUMO Je bracht voor het EK nog een ode aan de Nederlandse bondscoach Frank De Boer (zie video), maar hij heeft na het toernooi ontslag genomen. Vind je dat jammer?

LAMMERS «De twijfel zat er natuurlijk al langer in en iemand moet de schuld krijgen. Maar het gaat niet veel beter worden, ik vrees met grote vreze dat het opnieuw Louis Van Gaal wordt. En die man komt niet ten goede aan de sympathie voor Oranje.»

HUMO Dan maken ze nog steeds geen kans tegen de Rode Duivels?

LAMMERS (enthousiast) «De Derby der Lage Landen! Het had verdomme de finale moeten zijn. Een doodzonde is het, want ik had met Tom Waes de afspraak om een scherm op de grens te zetten en samen naar de finale te kijken. Maar dat zou een beetje zinloos zijn nu. Uiteindelijk mag ik ook wel van geluk spreken, want op dit moment schat ik de Belgen toch een stuk hoger in. Maar goed, wij kunnen dan weer beter fietsen en autorijden.»

HUMO Zijn de Belgen goed genoeg om Europees kampioen te worden?

LAMMERS «Als ze vanavond winnen, is de kans groot. Maar je moet oppassen met die Italianen. Alles klopt aan dat team, zelfs hun blauwe pakjes met die donkerblauwe kraagjes. Wij hebben als Nederlanders vaak het idee dat we in alles kampioen worden, daar moet je goed mee oppassen.»

HUMO Maar jij supportert wel mee?

LAMMERS «Ik draag de Belgen zeker een warm hart toe, maar stiekem hoop ik ook wel dat jullie eruit vliegen. Ik kom nog een keer terug om een serie op te nemen en de Undercover-Whatsappgroep is nu al vermoeiend genoeg als enige Nederlander. Ik hoop eigenlijk dat ze de finale verliezen. Dat lijkt me het beste voor iedereen. Dan weten jullie ook eens hoe het voelt, en heb ik nog een verweer op de set. Maar als jullie met deze tabel kampioen worden, is dat dik verdiend. (in zijn beste Vlaams accent) Dan neem ik mijne klak af.»

HUMO Heb je nog wijze raad voor Roberto Martinez?

LAMMERS «Drieske (Mertens) in de basis. Die heeft nog een persoonlijke vendetta met de Italianen door de problemen met zijn contract. Die schiet er minstens drie binnen vanavond. Let op mijn woorden: Mertens gaat het doen voor jullie. En bel me dan nog maar eens terug, dan zal ik de volgende wedstrijden ook ineens voorspellen. Alle ballen naar Dries!»

Jan Jaap van der Wal: ‘Vooral niets leren van Nederland’

HUMO Als Nederlandse Belg kan jij natuurlijk – excuses voor de woordkeuze – van twee walletjes eten.

JAN JAAP VAN DER WAL «Opportunisme is me niet vreemd in een situatie als deze, dus na de verloren match tegen de Tsjechen ben ik volledig overgeschakeld naar de Rode Duivels. Ik ben wel nog teruggereisd om te helpen alle Oranje-versiersels uit de supermarkten te verwijderen, want dat is wel een dagtaak kan ik je vertellen.»

HUMO En in een match tussen beide landen, welke kleur draag je dan?

VAN DER WAL(zucht) «Dat is al moeilijker. Eigenlijk had dat de finale moeten zijn, en dan zal ik toch meer naar oranje neigen. Maar het duurt nog minstens acht jaar eer dat voorvalt, dus ik ga die tijd gebruiken om er nog eens goed over na te denken.»

HUMO Is er iets wat de Duivels kunnen leren van het Nederlandse fiasco?

VAN DER WAL «Ik denk dat het heel belangrijk is dat de Belgen vooral niets leren van de Nederlanders. Bij de Duivels loopt alles momenteel nog erg goed, bij Nederland liep het voor geen meter.»

HUMO Dat had misschien te maken met de coach. Wie is de ideale persoon om De Boer op te volgen?

VAN DER WAL «Ik hoor stemmen opgaan dat Roberto Martinez de overstap zou maken, maar dat lijkt me sterk, want dat zou een degradatie betekenen. Voor de algemene vrolijkheid van het Nederlandse voetbal zou het heel goed zou zijn moest het Louis Van Gaal worden. Zowel op komisch als op voetballend vlak is dat een vooruitgang. Van Gaal heeft het wonderlijke talent om die te combineren.»

HUMO Hoe is de sfeer op dit moment in Nederland?

VAN DER WAL «Na het verlies zijn veel Nederlanders beginnen supporteren voor Frankrijk, maar die vlogen er ondertussen ook al uit. Dus volgens mij zijn er wel wat die nu – als derde keuze – toch achter de Belgen staan.»

HUMO Heb je nog een voetbalvoorspelling die je met de wereld wilt delen?

VAN DER WAL «Ik ben een grote Youri Tielemans-fan, het gaat zijn toernooi nog worden. Te beginnen met vanavond.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234