null Beeld Humo
Beeld Humo

HUMO’S GROTE REISGIDS VAN DEPETITE HISTOIRE (2)

Hoe de keeper van Veerle Sport de bal in de mand van een heteluchtballon trapte

Welkom in deel twee van Humo’s wekelijkse tips voor daguitstappen. Ook de plaatsen die we deze week aanbevelen, vindt u in geen enkele toeristische gids, alleen in onze onuitgegeven en aberrante Grote Reisgids van de Petite Histoire. Dit keer is het thema Sport & Ontspanning, en we beginnen bij een Kempens voetbalveld dat groter is dan dat van Real Madrid.

Jan Hertoghs

DORENSWEG, LOENHOUT: SK LOENHOUT KLOPT REAL

In maart 2000 vroeg een supporter van Sportkring Loenhout aan Gazet van Antwerpen of het nieuwe terrein (110 bij 75 meter) van zijn club tot de grootste van Europa gerekend kon worden. Gazet van Antwerpen liet meteen weten dat de ‘Champions League wenkte’ voor de club uit derde provinciale. Om in een internationale competitie mee te tellen, moet een terrein minimaal 100 bij 65 meter en maximaal 110 bij 75 meter groot zijn, dus Loenhout zat in de top van de FIFA-ranking. Het terrein van de rood-witten is groter dan dat van veel Belgische eersteklassers, en ook groter dan dat van Real Madrid in Bernabéu (107 bij 72 meter, intussen zelfs enkele meters gekrompen) of het veld van AC Milan (105 bij 68 meter). Volgens Gazet van Antwerpen nam terreinverzorger Jos ‘zelfs slaapgerief mee’, omdat hij úrenlang onderweg is als hij het gras maait.

WITTEGRACHT 49, WIEKEVORST: DE SLIMSTE DUIF TER WERELD

Je hebt vergadertijgers, maar er zijn ook vergaderduiven. Zoals Kobe, de duif van melker Gust Daneels. Die was zo wijs en tam dat zijn melker hem tientallen keren meenam naar de wekelijkse vergadering van zijn duivenbond, de Nieuwe Bond. In de krant zien we duif Kobe tussen zeven ernstige mannen. Hij zit op een kleine houtsokkel in het midden van de tafel. Gust had hem getraind ‘om stokstijf als een postuurke twee uur te blijven zitten’. Enig nadeel: Kobe durfde soms zijn post te verlaten om ‘van een pint te nippen’. Gust gaf Kobe alleen nog mee voor vluchten op korte afstanden: ‘Ik heb schrik om hem kwijt te geraken’.

Het lokaal van de duivenbond is er nog altijd. Kobe is niet meer.

null Beeld Humo
Beeld Humo

GROTESTRAAT 20, BERBROEK: HET POLSBANDJESDRAMA VAN BERBROEK-SCHULEN

Diepe droefenis bij de Limburgse scholieren van BS Sport op de laatste zondag van september 2010. Niet vanwege hun zware verliesmatch (8-1), ‘maar vanwege het verlies van hun Pukkelpop-polsbandjes’. Negen spelers moesten hun stoffen bandjes ‘afknippen van de scheidsrechter, anders werd er niet gespeeld’. De Centrale Scheidsrechterscommissie had een absolute nultolerantie geëist ‘voor juwelen en armbanden’ en dit was het strenge gevolg bij de eerstkomende match. ‘Sommige van mijn jongens hadden de tranen in hun ogen’, zei coach Ludo Knaepen.

Nawoord: het nieuws bereikte Pukkelpop en de jongens kregen nieuwe bandjes. Check de Facebook-pagina van BS Sport met hun groepsfoto, waarop ze de initialen B en S vormen.

HERENTHOUTSEWEG, BOUWEL: HET ZINGENDE LASTENBOEK

Het hoofd van de technische dienst van de Kempense gemeente Grobbendonk wilde nagaan of zijn ambtenaren de tekst van een lastenboek wel grondig genoeg doornamen. Als test schreef hij een compleet absurde clausule in het boek. Die werd niet opgemerkt door de ambtenaren en te laat gezien op de gemeenteraad, waardoor hij bleef bestaan. Gevolg: meerdere aannemers konden zich inschrijven voor de heraanleg van de Herenthoutseweg in de deelgemeente Bouwel (kostprijs: circa 12 miljoen euro) maar ‘bij de aanvang van de werkzaamheden moet de aannemer uit volle borst de wereldberoemde schlager ‘O Grobbendonk, zo schoon’ aanheffen’. Aannemer Crauwels nv uit Nijlen kreeg de opdracht en personeelslid Cathérine Verbist gaf ‘met de steun van twee lokale zangkoren een vlekkeloze interpretatie van het lied’. Een proces-verbaal maakte de uitgevoerde zangopdracht officieel en zo konden de werken van start gaan.

ROCHERS DE CORPHALIE, ANTHEIT: DE LAATSTESTROHALMBOOM

Wandelen kan een gevaarlijke sport zijn. Dat ondervond een wandelaar op zondag 5 maart 1989. ‘Nadat een steen onder zijn voeten loskwam, heeft Francesco Rinaldi (40) bijna een uur lang in het ijle gehangen.’ Het ongeval deed zich immers voor ‘op een rots die meer dan 50 meter hoog uitsteekt boven de spoorlijn Luik-Namen’. Door de losse steen ‘verloor Rinaldi het evenwicht’. Hoewel de rotswand amper bomen telde, ‘kon hij zich tien meter lager toch vastklampen aan één boom’. Pas na een uur zwoegen slaagde de brandweer van Hoei erin om hem uit zijn zeer benarde positie ‘naar boven te hijsen’. De man had enkele gebroken ribben. De rots staat intussen bekend als een officiële klimrots.

null Beeld Humo
Beeld Humo

RAUWSTRAAT 18A, TRAININGSVELD VAN VEERLE SPORT (NU VV LAAKDAL): KEEPER TRAPT BAL IN DE MAND VAN HETELUCHTBALLON

Er zijn niet veel dorpen met een meisjesnaam, Veerle is er één van. Het dorp ligt in de Kempen en heeft een invalsweg met nieuwbouw. Als we het trainingsveld van de lokale voetbalclub bezoeken, zijn terreinverzorgers Frans en Jos het gras nog gauw aan het maaien voor het onweer. De vier terreinen en de kantine liggen in een weids vergezicht. Wie goed kijkt, ziet één huis, één geitenhok en één afgelegen wei met koeien. Hier is het dus gebeurd, op 5 september 2002.

Die donderdagavond trainde de eerste ploeg toen er een heteluchtballon passeerde. ‘Die ballon met passagiers wilde landen op het terrein, maar werd gehinderd door de verlichtingspalen.’ De ballon klom opnieuw hoger, tot zo’n veertig meter, en terwijl hij zich verwijderde, trapte doelman Tom ‘met volle kracht een trainingsbal omhoog en die bal vloog rechtstreeks in de mand. Al zijn ploegmaten waren stomverbaasd.’

Ik heb Tom gebeld. En er zijn nog enkele details. Dat hij de bal vroeg aan de keeperstrainer, al zeggend: ‘Ik kan die mand wel raken.’ Hij had ook nog naar de vier inzittenden geroepen: ‘Houd u maar klaar!’ En toen gebeurde het onverwachte: de bal raakte de mand niet, maar viel met een drop in de mand, ‘ze moesten zich zelfs bukken!’

Het was een ‘duizendste luk’, zegt hij. En op zich al een abnormaal toeval: hij speelde en trainde twee jaar bij Veerle Sport en nooit was daar een luchtballon te zien geweest, ‘die ballon was die avond afgedreven en uit koers geraakt’.

Tom is kort na zijn schot door TV1 gebeld, het toenmalige Eén. De sportredactie wilde een reconstructie. De ballon was opgespoord, de identieke bal lag klaar, de camera’s stonden klaar, maar de ballon mocht niet opstijgen van Meteo Wing door ‘een kwaaie wind’. Heel jammer.

Maar de legende bleef. Toen Tom in 2006 bij VC Tielen speelde, was er een match waarbij plots een luchtballon verscheen. De supporters riepen al: ‘Leg die match stil, ’t is de moment, laat onze keeper trappen!’ Maar het was om te lachen, ‘want die ballon vloog 150 meter hoog’.

Zo’n banaanschot in de mand van een vliegende luchtballon mikken is hogere ballistiek. Het is moeilijker om zo’n ongeleid projectiel te treffen dan als keeper een lopende aanvaller te bereiken, want die kan zijn snelheid aanpassen, die kan anticiperen op zo’n uitgetrapte bal. Een luchtballon zweeft en kijkt niet om. Messi, Ronaldo, Neymar en Zlatan hebben op tal van doelwitten een schot afgevuurd, en toch is er volgens mij maar één speler ter wereld die dit ballonexploot heeft verricht.

Was er op 5 september 2002 één iemand met een camera op de training van Veerle Sport geweest, dan hadden we nu een miljoenenfilmpje en was Tom voor de rest van zijn leven de Man van de Luchtballon geweest.

Er zijn nog keepers beroemd geworden door één uittrap. Zoals Feijenoord-keeper Eddy Treijtel. Die verrichtte op 15 november 1970 een legendarische uittrap waarbij hij een overvliegende meeuw raakte, die dood op het veld viel. Het was per ongeluk, maar Treijtel is nu al vijftig jaar de Man van de Meeuw. De vogel is opgezet en staat in de trofeeënkast van Feijenoord.

En dan is er nog iets. Waarom installeren tv-programmamakers geen camera’s op trainingen? Het kan een nieuw format zijn, zowel op provinciaal als op Premier League-niveau. Want op training, dáár gebeuren de meest fantastische zaken. Daar worden dwaze doelpunten gemaakt, daar wordt twintig keer na mekaar tegen de deklat getrapt. Er is geen druk, de spelers zijn onbevangen, alles lukt.

Kijk naar Maradona. Wat herinneren we ons van hem? Zijn warming-up op de tonen van ‘Live is Life’ (montage: Frank Raes). Dat balgegoochel met de losse schoenveters uit 1989 is miljoenen keren bekeken op YouTube. Die opwarming zit in het collectieve geheugen. De wedstrijd zelf, de halve finale Bayern München–Napels in de UEFA Cup, moeten we op Wikipedia gaan opzoeken wegens vergeten.

Hoe dan ook, op het terrein van Veerle Sport is voetbalgeschiedenis geschreven. Tussen de cementen schutting met reclame voor café ’t Metteke (‘Bij Ken en Daisy’) en de grote staantribune met zijn dertig extra klapstoelen. Nena zingt over ‘99 Luftballons’, maar in werkelijkheid zijn er 99.000 Luftballons in de wereld waarin nooit eens een voetbal is beland.

Op één ballon na. Hulde aan Tom Janssens.

Volgende week:
Langs rijwegen en spoorwegen

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234