null Beeld

Hoe de 2-jarige Mawda Shawri kon sterven door een politiekogel

De advocate van de ouders, Mieke Van den Broeck, wil dat de zaak tot op de bodem wordt uitgespit. ‘Het is toch raar dat de politie mensen opjaagt en onder vuur neemt, maar hen even later opnieuw vrijlaat?’

tim van steendam

'Politici ontmenselijken migranten in de media, dan is het geen toeval dat de politie op hen durft te schieten'

HUMO Mawda Shawri stierf in de nacht van 16 op 17 mei. Wat is er toen precies gebeurd?

Mieke Van den Broeck «Een busje met 29 migranten vertrok vanuit het Franse Duinkerken, om via België de oversteek naar Engeland te maken. Rond één uur ’s nachts merkten agenten in een anonieme politiewagen het busje op in de buurt van Maisières, in Henegouwen, en staken ze het zwaailicht aan. De bestuurder van het busje negeerde het bevel om te stoppen en reed met hoge snelheid verder. Pas een uur later kwam het busje tot stilstand, nadat een agent vanuit de politiewagen naar de chauffeur had geschoten. Maar de kogel miste doel en trof Mawda Shawri: zij zat achterin op de schoot van haar mama. Ze werd geraakt in het hoofd en overleed in de uren daarna.»

HUMO De ouders mochten hun zwaargewonde dochter niet vergezellen naar het ziekenhuis. De politie wilde hen eerst ondervragen.

Van den Broeck «De ouders van Mawda schreeuwden om een ziekenwagen, terwijl de politie hen onder schot hield. ‘Als je niet zwijgt, schieten we,’ riepen ze. De agenten zagen uiteindelijk de ernst van de situatie in en belden de hulpdiensten. Mawda is toen alleen naar het hospitaal gebracht, ondanks de smeekbedes van de ouders. Zij werden, zoals alle andere migranten, in de boeien geslagen en naar een politiecel gebracht. Om zes uur ’s ochtends hebben ze de moeder en haar 4-jarig zoontje verteld dat het meisje overleden was. Tegen de vader zei men helemaal niets. Pas om één uur de volgende nacht heeft men de ouders vrijgelaten. De politie heeft geprobeerd om de ouders te verhoren, maar ze waren in shock.»

HUMO Waar zijn de andere inzittenden?

Van den Broeck «Dat weten we niet. We mochten het dossier nog niet inkijken. De enige zekerheid is dat de politie die mensen weer op straat heeft gezet.»

HUMO Zullen zij opnieuw proberen om in Engeland te raken?

Van den Broeck «Die kans is groot, en dat vormt een probleem voor het onderzoek, want het zijn getuigen die nog niet zijn verhoord. Ze hebben geen adres in België en kunnen later niet opnieuw voor verhoor worden opgeroepen. Het is toch raar dat de politie die mensen opjaagt en onder vuur neemt, maar hen enkele uren later opnieuw vrijlaat?»

HUMO Hoe komt het dat niemand de identiteit van de bestuurder van het busje kent?

Van den Broeck «Migranten hebben er geen belang bij om smokkelaars te verklikken. Men verwijt de slachtoffers trouwens dat ze die mensensmokkelaars niet aangeven, maar het is niet zeker of zij wel weten wie het zijn. Smokkelaars nemen hun voorzorgen om onherkenbaar te blijven. Ze dragen vaak een sjaal voor hun gezicht. Bovendien is de hele groep onderweg in een ander busje overgestapt, wellicht met een andere chauffeur erin. En het was ook nog eens nacht. De mama van Mawda zei dat ze de chauffeur niet heeft zien instappen omdat ze de hele tijd gefocust was op haar kinderen.

»Ik begrijp niet waarom de politie – ze waren met acht à tien agenten – de chauffeur niet heeft gearresteerd. Ze hebben wel een pistool op die man gericht, maar konden hem later niet herkennen? En waarom heeft men dat busje niet gecontroleerd op vingerafdrukken? Ik vind het misplaatst dat men de slachtoffers zwartmaakt terwijl politie en parket duidelijk steken lieten vallen.»

undefined

null Beeld

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

''De manier waarop het parket communiceert, is ergerlijk en respectloos.'' Advocate Mieke Van den Broeck

HUMO Het zijn toch de mensensmokkelaars die de migranten in gevaar hebben gebracht door te vluchten voor de politie?

Van den Broeck «Mensensmokkelaars zijn criminelen die het geweld niet schuwen. Zij houden migranten zodanig in een wurggreep, dat die mensen totaal afhankelijk worden. De politie wéét in welke moeilijke situatie die migranten zich bevinden, want zij onderzoekt zulke dossiers.

»Kijk, veel politieagenten doen hun job graag en goed, maar het politiekorps telt ook heel wat figuren die zichzelf niet in de hand hebben. En als er iets misloopt, moet men dat durven te onderzoeken. Wij vragen vooral duidelijkheid, want de manier waarop het parket in deze zaak communiceert, is ergerlijk.»

HUMO Eerst ontkende het parket dat de peuter door een politiekogel was omgekomen, een dag later moest het dat toch toegeven. Vervolgens klonk het dat men zich had gebaseerd op een onderzoek van het Comité P, maar ook die informatie bleek fout: het Comité P was nog volop bezig met zijn onderzoek.

Van den Broeck «Na de gebeurtenissen startte het Comité P meteen een onderzoek. Toen het parket meldde dat er bij Mawda geen schotwonde was, hebben ze het onderzoek weer gesloten. Vervolgens bleek er toch zo’n wonde te zijn en heeft de onderzoeksrechter aan het Comité P gevraagd om het onderzoek te heropenen.

»Die communicatie wijst toch op een stuitend gebrek aan respect? Ik vraag mij af wat de ouders uit de zaak-Dutroux hiervan denken. Die mensen hebben zo hard gestreden om de behandeling van slachtoffers in een strafprocedure te verbeteren en dan gebeuren zulke dingen.»

HUMO De ouders van Mawda zouden in de weken daarvoor al twee keer zijn opgepakt tijdens een poging om in Engeland te geraken, de tweede keer werden ze onderkoeld teruggevonden in een koelwagen. Volgens Bart De Wever zijn de ouders medeverantwoordelijk voor de dood van hun kind.

Van den Broeck «De koelinstallatie van die truck stond niet eens aan, dus dat verhaal over onderkoeling is onjuist. En juridisch slaat die beschuldiging nergens op. Men zou beter een grondig onderzoek voeren naar de reden waarom agenten een kogel afvuren op een busje vol onschuldige migranten. Het discours van onze politici ontmenselijkt deze kwetsbare groep mensen en de media gaan daarin mee. Het is geen toeval dat er alsmaar driester wordt opgetreden tegen migranten – het is ongezien dat de politie op hen schiet. (Cynisch) Maar het gaat máár om migranten, dus blijkbaar is het toegestaan.

»Kijk gewoon eens naar de gebeurtenissen van de afgelopen maanden: een meisje van 2 krijgt een kogel in het hoofd, tijdens een uithuiszetting door de politie in Roeselare sterft een migrant, de MIVB vraagt de vrijspraak voor een buschauffeur die een illegaal aanreed omdat die persoon nooit in ons land had mogen zijn, een jonge vluchteling sterft op de autostrade in Jabbeke... Die incidenten tonen aan dat de ontmenselijking steeds verder gaat.

»Het valt op dat de N-VA een strategie gebruikt om negatieve gevoelens over migranten aan te wakkeren bij de bevolking. Ze sluist op onwettige wijze informatie over het onderzoek door en vervolgens maakt ze de slachtoffers zwart. Dat roept vragen op over de geheimhoudingsplicht van de betrokken instanties, maar toont ook het ware gelaat van die partij.»

HUMO Op een persconferentie lieten de ouders weten geen vertrouwen te hebben in het gerechtelijk onderzoek, ze eisten een parlementaire onderzoekscommissie. Hebt u hun die woorden ingefluisterd?

Van den Broeck «Wij vragen alleen maar een ernstig onderzoek naar de politieke verantwoordelijkheid. Wij willen niet alleen weten waarom de betrokken agent naar het busje heeft geschoten, we willen ook weten welke instructies agenten krijgen over de aanpak van mensensmokkel. Ons land moet de mensenrechten respecteren, maar dat doet het niet. Kijk alleen maar naar hoe de politie migranten in het Maximiliaanpark aanpakt. Een gewoon strafonderzoek volstaat niet om die inbreuken naar boven te brengen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234